Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Aanschaf en gebruik steiger

Auteur Bericht

avatar#4411
MaxAndre
Berichten: 17
Reacties: 106

#0 Geplaatst: 2009-05-07 23:26:40

Ik kan van een kleine aannemer die met pré-retraite gaat de onderdelen voor een steiger overnemen van 3 x 8 m (dus eventueel 8 m hoog in 4 lagen van 3 m lang), alles in goede conditie. Prijs ca. € 850.-.

Heeft iemand ervaring met het opbouwen van en werken met een professionele steiger, is dat voor de doe-het- zelver redelijkerwijs te doen? En lijkt prijs redelijk?

Een goede lange ladder als alternatief is ook niet goedkoop en het werken daarmee lijkt me geen pretje. 

Ik moet o.a. wat aan een overstek van een dak repareren en dakrand en gevel schilderen, topgevel van ca. 10 m hoog. Meeste muren van mijn huis (gelegen op helling) zijn overigens aanzienlijk lager.

Maxandr

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#1 Geplaatst: 2009-05-08 07:06:52

over de prijs enzo kan ik niks zeggen maar het brengt me wel op een idee: misschien samen met anderen aanschaffen?

en misschien kun je hem wel verhuren ook aan andere forumgangers..

salut,

marjorie

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#2 Geplaatst: 2009-05-08 07:49:24

Vergeleken met - bij voorbeeld - Point P. lijkt de vraagprijs me circa een derde van de nieuwprijs TTC. En dit lijkt mij weer redelijk.

Opbouwen en afbreken is zelfs alleen te doen, maar met z'n tweeën wel zo gemakkelijk.

Acht meter is wel hoog, zeker gezien uw opmerking dat uw huis op een helling staat. Weest voorzichtig, voorkom dat de steiger "achterover" kan vallen.

Peter. 

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2009-05-08 08:22:39

Er gebeuren veel ongelukken met steigers: omvallen, in elkaar zakken maar vooral door het werken erop terwijl de steiger niet "op orde" is, vooral als er geen railing is. Gelukkig zijn de steigers gemaakt van twee ladders met een plank ertussen nu sinds een paar jaar verboden.

Voor informatie over veiligheid, kijk hier.

Meest belangrijk is dat hij goed ondersteund wordt -stenen of stevig hout-, dat hij ergens aan het huis wordt vastgezet tegen omvallen of bewegen, dat de vloerplanken stevig liggen en in goede staat zijn en dat er railingen zijn.

Vind de prijs redelijk, als het tenminste niet een steiger is zoals bij veel brico's wordt aangeboden. Daar krijg je mij niet gauw op.

Steven

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#4 Geplaatst: 2009-05-08 09:18:57

Als de man met retrait gaat dan heb je kans dat zijn steiger dat ook onderhand moet.
Ik wil daarmee zeggen dat als je zo’n oud steiger hebt met van die stalen buizen dan ben je dood van het sjouwen als je op vijf meter zit.
Die krengen zijn zo ongelofelijk zwaar!
Als het een nieuwere uitvoering is dan is het niet duur, maar dan nog, er zijn goedkopere.
Sowieso werken op 8 meter hoogte is geen pretje, en als ik dan lees dat jouw huis op ene helling sta ...........
Als je dit vaak moet doen dan kun je oefenen en is het misschien de moeite waard deze steiger te kopen, anders zou ik kiezen voor de huur van een aloutout nacelle, zo’n kar achter je auto waar ene hydrolische lift op staat.
Ik heb ooit aan een huis gewerkt van meer dan twintig meter hoog en als je boven staat en die bouwvakkers ziet klimmen en stuntelen naast je op zo’n steiger, dan draai glimlach ik nog bij de factuur.
Op het laatst bracht ik het materiaal voor de bouwvakker naar hun steiger.
Bezint waar ge aan begint.

even een grapje; werkt soms echt.
er zit een (groot) verschil tussen particulieren en bedrijfsprijzen.
een lift kost U bijvoorbeeld 220 € per dag, mij slechts 139 €.
heb je geen bedrijf ?
zorg ervoor dat je een visitekaartje hebt met een of andere duistere hollandse naam erop (piets kaashandel) en die geef je af bij de huurovereenkomst.
de meesten stinken erin.
(je moet natuurlijk niet staan te stotteren en bazelen in het gebroken frans-russisch-hollandais, want dan vetrouwen ze je bijvoorbaat niet.
bluf is de bakermat van de maatschappij.

