Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Wij zijn bekeerd

Auteur Bericht

avatar#6896
Loeks
Berichten: 6
Reacties: 3

#0 Geplaatst: 2009-05-03 22:35:56

Beste mensen,

Na het lezen van stapels boeken, internet en ervaringen van mensen die al in Frankrijk wonen (dit is trouwens de doorslag geweest), ben ik bekeerd. Ik heb helaas moeten vernemen, dat er aanmerkelijk veel mensen, die, blijkbaar voor familie of vrienden, er niet voor uit willen komen, dat hun keus, niet de juiste is geweest en tòch stug blijven volhouden, dat het wonen in Frankrijk geweldig is.

Jammer, want je wilt toch, na een een werkzaam leven, optimaal genieten van je oude dag, zonder zorgen.

Met een beurs met heel veel nullen, zal dat in Frankrijk ongetwijfeld lukken, maar dat is niet voor iedereen weggelegd.

Dat zal trouwens voor elk land gelden.

De perikelen rondom het kopen van een huis, de nutsbedrijven, de snelheid en accuratesse, alles met de bekende franse slag, roept bij velen een hoop stress op en  dat zijn nou net de zaken waar ik mij niet mee wil verenigen.

Tòch, wens ik een ieder, die plannen heeft, om in Frankrijk te gaan wonen, veel succes, maar mij zul je er echt niet zien. 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2009-05-03 23:54:24

Beste loeks,

Ik moest wel lachen toen ik je stukje las, en ik kan ik er ook wel weer een andere conclusie van trekken maar dat schrijf ik toch maar even niet op :)

wel blijft de vraag, gaat u nu weer terug naar Nederland of woonde u nog niet in Frankrijk?

Ik daarentegen ben er persoonlijk van overtuigd dat het leven in Frankrijk geweldig is, en dat zonder een beurs met veel nullen. Nu ben ik nog behoorlijk jong (34) dus zie ik niet zoveel beperkingen...maar terugkeren naar NL zal ik nooit meer doen (behalve op vakantie naar fam.) ik heb geen eigen huis, maar huur een appartement. Ik heb iig wel werk en ik heb het prima naar  mn zin tussen de fransen (jong en oud) toch zijn er altijd wel nadelen te noemen mbt de bekende bu-ro-cra-tie, maar die heb je m.i. overal ter wereld.

Wat ik met mn reactie wilde zeggen is dat ik uit ervaring in ieder geval in frankrijk met een beetje volharding meer voor elkaar gekregen dan alles wat ik in NL heb geprobeerd. zo zie je maar dat een keerzijde zit aan 'je bekering'

gr. -db-

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#2 Geplaatst: 2009-05-04 08:25:38

als al die mensen er niet voor uitkomen dat hun keus niet de juiste is geweest maar volhouden dat het wonen in frankrijk geweldig is, hoe weet je dan zo zekerdat ze het niet naar hun zin hebben? misschien weegt het genieten van het franse wel helemaal op tegen al dat 'gedoe'.

een oude dag zonder zorgen? is dat ergens mogelijk? dan wordt het er vast (te) druk! natuurlijk is het niet altijd even simpel als je op latere leeftijd nog een andere taal gaat leren, nieuwe vrienden gaat maken en je een andere cultuur eigen wilt maken. maar dan dut je tenminste niet in en blijf je actief.

een beurs met heel veel nullen??? daar kun je je heerlijk mee afschermen.... en dan kun je de stress van alle perikelen uitbesteden.

loeks, als je je niet wilt "verenigen" met perikelen en stress en de franse slag??? je verenigen met wat dan ook kun je alleen zelf. irritatie en stress zitten in jezelf en niet in de daden van een ander.

salut,

marjorie

(die zelf ook best wel eens baalt van de bureaucratie en de franse slag maar ondertussen heel erg geniet van de rust en de ruimte en hoopt zich ooit in frankrijk te kunnen vestigen)

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#3 Geplaatst: 2009-05-04 08:36:23

Persoonlijk vind ik het prachtig als ik niet teveel allochtonen zoals mijzelf in Frankrijk zie neerstrijken, dus iedereen die twijfelt en zeurt vooral niet komen.

