Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Juridische zaken

Juridische zaken

Wie in Frankrijk onroerend goed koopt of (ver)bouwt, krijgt met notarissen te maken. Of soms ook met deurwaarders en advocaten.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

erfrecht & vakantiehuis

Auteur Bericht

avatar#7191
Champvert
Berichten: 7
Reacties: 11

#0 Geplaatst: 2009-05-20 19:10:42

Allereerst mijn complimenten ten aanzien van deze website + forum, zéér informatief! Toch een vraagje ter bevestiging van mijn idee:

Wij overwegen een vakantiehuis te kopen in de Bourgogne. We zijn samenwonend (in NL) met samenlevingscontract + testament langstlevende. Ook hebben we 2 volwassen kinderen. Uit alle info heb ik begrepen dat als we een vakantiehuis in FR kopen op beider naam (50/50) dat ingeval we verder niets regelen (PACS etc) bij overlijden van één van de partners, de kinderen het eigendomsdeel van de overleden partner erven. De situatie van de overblijvende ouder is dan 50% eigenaar en de 2 kinderen ieder voor 25%.

Klopt mijn veronderstelling? Doet de franse fiscus ook niets met ons nederlandse testament? Wij zouden dat namelijk prima vinden......

Hoe hoog is op dit moment de vrijstelling voor de kinderen? 

Met dank & groet,

Kees

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2009-05-21 15:11:13

Sinds kort wordt een Nederlandse samenlevingscontract/geregistreerd partnerschap ook in Frankrijk erkend. Althans, een daartoe strekkende wetswijziging is aangenomen. Het zal nog even duren alvorens de wijzigingen zijn doorgedrongen tot de talrijke kleine ambtenaren in France profonde.

Een Pacs zou dus niet meer nodig zijn om zaken zoals erfrechtkwesties te regelen. Een Pacs is in Frankrijk op dit punt vrijwel gelijkgesteld met een huwelijk.

In principe eerbiedigt een Franse notaris een (vertaald) Nederlands testament, maar algemeen wordt aangeraden toch even langs een Franse notaris te lopen om het even na te gaan. Elke situatie is weer anders.

De algemene aftrek bij de berekening van successiebelasting voor kinderen is sinds 2009 op € 156.359 gesteld.

Wim

avatar#6311
Wubbe
Berichten: 9
Reacties: 27

#2 Geplaatst: 2011-05-19 22:23:17

Wim,

Jij stelt dat een Nederlands samenlevingscontract ook in Frankrijk erkend wordt. Staat dat ergens 'officieel' vermeld?

Ik (en mijn vriendin, waar ik mee samenwoon) staan op het punt om een (vakantie) huis te kopen en mijn makelaar adviseert mij om een SCI op te richten. Als echter een Nederlands samenlevingscontract in Frankrijk wordt erkend en gelijk staat aan een PACS kunnen we de erfrecht kwestie veel simpeler oplossen.

Als ik de notaris en de makelaar kan wijzen op een officiële uitspraak zou mij dat erg helpen.

Alvast dank en groet,

Leon

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#3 Geplaatst: 2011-05-21 01:37:38

In een andere draad is hierover al het nodige gezegd. De erkenning van een in het buitenland afgesloten geregistreerd partnerschap bestaat al enkele jaren.

Hierbij mijn reactie in een vergelijkbare casus:

Lees eerst deze website door op het punt van de Pacs.  De vraag is dan zo goed als geheel beantwoord. Sinds 13 mei 2009 is een erkenningsregeling van kracht geworden door opneming van artikel 515-7-1 van de Code Civil. Laat dat de notaris maar even opzoeken. Een samenlevingscontract, beter nog het in NL minder toegepaste geregistreerde partnerschap, wordt gelijkgesteld met de Pacs. Om erfenisproblemen op te lossen moet, anders bij gehuwden, alleen nog een  testament worden opgemaakt. Een SCI is  volstrekte onzin.

Wim

PS

Wie zijn toch die NL makelaars in F die steeds een SCI adviseren? Raar volkje.

avatar#6687
Mireille Bosscher
Berichten: 4
Reacties: 26

#4 Geplaatst: 2011-05-31 16:01:02

het Nederlands langstlevende testament voor samenwoners wordt bij overlijden weliswaar uitgevoerd in Frankrijk, maar bedenk wel dat de geldvorderingen van de kinderen direct opeisbaar zijn naar Frans recht, anders dan in Nederland.

Indien men gaat voor zekerheid zal men toch uitkomen op een SCI, of na huwelijk op een clause d’attribution, opgenomen in huwelijksvoorwaarden.

Groet,

Mireille Bosscher