Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Geldklopperij Orange, France Telecom

Auteur Bericht

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#0 Geplaatst: 2009-05-06 19:14:25

Zojuist van Orange een mail ontvangen met ( samengevat) de strekking dat zij mijn privé gegevens gaan delen met 'partners' zodat die mij met reclames kunnen gaan terroriseren per telefoon en/of per post.

Mocht ik dat niet willen, dan 'mag' ik contact opnemen met de (betaalde!) helpdesk van Orange.

Is deze negatieve optie in Frankrijk legaal?

Reageer ik niet->Orange verdient geld aan mijn privé gegevens en ik wordt nog meer lastig gevallen.

Reageer ik wel, dan moet ik Orange betalen om iets niet te doen.

Dat lijkt mij toch de omgekeerde wereld.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2009-05-06 21:48:04

Jako,

Het blijft een gevecht om de privacy van gegevens. In de V.S.  was de heer Gibson - langzamerhand al twee decennia een uitstekende programmeur van utility software voor de pc - die als eerste de strijd aanbond tegen spyware. En daar uiteindelijk in slaagde, omdat er in de VS een stevige privacy lobby is die de weg naar de rechter zeer goed weet te vinden. Zie ook zijn site (grc.com) en technische details.

Op Europees niveau dateert de laatste regelgeving op ict terrein uit 1995 afgaand op een recent artikel waarin de Euro Commissaris voor Informatiemaatschappij en Media de Luxemburgse Viviane Reding haar verontrusting over de privacy op internet kenbaar maakt.

  Overheden staan ballet- en wetgevingstechnisch  behoorlijk in een spagaat: in het kader van de terrorisme bestrijding willen ze alles van iedereen weten, en gegevens op kosten van derden jarenlang bewaren, en tegelijkertijd is er nog zo iets lastigs als "civil rights" en privacy van de gewone burger. Is iedereen dan bij voorbaat al verdacht? Zolang daar niet meer duidelijkheid over komt, schept dat dus tegelijkertijd commerciële mogelijkheden. Zie ook de Nederlandse diskussie in de Eerste Kamer over dit onderwerp (wijziging Telecommunicatiewet), met een nadere memorie van antwoord op 9 april van dit jaar.

  De Orange aanpak zoals jij die beschrijft doet denken aan wat in het strafrecht omkering van de bewijslast wordt genoemd. Niet erg fraai. Klaarblijkelijk hebben de interne juridische adviseurs van Orange - of zou de commerciële afdeling carte blanche hebben in deze sombere economische tijden? - vanuit civielrechtelijke overwegingen geen tegengeluid laten horen. Zo van: jongens, niet doen, krijgen we juridische problemen mee. Of omdat de Franse wetgeving het toelaat, of omdat ze intern overruled zijn.

Zal eens gaan kijken op de sites van de diverse Franse consumentenorganisaties of die al aan de bel trekken. Want jouw verbazing zou toch ook de hunne moeten zijn.

Rob

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#2 Geplaatst: 2009-05-06 22:07:35

Hallo jako,

Ik was ook enigszins verrast door deze mail aangezien het lijkt op een negatieve opt-in. Het onderwerp van de mail lijkt me ook verkeerd gekozen want het komt nogal belangrijk over.

Als je het een en ander echter wat beter bekijkt zie je dat er eigenlijk alleen een informatie wordt gegeven over iets waar je al langer mee akkoord bent gegaan. Het is namelijk zo dat je in je contract (artikel 18) al akkoord bent gegaan met het gebruik van je gegevens door door Orange geselecteerde partners.

Deze impliciete opt-in kan geannuleerd worden via je espace client door je préférences de communication te wijzigen. Deze mail is dus eigenlijk alleen een herinnering hieraan en jammer genoeg wordt er alleen naar de klantenservice verwezen voor een opt-out.

