Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

scooter rijden

Auteur Bericht

avatar#7156
G.
Berichten: 2
Reacties: 2

#0 Geplaatst: 2009-05-13 10:41:33

Hallo allemaal,

Vanaf 1 september ga ik ongeveer drie maanden stage lopen in (de buurt van) Parijs. Nu zag ik dat het met een Frans rijbewijs toegestaan is om op een scooter tot 125cm3 te rijden. Op dit moment heb ik natuurlijk een Nederlands rijbewijs en ik vroeg me af of ik daarmee ook op zo'n scooter mag rijden (ik heb m'n rijbewijs een jaar of 6).

Het zou ideaal zijn als ik een scooter kan gebruiken tijdens mijn stage maar dan moet het natuurlijk wel mogen. 

Is het omzetten naar een Frans rijbewijs voor drie maanden een optie?

groeten,

Gerrit

avatar#7156
G.
Berichten: 2
Reacties: 2

#1 Geplaatst: 2009-05-17 11:31:04

kan niemand mij dit vertellen?

gr.

Gerrit

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#2 Geplaatst: 2009-05-17 12:36:54

Gerrit,

Ik heb nog nooit op een scooter gereden, dus ik ben hier niet de deskundige, alleen een zoeker naar info. 

 Op een scooter website kwam ik bijgaande tekst tegen over hoe dat zit met die lichte categorie tot 125cm3, in de context van EU - en nationale wetgeving.

Op de site van onze ambassade in Parijs zo te zien ook geen direkt antwoord. In mijn auto lag nog wel het ANWB-handboek Europa. Daarin staat bij Frankrijk vermeld (het woord scooter o.i.d. zag ik niet staan):

Bromfiets

* Bromfietscertificaat of rijbewijs AM

  Ook al mogen de ingezetenen van heel wat andere EU lidstaten met hun eigen nationale auto rijbewijs op een scooter gaan zitten - dat "permis" is als het ware ingebouwd - de BV Nederland heeft verkozen dat niet te doen. En heb je ook voor de Franse wetgever - die zo netjes is de besluitvorming van de Nederlandse wetgever te respecteren - alleen maar een "kaal" autorijbewijs. En daarmee heb je dus in Frankrijk niet automatisch de bevoegdheid om op zo'n scooter te rijden. Zul je  in Nederland die A bevoegdheid er aan toe moeten voegen vermoed ik.

Veel verder kom ik niet na 5 minuten nadenken. Wie het beter weet wordt bij deze (nogmaals) uitgenodigd het verlossende woord te spreken.

En voordat ik door Wim tot de orde wordt geroepen: gebruik ook de zoekfunctie op deze site om te zien wat er over het onderwerp scooter hier op deze website al aan info staat. Heel wat treffers zag ik.

Rob

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#3 Geplaatst: 2009-05-19 12:51:42

Gerrit,

  Wat me nog te binnen schiet is de verzekeringstechnische kant van het verhaal. Stel dat je een ongeluk krijgt op je scooter daar ergens in het hectische Parijse verkeer. Dan is onvermijdelijk één van de vragen of betrokken bestuurder een rijbewijs heeft, en of dit rijbewijs hem de bevoegdheid gaf het voertuig in kwestie te besturen. Dan kan er dus nog een uiterst onaangename correspondentie volgen met je Nederlandse verzekeraar.  Bel maar eens met je eigen verzekerings-maatschappij, of de verzekeraars op het hoofdkantoor van de ANWB. Daar zullen ze ongetwijfeld uit eigen ervaring weten hoe de vork precies in de steel steekt. Of bel met één van de grotere verhuurbedrijven in de Parijse regio, en vraag wat hun voorwaarden zijn.

