Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Zelfstandige worden in Frankrijk

Auteur Bericht

avatar#5131
JohanC
Berichten: 7
Reacties: 14

#0 Geplaatst: 2009-05-19 14:35:04

Dag forumgangers,

Ik volg reeds geruime tijd dit forum en vind het verrijkend.

Wij verbouwen momenteel een boerderij in de Argonne in de hoop er een chambre d'hôte met table d'hôte te beginnen.

Om een goed financieel plan op te maken ontbreek ik nog enkele elementen.

Misschien kan iemand mij hierop antwoorden?

- Hoeveel kost een goede ziekteverzekering ?

- Welk stelsel is het beste: micro-entreprise of andere?

- Ik heb ergens gelezen, maar vind het niet meer terug, dat de tax d'habitation voor de niet privé-vertrekken lager is, weet iemand dat?

Met dang voor jullie antwoord,

Johan en Lieve.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#1 Geplaatst: 2009-05-20 21:18:35

Johan en Lieve,

Ik bemerk dat er geen reacties zijn op jullie bericht. Dat heeft denk ik te maken met het feit dat jullie vragen erg algemeen zijn en er een hoop informatie te vinden is op o.a deze site cq forum. Ook wat betreft de ziektkostenverzekering is het helemaal afhankelijk van jullie situatie: hebben jullie rechten uit NL: AOW of WAO of ABP? Zo niet, dan wordt het andere koek. Om in aanmerking te komen voor een basisverzekring alhier (Carte Vitale) moet je of gesalarieerd zijn of een eigen bedrijf hebben in wat voor vorm dan ook: auto-entreprise, micro etc. Hier weet ik niet zoveel van maar er is heel veel over geschreven. Mijnheer Wim van Teeffelen is geregeld op dit forum en (betaald) expert op dit gebied. Zoek anders onder zijn naam.

Succes

Ingrid

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#2 Geplaatst: 2009-05-21 09:37:31

In jullie geval zou ik me wenden tot het centre creation d entreprises of via chambre des metiers daarnaar vragen. Daar leg je al je vragen voor en als het goed is kan men je daar adviseren over bedrijfsvorm, diverse taxes en al het overige. Afhankelijk hoe groot de gemeente is waar jullie zitten kun je een conseiler, met de portefeuille Tourisme, benaderen. Verder met de zoekmachie op deze site kijken..Succes, Dit

avatar#5131
JohanC
Berichten: 7
Reacties: 14

#3 Geplaatst: 2009-05-26 09:51:59

Alvast bedankt voor jullie reacties. Ik zal eens contact opnemen met de Chambre de Commerce.

Vriendelijke groeten,

Johan

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#4 Geplaatst: 2009-05-27 11:12:13

Nee hoor, dit, chambres d'hotes valt onder de Chambre de Commerce. V.w.b. het ziekenfonds is het aan te raden om een inschrijving als exploitant van chambres d''hotes te doen, je komt dan in het RSI, het ziekenfonds voor ondernemers, relatief gunstig voor kleine ondernemers.

V.w.b. het belastingregime is het microregime in de meeste gevallen een goede oplossing. Bij die keuze betaal je 13% van de totale omzet aan (bedrijfs)belasting en sociale lasten, incl basisverzekering tegen ziektekosten.

De vrijstelling taxe d'habitation voor verhuurde delen van het huis gaat niet op voor chambres d'hotes, alleen bij gitesverhuur.

Wim

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#5 Geplaatst: 2009-05-27 18:53:24

Johan & Lieve,

Om iets te moduleren tav. jullie vragen die hier terecht door Wim v. T beantwoord zijn een aantal opmerkingen.

- Een goeie ziektekostenverzekering kost buiten ziekenfonds, niet meer dan ca. 100€/mnd. Kijk bv. op assurland.fr Als je daar je departermentnr. invult dan vindt je diverse private verzekeraars die je kunnen verzekeren.

- ME of AE? Nou nee dus, maar liever AutoEnterprise als het moet. Dat regime is beter te behappen, zolang je onderneming geen (nog) echte winst maakt. Maar in beide regimes krijg je max. 3 jaar de tijd om voldoende inkomsten te genereren.

- Tax d'habitation geldt over ruimten die ingericht zijn. Een beetje vergelijkbaar is de Nederlandse WOZ. Je privé vertrekken staan los van ruimten die je expoiteert tbv. verhuur aan toeristen. Die verhuurde ruimten vallen dan onder het regime van jullie onderneming. ME of AE dus.