Dit is jammer,

* zowel voor de klant die de moeite zou moeten nemen om de klantenservice te bellen (u heeft het over de kosten die u moet maken om de helpdesk te bellen; ter informatie de helpdesk is te bereiken via 3900 en de wachttijd is gratis terwijl de rest van het gesprek volgens lokaal tarief in rekening wordt gebracht; geen hoge bedragen dus, maar ik ben het met u eens dat er beperkte kosten aan verbonden zijn)

* maar ook voor Orange zelf want ieder gesprek naar de klantenservice kost ons ongeveer 10x zoveel als wat het oplevert (de lokale gesprekskosten na de gratis wachttijd kunnen de kosten van de medewerkers niet dekken) en het is dus vreemd dat u als klant wordt opgeroepen voor zoiets de klantenservice te bellen

De alternatieve manieren die Orange dus in deze mail vermeld zou moeten hebben zijn:

- de préférences de communication via je espace client: klik hier* en vervolgens op préférences de communication; hier kun je het vinkje voor des offres de partenaires adaptées à mon profil et à mes centresd’intérêt uitvinken en bevestigen voor de opt-out voor de in de door u ontvangen mail beschreven contacten (u ontvangt een mail ter bevestiging); dit kunt u eventueel ook voor overige gebruikersaccounts doen (ieder account heeft zijn eigen instellingen)

- via het formuliertje voor de klantenservice per e-mail: klik hier en kies de optie Je personnalise mes contenus publicitaires. Vul ten slotte het formuliertje in met uw verzoek

* mocht deze rechtstreekse link niet werken ga dan naar orange.fr, klik rechtsbovenaan op espace client, vervolgens op voir tout mon compte en ten slotte in het menu aan de linkerkant op gestion des utilisateurs

Ik hoop dat het een en ander hiermee wat duidelijker is en ik zal proberen intern door te geven dat dit niet de manier is waarop Orange normaal gesproken met haar klanten communiceert (de bedoeling was goed: transparantie op dit gebied, maar de manier waarop niet: de mail is onbegrijpelijk en lijkt op het eerste gezicht erg opdringerig) ...

Groeten,

Thomas

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#3 Geplaatst: 2009-05-06 22:33:52

Thomas,

Een uiterst snelle en adequate reaktie, mijn complimenten. Voor Orange ben jij volgens mij je gewicht in goud waard.

Waar ik nog wel even tegenaan blijf hikken, maar daar is het hier en nu niet de juiste plaats voor om daar dieper op in te gaan, is het meer principiële gegeven dat om internet te kunnen gebruiken je voordat je het weet "ja " zegt tegen een optie van een provider - of welke andere firma dan ook - zoals het door jou genoemde artikel 18. Niet iedereen leest de voorwaarden, niet iedereen realiseert zich de gevolgen van het af- dan wel aanvinken van een optie. Niet iedereen realiseert zich dat er een menu préférences de communication is. Is ook niet mijn favoriete bezigheid. Als de internetverbinding maar lekker snel werkt zijn we al lang blij. Totdat de telefoon gaat rinkelen, en de brievenbus en de mailbox wat voller beginnen te raken.

Rob

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2009-05-06 23:37:20

Recent heb ik mijn Windows en de vele andere programma's die ik gebruik opnieuw "schoon" geïnstalleerd. Ik heb eindeloos vaak op hokjes geklikt waarbij ik verklaarde akkoord te gaan met allerlei voorwaarden voor gebruik van de software. Natuurlijk "ja" geklikt, want anders worden de programma's niet geïnstalleerd. Een enkele maal moest je een reeks pagina's doorscrollen voordat het "ja"-hokje aan te klikken viel.

Alsof ik er ooit één doorgelezen heb. Alsof ik een keus had.

Thomas zal ongetwijfeld gelijk hebben dat het ergens in de artikelen of de kleine lettertjes staat van Orange dat "partenaires" ook eventueel je gegevens mochten hebben. Dat is dan nog "netjes" van Orange.

Ik koop nogal wat via Internet en wat blijkt: eenmaal klant wordt ik bedolven door de webwinkel of broertjes en zusjes ervan met "aanbiedingen". Natuurlijk kun je ergens in de mail aanklikken dat je voortaan geen mail meer wilt hebben.

Het zal allemaal juridisch wel deugen maar ik word er af en toe knap sikkeneurig van.