Rob

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#4 Geplaatst: 2009-05-19 14:32:47

neen, dat mag je niet, onder geen enkele geval.

waarom niet ?

heel simpel......... je hebt geen rijbewijs voor motor/scooter 125cc.

op mijn rijbewijs staat het vakje 125cc aangevinkt, dat betekend dat ik mag rijden met een 125 cc geval.

op jouw rijbewijs ontbreekt dit vakje en dus heb je er geen rijbewijs voor ;-)

op mijn rijbewijs staat niet het vakje tankchauffeur,  mag ik dan in een tank rijden ?

neen, zelfde logica.

je kunt proberen je rijbewijs om te laten zetten in een frans rijbewijs maar dan heb je in nederland weer een probleem.

met andere woorden, tot 50cc is voor jouw het uiterste.

overigens zijn er hele mooie 50cc scooters in de handel hoor, en harder dan vijftig kilometer mag je toch niet in Parijs ;-(

wat ga je doen voor stage ?

Cees.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#5 Geplaatst: 2009-05-19 17:24:54

Gerrit,

  Schrale troost: sinds 1 januari 2007 krijg je als nieuwe eigenaar van een Frans auto rijbewijs dat A1 permis ook niet meer cadeau. Daar moet je een formation pratique obligatoire van minimaal drie uur voor volgen. De regelgeving wordt eerder aangescherpt, dan versoepeld. Lees dit verhaal dat ik op een Franse website tegenkwam. En waar onder "quelques présions" ook nog te lezen valt dat de Fransen die al eerder een permis B de conduire hadden dit scooter voorrecht alleen maar is gegund en trafic national.

Rob

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2009-05-19 23:14:02

Bonjour

ik had tot 7mnd geleden 10jr mn NL rijbewijs die verliep./..dus na omzetting blijk ik tot mn stomste verbazing dat ik ook 125cc mag rijden...niet dat ik dat graag wil...maar het permis is zo omgezet op provinciehuis...dus @Rob...zonder 3uurtjes formation en zonder ooit een bekeuring te hebben gehad mag ik op een scooter rijden...(A1 maar ook B1) de enige restrictie is die van 70jr... maar dah ga 'k toch nooit halen die 70jr :)

@gerrit

de vraag van t topic om t rijbewijs om te zetten voor maar zo'n korte periode.? nee dat zou ik niet doen...dat is echt teveel ge-emmer maar goed bezint eer ge begint, al heb je zin om te gokken :)..met het omzetten van mijn rijbewijs was in totaal (in de bureaucratische molen) 10weken gemoeid...en toen ik er tussentijds na 4weken om kwam vragen (wegens verlopen van dat papieren kopietje = bewijs van afgifte rijbewijs) kreeg ik te horen dat er niet betaald was..leuk hè, dat die mooie dame dat niet op dezelfde dag even zegt...maar goed we hebben erom gelachen en toen was na6wk het roze papiertje er met de poste)

Nog een vraag die ik me ondertussen stelde...heeft u al reeds een domicile fixe in Parijs? heeft u een adres waarmee u kan aantonen dat u in Frankrijk woont en werkt...ik las dat die stage pas per 1sept van start gaat. Anders denk ik dat het hele verhaal niet door kan gaan.

En zoals eerder gezegd ga er a.u.b. vanuit dat uw nl-rijbewijs geldig is voor het besturen van een 125cc want als het er niet opstaat is het helaas niet zo

gr. cc17

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#7 Geplaatst: 2009-05-20 11:04:58

cc17,

Het leek me wat te ver gaan om de hele wetstekst kort samen te vatten in wat slechts bedoeld was als een aanvullende opmerking. Die twee bijgevoegde links leken me kort en bondig genoeg. Ik geef toe, mijn opmerking: "als nieuwe eigenaar van een Frans auto rijbewijs" is juridisch gezien niet messcherp. Dus de volgende keer zal ik zorgvuldiger formuleren, promise. Het gaat in de eerste plaats om Franse onderdanen, die voor het eerst hun rijbewijs halen, na 31 december 2006.

