Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Steunberen?

Auteur Bericht

avatar#7192
Oscar Spierenburg
Berichten: 2
Reacties: 2

#0 Geplaatst: 2009-05-21 02:50:14

Hallo iedereen,

Wij hebben een huis in de Haute Marne. Het is nogal groot, aangezien het voorheen een meubelmakerij was. De muur aan de achterkant is door de aflopende tuin het hoogst, ik schat zo'n 12 meter hoog bij 16 meter lang en 60cm dik. Die muur staat bol en er zitten een aantal scheuren in die naar de kelderopening lopen. De scheuren worden ongeveer een millimeter per drie jaar groter. Binnen zit er op de ergste plek een kier van een centimeter of vijf tussen de vloer en de muur. Dit vormt aan de buitenkant een soort bult.

Een half jaar geleden hebben wij een plaatselijke aannemer laten kijken die als oplossing twee betonnen steunberen voorstelt. Aangezien ze de hoge muur in het midden moeten opvangen worden het dus enorme gevallen die ook een eind de grond in moeten om stevigheid te bieden. Op de foto kijk je tegen de muur aan. De steunberen zouden tot een hoogte van de eerst ramen moeten komen.


Is er iemand met ervaring op dit gebied? Is het gebruikelijk dat er steunberen worden geplaatst in zo'n geval of zijn er andere oplossingen? 

Bedankt,

Oscar

avatar#4411
MaxAndre
Berichten: 17
Reacties: 106

#1 Geplaatst: 2009-05-22 13:04:39

N.B. Er is geen foto bij de vraag te zien!.

In jullie geval lijkt het me beter om eerst advies te vragen van een deskundige met goede kennis op het gebied van grondmechanica. Misschien is voor het bepalen van een goede oplossing nodig, om grondonderzoek te doen. Want het is een probleem dat met de fundering en de ondergrond te maken heeft. Het is wel de kunst om een goed bureau te vinden.

Het gebouw staat misschien op een ondergrond van een kleiachtige grond. Bij belasting van de ondergrond door een gebouw is er altijd een zekere zetting (bij elke grondsoort behalve vaste rots), die in het begin het grootst is, maar vooral bij klei in de ondergrond heel langzaam doorgaat met de jaren. Hoe hoger de belasting door de fundering, hoe groter die zettingen worden. Wanneer het hele gebouw in de loop van de tijd iets zakt is dat geen probleem. Maar er ontstaan problemen wanneer één deel meer zakt dan het andere (ongelijke zetting in vakterm), dan ontstaan scheuren 

Dat zou b.v. in jullie geval kunnen optreden wanneer de gevel aan de achterkant veel hoger (en dus zwaarder) is dan aan de andere kant. Bij een gebouw op een helling kan er onder invloed van de belasting (druk op ondergrond door fundering) ook een zekere horizontale beweging van de grond optreden die gepaard gaat met zetting (alles heel langzaam). In sommige gevallen leidt uitdroging van kleiachtige ondergrond tot zettingen (trad nogal eens op gedurende de "sécheresse" van 2003).

Het is de vraag of steunberen helpen. Dat zou wel het geval kunnen zijn wanneer die steunberen (na ingraving) gefundeerd zouden kunnen worden op een ondergrond van rots of zeer hard materiaal. Maar zoniet, dan zal een horizontale belasting op de steunbeer eerst tot een zekere kanteling leiden door nieuwe zetting van de ondergrond onder de voet van de steunbeer. Indien er onder die steunbeer een grote betonplaat wordt gemaakt (om de druk =kracht gedeeld door oppervlak) zo klein mogelijk te maken, dan zal die zetting wel klein zijn. Maar waarschijnlijk groot genoeg om eerst nog een zekere verdere buitenwaartse beweging van de te ondersteunen muur toe te laten.

Andere oplossingen om een langzame zetting tot staan te brengen is de installatie van kleine palen die naar een echt draagkrachtige laag moeten gaan (micro-pieux). Een injectering van de grond bij de fundering met een cement mengsel kan ook een oplossing zijn. Dat zijn werkzaamheden van gespecialiseerde bedrijven, die echter alleen na grondonderzoek zin hebben (kunnen die bedrijven ook aanbieden). Zoeken op internet naar micro-pieux of injection du sol en dat soort zoekwoorden kan misschien tot contact met een firma leiden, indien echt nodig. Via een franse architect is daar ook achter te komen. Het inschakelen van dat soort bedrijven brengt wel forse kosten met zich mee.

