Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

EDF

Auteur Bericht

avatar#5124
benq
Berichten: 16
Reacties: 19

#0 Geplaatst: 2009-05-16 14:39:13

Ik wordt helemaal simpel van dat EDF. Wat is het geval?

Ik krijg elke twee maanden een factuur op basis van schattingen, en die zijn veel en veel te hoog. Ze zitten nu al op 4 X mijn totale jaarverbruik. Ik heb Service Relevé Confiance op mijn contract, maar als ik daar gebruik van wil maken dan krijg ik op de site de boodschap dat dat niet mogelijk is want er is een "affaire en cours sur le contrat". Via de serveur vocal wordt (waarschijnlijk ook om die reden) het ook niet geaccepteerd. Op brieven reageren ze gewoon niet. Het is gewoon een op hol geslagen incasseermachine. Via de site van het EDF kan je in de rubriek "j'ai une question" aanklikken dat het je niet lukt om via de service relevé confiance je werkelijke meterstanden op te geven en je krijgt de gelegenheid om die standen daar dan alsnog in te vullen en te versturen en ze komen er op terug, schrijven ze. J

e denkt pfff, gelukt ! Nou nee dus, Weer krijg ik een factuur met één of ander dwaas bedrag.

Heeft iemand daar ook ervaring mee  ?(mij dunkt vast wel) en wie kan mij een tip geven hoe ik die lui tot rede krijg?

Volgende maand ben ik weer in Frankrijk en ik denk dat ik maar eens met m'n papieren onder de arm naar Montelimar ga, want als Mohamed niet naar de berg gaat dan moet de berg maar naar Mohamed.  Ik weet, je bent in Frankrijk maar mijn ervaring met het EDF was altijd super.

Wie kan mij adviseren ?

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2009-05-16 15:36:11

Benq,

Het standaard advies voor gemoedsrust en het op peil houden van banktegoeden is het laten plaatsen van een BTR (Boîtier de Téléreport). Dan kan de meteropnemer ook zijn werk doen wanneer er niemand thuis is, en is de schatting van het verbruik meer in overeenstemming met het werkelijke verbruik. Maar zo te lezen kun je zelf al on-line de meterstanden doorgeven. Dus die Téléreport oplossing zou in dit geval overbodig moeten zijn. Maar de EDF komt bij iedere abonnee twee maal per jaar langs, dus misschien missen ze een "echte" meteropname bij jou, en werken ze nu verder met veel te hoge schattingen. Je bent overigens niet de enige die tegen een niet erg klantvriendelijke EDF organisatie oploopt, zie deze discussie op een forum voor Engelsen in Frankrijk. En waar ik onder de vlag van RobertArthur nog wat roep over de nieuwe generatie slimme compteurs die er aan staat te komen. En waarmee dit soort problemen tot het verleden zou moeten gaan behoren. Maar dat duurt nog een paar jaar.

Zie verder ook wat er hier op het Forum al over gezegd is, hier en ook hier.

Langs gaan, met je papieren, en printjes van wat je op de site (tevergeefs) als verbruikscijfers hebt opgegeven lijkt me het verstandigste. Soms heb je geluk bij dit soort telefonische helpdesks, en tref je iemand die van de hoed en de rand weet, en ook nog enig mandaat heeft om dingen recht te zetten. Maar meestal is dat laatste niet het geval. Die bevoegdheid ligt bij de financiële afdeling. En die krijg je zelden te spreken. 

Rob van der Meulen

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#2 Geplaatst: 2009-05-16 18:39:38

Rob, volgens mij is zo'n boitier voor benq (was dat niet een telefoonfabrikant die failliet is gegaan? ;-) geen oplossing: het gaat hier namelijk niet alleen om de halfjaarlijkse meteropnames maar met name ook om wat er op de tweemaandelijkse rekening verschijnt!

benq, ik leef met je mee ... ik heb zelf bijna 2,5 jaar met een soortgelijk probleem bij EDF gezeten. Bij mij was het geen dossier en cours maar "gewoon" een blocage van mijn espace client waardoor ik er niet meer in kwam ("temporairement" inaccessible). Ook telefonisch werkte het niet, waarschijnlijk vanwege hetzelfde probleem op mijn account! De enige manier om mijn meterstanden door te geven was dus met een klantenservicemedewerker (over het algemeen heel aardig, dat wel!) te bellen.

