Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

electriciteitskabels

Auteur Bericht

avatar#6598
etjenneke
Berichten: 21
Reacties: 35

#0 Geplaatst: 2009-05-13 10:53:19

Hallo,

Volgende week gaan we in ons huisje nieuwe elektrakabels leggen 3x1,5 voor licht en 3x2,5 voor stopcontacten. Ik heb hier bij mij thuis in Belgie nog enkele rollen liggen, mogen die ook gebruikt worden of moet dat echt ook Franse norm of zo zijn.

Alvast bedankt

Etjenneke

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#1 Geplaatst: 2009-05-13 13:26:02

De elektraklus staat mij ook nog te wachten dit jaar.

Vanaf de meter alles vervangen; stoppenkast, alle bedrading, schakelaars/stopcontacten.

Heb besloten alle onderdelen daarvoor in Frankrijk te kopen. Dan staat er in ieder geval op alle componenten het CF keurmerk en kan de EDF en in geval van schade/brand de verzekering in ieder geval daarop nooit moeilijk gaan doen.

Zou niet weten of dergelijke complete elektrakabels (zelf ga ik overigens naar goed NL gebruik werken met bekabeling in kunststof buizen) ook een CF keurmerk (moeten) bezitten.

avatar#6590
drome
Berichten: 5
Reacties: 7

#2 Geplaatst: 2009-05-14 21:24:32

In F ziijn ook Kema gekeurde materialen niet goedgekeurd. Zou dus zeker niet het risico lopen andere materialen te gebruiken dan de franse. Bij een eventuele keuring wordt de zaak afgekeurd en kun je weer opnieuw beginnen. Doorgaans zijn de installatiematerialen in F ook wat goedkoper dan hier.

succes

avatar#6598
etjenneke
Berichten: 21
Reacties: 35

#3 Geplaatst: 2009-05-14 23:15:10

hallo,

bedankt, zal dan maar nieuwe kabel kopen in LDF, heb hier wel nog ongeveer 200 meter liggen maar kunnen dat risico niet lopen

groetjes

etjenneke

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#4 Geplaatst: 2009-05-14 23:19:32

Etjenneke, Sjefke, Vercoiran,

Ik zie Franse electriciens zowel draad gebruiken waar het NF merkje ergens op de verpakking staat, of soms alleen maar het Europese CE merk. Ook in de Franse brico markten kom ik beide soorten tegen. Dus zo'n vaart zal het wel niet lopen denk ik. Consuel controleurs schroeven inderdaad boîtes de dérivation open, een boîte de combles, zijn ook bereid om een stopcontact te demonteren, en uiteraard gaat de deksel van de groepenkast er af, maar tot nu toe heb ik nog niet gehoord dat ze een installatie hebben afgekeurd omdat er hier en daar in een elektrapijp draad zat met alleen maar het CE merkje. Inderdaad moet je je aan die NF normen houden, wat materiaal en de manier van aanleggen betreft, maar je kunt ook roomser dan de paus zijn, of om op Franse bodem te blijven plus royaliste que le roi. En wanneer ergens de Europese Laagspannings Richtlijn zonder al te veel problemen kan worden geïmplementeerd, dan is het wel op het terrein van elektradraad. Bij deze link zat een tijdje geleden nog een werkende verwijzing naar een handig overzicht, guidelines, maar dat is nu een dood spoor geworden zag ik. Op de immense site van de EU kwam ik dat verhaal ook zo snel niet meer tegen. Zal nog eens kijken waar het nu staat, of misschien heeft iemand anders een handig overzichtje gemaakt.

Bovendien wordt in Frankrijk geleidelijk aan afstand gedaan van de oude eigen nationale UTE codes voor de diverse soorten draad en kabel. Daarvoor in de plaats komen op Europees niveau geharmoniseerde codes, opgesteld door de CENELEC. Dan kom je bijvoorbeeld een opschrift  tegen als: H 07 V-U. 2,5 mm2. Die H betekent dat we met een geharmoniseerde norm te maken hebben, 07 staat voor een maximaal toelaatbare spanning van 700 Volt, V is een indicatie voor de soort isolatie, in dit geval PVC, en U of R staat resp. voor een une âme massive ou rigide. Het NF keurmerkje dat er dan ook nog bij kan staan betekent dat het ook nog eens getest is in een Frans laboratorium, en dat het inderdaad allemaal klopt met de door de fabrikant opgegeven specificaties. Een aanvullende kwaliteitsgarantie.