Cees.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#5 Geplaatst: 2009-05-08 12:34:30

Beste MaxAndré,

Ik moet zelf ook regelmatig "op hoogte" werken en heb me dus in het verleden een beetje verdiept in allerlei mogelijkheden om dat handig en niet al te duur te doen.

Een "vaste" steiger zoals jij beschrijft viel voor mij af. Zoals Cees terecht opmerkt is zo'n ding loodzwaar. Je hebt een bult steigerklemmen, buisverbinders etcetera nodig om het ding op te bouwen. Dat spul moet in goed staat zijn, dus niet met uitgelubberde gaten of zo. Het opbouwen moet zorgvuldig want je wilt niet dat de steiger instort en hij moet ook niet staan wiebelen. "Even snel" de steiger verplaatsen om ergens anders te werken is er niet bij. En als je hem niet gebruikt ligt er altijd een enorme stapel buizen en planken in de weg.

Ik heb zelf uiteindelijk via eBay.fr een rolsteiger gekocht voor een bedrag rond de 350 euri. Stalen steiger van een professioneel merk, met goede stabilisatiepoten, stevige wielen en in segmenten in hoogte variabel tot een platformhoogte van 6 meter. Dus geen aluminium of waaibomenstaal Brico kwaliteit, daar krijg je mij net zo min op als Steven (wij kijken wel vanaf de vaste grond ;-)

Voordeel van een rolsteiger is dat je hem snel opbouwt, gemakkelijk verplaatst en dat hij opgeruimd weinig plaats inneemt. Bij de mijne kun je elke poot/wiel op verschillende hoogte zetten voor het werken op hellingen. Met de stabilisatiepoten staat hij stevig, maar voor de zekerheid bind ik hem bovenaan altijd met een spanband aan het gebouw vast. Bijvoorbeeld aan de dakoverstek.

Nadeel is natuurlijk dat de steiger maar 2 meter lang is, dus toen ik de dakgoten wilde aanbrengen aan een gebouw van 25 meter lang was ik wel de nodige keren aan het verplaatsen... Niettemin doe ik dat nog steeds liever dan een hele vaste steiger (van 25 meter lang dus!) opbouwen en later weer afbreken, dat lijkt me teveel op een nevenproject ;-)

Salutations, Jos

avatar#6221
gramoune
Berichten: 3
Reacties: 23

#6 Geplaatst: 2009-05-11 18:22:22

Ik weet niet zeker of ik dit erop mag zetten, maar ik doe het toch maar:

Ik heb zo`n proffesionele, traditionele bouwsteiger met klemmen en planken te koop. Ik zit in de noordelijke Meuse.

Ik weet niet precies hoeveel en hoe groot. Wij konden er op onze gevels mee uit de voeten.

Verder klopt alles wat hierboven staat: het is lomp en zwaar en het ligt in de weg.

Wie belangstelling heeft :graag reageren.

groet

Gramoune

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#7 Geplaatst: 2009-05-12 10:41:52

Voor een dergelijk bedrag heb ik enkele jaren geleden een steiger nieuw gekocht, ca zelfde maten. IJzer, geen alu. (F.E.M.) Opbouwen was niet zo simpel. In alle gevels heb ik (definitieve) ogen gezet, zodat de steiger altijd vastgezet kan worden tijdens het werken. Het schoren op de grond hoeft dan niet meer zo uitgebreid, en het werkt steviger. Verder heb ik zelf een soort takel gemaakt om de hogere echelles (2.50 m) te plaatsen. Met 2 personen kunnen we hem opzetten. Alleen gaat niet. Dat laatste is een overweging voor de keuze van het systeem. Succes, Dit

avatar#4411
MaxAndre
Berichten: 17
Reacties: 106

#8 Geplaatst: 2009-05-12 22:03:53

Dank voor de goede adviezen. Het gaat in mijn geval om een moderne rolsteiger, met klik verbindingen e.d. Nieuw is zo'n ding behoorlijk duur (meer dan twee maal gevraagde bedrag) hoorde ik tijdens een praatje met de baas van een  bedrijf (in Nederland).