Ik heb wel een vraagje hier, die opmerkingen over burocratie, waar komen die vandaan? Frankrijk is toch niet burocratischer dan nederland? Wij hoeven hier zelden bij de overheid terecht, zelden formulieren in te vullen, etc.

avatar#7123
Spijtoptant
Berichten: 0
Reacties: 1

#4 Geplaatst: 2009-05-04 10:02:19

Loeks,

Je hebt gelijk dat er velen in stilte lijden, maar er zijn ook best veel mensen, die hun verlies hebben genomen en zijn teruggekeerd naar hun land van oorsprong. 

Om een heleboel redenen, veel meer dat jij opnoemt, maar er zijn toch ook veel redenen om uit het moederland te vertrekken.

De nadelen van het moederland moeten de voordelen van Frankrijk ruimschoots overtreffen.

Wonen in Frankrijk zonder dat je vloeiend frans spreekt is zeker niet aan te raden. Leren doe je het in het algemeen niet meer als je ouder dan 60 bent.

Wonen in Franrijk als je niet van klussen en tuinieren houdt is ook niet aan te raden. Insecten, schimmels en de zon eten je huis en tuin continu kaal. Tenzij je  in de stad gaat wonen en/of voldoende centjes hebt om alles te laten doen.

Wij werden gek van het gebrek aan communicatie en van het vele huis en tuin werk

Meestal droom je van een huisje in het Zuiden, dat kan leuk zijn, maar dan moet je je afvragen of je gelukkig zou kunnen worden in een dorp in Drente. Bedenk dan wel, dat dat dorp een wereldstad is vergeleken met dorpen op  het Franse platteland.

En natuurlijk lijkt Frankrijk burocratisch te zijn, misschien is dat niet eens waar, maar het lijkt er verdacht veel op. Het is zeker in adminstratief opzicht primitief en lachwekkend.

Dat Franse platteland heeft natuurlijk ook zijn charme, maar stond mij na 13 jaar verschrikkelijk tegen. Blijf bij je besluit en ga gewoon lekker in Frankrijk met vakantie, als je er dan genoeg van hebt dan ga je gewoon ergens anders heen.

Groet,

Spijtoptant

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#5 Geplaatst: 2009-05-04 11:16:09

Loeks,

zoals de engelsen zeggen "the proof of the pudding is in the tasting".

(met excuses voor deze 'taalslipper' op dit forum)

Jammer dat jij dat moment hebt overgeslagen om jouw besluit te nemen.

Nu ga je alleen maar af op ervaringen/meningen van anderen.

Da's dus echt onvoldoende naar mijn mening (zelfs onjuist) om jouw besluit te onderbouwen.

Maar goed, als je ten principale al geen liefde kunt opbrengen, te veel werk aan en stress verwacht van een toekomstige relatie maar ook uiteindelijk niet weet wat je dan je wel echt wilt, moet je ook geen partner (i.c. een land/woonstek) aan je binden.

Dat geeft nl ook te veel stress en teleurstelling voor die ander / omgeving. En geld alleen maakt ook absoluut niet gelukkig (gezondheid en levenslust wel).

Dus ............. heel goed dat je je besluit hebt genomen.

Maar het lijkt me ook niet dat elders op de wereld wel een goede plek voor je te vinden zal zijn. Er is immers altijd overal wel wat.

Zelfs in je huidige woonomgeving lijk je bepaald ook niet erg lekker in je vel te zitten.

Je hebt zo te lezen tegen het einde van jouw werkzaam leven dan ook een ferm probleem te tackelen ! Succes daarmee.