Een juffrouwen die ons tussen 19 en 20 uur bellen krijgen de wind tegenwoordig van voren!

Steven

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#5 Geplaatst: 2009-05-07 00:44:48

Robert en Steven, daar zijn we het helemaal over eens (juridisch juist, maar of het klantvriendelijk is?) ... maar daar is in de huidige vercommercialiseerde (is dat goed Nederlands?) maatschappij helaas denk ik weinig aan te doen :-(.

Die juffrouwen komen er bij tussen 19 en 20 uur (en op andere tijden trouwens ook niet), niet door want aangezien ze bijna altijd met een onderdrukt nummer bellen worden ze bij eerst door een computer te woord gestaan en pas als ze hun naam in heben gesproken eventueel door mij. Zover gaan ze in de meeste gevallen niet eens en stop secret filtert bij mij dus zo'n 90% van m'n inkomende gesprekken op de vaste telefoonlijn ;-). Maar goed, dat is weer heel wat anders en ook daarover valt lang te praten (als ik het me goed herinner stond hier op de site onlangs een artikeltje over een opt-out lijst voor telemarketing).

Groeten,

Thomas

PS Robert: nadat ik mijn antwoord had geplaatst zag ik jouw berichtje wat tussendoor geplaatst was pas ... ik had namelijk wel even de tijd genomen de juiste links en dergelijke op te zoeken om het een en ander zo makkelijk mogelijk te maken :-)

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#6 Geplaatst: 2009-05-07 07:54:57

Thomas,

 Daartoe aangespoord door je vriendelijke laatste opmerking heb ik in mijn reaktie van gisteravond de verwijzing naar de site van de heer Gibson nader gepreciseerd, en tevens de vindplaats bij het Ministerie van Justitie aangegeven van het nadere antwoord van de minister over de voorgestelde wijzigingen in de Telecommunicatiewet. Een niet onaardig overzicht van de diverse posities die in deze diskussie betrokken worden. Ook deze site van een organisatie die zich in Nederland heeft ingezet voor digitale burgerrechten is het lezen waard.

  Maar wanneer deze "handhelding" bij het zelfstandige zoekgedrag van lezers klaarblijkelijk noodzakelijk is, dan bewijst dat maar eens te meer dat de situatie zoals die door Taciturne beschreven wordt de gemiddelde internetter tot een makkelijke prooi maakt voor "dataminers", onverschillig of zij commerciële doeleinden nastreven, dan wel pretenderen als overheid te waken over ons algemeen belang en persoonlijke veiligheid.

Rob

p.s.: de Franse Orange abonnees die, verontrust door de Orange mail, zich pogen af te melden zijn daar niet allemaal even succesvol in, getuige berichtgeving op de site natchers.com hedenochtend.

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#7 Geplaatst: 2009-05-07 16:17:25

Ha Thomas,

Bedankt voor je uitgebreide verklaring. Echter, het wordt er niet duidelijker op.

De optie om "partners van Orange" uit te sluiten van communicatie naar mij toe had ik ( uiteraard) al heel lang aan staan. ( dus uitgevinkt)

In ontvang echter van Orange  een mail dat zij ( desondanks dus) hun partners van mijn informatie gaan voorzien. Ik maak daar uit op dat die uitgevinkte optie zinloos is geworden, ik moet maar gaan bellen.

Ik ben mij er overigens ook niet van bewust accoord te zijn gegaan met dit onderdeel van de algemene voorwaarden. Ik zal dit altijd afwijzen, mits dit mogelijk is. En naar mijn menig zou het per definitie zo moeten zijn dat bedrijven expliciet toestemming vragen voor het doorgeven van dit soort gegevens.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#8 Geplaatst: 2009-05-07 17:42:37

Jako,

Voor je gaat bellen: ligt het niet voor de hand dat de Orange email die is uitgegaan een "ongefilterde" is geweest, lekker makkelijk, aan alle wanadoo en orange klanten, ongeacht hun voorkeursinstellingen? En dat pas naderhand, bij de daadwerkelijke verspreiding van de données personnelles deze filters in aktie komen? Ik blijf hopen op enige logica in het handelen van grote organisaties zoals je zult begrijpen. 