In de eerste link in mijn opmerking van gisteren staat voor bezitters van een rijbewijs B uit een ander EU land een toelichtende passage, die begint met:  "En effet à partir de 2 ans de permis, tout possesseur du permis B, obtenu avant le 1 Janvier 2007, peut piloter depuis juillet 1996, sur le territoire national (Français), un scooter ou une moto dont la cylindrée ne dépasse pas 125 cm3 et dont la puissance est limitée à 15cv ou 11 Kw ....."  En dat recht wordt ook toegekend aan: "..... à toute personne ayant sa résidence normale en France" .... mits het maar EU onderdanen zijn.

Zolang je het rijbewijs B maar vóór 1 januari 2007 behaald hebt met aanvullend nog twee jaar rijervaring, dat is dus het belangrijkste kriterium. En zo te lezen voldeed je ruimschoots aan deze maatstaf, gezien het naderende einde van de geldigheidsduur van je Nederlandse rijbewijs.

Rob van der Meulen

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2009-05-20 22:12:54

bin merci Rob, très très bien expliqué...toch nog dat europese gevoel in de verte dat begint te groeien...:) (vanwege dat eu-onderdaan zijn :)

cc17

avatar#7156
G.
Berichten: 2
Reacties: 2

#9 Geplaatst: 2009-05-22 09:48:35

bedankt voor alle reacties, ik denk dat ik maar ga uitkijken naar een kleine scooter voor de paar maanden dat ik er zit. Ik zal mijn motorrijbewijs wel een keer gaan halen.

voor alle geinterreseerden: Ik ga onderzoek doen bij INRETS voor mijn stage. Een woonplek ben ik nog aan het zoeken.

groeten.

Gerrit

avatar#7508
Wim en Hanneke
Berichten: 0
Reacties: 4

#10 Geplaatst: 2009-10-22 19:34:00

Hallo,

Wij zijn Hanneke en Wim Christiaens en sinds 2 weken zijn we de trotse bezitters van een fermette in Pas de Calais.

Wij zijn dus gloednieuw op dit forum. Ik heb voorgaande discussie gelezen en wil nu even checken of ik het goed heb:

Ik heb rijbewijs B, het roze paiertje, en mag dus ik Frankrijk opeen brommer of scooter rijden tot 50 cc. Heb ik hiervoor een kentekenbewijs nodig? Moet ik een helm op? Kan ik de brommer/ scooter in Nederland verzekeren, of kan ik dit beter in Frankrijk doen.

Is het veel duurder om een goedkoop autootje te kopen? Klopt het dat je in Frankrijk geen wegenbelasting betaalt.

Mijn man moet regelmatig terug naar Nederland en ik blijf dan in Frankrijk, maar zonder vervoer valt het leven daar niet mee. ( hij neemt natuurlijk de auto mee)

We wonen in een gebied dat een beetje heuvelachtig is. Is het wel veilig om brommer/ scooter te rijden?

Wie geeft mij wijze raad?

Alvast bedankt,

Hanneke

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#11 Geplaatst: 2009-10-24 15:31:44

Voor het berijden van een brommer of scooter heb je in Frankrijk geen rijbewijs nodig. Brommers etc. die na 1 juli 2004 zijn gekocht, moeten zijn voorzien van een kenteken. Het dragen van een helm is ook in Frankrijk verplicht. Het is het handigst om het voertuig gewoon in Frankrijk te verzekeren. Als je een goeie brommer hebt, is heuvelachtigheid van het terrein niet zo'n bezwaar. Fietsen is in ieder geval een stuk lastiger en daarom zie je op het platteland alleen nog oudere mannen op racefietsen langzaam slingerend het overige wegverkeer in gevaar brengen.

Inderdaad betaal je in Frankrijk voor de auto geen wegenbelasting. Wel komt er volgend jaar een milieubelasting, de taxe carbone, waardoor de brandstofprijzen aan de pomp 8 tot 10 centimers per liter duurder worden.