Voordat een dure funderingsverbetering wordt gemaakt is het misschien een idee om de (bolle) muur te verankeren aan balklagen, dan wel met trekstangen door het gebouw heen met de andere buitenmuur te verbinden. Dat om verdere bolling zoveel mogelijk te verhinderen. Het aanbrengen van dat soort ankers (aan de buitenzijde met door lokale smid te maken fraaie krul?) + het reparenen (vullen) van de scheuren is misschien iets dat de lokale aannemer kan uitvoeren voor een beperkt bedrag. Maar een goed onderzoek als in de aanhef genoemd lijkt me wel van belang.

Sterkte ermee.

Maxandr

avatar#4411
MaxAndre
Berichten: 17
Reacties: 106

#2 Geplaatst: 2009-05-22 14:58:25

Oscar, nog een aanvulling. Bij het schrijven van bovenstaande ging ik er vanuit dat de conditie van het gebouw en van de muren, dak, etc. goed is, dus geen gammele muren met uitgespoelde voegen, vochtproblemen e.d. Dat leek ook het geval te zijn gezien de genoemde langzame groei van scheuren (1/3 mm per jaar), waarbij men eerder aan een funderingsprobleem denkt.

Indien de bollende en scheurende muur zelf slecht is, kan het probleem daaraan liggen. Hieronder een kleine compilatie van het forum van frankrijkforum.nl. . In zo'n geval zullen steunberen (alsook de door mij genoemde ankers) tijdelijk kunnen helpen. Maar dan moet er in elk geval ook de gehele constructie worden verbeterd. 

Steunberen bij kerkgebouwen, grondkerende wanden en zo werden in het algemeen gebruikt voor het opvangen en naar de bodem overbrengen van horizontale krachten. Ze zijn daarvoor zeker effectief, vooral indien gebouwd gelijktijdig met de muur die zij ondersteunen.

Maxandr

Hier komt de compilatie:

Ik wil je niet bangmaken en ik ben ook geen bricoleur, maar mijn vriendin kocht ook een huis dat een bolle muur had. makelaar, iemand met verstand van muren, een aannemer...allemaal zeiden ze: 'geeft niets, is al jaaaaaren zo, gebeurt niks mee'.
Na 2 jaar op een dag ( ze waren glukkig niet thuis) kwam de hele 4 meter hoge en 8 meter brede muur toch gewoon in een klap naar beneden. Ze kon nu wel extra genieten van haar mooie uitzicht, want het was dus bijna de hele zijmuur van haar huis. Het dak was wel keurig blijfen staan op het beetje stenen dat nog omhoog stond,wat een mazzel. Ze buren (50 meter verderop) hadden het gehoord, en hadden gelijk alle stekkers eruitgetokken, want die dachten dat het een bliksemklap was....
kan je nagaan.... de chaos!

 Het uitspoelen van voegen, maar daarna ook het uitspoelen specie tussen binnen en buitenstenen van de natuurstenen muur kan bolle muren veroorzaken.Wanneer water het verband binnen/buiten van je natuursteen muur wegspoelt kan deze bol gaan staan en inzakken. Uitkijken dus!  Meestal is bij 'en pierre' muren de oorzaak van het wegschuiven - van een deel- ervan gebrek aan cohesie tussen de stenen onderling in combinatie met druk van bovenaf (dak, verdieping e.d.). Dat komt vaak doordat de specie buiten leem hetzij kalk hetzij cement (of beiden) bevat. Als het percentage leem te hoog is (en dus dat van cement te laag) dan is de specie sterk genoeg als de muur helemaal droog blijft maar onvoldoende vochtdicht. Dan zorgt de inwerking van eroverheen stromend hemelwater of vochtinwerking van binnenuit of buitenaf voor de afname van onderlinge cohesie van de stenen en gaat de muur over de zwakste plekken (kleine stenen, te weinig specie) wegschuiven. Dit is eerder regel dan uitzondering bij lang niet bewoonde panden: geen verwarming in de winter, dakgoten kapot, pijpen verstopt door bladeren... De muur kan zelfs in zijn geheel over de fundering heen wegschuiven, bijvoorbeeld na zeer langdurige regenval. In de Bourgogne zie je na deze winter tientallen omgevallen of wijkende muren. De wijkende worden dan ondersteund door stellingen, eigenlijk tijdelijke steunberen.