Maar ik zou even erg uitkijken met met Wim's uitspraak "De vrijstelling taxe d'habitation voor verhuurde delen van het huis gaat niet op voor chambres d'hotes, alleen bij gitesverhuur.".

Nl. voor je het weet betaal je die taxe zelf dus en bij gebrek aan voldoende inkomsten wordt het mss. een erg zuur verhaal voor jullie.

Het kan zijn J. & L. dat jullie in een een streek wonen als toertische trekpleister.

Maar 2 overwegingen mijnerzijds;

- In heel Frankrijk kun je economisch slechts bestaan als ondernemer van een CdH als je voldoende inkomsten kunt generen (ca. 3 maanden) voor een heel jaar.

- Een CdH vormt een goed alternatief voor kort verblijf van uitgeputte hotelruimte van toeristen. Want probeer je even te verplaatsen (ik als moede

toerist) op weg naar andere bestemming. 'Ik' wil dan gewoon een hapje eten en gaan slapen in een hotel, waarvan ik de service ken. Een CdH zou ik alleen kiezen indien alle hotels complet zijn. Dat is de realiteit.

Dus???

Als je zeker weet dat die CdH een 'goudmijn' wordt, dan DOEN en daarnaast voor de overige 9 maanden van een jaar gewoon andere betaalde activiteiten hebben of zoeken. Het is zo simpel als ik het hier schrijf.

Gr. van,

Bruin.

avatar#5131
JohanC
Berichten: 7
Reacties: 14

#6 Geplaatst: 2009-06-07 09:16:47

Bedankt Bruin en Wim, ik ga het even verder uitpluizen. I.v.m. de taxe d'habitation: onze CDH ligt in een dorp in een 'zone de revitalisation rurale' en ik vond het volgende:

http://www.diagnostic-expertise.com/credit/actualite-credit-fin-de-la-taxe-d-habitation-pour-les-zrr-1121.php

Ik neem ook eerstdaags contact op met de Chambre de Commerce.

Ik hou jullie op de hoogte, kan interessant zijn voor sommige mensen op dit forum.

Groeten van Johan en Lieve

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#7 Geplaatst: 2009-06-07 19:40:36

“Het is zo simpel als ik het hier schrijf” was dat maar zo bruintje.
Je maakt er wederom een zooitje van.

“In heel Frankrijk kun je economisch slechts bestaan als ondernemer van een CdH als je voldoende inkomsten kunt generen (ca. 3 maanden) voor een heel jaar.”
In die drie maanden met vijf kamers zou je dus op een maandelijks inkomen zitten van nog geen 2400 euro’s per maand, bruto wel te verstaan.
Geen vetpot dus.
De uitspraak van bruin dus is geheel onterecht want in drie maanden kun je absoluut niet genoeg inkomsten genereren.

“Een CdH vormt een goed alternatief voor kort verblijf van uitgeputte hotelruimte van toeristen”
Dit is zo’n beetje het meest belachelijke wat er ooit op de site geschreven is.

“Een CdH zou ik alleen kiezen indien alle hotels complet zijn. Dat is de realiteit.”

Niet dus !

Goddank hebben wij jouw niet als klant in onze chambre d’hotes bruintje.
Onze klanten komen juist uitsluitend omdat ze niet in een hotel willen slapen.
Onze gasten komen voor een overnachting omdat ze een prettig verblijf willen en ooit gehoord hebben van chambre d’hotes ‘Les Vieilles Tantes’.
Omdat ze niet als een zoveelste toerist willen worden gezien door een nachtportier, maar als een persoon met een verhaal die verwend wordt door eenvoud, gemak en luxe.
Omdat ze niet een prakkie willen eten die nog over is van gisteren maar een lekker diner van uitgezochte lekkernijen en verse groenten en kruiden uit de tuin.
Omdat een varkenshaas of biefstuk niet van de groothandel komt maar van de boerderij waar we over het hek heen naar de koeien kijken onder het genot van een glaasje pineau van de boer aan de overkant.
Omdat het lekker is om bij een knapperend haardvuur een fles bordeaux naast je gezet krijgt en wacht totdat ik het houtvuur van de sauna nog eens opstook.
Deze mensen bruin, zijn bereid het dubbele te betalen van een hotel en komen meestal later terug met de vraag of ze alstublieft kunnen blijven slapen.
En goede chambre d’hotes is absoluut niet simpel, en vreselijk hard werken, dag en nacht.
Sorry voor het verstoren van een droom die U misschien als een goudvinkje toelachte.

Cees.