Praktische suggestie: omdat de groepenkast altijd opengaat bij een Consuel keuring zou je alle bedrading die daar binnenkomt van de disjoncteur de branchement, en via de disjoncteurs naar de diverse groepen gaat, kunnen aanleggen met draad waar het NF merkje keurig op prijkt. Eerste indrukken doen soms wonderen. En vervolgens kun je dan verder stroomafwaarts met een wat geruster hart die paar honderd meter Belgisch draad (mits met een CE merkje) gebruiken.

Rob

p.s.: De guidelines bij de Laagspanningsrichtlijn hebben elders op de EU website een gastvrij onderdak gevonden, en dit is een handzaam overzichtje dat daar te vinden is.  Deze richtlijn wordt meestal kort aangeduid met de Engelse afkorting LVD (Low Voltage Directive), en de Franse benaming is: Directive Basse Tension. En wat zien we daar tot ons aller opluchting staan in dat overzichtje? Dat "cables" onder de EU paraplu vallen, "within the scope of LVD". En om ons helemaal gerust te stellen staat er nog bij vermeld: " The list has been confirmed during the LVD-working party meeting of 17 April 2007". Kortom: het CE merkje is voldoende. En nu maar hopen dat dit goede bericht ook is doorgedrongen tot alle Franse betrokkenen. Want een Europese richtlijn heeft geen "directe werking" zoals dat in juridische termen heet, de implementatie wordt aan de EU-lidstaten zelf overgelaten. En dat duurt soms geruime tijd. Vandaar dat ik nog een kleine slag om de arm heb gehouden bij mijn suggestie hierboven.

avatar#4958
mzungu100
Berichten: 24
Reacties: 46

#5 Geplaatst: 2009-05-16 14:13:27

Etjienneke

Ikzelf heb in de tijd ook XVB kabel van Belgie meegebracht. Verleden zomer zag ik dan dat in de bricodepot de 100m XVB (rigid) in promotie stonden. Heb er dan maar 200 m van gekocht.

In Frankrijk mag je wel licht en stopcontacten niet op mengen (in Belgie wel mits op 2,5mm²).

Ik heb wel ook een zekeringkast van vynckier (nu General Electric) in Frankrijk in gebruik. Er was geen aanwezig, alle verbindingen werden met van die suikerjtes uitgevoerd (in de plafonds).

Verder heb ik nu wel alle automatische zekeringen (1 module breed) , stopcontacten en schakelaars in Frankrijk gekocht (merk: Legrand).

Het is wel even wennen, vb die suikertjes is ons Belgie voor amateurs (wordt in de laatste 40 jaar bij mijn weten in geen enkele vakschool aangeleerd dat je op die manier draden met elkaar verbindt). Ook de soepele draad is bij ons in Belgie volledig niet van toepassing.

mvg

Paul

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#6 Geplaatst: 2009-05-18 14:20:52

En dan nog een laatste geruststellende, praktische opmerking. Heb de diverse bosjes en restanten VD installatiedraad van diverse Europese komaf - bruin, blauw, zwart, geel/groen - die ik hier heb liggen nog eens nauwkeurig bekeken. Zelfs met een vergrootglas geen enkele opdruk van KEMA, NF, VDE etc. te bespeuren. Dus een knappe jongen die zonder aanvullend DNA onderzoek kan bewijzen dat ze niet een Franse stamboom hebben. Alleen op de kartonnen verpakkingen kom ik type- en keuringsgegevens tegen. Tip: laat achteloos wat lege dozen liggen. Die met de NF verwijzing. Heb overigens geen dikker draad dan 2,5mm2 bekeken, dus misschien dat er op de 4mm2 plus diktes wel teksten gedrukt worden.

Op de dikkere kabels, de XVB waar Paul naar verwijst, is natuurlijk altijd ruimte voor allerlei opschriften.

Wanneer ik weer eens in een Franse brico markt kom, zal ik en-passant een vergelijkend warenonderzoek uitvoeren. Zonder vergrootglas maar, dat zou een wat merkwaardige indruk maken.

Rob

p.s: Een uur later toch nog een aantal meters aardedraad gevonden (recentere aankoop zo te zien) zonder opdruk, maar met een indruk. Onschuldig slachtoffer van oprukkende regeldrift: Kema aanduidingen in zeer kleine lettertjes er venijnig diep ingekerfd.