Wim

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#12 Geplaatst: 2009-10-24 16:12:56

Je hebt wel een Brévet de Sécurité Routière nodig als je geboren bent na 1 januari 1988 (http://fr.wikipedia.org/wiki/BSR_(dipl%C3%B4me) maar ik weet niet of dat ook voor buitenlanders geldt. Het leeftijdscriterium zal wel niet van toepassing zijn voor de meeste expats hier..... en als hun minder-of meerderjarige nakroost zich wil bedienen van een "scooter" of "mobylette" lijkt het me handig een bromfietsbewijs of rijbewijs bij de hand te houden.

Steven

avatar#7508
Wim en Hanneke
Berichten: 0
Reacties: 4

#13 Geplaatst: 2009-10-24 16:21:09

Hallo Wim en Steven,

Bedankt voor de adviezen. Ik ben inderdaad ruimschoots van voor 1988. Zelfs onze kinderen zijn van voor die datum.

Zijn er in Frankrijk eigenlijk nog deux-chevauxtjes te koop? Dat lijkt me namelijk het meest ideale vervoermiddel.

Groeten,

Hanneke

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#14 Geplaatst: 2009-10-24 17:20:00

Hanneke,

2CV? Dan zou ik als de donder gaan zoeken, de productie is in 1990 gestopt en voor een minimaal rijklare 2CV begint het bij 2000 euro en de prijzen lopen hard op!

Steven

(3 2CV's waarvan één minimaal rijklaar maar die doe ik niet weg....)

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#15 Geplaatst: 2009-10-24 23:27:19

Voor E 2000,-- krijg je momenteel een wrak van een 2CV.

Onbegrijpelijk dat voor een dergelijk voiture de prijzen zo hard stijgen.

Zal wel te maken hebben met de mid-live crisis-en van de toenmalige gebruikers (waarvan ik er zelf ook een was; 4x 2CV4 en 1 x Besteleend in mijn studententijd). Daarom verkoopt de Harley Davidsion ook zo goed in NL.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#16 Geplaatst: 2009-10-24 23:48:06

T'is wat je wilt. Je mag je inderdaad gelukkig prijzen als je voor 2000€ eentje vindt met een CT (APK) in orde. Dan nog rekenen op meerwerk (bodemplaten, roldak, banden). Anders komt het gauw op 5000€ aan als je er niet teveel aan wilt verspijkeren op korte termijn.

Even googelen op "2CV à vendre". Van de mijne sta ik elke keer weer te kijken als die de CT doorkomt. Alles steeds "limite", overal speling, bodemplaat net niet genoeg verzwakt.....

Steven

avatar#6591
peter en nienke
Berichten: 9
Reacties: 88

#17 Geplaatst: 2009-10-25 06:24:07

Hallo 2 CV enthousiasten,

Ik ben ook op zoek geweest naar een een leuke 2 CV

Dat heb ik opgegeven. Steven heeft helemaal gelijk.

Wat het overwegen waard is, is een Peugeot 205 CTI, een Cabrio dus.

Kijk maar eens op Marktplaats, daar vind je voor Euro 2000 gave exemplaren.

Fantastische leuke auto voor de Franse binnenwegen met ruim 100 PK.

Probleemloze techniek en goedkoop te onderhouden.

Maar. het is natuurlijk geen eend.

groeten/peter

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#18 Geplaatst: 2009-10-25 12:18:39

We raken nu wel een beetje off topic, maar ja, die nostalgie !

Klopt er zijn voor de 2CV natuurlijk alternatieven, maar die geven never nooit het authentieke gevoel van God in Frankrijk !

In mijn jonge jaren was ik ook best adolaat van de VW Golf 1 cabriolet.

Toen natuurlijk voor mij onbetaalbaar.

Maar er staat er nu een al weer een jaar of 6 onder de carport.

Bj 1984, dus belastingvrij en in GLi uitvoering, dus met vanaf fabriek een GTI blok met 112 PK. Daarnaast leer, en veel accessoires.

Misschien dat ik maar op zoek ga naar een R4. Daarvan heb ik er ook 2 gehad, maar ja die had je niet zo veel met (linnen) schuifdak. Alleen de Safari uitvoering had dat in dien ik mij goed herinner.