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#6 Geplaatst: 2009-05-04 11:51:34

Beste Spijtoptant & Loeks,

Ik ga hier even de advocaat van de duivel spelen;

De Nederlandse Overheid gaat er in CPB cijfers van uit, dat Nederlanders gemiddeld na 8 jaar op het honk terugkeren!

Goed als men spijt heeft van dit grote en rare land, wat het met onze hollandse mentaliteit toch blijft zoals het IS, wordt je bepaald niet met open armen ontvangen daar in NL.

Wat het meest irritant blijft is dat je met je Nederlanderschap volledig bent overgeleverd aan wat ambtenaren vinden en door Koppelings Wet, weet men daar na enige minuten alles over je! Mr. Nobody zijn is er niet meer bij.

Goed dit rare grote land heeft mij ontvangen al meer dan 10 jaar geleden. En ik ben nog steeds niet teleurgesteld. Wim Bavelaar op wiens site ik gast ben, stelt me nog steeds niet echt teleur! Zijn info en een dagelijkse krant geeft redelijk objectieve info.

Pas de laatste jaren vraag ik me af of alle wetten van dit land nog een houdbaarheids datum hebben. Sinds Sarko president is geworden is er iets heel raars aan de hand. Z'n épouse Carla Bruni deelt ook niet al z'n beslissingen hoor!

Maar het gekke is hier dat er een soort systeem bestaat à la des Etats Unis que 'the winner takes it all'!

Wat dat betreft vind ik nog steeds dat het Parlement of Senaat geen goeie afspiegeling bieden tussen tegengestelde krachten, want Sarko had nipt gewonnen van Royal. Maar ik respecteer jullie beslissing tot terugkeer! Als je daar happy mee zult worden....

Bon, terugkeer naar NL hoort al helemaal nooit meer tot mijn opties. C'est comme simple comme ça. Ik ga liever dood en France, dan ik nog ooit 'blijvend' terugkeer naar NL! En weten jullie? Het personen volgsysteem in NL heeft een vlucht genomen, die vrijwel nergens in de wereld z'n gelijke kent. Ja voor vee vanwege tracebilité...maar als we alles willen weten over vee wat we als carniforen op ons bordje willen zien, dan moet die NL-overheid vooral eens maar een 'oormerk' instellen. Daar ben je zoals het NAZI-principe wilde, van wieg tot graf traceerbaar nietwaar en overal???

Saluts de,

Bruin.

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#7 Geplaatst: 2009-05-04 15:37:38

Vreemd dat er altijd weer mensen zijn te vinden die het zo enorm aangenaam vinden om iets af te zei.......
Vooral die eerste alinea vind ik schitterend gekozen, geweldig.
Er zijn meer dan honderd vijftig duizend Nederlanders die in frankrijk wonen en gegarandeerd gaan die op den duur allemaal terug, doorslaggevend onderzoeksmateriaal uiteindelijk.
Ik zou loeks aanraden vooral te blijven waar hij is, geen stress, is ook beter voor ons.

Toen ik Nederland uitging was iedereen laaiend enthousiast.
Toen ik een jaar in frankrijk woonde werd dat en stuk minder, en toen ik na drie jaar eens in holland kwam gingen er hele rare verhalen rond, en nu heb ik bijna geen enkele Hollandse vriend meer.
Mensen die eeuwen gedroomd hebben van een nieuw leven in Frankrijk en daar nooit de moed voor hebben gehad zijn nu verwrongen van afgunst en jaloezie.
Het gaat U goed hoor, laat U ons maar lekker tobben, we redden het wel, samen met een beetje bureaucratie.
Fijne dag verder.

Cees.

avatar#6896
Loeks
Berichten: 6
Reacties: 3

#8 Geplaatst: 2009-05-04 16:29:34

Het is niet mijn bedoeling om Frankrijk af te kraken en om personen met de hakken in het zand te zetten.... integendeel...het is een prachtig land en ik heb er dan ook een behoorlijke tijd over zitten dubben.