Rob

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#9 Geplaatst: 2009-05-07 18:09:00

Rob,

Ik denk inmiddels ook dat deze mail het best te verklaren valt als "de domheid zelve" 

De enige logica is domheid, van de afzender, en dus al zijn superieuren die het mogelijk hebben gemaakt dat een "einzelgänger" dergelijke mis-info aan alle klanten kan sturen. Vermoedelijk is de helpdesk ook niet op de hoogte gesteld voordat deze mailing de deur uitging en is bellen zinloos.  Als ik CEO van deze toko was...

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#10 Geplaatst: 2009-05-07 22:27:19

Jako, Thomas, Steven,

  Als ik het goed begrijp zou ik eigenlijk mijn recht van spreken (bijna) verspeeld hebben door akkoord te gaan met "artikel 18". Alsof ik iets anders dan ja kan zeggen bij de vraag of ik akkoord ga met de algemene voorwaarden die ik ter fiattering krijg voorgelegd. Je kunt nee zeggen, maar dan krijg je ook geen telefoon of internet, en geen software geïnstalleerd.

 Maar over welk artikel 18 hebben we het hier eigenlijk?

Op de site van Orange staan bij de diverse abonnementsvormen keurig conditions générales vermeld, aangevuld met bijzonderheden over de optie in kwestie, en een uit het Engels vertaald verhaal over NETIQUETTE. Het Article 18 aldaar luidt als volgt:

ARTICLE 18. MODIFICATIONS

France Télécom peut être amenée, y compris pendant la période initiale d'abonnement, à procéder à des modifications de prix ou des caracteristiques du Service. Le client sera informé de toute modification le concernant au moins un (1) mois avant son entrée en vigeur. Dans ce cas, le Client peut, par dérogation à l'article <> des présentes, résier le contrat sans frais jusque dans un délai de quatre (4) mois à compter de l'éntrée en vigeur de la modification.

Dat is dus een vrij harde opt-out optie, de Client mag opstappen als het hem of haar niet bevalt.

Op de site van France Télécom staan Conditions Générales voor een Abonnement au service téléphonique.  Ook hier een Article 18 - Protection des données personnelles.

Daarin is ondermeer het volgende te lezen: .....Sauf volonté contraire exprimée par le client, France Télécom peut utiliser les données de facturation le concernant pour proposer les produits et services pouvant répondre à ses besoins. ......

Maar daar lees ik niet zo snel in, dat ik FT de vrijheid geef die gegevens aan derden door te verkopen.

Dan maar terug naar mijn eigen espace client. Waar heb ik al dan niet voor getekend?

J’accepte de recevoir par mail :

wel: la newsletter Internet Orange.

wel: des informations sur les offres Internet Orange les mieux

     adaptées à mes besoins et usages.

wel: des informations sur l’actualité des options et services Internet
        Orange (nouveautés, promotions…)

niet: en fonction de mes besoins et usages. des offres de partenaires adaptées à mon profil et à mes centres d’intérêt.

Ik wil dus verschoond blijven van opdringerige emails.

Maar ik heb indertijd klaarblijkelijk niet de tegenwoordigheid van geest gehad te laten weten dat ik ook geen telefoontjes wil krijgen, en ook geen reclame in mijn brievenbus. Had ik maar beter moeten opletten.

Maar goed, we zullen er maar van uitgaan dat er binnenkort een keurige rectificatie door Orange wordt rondgezonden, en dan is de privacy-kou weer (even) uit de lucht.

Rob

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#11 Geplaatst: 2009-05-08 11:20:01

Ergste kou uit de lucht. Op de site www.natchers.com is inmiddels het eerste antwoord van de kant van Orange  gepubliceerd over de serviceverlening die bij email van 6 mei j.l. werd aangeboden, de inhoud spreekt voor zich. Het gaat om een email aan iemand die zijn ongenoegen kenbaar had gemaakt.