De klassieke remedie tegen dit probleem zijn dus steunberen. Dat zijn stevig (op gewapend beton b.v.) gefundeerde, met zand/cement (geen kalk, ze hoeven niet te ademen, integendeel) specie ertussen tegen de muur aan opgemetselde stenen kubussen of opstaande rechthoeken, die naar boven toe soms slanker worden (minder druk daar, oogt wat eleganter). Of je kunt ze natuurlijk uit gewapend beton storten, wel zo efficient maar misschien minder fraai. Hoogte hangt af van de muurhoogte en ook de hoogte tot waarop het vochtprobleem zich voordoet, de dikte hangt samen met de druk die van binnenuit en van bovenaf op de muur wordt uitgeoefend. Verder kun je zorgen voor een flinke dakoverhang en effectief hemelwaterafvoer zodat het hemelwater het metselwerk niet meer bereikt. Komt de ellende van beneden dan zul je aan de buitendrainage moeten. Wordt je muur vaak beregend door ongunstige windrichting dan zul je moeten afdekken met shingles of sidings of stucen, liefst vochtresistend (zand/cement/kalk). Of je muur behandelen met waterafstotende (hydrofuge) middelen. Is wel prijzig en moet elke 4-5 jaar over. Plus dat het soms door te zuigende zand/kalk voegen wordt opgezogen... Is wel weer geschikt voor naakt modern metselwerk maar dat is weer een ander verhaal.

Steunberen werden altijd toegepast bij hele grote bouwwerken in oude tijden (b.v. middeleeuwse kathedralen, kastelen, kijk zelf maar op foto's van b.v. Chartres of de Notre Dame) die nog met behulp van zand-of-leem-met-kalkspecie werden gebouwd. Men kende het schuifprobleem al wel (met name in Engeland zijn veel kathedralen en kastelen ingestort) en de
steunbeer is daar een heel effectief middel tegen.

avatar#7192
Oscar Spierenburg
Berichten: 2
Reacties: 2

#3 Geplaatst: 2009-05-22 20:46:33

Beste MaxAndre,

Heel erg bedankt voor de uitgebreide reactie.

Vreemd dat de foto er niet bij zat, hier opnieuw:

http://img208.imageshack.us/img208/4610/geelhuis2.jpg

Hier is ook een foto van de zijkant en een foto van de binnenkant waar de kier tussen de zijmuur/vloer en buitenmuur van de eerste verdieping te zien is: 

http://img208.imageshack.us/img208/7821/scheurenenbolling.jpg

http://img208.imageshack.us/img208/3662/scheuren.jpg

Ik denk dat het inderdaad een kleigrond is. De muren zijn niet merkbaar vochtig en de stuc-laag aan de buitenkant zit er nog goed op. Het zou mooi zijn als ankers zouden volstaan om de boel op zijn plaats te houden. Het is jammer dat ik geen goede foto heb van de bolling. 

Oscar

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2009-05-22 22:51:07

nnn

Oscar,

ik heb je foto's uit de imageshak even 'as such' hierin gezet, eigenlijk meer voor mezelf als vingeroefening om te zien of het lukt.

Christian von Klösterlein

kk

oo

avatar#7192
Oscar Spierenburg
Berichten: 2
Reacties: 2

#5 Geplaatst: 2009-05-23 00:55:27

Bedankt. Nog een opmerking bij de tweede foto: de pijlen wijzen naar scheuren in de muren en de stippellijn geeft aan waar de bolling zit.

Oscar

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#6 Geplaatst: 2009-05-23 23:54:33

Oscar,

De ervaring die ik heb betreft een niet meer draagkrachtige muur die uiteindelijk werd opgehangen aan een nieuw opgetrokken wand aan de binnenzijde. Voor steunberen was geen ruimte. De 'korset'constructie was tijdelijk, en hield de boel nog ca 1 jaar overeind. Maar nu jouw vraagstuk. De scheuren en de bolling lijken 2 verschillende problemen, maar zijn dat niet. Naar mijn idee is de bolling een probleem, en door deze vervorming ontstaan er scheuren in de muur haaks daarop. De bolling is geen funderingsprobleem, dan zie je doorgaans andere verschijnselen optreden. Steunberen kunnen een oplossing zijn. Ankers in of aan de muur lijken me een fraaiere oplossing. Bijv. enkele IPE profielen verticaal tegen deze bolle muur en deze telkens vastzetten met lange strips naar binnen ter hoogte van de vloeren, danwel aan de vloeren. Of aan horizontaal aangebrachte profielen tegen de binnenzijde van de muur, net onder de vloeren zodat je er geen last van hebt.

Gezien het tempo van vervorming zou ik er niet nog jaren mee wachten. Succes, Dit