Uit een aantal reacties, proef ik, dat het bij sommigen tegen het zere been is en zich precies zo voelen, zoals ik dat eerder omschreef.

Voor de oprechte reacties.....bedankt en heel veel succes.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#9 Geplaatst: 2009-05-04 19:49:47

Ineens vind ik dezelfde discussie op 3 verschillende "draadjes" terug. Logistiek lijkt er iets misgegaan.

Toen ik 30 jaar geleden afstudeerde en ging werken, zou ik iedereen die mij zou hebben voorspeld dat ik me 20 jaar later op het Franse platteland zou terugvinden, andouillettes zou eten, 30 verschillende nationaliteiten op mijn spreekuur zou krijgen en de hele dag in het Frans zou praten, schrijven en denken voor gek verklaard hebben.

Toen ik kwam, had ik een gedegen voorbereiding van 2 jaar achter de rug. Toch was dat onvoldoende om me te realiseren wat er -in positieve en negatieve zin- op me af zou komen.

Je maakt een keus en je gaat ervoor. En het leven is nu eenmaal minder planbaar dan ik in het aangeharkte Nederland soms dacht. "Pour le meilleur et le pire", t'is soms net als een huwelijk. Een scheiding zit er nu niet in. Vind ik.

Steven

 

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#10 Geplaatst: 2009-05-04 21:32:48

Ik ben net terug uit Italie, weekje rondgereisd. En eens te meer is me duidelijk geworden dat er geen "Italie" "Frankrijk" of zelfs Nederland bestaat.

Er zijn streken in Nederland waar ik nog niet begraven zou willen worden. In Frankrijk zou ik bijvoorbeeld nooit in de Elzas kunnen wonen, In Italie niet in de noordelijke grensstreek met Oostenrijk en Zwitserland.

Kortom landen die zo enorm divers zijn qua natuur, geologie en bevolkingsaard kun je niet als geheel afwijzen!

Nederland is daarop wat mij betreft een uitzondering omdat er relatief weinig verschillen zijn vanwege de kleine schaal en de oersaaie landschappelijke diversiteit.

En toch, moest ik morgen in Lelystad of Almere moeten gaan wonen dan ging ik toch liever naar de Elzas

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#11 Geplaatst: 2009-05-04 21:56:21

Niet geschoten is altijd mis....

Bekeren is ergens van terugkomen waar je ooit in geloofde. Nu, met religie is dat lastig want dat kun je moeilijk proefondervindelijk testen.

Een huis in FR kun je wel kopen of huren en later kijken of je er daadwerkelijk 24/24 heures wilt wonen. Het is maar wat je voor ogen hebt.

Ik heb altijd in het buitenland willen wonen, vanaf mijn prilste jeugd. Wij gingen ieder jaar naar Zwitserland op vakantie en iedere keer als we terugkeerden bij Arnhem de grens over , dan baalde ik van de vlakte en het Hollandse.. Uiteindelijk heeft het jaren geduurd maar ik heb altijd gezegd: ik wil leven en werken in een land en niet wachten en doorploeteren tot het pensioen en dan verkassen. Met de vraag of ik dan nog wel mijn plek vind in dat land, de taal goed spreek, een bezigheid kan hebben. Of misschien haal ik die 65 niet eens en lig ik al onder de zoden?

Ben je al gepensioneerd dan ligt de situatie heel anders. Op je 60ste of 65ste geheel verkassen en alles achterlaten is geen kattepis. Een aardige bezigheid hebben is heel belangrijk want de winters zijn koud en saai, afhankelijk van de streek maar al gauw vier tot vijf maanden binnenzitten. Dan is het belangrijk om deel te nemen aan het verenigingsleven van een dorp of vrijwilligerswerk. Als je altijd een uitdagende of intellectuele baan hebt gehad dan kom je in een andere wereld als je je op het platteland vestigt. Daar vind je geen hoogopgeleiden met dito culturele belangstelling of je moet het van de buitenlanders hebben. je moet van tuinieren, rust, wandelen, klussen etc houden.  Of een bijzondere hobby hebben en mossen bestuderen, boeken schrijven of toilettartikelen verkopen via internet. En je moet er tegen kunnen dat je niet je kleinkinderen wekelijks kunt zien, ook zo iets wat op kan spelen.

