Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Roestende steunbalken

Auteur Bericht

avatar#7101
rick
Berichten: 3
Reacties: 10

#0 Geplaatst: 2009-04-28 09:33:59

Hallo,

Ik ben nieuw op dit forum, en heb een boerderij gekocht. De schuur is gebouwd rond 1950, heeft in de onderste etage een voormalig koestal. Hier wordt de vloer van de bovenverdieping ondersteund door pilaren en ijzeren H-balken. Deze balken zijn een beetje roestig. Mijn vraag is of het nodig is om deze balken te ontroesten en te behandelen, of dat ik ze zo kan laten. Ik ben benieuwd of deze balken op den duur zullen doorroesten, of dat het een proces is dat vanzelf stopt.

De vloer boven op de balken is van gewapend beton, en de schuur is groot genoeg om meerdere auto's in te parkeren.

Groeten,

Richart

avatar#6467
paulleblanc
Berichten: 7
Reacties: 219

#1 Geplaatst: 2009-04-28 10:52:17

Richart,

van afstand is het altijd moeilijk te beoordelen hoe de situatie is, maar wat algemene dingen.

Roest treedt op in aanwezigheid van vocht en zuurstof, met onbehandeld ijzer.

Zuurstof heb je altijd, het gaat dus om vocht en behandeling.

hoe vochtig het bij je is kan ik niet beoordelen, maar als je roest hebt, dan te vochtig. Hier kun je vermoedelijk weinig aan doen.

Roest stopt nooit, het oxideert vrolijk door onder de huidige roestlaag maar wel langzamer. 1mm staal wordt ongeveer 7mm roest, dus aan de roestlaag kun je afmeten wat de materiaalafname is.

Als het niet te ernstig is, (geen dikke roestlaag) kun je behandelen met Owatrol, dit is een soort dunne olie die het roestproces stopt.

Bij dikke roestlaag moet je afbikken en ontroesten met bv staalborstel of roterende staalborstel op boormachine, daarna in de menie.

Bij niets doen zal de balk doorroesten, het is alleen de vraag op welke termijn en die hangt weer voornaleijk van de vochtcondities af (en bijvoorbeeld woon je aan de kust of niet, met zoutinvloeden)

hoop dat je er wat aan hebt

plb

avatar#7101
rick
Berichten: 3
Reacties: 10

#2 Geplaatst: 2009-04-28 11:21:27

Hallo Paul,

Bedankt voor de reactie.

Ik zal gaan krabben om te kijken hoe de toestand is.

Zal nog even wat werk worden om alles te gaan ontroesten, ik hoop dus dat het een dunne laag is.

We zitten ver van de kust, maar denk dat de amoniak dampen van de koeienmest ook een factor kan zijn. Positief gezien houdt de balk het al enkele tientallen jaren vol.

Groeten,

Richart

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#3 Geplaatst: 2009-04-29 00:52:10

Ook ik heb aangeroeste H-steunbalken (gehad) onder een aangebouwde betonnen buitentrap. Deze heb ik -na lang wikken en wegen want het is een kl*teklus- toch maar compleet afgebikt, afgeschuurd met een roterende staalborstel en tenslotte dik in de Hammerite gezet. Owatrol is wel in beeld geweest maar ik heb toch maar voor de drastische, spiermassavormende aanpak gekozen. Lang niet iedereen is er namelijk van overtuigd, zo las ik op fora e.d., dat het middel 100% afdoende is en ik wilde geen risico lopen met dragende elementen. Dit is een jaar of 2 geleden gebeurd en sindsdien kan ik geen roest meer waarnemen.

Ivo

avatar#3688
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350

#4 Geplaatst: 2009-04-29 01:47:06

1  milimeter ijzer geeft 1 centimeter roest, dit is een proces dat niet stopt, roest is zuurstofdoorlatend.