Ik heb op verschillende manieren geprobeerd dit probleem bij EDF aan te kaarten en gecorrigeerd te krijgen:

- telefonisch via de klantenservice krijg je te horen dat ze wel de meterstanden op kunnen nemen maar dat zij zich niet bezig houden met de website (ze hebben ook niet de mogelijkheid een probleem door te geven: toen na veel aandringen één van de medewerkers voorstelde toch te kijken wat ze kon doen leverde ook dat niets op)

- contact opnemen per e-mail met EDF is folkorique (dat is namelijk wat men je aanraadt bij de telefonische klantenservice)! Ten eerste moet je maar eens een e-mail adres zien te vinden (als je de juiste keuzes voor je probleem maakt in het contactformulier kom je op de inlogpagina van je espace client terecht ... en dat is nu net de pagina waar het mis gaat!). De enige manier om dit te doen is te kiezen voor een formuliertje op de corporate website van EDF (niet de website particuliers dus!); je mail gaat dan naar de webmaster van die website die het nonchalant (maar wel snel!) naar de juiste afdeling doorstuurt daarbij aangevend dat hij denkt dat het voor hen bedoeld is ... die afdeling was toevallig op het moment dat mijn mailtje bij hen aankwam op de hoogte van een algemeen probleem met het espace client en ging er dus gemakshalve maar van uit dat mijn probleem ook daarmee te maken had (het feit dat ik aangaf dat het al meer dan een jaar duurde werd daarin eenvoudigweg vergeten) en gaf aan dat dat probleem inmiddels opgelost was ... ik wilde dus hun mail beantwoorden om aan te geven dat mijn probleem niet hetzelfde was, maar een reply naar het adres waar het mailtje vandaan kwam kwam meteen terug met een foutmelding ... dat adres was toch echt niet bedoeld om mail naartoe te sturen!

- nieuwe contacten met de telefonische klantenservice leverden de tip op om een brief te sturen ("daar moeten we op antwoorden en wel binnen een maand"): de eerste brief haalde niets uit ... de tweede brief 2,5 jaar nadat het probleem voor het eerst optrad uiteindelijk wel want daar kreeg ik als antwoord een maand later een brief over waarin stond dat het probleem opgelost was en dat was ... tot mijn grote verbazing ... inderdaad het geval!

Ik hoop voor jou dat het probleem sneller opgelost zal worden, maar ik wens je in ieder geval heel veel succes want c'est pas gagné !

Thomas

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#3 Geplaatst: 2009-05-16 18:56:46

@ Thomas

Of die boîtier al dan niet nodig is hangt ook af van de interne EDF procedures: stel dat ze een aantal malen niet in staat zijn geweest, wegens afwezigheid, om de meteropname door een bevoegd EDF persoon te laten doen. Hoe lang gelooft de EDF administratie iemand dan nog op zijn of haar eerlijke blauwe ogen met op de website zelf ingevulde meterstanden? Fine-tuning per twee maanden is leuk, maar die halfjaarlijkse waterhoogten zullen ze toch ook willen weten. Daar zullen ze intern vast wel een limietje in de tijd op gezet hebben. Ik ken die interne EDF procedures niet, maar zo'n boîtier kan- zo lang als het nog duurt, en de voorraad strekt - nog van pas komen voor de bezitter van een maison sécondaire die bijna per definitie niet het hele jaar aanwezig is om EDF personeel gastvrij te ontvangen. En totdat de EDF zegt: doen we niet meer. Vanaf die en die datum gaan we de nieuwe intelligente compteurs leveren.

Rob

avatar#5124
benq
Berichten: 16
Reacties: 19

#4 Geplaatst: 2009-05-17 12:30:33

Nou, ik ben "blij" dat ik niet de enige ben met dit soort problemen. Ik denk dat langs gaan inderdaad de beste mogelijkheid is. Overigens heb ik zo'n boitier buiten zitten, het is een gloednieuw huis met een gloednieuwe installatie. dus de meteropnemer kan altijd de compteur uitlezen als ik er niet  ben, dus daar zit het probleem niet. Begin dit jaar hebben ze één keer wel gereageerd op een brief waarin ik schreef dat hun schattingen veel te hoog waren, althans in zoverre een reactie, dat ik een creditnota en dito betaling van hen kreeg. Ze hadden de meter stand teruggebracht van 5000 kwh naar 600 kwh.  Echter een maand daarop kreeg ik weer een nota waarop een meterstand van meer dan 5000 kwh. stond dus dat schiet niet echt op. Dat formuliertje invullen wat dan terecht komt bij de webmaster heb ik ook gezien en ik heb overwogen om dat te gebruiken, maar ik dacht, als mijn, aan de klantenservice gerichtte brieven, al niet beantwoord worden, laat staan zo'n mailtje maar ik kan dat ook nog wel eens proberen. Niet geschoten, altijd mis. Maar volgens mij is het bij het EDF vrijwel altijd misgeschoten.