Onze Taciturne heeft ook gelijk, een voorbereiding van twee jaar is niks, de rest van de "apprentissage" duurt nog meerdere jaren. Ook wij hebben ons twee jaar voorbereid maar iedere dag loop ik nog tegen dingen aan met de taal, met name schriftelijk, de grapjes en kwaad worden is niet altijd gemakkelijk in het Frans.

Voor Loeks, want ik begrijp dat je met pensioen gaat, waarom emigreren en waarom niet een tweede huis en dan verder zien? Ik ken het financiele plaatje natuurlijk niet maar, niet geschoten is echt altijd mis.

Ingrid

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#12 Geplaatst: 2009-05-05 10:17:55

Geachte Loeks,

Het is reeds lang geleden dat ik de lagere school heb bezocht. Uw bijdragen brengen mij weer de volgende soort conversaties in gedachten:

Pietje: "Jantje is verliefd op Grietje!"
Jantje: "Wie is Grietje?"
Pietje: "Zie je wel, hij reageert, ik heb gelijk!"

De gemiddelde volwassene laat na de lagere school dit soort simplistische cirkelredeneringen achter zich. Echter, blijkbaar kunt U hier zelfs op gevorderde leeftijd niet van loskomen:

Loeks: "... heb helaas moeten vernemen, dat er aanmerkelijk veel mensen, die, blijkbaar voor familie of vrienden, er niet voor uit willen komen, dat hun keus, niet de juiste is geweest en tòch stug blijven volhouden, dat het wonen in Frankrijk geweldig is..."
Forum: "in de trant van: wij hebben het hier anders prima naar onze zin!"
Loeks: "...dat het bij sommigen tegen het zere been is en zich precies zo voelen, zoals ik dat eerder omschreef..."

Beste Loeks, in één ding heeft U volkomen gelijk: Frankrijk is beslist geen land voor u en ik kan u dan ook van harte afraden om er te gaan wonen. Uw opmerking "...maar mij zul je er echt niet zien..." beschouw ik dan ook als plezierig voor U en goed nieuws voor iedereen die hier (in Frankrijk) woont. 

Ik wens u veel succes bij het vinden van een plek waar het kopen van een huis een fluitje van een cent is, de nutsbedrijven perfect zijn, alles snel en accuraat verloopt, bureaucratie niet bestaat en niemand klachten heeft. Ik heb wel een tip: Google eens op "Utopia"!

Salutations, Jos

avatar#7127
Kritisch
Berichten: 0
Reacties: 3

#13 Geplaatst: 2009-05-05 11:39:50

Op deze site geldt: "je mag wel een mening hebben, zolang die mening maar overeenkomt met de heersende mening, anders wordt je uitgebraakt....".     In dat opzicht lijkt Wonen en Leven in Frankrijk toch wel een religie.   

Zeker als je ziet dat iemand van deze site ongegeneerd  'nazi principes' erbij haalt om de andersdenkenden of andere landen te labelen. En niemand die daarop reageert !!!

Ik zou niet bij zo'n groep willen horen. 

Je vraagt je af wat de mensen die zo fel en ongenuanceerd, en soms zelfs onfatsoenlijk reageren te verbergen hebben.