Maxandr. 

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#9 Geplaatst: 2009-05-16 12:36:43

Tja Max, in uw geval zou ik het wel weten.

Natuurlijk, veiligheid voor alles. Eén hand voor jezelf, één hand voor het schip en zo. Maar als ik al die adviezen hierboven zo lees, doe ik niets meer, blijf ik "veilig" in bed.

Balkenende vroeg om een VOC-mentaliteit. Liever dat dan een Jan Salie-geest.

Begrijpt u mij goed, nogmaals: ik ben voor alle veiligheid. Maar wat me opvalt, is die huidige wind van risicomijdend gedrag.

Peter. 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#10 Geplaatst: 2009-05-18 09:07:30

Max, Peter, Steven en Surf (en alle anderen natuurlijk ook),

ik wil even nog een ander geluid laten horen.

Ik heb ooit een aluminium rolsteiger aangeschaft, omdat mijn vrouw weigerde op een ladder aan de plafondbalken te werken. De rolsteiger heeft een platvormmaat van 0,6x1,9m en staat op twee basisbalken van 1,0m goed stevig. Is met een moduul van 2,25m als kamersteiger te gebruiken, en ik kan met twee 'verdiepingen' (=4,5m) op 4m hoogte staan en tot 5,5m hoog werken.

Ik werk nu ook overal waar het even kan op deze steiger en niet meer op ladders. De steiger is in in de schuur ruimtebesparend opgeborgen en is in 12min opgebouwd (1 etage, in mijn eentje, voor twee etages heb ik ca.15min nodig).

Ik geef toe, deze rolsteiger is niet voor het erg zware en grove werk geschikt, maar de grote voordelen voor mij zijn:

- niet meer nadenken 'opbouwen of toch even op een ladder werken' maar gewoon opbouwen en veilig werken

- ook bij beperkte ruimte te gebruiken

- makkelijk te verplaatsen.

kamersteigerJos,

Natuurlij kneem ik ook de door jullie boven reeds genoemde veiligheidsaspecten in acht:

- op goede ondergrond letten, desnoods planken op de grond

- bij gebruik met twee verdiepingen schoren (= stabilisatiepoten) plaatsen

- soms boven aan het huis vastzetten.

Nog een leuke belevenis:

Bij een dakrenovatie twee dorpen verder zak ik een steiger van het type 'schuine ladders met ingehangen werkstoelen en daarop planken'. Ik fotografeerde dit voor mijn archief. Meteen kwam de baas van de bouwvakkers op mij af omdat hij dacht dat ik een spion van de arbeidsinspectie was. Gelukkig kende ik die man en kon alles aan hem uitleggen. Hij vertelde nog als geruststelling dat hij geen van zijn salariés op de onveilige steiger liet werken, maar dat alleen hij en zijn zoons erop werkten. Hij wist dus wat hij deed!

vivent les bricoleurs, vive le travail en toute sécurité 

Christian von Klösterlein

niet toegelaten 'steiger'

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#11 Geplaatst: 2009-05-18 09:39:07

Ik was al dagen bezig met het schilderen van plafond en balken en met het heen en weer lopen op een trap die nog geen drie treden hoog was.

Bus en kwast op de grond, trap verzetten, bus en kwast weer pakken, trapje op, schilderen, trapje af, bus weer op de grond......

De steiger is net te hoog, de schoenen te laa.........

Daar had ik snel wat op verzonnen;

Ooit kocht ik op een vide grenier een paar bretonse klompen, lijken op de klompschoen uit de pays bas maar lopen voor geen meter.

In de grange stonden een paar lege 25 liter verfblikken en in de werkplaats schroeven.

Zonder mijn kwast en verfblik neer te leggen loop ik, weliswaar met een beetje herrie want de hengsels zitten er nog aan, door de kamers om de balken en plafond te schilderen.

Heel soms, als er niet té veel wijn gevloeid heeft lopen er ook gasten mee door de straat.

Cees.