Ik begin nu, misschien wat laat aan mijn winterslaap.

janv

avatar#6467
paulleblanc
Berichten: 7
Reacties: 219

#5 Geplaatst: 2009-04-29 11:32:55

Of je roest echt kunt stoppen is een academische vraag, zal ik niet op ingaan want dan wordt het te lang.

Roest kun je wel vertragen, Hammerite is een mooi middel, mooi oppervlak, strak, oogt goed maar is erg duur naar mijn mening.

Tevens stop je de roest niet echt, gaat onder de hammerite gewoon door, maar wel veel langzamer natuurlijk.

Daarom ben ik meer voor Owatrol, dit kun je bij niet teveel roest onverdund erop smeren, voorkomt de zuurstofbinding. Er zijn ook nog zg roestomzetters, deze werken naar mijn ervaring niet zo optimaal als Owatrol.

Maar daarna moet je ook nog menie smeren, bij voorkeur Coroless, verdund met 50% Owatrol en daarna onverdunde Coroless.

Dan heb je een goede roestwerende bescherming die jaaaren meegaat, natuurlijk wel afhankelijk waar het zit. Ik heb een bootje in zeewateromgeving en dat moet je toch regelmatig bijhouden.

Voor de toepassing van Richard gaat het mischien wel 10 of 20 jaar mee, dat kan ik zo niet zeggen.

suc6

PLB

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#6 Geplaatst: 2009-05-01 01:07:46

Ik ben zeker nier roomser dan de paus. Dus ga ik zeker niet ontkennen dat Owatrol ook een goed middel is. Ik weet het gewoon niet, nooit mee gewerkt. Maar...als je er, gezien de methodiek van PLB, drie lagen op moet smeren dan lijkt mij het nogal tijdrovend en arbeidsintensief. Geen tijd voor in die paar weekjes die ik telkens aan het huis kan besteden want er is altijd wel wat anders te doen ook nog. Plus dat het vermoedelijk niet goedkoper uit gaat vallen dan Hammerite, wederom vanwege die drie lagen. Wat Coroless kost weet ik niet maar Owatrol is ook niet direct goedkoop. Met mijn enkele dikke laag Hammerite zal ik vermoedelijk dus niet duurder uit zijn. Wel minder moe...

Ja, Hammerite is veel te duur, helemaal mee eens. Maar andere goede merken verf en lak zijn ook stinkend duur. Verder kun je ook 'direct over roest' quasi-Hammerite kopen bij een Gamma voor iets van 60% van de Hammerite-prijs. Lijkt me goed genoeg voor balken in een schuur.

Dat het corrosieproces doorgaat klopt wel. Maar, zoals ik eerder meldde, na 2 jaar zie ik nog steeds geen roest op de gehammeriteerde balken. Als het zo langzaam gaat dan zal het mijn tijd wel duren, denk ik dan. En die van de volgende bewoner ook nog.

Roestomvormers zoals Noverox zijn sinds een paar maanden verboden door de milieubeschermers uit Brussel en Strasbourg. Waren overigens inderdaad schokkend prijzig maar in elk geval redelijk effectief. Het nu geboden, minstens zo prijzige alternatief (ben de naam even kwijt, sorry) zal vast veel milieuvriendelijker zijn maar werkt veel minder goed. Ongeveer hetzelfde verhaal als met -inmiddels ook al verboden- good old carbolineum en zijn -kennelijk wel milieutechnisch aanvaardbare en uiteraard fors duurdere- opvolger 'bruinoleum'.  Het laatste stinkt net zo erg maar je veegt het er met de teruggaande kwaststreek zo weer af. En je mag het ieder jaar opnieuw op je hout smeren want het verweert in Grand-Prix-tempo.

Ivo

avatar#7101
rick
Berichten: 3
Reacties: 10

#7 Geplaatst: 2009-07-16 06:26:49

Hallo,

Vorige maand de overdracht gehad, en wat uitgebreider alles kunnen bekijken.