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#14 Geplaatst: 2009-05-05 12:19:26

hoewel ik het deels met je eens ben over het groepsgevoel op dit forum en dat een afwijkende mening hebben vaak leidt tot hevige discussies tussen "het groepje" en de meninggevende, wil ik toch even wijzen op de vreemde tegenstelling in je argument:

Enerzijds constateer je dat meningen die afwijken van wat "het groepje" denkt niet gewaardeerd worden maar anderzijds verbaas je je over het gebrek aan reacties op iemand die -in jouw woorden- "nazi principes" erbij haalt.

impliciet veroordeel je daarmee "het groepje" tot sympatisanten van "nazi principes" (de groep reageert namelijk niet afwijzend dus in jouw logica is ze accoord)

Dat gaat nogal ver lijkt me!!

avatar#7127
Kritisch
Berichten: 0
Reacties: 3

#15 Geplaatst: 2009-05-05 12:59:17

H@ns:

'impliciet veroordeel je daarmee "het groepje" tot sympatisanten van "nazi principes" (de groep reageert namelijk niet afwijzend dus in jouw logica is ze accoord) Dat gaat nogal ver lijkt me!!'

Ik begrijp jouw redernering niet zo goed. Ik heb 'nazi-principe' er niet bijgesleept, maar Bruin om 11:51.

Natuurlijk is niet reageren niet instemmen met, maar het laten passeren van dit soort opmerkingen geeft wel iets aan.

Bovendien is jouw opmerking 'de vreemde tegenstelling in je argument'  retorisch gezien wel aardig, maar dan wel als een lege ballon.

Maar laten wij verder 'op topic' blijven, want we dwalen steeds verder af van het onderwerp: iemand die onderzocht heeft of hij in Frankrijk kan of wil wonen, maar opziet tegen de hele heisa ervan. Hij heeft het recht dit te uiten, maar misschien is het niet slim om in Rotterdam "Leve Ajax" te roepen. Je weet dan zeker dat je door het gemene volk neergeknuppeld zal worden.

Ik zou  (terug naar het onderwerp) mijn dorp als voorbeeld willen nemen: er zijn daar 10 huizen gebouwd door en voor Nederlanders. Dertien jaar na dato zijn er nog 2 huizen in bezit van de oorspronkelijke bewoners, maar dan wel als vakantiewoning. In een enkel geval vertrok de overblijvende partner direct na overlijden van een van beiden.  De rest is een beetje laat bekeerd. Ik weet niet of je iedere romantische opwelling ook moet gaan uitvoeren. De wens om een huis te hebben in Frankrijk was bij ons gebaseerd op kampeervakanties in de Ardeche, 45 jaar geleden. Dat romantische beeld is ons altijd bijgebleven en op basis daarvan wilden wij - toen het kon - verhuizen naar Frankrijk.

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#16 Geplaatst: 2009-05-05 16:11:37