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#19 Geplaatst: 2009-10-25 16:51:08

Vooral voor Hanneke,

Een hele tijd geleden zag ik op TF3 een uitzending over de al even beroemde Solexen. Steven moet er vlgs. mij ook nog een paar van hebben, toch? ;-)

Maar goed ze maken in dat fabriekje in Noord-Frankrijk die dingen ook niet meer...herstellen wél, meen ik.

Maar ze maken er daar wel nieuwe en met electro- hulpmotor, dus thuis opladen en snorren maar! Is dat niet wat voor je? Vast wel onder € 2000 en nog eco ook. Voorkomt in ieder geval het door Wim genoemde slingerende (weg)gedrag. ;-))

Google dus maar daar, want ben de plaatsnaam vergeten, s6.

Bruin.

avatar#7508
Wim en Hanneke
Berichten: 0
Reacties: 4

#20 Geplaatst: 2009-10-25 16:54:53

goed idee, ik ga info zoeken.

Hannke

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#21 Geplaatst: 2009-10-25 18:16:47

De Solex wordt nieuw geproduceerd onder de naam Black & Roll, van onderdelen merendeels uit Azië en in elkaar gezet in Frankrijk. Prijzen vanaf zo'n 1100€. Er is zelfs een hybride versie. Zie http://www.blacknroll.com/menu_principal_ANG.htm 

Steven

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#22 Geplaatst: 2009-10-25 22:26:59

Een Dyane is in het algemeen wat goedkoper en net zo leuk.

Ivo

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#23 Geplaatst: 2009-10-25 22:53:46

Een Dyane? Rammelt minder, geen ogen op steeltjes, meer lekdicht, maakt minder herrie en toch dezelfde motor...... mislukte poging om de Eend op een auto te laten lijken. Staat in Frankrijk nét boven de "voiture sans permis".....

Steven

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#24 Geplaatst: 2009-10-26 01:08:35

Maar het rijdt en presteert net zo testiculeus en maakt je net zo zeeziek als de Eend, dus dat stukje Citrozielig charisma krijg je er wel bij voor minder geld. En er zijn ook honderden duizenden van verkocht, dus zo mislukt was de Dyane-poging (commerciëel iig) ook weer niet. Plus dat je, anders dan in een R4, bij een frontale of kop-staart botsing nog een kansje hebt om het er levend van af te brengen. Ooit kreeg ik in 08-21-MU (zo'n COC-lichtblauwe Dyane 6) een kus van een Leyland-bus van achteren. Ik zie dat leeuwtje nog steeds almaar groter worden in het spiegeltje. Maar hoewel de auto plotsklaps over een verticale achterzijde beschikte, mankeerde het kind op de achterbank hoegenaamd niets. De bus pakte de auto gelukkig juist boven de bodemplaat en kwam net voor de achterleuning tot stilstand.

Maar goed, dat zijn slechts verstandsargumenten. Eigenlijk geef ik je gewoon voor 100% gelijk. Anderzijds, als je over scooters en Solexen als vervoer nadenkt dan is zo'n ding ook het overwegen waard.

Ivo

avatar#7548
Wikke
Berichten: 0
Reacties: 1

#25 Geplaatst: 2009-11-13 23:04:07

Hallo,

Ik ben Wim uit België en ik heb een vraagje. Ik weet niet of jullie me kunnen helpen maar dit leek me de juiste topic om dit in te schrijven aangezien ik niet graag een brief zou willen sturen naar de Franse ambassade...

In België kan je een bromfiets van klasse A (max 25km/u, 50cc) rijden zonder nummerplaat en zonder rijbewijs. Je moet gewoon je brommer verzekeren. Stel nu dat ik met zo'n brommer een trip zou maken door Frankrijk.

Moet ik hiervoor papierwerk maken? Is er een nummerplaat, speciale verzekering of rijbewijs nodig? Of kijkt de Franse politie daar niet zo naar?

Alvast bedankt voor het lezen en ik hoop dat jullie me kunnen helpen!

Prettige dag verder.