Op een deel van de balken is nog een restant verf, waardoor duidelijk te zien is dat de roestlaag maximaal 1mm is. Dus van plan bij het volgende bezoek te schuren en te schilderen. Heeft menie een zelfde functie als owatrol of hammerite?

Groeten,

Rick

avatar#7101
rick
Berichten: 3
Reacties: 10

#8 Geplaatst: 2009-07-16 06:28:37

Sorry,

Eerste reactie niet goed gelezen, dus of owatrol/hammerite, of schuren en menie.

Groeten,

Richart

avatar#3500
ger
Berichten: 9
Reacties: 23

#9 Geplaatst: 2009-07-16 22:00:49

Hallo,

Misschien nog een tip,

Als ik dik ijzer ontroest gebruik ik een slijptol van 125 mm met een

lammellenschijf.

Dit werkt snel en makkelijk.(wel bril en stofkapje dragen)

Groeten;

Ger

avatar#6467
paulleblanc
Berichten: 7
Reacties: 219

#10 Geplaatst: 2009-07-16 23:15:30

Als je gaat ontroesten, denk dan eens aan Cola, is een prima roestoplosser. Gewoon met de pulverisateur eropspuiten en dan afschrapen met verfkrabber, probaat en goedkoop middel.

vrgr

plb

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#11 Geplaatst: 2009-07-20 16:57:12

Hey Paul,

Prima middel om veroeste bouten en moeren weer los mee te maken!

Ongeschikt om verroest metaal te beschermen!

Novarox...ja dacht ik ook in mijn chemisch beperkte kennis. Loodmenie (inmiddels verboden!) was geen optie om kaal ijzer mee te beschermen voor de luiken.

Werden die trappen uit ijzer vroeger verzinkt of gecadmeerd?? Cadmium is ook een schadelijk metaal in tegenstelling tot zink. Het grappige is dat een verzinkte teil nooit echt doorroest, want zink heeft een perfect chemisch potentiaal verschil tov. ijzer of staal.

Gewoon nu heel praktisch dan;

Slijp die trap gewoon kaal op het metaal en direct daarna vul je je verfspuit (met compressor) met een zogenaamde 'underbody coating' voor auto's...dan ben je ook als je weinig tijd hebt voor de eerste 5 jaar verlost van roestvorming.

Je moet dus wél even de betonnen delen kaal maken en van goeie betonverf voorzien, anders speelt het zg. betonijzer je ook weer parten door 'betonrot'.

En ik heb niet eens zo'n ijzeren buitentrap naar verdieping hoor!

Maar deze adviezen krijg je gratis en voor niets op dit forum.

Bruintje.

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#12 Geplaatst: 2009-07-21 09:44:58

Die suggestei van cola is interessant!

Ik heb alleen altijd het idee dat het een tijdje moet kunnen inwerken en aangezien zo'n balk niet in een glas cola past...

Maar na het lezen van de suggestie voor opbrengen met een spuit dacht ik het volgende:

meng de cola met wat agar agar (koud oplosbaar geleermiddel), gelatine peoder, aardappelzetmeel of ander verdikkingsmiddel.

Je krijgt dan een meer stroperige vloeistof die beter blijft plakken

Geen idee of het werkt maar het proberen waard misschien

avatar#6467
paulleblanc
Berichten: 7
Reacties: 219

#13 Geplaatst: 2009-07-21 12:19:11

Best wel interessant idee, met geleermiddel.

Ik heb het opgespoten en lange tijd in laten werken, wel tot 1 week, met af en toe opnieuw inspuiten, het roest gaat er dan erg makkelijk af met verfkrabber, je kunt het wellicht ook wegspuiten met HD-spuit, heb dit niet geprobeerd.