Bonjour,

Dans votre courriel du 06/05/2009 vous me faites part de votre souhait
de ne pas être contacté afin de vous faire découvrir des offres de nos
partenaires suite au courriel que vous avez reçu le 05/05/2009.

Je vous informe que ce mail vous a été envoyé en guise d'informations et ne comporte aucun engagement. C'est seulement une solution qui vous a été proposée afin de mieux gérer les informations à titre publicitaire que vous recevez.

Etant donné que vous ne souhaitez pas bénéficier de ces campagnes
d’informations, je vous invite, pour une prise en charge personnalisée
de votre requête, à contacter le 1014 ou le 1016 ou à écrire à
l’adresse suivante :
droit.opposition@orange-ftgroup.com.

Je tiens également à vous renouveler tout l'attachement que nous portons à la satisfaction de nos clients et la disponibilité de notre service client pour toute autre demande commerciale.

Bien cordialement.

Patricia DURANT.
Conseillère client Internet.

Rob van der Meulen

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#12 Geplaatst: 2009-05-08 14:45:28

Hallo Rob,

Het artikel 18 waar ik het over had is het artikel wat te vinden is in de contracten voor Orange Internet .

Zoals ik al zei is Orange zeker niet de enige provider (veel bedrijven die andere diensten aanbieden en in het kader daarvan beschikken over persoonlijke gegevens van hun klanten doen trouwens hetzelfde, maar dat terzijde) die een contractuele opt-in uitvoert waarna de klant een opt-out kan doen (telefonisch via het gratis nummer 1014, gratis online in je espace client, per post of blijkbaar uit bovenstaand antwoord gratis per e-mail). Voor de gein heb ik even een rondje gemaakt bij de belangrijkste concurrenten van Orange en die doen het allemaal precies hetzelfde:

- Free in artikel 10.4, tweede alinea

- SFR (inclusief voorheen neuf, Club Internet en dergelijke), in artikel 8

- Numéricable in artikel 16

- Bbox Bouygues Telecom in de informations légales van de bijbehorende website (ik heb geen contract online kunnen vinden? Zou je bij Bbox eerst abonnee moeten worden voor je het contract mag zien?)

Orange vond het alleen, zoals de oorspronkelijke mail het ook al aangaf, netjes haar klanten daar per e-mail nog eens op te wijzen. Het waarom van de mail heb ik helaas nog niet kunnen achterhalen. Of het slim was zo'n mail te sturen daar valt over te twisten: in het kader van de transparantie in de communicatie met de klanten van het bedrijf op zich wel, uit concurrentieel/commercieel oogpunt waarschijnlijk niet. Onbetwist blijft volgens mij dat de manier waarop de mail geschreven is niet de juiste is (het is een informatieverstrekking maar komt over als een wijziging en als je informatie verstrekt moet je volledig zijn terwijl je als klant na het lezen van deze mail nog steeds met een aantal vragen blijft zitten) ...

Groeten,

Thomas

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#13 Geplaatst: 2009-05-09 08:40:39

Thomas,

Het beeld dat vanochtend bij de eerste slok koffie bij mij boven kwam drijven is dat van een (listige) juridische twee-traps raket:

Wannneer ik denk m'n privacy enigszins beschermd te hebben door het afvinken van het bewuste hokje bij mijn persoonlijke voorkeuren, ben ik er nog niet, hoewel de neiging bestaat daarna rustig achterover te leunen. Hoera, geen reclame mail.

Afgaande op die antwoord email van Orange, en jouw verwijzing naar dat andere artikel 18, moet je dus ook expliciet gebruik maken van je droit d'opposition om te voorkomen dat je gegevens verder verspreid worden aan geselecteerde partners.

Weer wat geleerd. Of zie ik dat verkeerd?