Die vervanging van alle 35 miljoen installaties houdt dat in dat die dan vervangen worden door iets wat de standen via het net of anderszins doorgeeft. In nederland schijnen nieuwe woningen al uitgerust zijn met een installatie die de standen via het net, telefoonlijn, gsm of zoiets doorgeeft. Gaan ze dat de komende jaren ook doen in Frankrijk?

groet

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#5 Geplaatst: 2009-05-17 13:18:29

Benq,

De EDF kan mij niet verwijten dat ik nog niet een poging heb gedaan ergens iets van logica in de gang van zaken te ontwaren. Maar nu ik begrijp dat je huis al met een téléreport is uitgerust, wordt het tijd dat de EDF het boetekleed aantrekt. Maar dat doet dit soort organisaties niet spontaan, daar zijn wat aansporingen voor nodig. Inderdaad om simpel van te worden.

Wat die nieuwe meters betreft. Volgens de oorspronkelijke plannen van de EDF gaan ze in 2010 een paar eerste proefprojecten draaien, en daarna zou ergens in 2015 de hele operatie moeten zijn afgerond. Geen flauw idee wat voor soort offertes, en met welk prijskaartje, het (Franse) bedrijfsleven bij EDF heeft afgeleverd. Kan er een in technische zin betrouwbaar systeem geleverd worden (CPL technologie, data-integriteit over het stroomnet!) *, en valt het binnen het budget dat EDF daarbij voor ogen heeft. Geen idee of ze nog op schema liggen. In de pers zie ik nu ook al andere einddata genoemd worden: 2017 en 2020.

  Aardig, ook in dit verband, is de privacy vraag. In Frankrijk ben ik die nog maar sporadisch tegengekomen in de perscommentaren bij de voorgenomen invoering van "CPL-monitoring" via het lichtnet. In Nederland heeft de Eerste Kamer een stokje gestoken voor de verplichte invoering van die nieuwe generatie meters.

  Die slimme meters zijn er voorlopig nog niet, en ik moet er niet aan denken wat ook in dat model aan problemen zou kunnen ontstaan. Ik zie het al voor me, zo'n situatie die we kennen uit de Britse tv serie "Little Britain": computer says no. Arme EDF klant. Bewijs maar eens dat de computer en het meetsysteem ongelijk hebben. Je zou er nu al een kort toneelstukje voor kunnen uitschrijven.

  In Duitsland ontstond een half jaar geleden ophef over de soms volledig verkeerde meetgegevens die een deel van de nieuwe electronische verbruiksmeters produceren, meestal in het nadeel van de klant. Een technisch probleem is de gevoeligheid voor te hoge spanningspieken, met name onweer/bliksem richt soms verborgen schade aan. De meter gaat niet helemaal kapot, maar inwendig raakt de zaak stevig ontregeld. Met foute energiemetingen als gevolg. Dat wordt nog leuk op de Franse campagne. Misschien dat over 15 jaar die ouderwetse, zwarte, degelijke, onverstoorbare elektro-mechanische compteurs met zo'n draaiende schijf weer worden geherintroduceerd.

Rob van der Meulen

CPL technologie: voor het netwerk thuis en je internetverbinding heb je nu ook van die kleine kastjes - voorzien van een ethernet/RJ-45 aansluiting - die je in een stopkontakt steekt. Et voilà: geen aparte ethernetbedrading of draadloze router meer nodig.  Communicatie gaat via je 230 Volt bedrading.

avatar#5124
benq
Berichten: 16
Reacties: 19

#6 Geplaatst: 2009-05-20 13:34:25

Nou, ik denk dat we de goede kant opgaan.