Beste kritisch,

Hans met het apestaartje en de anderen inclusief mijzelf willen in het geheel niet behoren tot de groep “wie zwijgt stemt toe”  maar een beetje een goed verstaander heeft maar een kwart oor nodig om te weten dat bruin, niemand anders is dan de reeds eerder van het forum verdwenen/verwijderde tompouce die in zijn betogen zo ver kan gaan dat de werkelijkheid geheel verdrinkt in een verhaal wat totaal niet meer relevant is maar waar bruintje beer zelf stellig in gelooft.
Vandaar dat deze Hans met het apestaartje en de anderen inclusief mijzelf, waarschijnlijk zoiets denken van “nou ja, laat maar waaien”, maar we zijn het in het geheel niet met hem eens, vraag daar tompouce maar eens na ;-)
Wonen en leven een religie ?
Ja en nee.
Als je een regelmatige bezoeker van deze site zou zijn zou je net als Loeks kunnen weten dat we in frankrijk zijn gaan wonen voor studie, werk, en/of uitrusten.
Voor sommigen is dit een zegen, voor anderen een last, en daar slepen we elkaar zo nu en dan doorheen, ja ook ik heb zo mijn twijfels aan frankrijk.
En als ik het echt beu ben, dan lees je op de site, je leest over mensen die net terug komen uit druk druk druk nederland, je leest over mensen die de ruimte waarderen in hun kleine met zweet en tranen opgeknapte huisje, en dan denk ik, wat mijmer ik toch.
Het zijn heus niet allemaal mensen met zakken vol met geld, sterker nog, de meeste hier hebben zuinig geleefd om dit te bereiken en als je goed leest werken ze zich het apenzuur om het te houden.
Hoe heerlijk is het om de straat uit te lopen naar de supermarkt, één belletje en je hebt je pizza op bord, de dokter zit op je te wachten in de praktijkruimte om de hoek.
Sakkerloot nog aan toe als ik de suiker ben vergeten kan ik weer twintig minuten autorijden naar de dichtstbijzijnde winkel, en een pizza zit er al helemaal niet in, wat een last.
Maar wat een zegen is het toch als ik de houtoven aansteek en geen woedende buurman op de stoep krijg die komt klagen om de rokende schoorsteen, even naar de groentetuin loop die vijfhonderd meter dieper in de tuin ligt waar ik kruiden pluk, even een eitje pik uit het kippenhok wat achter de boomgaard ligt, zwaai naar de buurman die op zijn trekker de laan door komt zakken, en dan na een uurtje een heerlijk gerecht naar binnen werk waarvan in Nederland alleen de legende nog bestaat.
Ja, in dat opzicht heeft Loeks gelijk, als je geen zin hebt om de schouders er onder te zetten heb je in frankrijk geen toekomst, zelfs niet als je al gepensioneerd bent.
De manier waarop Loeks zijn stelling echter baseerde én omschreef, om niet in frankrijk te gaan wonen en zich niet onder ons wil verenigen, na grondig onderzoek van stapels boeken, internet en mensen die al in frankrijk wonen, is denk ik de reden dat mensen met een glimlach op zijn bericht reageren.
Beste Loeks en Kritisch, wat ik al eerder schreef is dat er meer honderdvijftigduizend Nederlanders in frankrijk permanent wonen, zo’n zestien miljoen Nederlanders ieder jaar weer de campings, hotels, en chambre d’hotes afstruinen, en daarvan zou dus volgens onderzoek in stapels boeken blijken dat bijna iedereen vind dat frankrijk helemaal niet zo’n fijn land is.
Loeks heeft volkomen gelijk.
Maar wij ook, en gelukkig is dat maar zo want anders zouden we inderdaad nog meer van die Nederlandse dorpen krijgen waar de fransen wegvluchten, inclusief mijzelf.want als ik iets lekker vind is het die slome bureaucratie, dat makkelijke, dat eenvoudige, die onbezorgde blik naar morgen.

Cees.

ps, we zitten in de rubriek bavards, daar mag je gerust oftopic gaan.

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#17 Geplaatst: 2009-05-05 16:39:04

Cees,

Ik ben niet zo'n bavarder, maar nu kan en mag ik toch niet nalaten je met je redenering en beschrijving te complimenteren. Het kan niet beter gezegd worden. Bedankt.

Frans 

avatar#7127
Kritisch
Berichten: 0
Reacties: 3

#18 Geplaatst: 2009-05-05 17:37:16

Cees,

Fair!

Ik wist niet wat jij 'onthulde'

Gr,

JdW

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#19 Geplaatst: 2009-05-05 19:15:27

Heb wat moeite met de beschrijving van het "groepsgevoel" door Jan. Ik vind dat er een behoorlijke heterogeniteit in "de groep" is en dat we het niet schuwen elkaar te corrigeren. Wat mij hindert zijn de "verse bezoekers" (soms oude bezoekers maar vermomd) die als meeuwen aan komen waaien, hun poep laten vallen en krijsend wegvliegen.  Voor een aantal forumleden heb ik een geweldig respect al heb ik ze nog nooit gezien en al verschil ik regelmatig met ze van mening.

In oeverloos gezwets en egotripperij heb ik geen zin. De meeste anderen geloof ik ook niet. Voor hen zijn er andere forums.

C'est comme ça.