Rob

avatar#6645
OuweGrijze
Berichten: 4
Reacties: 8

#14 Geplaatst: 2009-05-09 14:07:35

Het is beslist geen Orange probleem, maar een gewoon een commercieel probleem. Alles wat een mens doet op internet wordt getraceerd en misbruikt voor allerhande zakelijke doeleinden. Behalve stoppen met internet is er geen oplossing. Natuurlijk zijn er tijdelijke oplossingen zoals de in Nederland bekende JA/NEE geen reclame stickers op de brievenbus. Deze opties heb je ook via internet, maar de mazen van het net zijn ondoorgrondelijk. Het is gewoon onlosmakelijk verbonden met het gebruik van internet. Helaas  maar waar. KPN Orange, en wat je maar wilt. Hoeveel sms'jes krijg je bv niet als je van NL naar FR  rijd of vice versa. Hebben we daarom gevraagd? Europa is druk bezig met paal en perken te stellen aan deze praktijken, maar zijn we er bv op TV beter van geworden? Is de reclame verminderd?

De enige optie is zuchtend te accepteren. (mopperen is toegestaan mits onder wel duidelijke aan miljarden regels gebonden voorwaarden. Dat dan weer wel!)

Peter

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#15 Geplaatst: 2009-05-09 17:00:36

@ Ouwegrijze,

Daar ben ik het volledig mee oneens. Het is absoluut een Orange ( en andere, maar Orange is in FR marktleider) probleem.

In Nederland is XS4ALL ( toch een KPN dochter) een voorvechter van privacy en heeft op meerdere fronten processen gevoerd in een poging om ook in de Nederlandse telecomwet de privacy voor haar klanten beter te waarborgen.

Hoe xs4all hier mee omgaat is hier te lezen:

privacy bij xs4all 

Dat past m.i. veel beter bij een marktleider in telecommunicatie dan het 'gefriemel in de marge' van Orange.

avatar#4831
croissantje
Berichten: 8
Reacties: 63

#16 Geplaatst: 2009-05-10 17:41:19

Ook ik heb de bewuste mail ontvangen, maar waarom begrijp ik nog steeds niet: ik had de opties

- des informations sur l’actualité des options et services Internet
        Orange (nouveautés, promotions…)
en:

- .... des offres de partenaires adaptées à mon profil et à mes centres d’intérêt.

beide al uitgevinkt staan in mijn préférences de communication. Moet ik dan nu toch geld en tijd besteden om ervoor te zorgen dat Orange mijn gegevens niet aan derden doorgeeft?! Ik was in NL klant bij Xs4all, jammer dat er in frankrijk geen gelijkwaardige provider te vinden is. Gelukkig geen ge&^*&^ met de internetverbinding zelf.

Ik sta er overigens wel van te kijken dat het blijkbaar legaal is om op deze manier te werk te gaan...opt-out brrrr

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#17 Geplaatst: 2009-05-12 18:30:22

Croissantje,

Laten we het er maar op houden dat in onze vrije markteconomie marktpartijen wel eens de neiging hebben om te zien hoe ver ze de interpretatie van wetgeving kunnen oprekken. Totdat consumenten(organisaties), de rechter, of de wetgever op de één of andere manier corrigerend of regulerend optreden.

De huidige Franse wetgeving, de Code des postes et des communications électroniques, is in ieder geval over het kostenaspect duidelijk: het mag je geen cent kosten om van je droit d'opposition gebruik te maken.

Lees het article L34-5 van die wet er maar op na, waar ondermeer staat: "...et si le destinataire se voit offrir, de manière expresse et dénuée d'ambiguïté, la possibilité de s'opposer, sans frais, hormis ceux liés à la transmission du refus, et de manière simple, à l'utilisation de ses coordonnées lorsque celles-ci sont recueillies et chaque fois qu'un courrier électronique de prospection lui est adressé."

Vandaar dat de verwijzing in de 6-mei email van Orange naar een niet-gratis telefoonnummer strijdig is met het in de wet opgenomen sans frais, en daarom ijlings door de helpdesk gerectificeerd werd door de verwijzing naar die twee andere servicenummers en een speciaal emailadres. Houden we nog die andere punten over: ambiguité, manière simple. Daar is het laatste woord nog niet over gezegd.