Het EDF heeft gereageerd op mijn brief. Ik had o.a. geschreven dat ik er in juni weer zou zijn en dat ik dan weer contact met hen zou opnemen voor een rendez vous, en nu mailen ze me terug dat ze 25 mei tussen 10 en 12 langkomen. Aandoenlijk knullig. Gelukkig heb ik schatten van franse buren die ook de sleutel hebben van onze stulp hebben en die handelen alles voor ons af met de technicien. Het niet kunnen doorgeven van de werkelijke meterstanden via service relevé confiance of via de serveur vocal is volgens de conseiller te wijten aan het feit dat er nog een rendez vous in de pijplijn zit. Nou ja, het zal wel. Ik heb nu twee e mail adressen van twee conseillers bij het EDF en die heb ik gebruikt (en bewaar ze zorgvuldig) en dat werkte als een speer. "Alles zal reg kom"

avatar#5124
benq
Berichten: 16
Reacties: 19

#7 Geplaatst: 2009-07-21 21:40:34

Alles opgelost !!  De technicien van het EDF is inderdaad langs geweest (mijn franse buurman kon hem binnenlaten). Hij concludeerde dat in ons geval ( consumptie en het feit dat het een 2e huis is) nachtstroom niet rendabel was en dat de aansluitwaarde (12 KV) om diezelfde reden te hoog was. Na nog een telefoontje met een conseiller van het EDF heb ik met hem afgesproken dat er nogmaals een technicus langs zou komen om de nachtstroom-optie uit te schakelen en de aansluitwaarde te verlagen naar 9 Kv. (kwestie van 2 schakelaartjes omzetten achter het verzegelde gedeelte van de meter). Tevens met hem afgesproken dat we over zouden gaan op betaling op basis van mensualité (maandelijks vast bedrag). Gezien ons verbruik 50 euro per maand. Je bent dan verlost van die idiote schattingen en tweemaal per jaar vindt er na de meteropname een restitutie resp. nabetaling plaats.

Het heeft wat moeite gekost maar je komt er altijd wel uit met het EDF.

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#8 Geplaatst: 2009-07-24 18:08:28

benq,

Is de situ in Nederland echt wezenlijk anders dan in Fr. op die télemetrische uitleesmogelijkheid dan na, die men in sommige departementen al ruim 8 jaar geleden had ingevoerd?

Ik wordt hier kennelijk ook nog aangeslagen door EDF voor een gezin met 4 personen in (79), maar na een jaar wordt alles weer rechtgetrokken...alleen spelen ze nu nog even 'mooi' weer met mijn reeds teveel betaalde 'verbruik' op grond van schattingen en ook nog interest!

Maar zeuren helpt niet veel dus, 'ze' hebben een groot probleem om quite te draaien met hun centrales in de toekomst!

Bruintje Beer.

avatar#6140
Nick
Berichten: 3
Reacties: 12

#9 Geplaatst: 2009-07-24 20:49:44

WIj hebben dat probleem de eerste twee jaar gehad, (diverse brieven geschreven etc. en ook geen reactie) totdat we het vertelden tegen de dame van Presse Tabac, een klein winkeltje hiern het dorp. Die kreeg ook geen gehoor op het opgegeven telefoonnummer dat wij ook moesten bellen. Zij schreef toen op een vel papier een boodschap voor de meteropnemer, dat we op de deur moesten bevestigen wanneer we er niet waren. Daarop had ze geschreven dat de meteropnemer bij haar moest zijn voor vragen.

We hadden een foto gemmakt van de meterstand en die aan haar gegeven.

Dat lukte en binnen een maand had ik euro 690 terug van het teveel betaalde.

Toen kreeg ik ook nog eens een een email toegezonden met een inlog bij EDF waarop ik mijn meterstand kon aanpassen. Dat lukte ook wel eens niet en dan stuurde ik een email met een foto van de meterstand via email, kreeg keurig antwoord dat de nieuwe stand was ingevuld en een maand later kreeg ik nog eens 225 euro terug.

Nu betaal ik 2 euro per maand want men schijnt maar een bepaald bedrag terug te storten en berekend dan een minimum. De rest zal dan worden verdeeld over de komende maanden totdat we het teveel opgesoupeerd hebben en dan gaat de normale maandelijkse tarief gelden.

Dus op zich is het voor ons perfect geregeld.

Nicholas

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#10 Geplaatst: 2009-07-25 15:46:47

Nick,

Heb je mooi en elegant opgelost bij EDF!

Ik was dus niet op die oplossing gekomen om met digitale camera foto-opname te maken van meterstanden en via Internet op te sturen.

Vraiment Chapeau Nicholas!

Groeten van,

Bruintje.