Daarna moet je natuurlijk gewoon beschermen met menie, verf oid, het is geen beschermende laag.

veel succes.

plb

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#14 Geplaatst: 2009-07-21 13:08:45

Er staat me bij dat het werkende bestanddeel in cola vooral zuur is (vandaar dat ze er zoveel zoetstof bij doen!). Zijn er geen middelen op de markt die zuur met (een soort) gel combineren, juist om te ontroesten? Zoiets als verfafbijts?

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#15 Geplaatst: 2009-07-25 19:19:48

Verfafbijtmiddelen zijn allen gebaseerd op ammoniak.

Het beneemt je adem en je gaat er van tranen ook nog...en daarna hou je stalen balken over die door onderhuids corrosie-proces...hoeveel mm is die roestlaag? al verzwakt zijn!

Het enige middel is dus 'zandstralen' met een soort ruimtepak aan én direkt daarna het schone oppervlak behandelen met een produkt, waar je de 1e 10 jaar nauwelijks omkijken naar hebt!

Dwz. rubberachtig en bestand tegen veroudering door UV en IR tesamen.

En heus die producten bestaan dus ook voor Richart dus.

Bruin.

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#16 Geplaatst: 2009-07-25 20:29:00

Ik krijg ook geen warm gevoel van gebruik van zuur (en dus ook Cola!) op roestig staal.

Even een vraagje aan Bruin - vm natuurkundige zijnde: zou even heetstoken met een (las)brander niet kunnen helpen bij het verwijderen van roest? Roest is toch een staal/zuurstof verbinding? Dus heetstoken, bewerken met een lammelenschijf of een staalborstel en dan in de menie, al dan niet met Owatrol er doorheen?

avatar#5098
vriesvakkie
Berichten: 1
Reacties: 11

#17 Geplaatst: 2009-07-26 08:59:42

Vooral NIET heet stoken. Verf afbranken mag wel, want dat is niet heet genoeg. maar om roest weer te "smelten heb je echte hitte nodig. Staal veranderd van sterkte eigenschappen als je het heet stookt. En om die sterkte is er destijds voor staal gekozen. Stralen, een zware zinkoxide verf en dan een goede luchtdichte aflak is het mooiste (meer voor klassieke auto's), in een droge ruimte is met lammellen bewerken en owatrol er op is prima.

grt Jos

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#18 Geplaatst: 2009-07-29 20:48:00

Richard,

Het min of meer juiste antwoord is gegeven door alias Vriesvakkie, Jos dus.

Verzinkte of gecadmeerde stalen onderdelen werden en worden via een galvanisch bad langs electro-chemische weg opgebracht...na voldoende ontvet te zijn en ontdaan een zg. 'hamerslaglaag'.

Ijzeroxide (roest) is verbinding van zeurstof!

Dat staat hier bewust verkeerd gespeld ;-)

Chemische omzetters van ijzerroest zoals Novarox, zijn naar mijn praktische ervaring onvoldoende beschermend gebleken. Bovendien is die roestlaag erg hygroscopisch H2O immers, toch?

Dus afbranden (met masker op!) én direkt daarna door je hulp zinkoxide verf en Owatrol er op aanbrengen lijkt mij de aangewezen weg om de zuurstof/wateropname en dus corrosie te stoppen!

Producten zoals 'Hammerite' die in één laag bescherming zouden bieden, zijn na 5 jaar absoluut onvoldoende gebleken. Zinkoxide verf zou beter kunnen werken en dan op volkomen kaal opp.  Het is echter niet helemaal hetzelfde als een galvanische laag zink van voldoende dikte.

En deze vm. natuurkundige moest in zijn studententijd verplicht aan een excursie deelnemen aan een Leidse galvanische industrie. Ja wij leerden daar heel wat, maar ik was uitgegleden op de houten vlonders tijdens die excursie en mijn behoorlijk nieuwe broek bleek na weken niet meer te redden! Waardoor?

Het overvloedig aanwezige Chroomzuur daar op die vlonders bleek net zo erg als Salpeterzuur. ;-)))

Groeten van,

Bruin.