Rob

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#18 Geplaatst: 2009-05-13 18:14:07

De algemene wetgevingskant van de privacy op internet komt vandaag, niet voor de eerste keer, voor het voetlicht op een persconferentie van de CNIL, waar het jaarrapport 2008 gepresenteerd wordt. In het begeleidende dossier de presse zijn de pagina's 32 t/m 36 de moeite van het lezen waard.

De CNIL ( Commission Nationale de l'Informatique et des Libertés) is een onafhankelijke organisatie, in het leven geroepen bij de tot standkoming van de Franse privacy wetgeving ( la loi n° 78-17 du 6 janvier 1978 ).

Rob van der Meulen

p.s.: inmiddels ook een eerste artikeltje in de Franse pers.

avatar#4831
croissantje
Berichten: 8
Reacties: 63

#19 Geplaatst: 2009-05-17 21:20:26

hoi robert,

bedankt voor je uitgebride reactie! het ziet er naar uit dat ik dan maar tijd moet esteden om van mijn drit d'opposition gebruik te maken. Het aangehaalde wetsartikel kan ik daarbij mooi gebruiken. Ik had al gemaild via de website met orange, en kreeg het standaard-mailtje terug zoals hier ook wel werd neergezet.

We kruipen een dezer dagen in de digitale pen! 

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#20 Geplaatst: 2009-05-18 17:55:01

Navraag levert het volgende op: de tekst van de mail die naar een deel van de klanten van Orange is verstuurd was niet de juiste. Zoals ik hierboven al aangaf levert die bij lezen dan ook onnodige onduidelijkheid op.

Een nieuwe mail is verstuurd naar degenen die de mail nog niet hadden ontvangen. De tekst daarvan is de volgende :

Orange vous informe

Bonjour,

Afin de vous permettre d'accéder à plus de services, Orange Internet vous propose de vous faire découvrir ponctuellement par téléphone ou par courrier postal, les offres de ses partenaires (comme par exemple Canal+…).

Ces sollicitations seront réalisées par Orange Internet, laquelle ne communique pas vos données personnelles à ces partenaires.

Si vous ne souhaitez pas être destinataire des offres de nos partenaires, cliquez ici .

Nous vous remercions de votre confiance et de votre fidélité.

Votre service clients internet

In deze mail staat wel correct en duidelijk aangegeven dat uw persoonlijke gegevens niet doorgegeven worden aan derde partijen, maar door Orange Internet zelf gebruikt kunnen worden om contact met klanten op te nemen om hen diensten van verschillende partners (zoals Canal+) aan te bieden.

Daarnaast bevat deze nieuwe mail een link naar de pagina waarop je je hiervoor kunt afmelden (even het @orange.fr of @wanadoo.fr e-mail adres waarop je de mail hebt onvangen, het hokje aanvinken en klikken op valider is dan voldoende) die dus ook gebruikt kan worden naast het e-mail adres wat hierboven al vermeld werd.

Groeten,

Thomas Vergouwen

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#21 Geplaatst: 2009-05-18 17:59:47

Thomas,

  Correcte afhandeling door Orange. Thx Thomas voor je inspanningen daarvoor.

Rob

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#22 Geplaatst: 2009-05-18 18:04:01

Alleen jammer dat degenen die de vorige mail hadden ontvangen, (nog) geen nieuwe mail hebben ontvangen zoals ik wel had gevraagd ... Misschien komt dat nog ...

avatar#5076
de Mereltjes
Berichten: 14
Reacties: 170

#23 Geplaatst: 2009-05-18 18:37:23

Thomas,

Het verhaal laat (voor mij) nu geen vragen meer open. Met je 2e link maak je het heel makkelijk om de juiste pagina te vinden en een einde te maken aan het aanbieden van reclame door partners. The proof of the pudding is in the eating....

Bedankt,

Jan Joost

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#24 Geplaatst: 2009-05-18 19:57:08

Een (zeer) correcte afhandeling door Thomas, maar niet door Orange.

Het wachten is op de excuusmail van Orange. 

avatar#7193
moi
Berichten: 15
Reacties: 18

#25 Geplaatst: 2009-05-24 12:10:45

dank voor je inspanning,

dankbaar gebruik van gemaakt !