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#20 Geplaatst: 2009-05-06 11:31:51

...Wat mij hindert zijn de "verse bezoekers" (soms oude bezoekers maar vermomd) die als meeuwen aan komen waaien, hun poep laten vallen en krijsend wegvliegen...

<<als we toch even of topic gaan...vanwaar deze quasi vijandigheid? Als je met iemand een persoonlijk geschil hebt dan hoef je toch niet te generaliseren? dit was niet perso hoor, maar algemeen.

Nu voel ik mij niet per definitie aangesproken, maar ik ben een 'verse bezoeker' niet onbekend met forums. Tot voor een korte tijd geleden had ik via via een info nodig en voila op infofrankrijk gevonden..daarom kwam ik mij aanmelden. Het is goed dat er respect is en ook dat we elkaar corrigeren, maar inderdaad elke vorm van territorium-pisserij hoeft nu ook weer niet (sorry voor dat woord).

Ik lees wel met plezier een topic en neem de tijd om een discussie te begrijpen, hoewel ik de indruk hebben dat een aantal mensen daar niet eens de tijd voor neemt.>>

weer terug on-topic; als de discussie er om zou gaan om hr. loeks weer nog een keer te bekeren dan zullen we er niet in slagen, en ik ben er zelfs van overtuigd dat ieder zijn eigen mening gewoon 'vierkant' kan opschrijven vooral op zo'n forum als hier; daarom vraagt het ook om commentaar en iedereen (oud/ nieuwe forummer) valt toch altijd over dezelfde dingen heen, wat je maar noemt. Ik kan me ook niet altijd verenigen met de situaties die op zich laten wachten, maar wat ik heb gedaan om me hier te integreren in 17 geeft mij een enorm voldaan gevoel.. en ja dat is voor-als-nog-steeds 'perso'

--db--

avatar#6394
Sterreysa
Berichten: 3
Reacties: 38

#21 Geplaatst: 2009-05-06 12:01:32

@Loeks: grappig je stukje. Wij zijn juist door het lezen op het forum, website de boeken en de gesprekken er steds meer van overtuigd geraakt dat de stap die we gaan nemen goed is.

Wij gaan als man en vrouw met drie jonge kids de stap wagen. Op 3 juli vertrekken we naar Lanquedoc. Een huis hebben we al,( huur), de school is geregeld, uitkeringen, kinderbijslag etc allemaal al geregeld. Zelf een bankrekening hebben we. Het kost even wat papierwerk en tijd maar dan heb je ook wat. Een baan blijkt wat lastiger maar ik heb er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken.

Toen we een week geleden in Carcassonne aankwamen regende het en toch voelde het goed. We waren "thuis"

Mss jeugdige enthousiastme, ik weet het niet en mag mag vinden van onze plannen wat ze willen.

We gaan en zonder een erorme zak geld.

Groetjes Nynke

avatar#4835
felix
Berichten: 9
Reacties: 111

#22 Geplaatst: 2009-05-08 08:00:38

Zelf een bankrekening hebben we.

Beste Nynke,

Super!

Kun je me wat meer vertellen over hoe je die bankrekening

geregeld hebt?

avatar#6394
Sterreysa
Berichten: 3
Reacties: 38

#23 Geplaatst: 2009-05-08 10:04:33

Hallo Felix,

we zijn met onze paspoorten, en huurcontract naar het postkantoor gegaan. Zonder papier waarop staat dat je daar werkelijk in Frankrijk komt wonen/woont is hij bijna onmogelijk. In ons geval was het huurcontract prima. Een afschrift van de telefoon rekening of gas/water/licht voldoet ook. Mss hadden we geluk dat onze vrienden mee waren en daar ook een rekening hebben lopen. Hoe dan ook je kan kiezen uit verschillende soorten rekening zoals ook beschreven op de website. Dat is voor iedereen persoonlijk.

Als je nog vragen hebt hoor ik het wel.

Groetjes Nynke