Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Juridische zaken

Juridische zaken

Wie in Frankrijk onroerend goed koopt of (ver)bouwt, krijgt met notarissen te maken. Of soms ook met deurwaarders en advocaten.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Juridische kennisvraag

Auteur Bericht

avatar#7196
Tjibbas
Berichten: 6
Reacties: 11

#0 Geplaatst: 2009-05-23 15:28:40

Dag beste mensen,

Vandaag heb ik een procès verbal de convocation a témoin ontvangen. A.s. maandag moet ik verschijnen op het bureau. Ik meld dit als eerste omdat dit het onderwerp is van mijn bericht.Daar dit echter mijn eerste bericht is op dit forum zal ik mijzelf even kort voorstellen.

Ik verblijf samen met mijn partner sinds 1,5 jaar in Frankrijk. Ruim een jaar geleden zijn wij aangesteld als beheerders van een groepsaccomodatie.  De accomodatie is gevestigd 'a la campagne', in een klein dorp.Wij, mijn partner en ik, zijn inmiddels aardig geintergreerd in het dorp en de omgeving. Wij werken samen met de buren en nemen volop deel aan de lokale en nationale festiviteiten

Dat allemaal ter introductie (ik realiseer me dat het ultrakort is).

Mijn acute vraag aan de deelnemers van dit forum is of er iemand is die ervaring heeft met het franse juridische systeem, met ondervragingen door de Gendarmerie, met convacations, met de rechten die je hebt als ondervraagde etc.

Ik begrijp dat mijn info summier is maar ik wil/kan beter reageren op vragen van eventuele reageerders dan dat ik nu een heel verhaal neerschrijf.

Vriendelijk dank alvast bij voorbaat!

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2009-05-29 11:28:45

Persoonlijk heb ik niet veel ervaringen met de Franse politie, gendarmerie of justitie gehad. Wel een keer te hard gereden en contacten met de gendarmerie bij een kleine inbraak. Keurig afgewikkeld. Wél ken ik de treurige verhalen van Nederlanders die min of meer serieuze contacten met de Franse sterke arm hebben gehad. Als je wordt gepakt met een rode wijn te veel op, moet je je voorbereiden op een behandeling die nauwelijks te beschrijven valt. Je wordt in een cachot gestopt, je moet uren wachten en je mag vaak een nachtje blijven. Ontbijt moet je dan zelf zien te regelen. Of, je hebt regels overtreden of verkeerde dingen gedaan: een proces kan jaren wachten, terwijl je in de tussenliggende periode een wekelijkse meldingsplicht bij de gendarmerie hebt, je spullen als pc worden in beslag genomen en de rechter blijkt je al te hebben veroordeeld, voordat je nog aan het woord bent geweest.

Over de Franse advocatuur bereiken mij slechts negatieve berichten. Duur, onbetrouwbaar en soms optredend als officier van justitie. Een enkele keer gaat het goed.

En over het Franse gevangeniswezen wordt op deze site voortdurend bericht: vrijwel dagelijks verhangt zich een gedetineerde in zijn mensonterende cel.

Frankrijk is een prachtig land met soms veel zon en mooie landschappen vooral. Maar wees op je hoede, zeker als buitenlander. Doe geen gekke dingen. De culturen op dit punt tussen Frankrijk en Nederland verschillen oneindig.

Un homme averti en vaut deux!

Wim

avatar#6597
barki
Berichten: 5
Reacties: 27

#2 Geplaatst: 2009-06-02 22:16:36

re: Juridische kennisvraag 

Wij hebben een bijna soortgelijke ervaring met de gendarmerie gehad, er zit wel een vreemd detail aan verbonden.

Wij wonen sinds september 2007 in Frankrijk, een huis met  1.5 ha. grond in Deux Sevres midden in de campagne. wij hebben een zeer goed contact met onze Franse buren 500 mtr. en verder en wij helpen elkaar met alles.

Het zijn allemaal boerenbedrijven en wij proberen ons grondstuk tot een pitch and put ( oefenbaan golf) te maken, dat houdt in, met oude landbouw machines en een behoorlijk grasveld te verfraaien.

Met de oude lanbouwmachine hebben de buren ons geholpen, wij hebben een roller van een van de ouders ( die naar een maison de retraite is verhuisd begin 2008) gekregen.

Een week nadat de roller op ons terrein is geplaatst kregen wij bezoek van een van de zoons die ons beschuldigde ons van diefstal, wij hebben hem uitgelegd tad het niet ons probleem is en verwees hem voor een verklaring naar zijn familie maar daar wilde hij niets mee te maken hebben ( onderlinge ruzie begrepen wij later)

Twee dagen later kwam hij weer bij ons om geld vragen als tegemoetkoming, dat hebben wij geweigerd waarop hij antwoorde dat de gendarmerie verwittigd zou worden wegens diefstal.

Twee weken later stond de gendarmerie ( drie man sterk) met de verklaring dat er een klacht was binnen gekomen, na onze verklaring en het feit dat de roller midden op ons terrein te zien was, vond de gendarmerie dat het een overdreven klacht was.

Toch moesten wij een verklaring voorleggen op het bureau ( 30km verderop) de familie werd niet gevraagd om een ferklaring voor te leggen, wij waren de verdachten !!!

De gendarme die onze verklaring op papier heeft gezet, heeft ons uitgelegt dat deze geschiedenis meteen in de vuilnisbak zal verhuizen en dat zowel zijn als onze tijd verspilde tijd is, de man die ons heeft beschuldigd van diefstal kreeg een waarschuwing.

Wij hebben ervaren dat de gendarmerie aardig en correct zijn maar wij zijn als Nederlander voor hun wel apart, ze hebben ons terrein en de schuren goed bekeken.

Let wel dat wij geen enkele gelijksoortige ervaring hebben met de politie in Nederland, het is wel zo dat het beter is on geen confrontatie aan te gaan met de Franse politie

avatar#4694
Axel
Berichten: 1
Reacties: 7

#3 Geplaatst: 2009-06-04 14:55:17

Ik hoop U iets verder te kunnen helpen : (ben dagelijks omwille van professionele redenen in contact met gendarmerie, police en de rechtbanken)

een convocation door de gendarmerie kan verschillende redenen hebbe, ofwel bent U opgeroepen als verdachte voor een door U begaan misdrijf ofwel bent U slachtoffer of een eventuele getuige...

laten we beginnen met de oproeping voor de verdachte : deze kan vastgehouden worden in het kader van de garde à vue, dwz dat politie en gendarmerie een persoon max. 24 uur kunnen vasthouden voor ondervraging, confrontatie, huiszoeking, medisch (psychologisch/psychiatrisch) onderzoek). Vanaf het begin van de garde à vue hebt U recht op :

- contact met een advocaat ( er zijn dus steeds advocaten met permanentie die niks anders doen dan de personene gardée à vue bezoeken oa ondergetekende) : deze kan U gedurende 30 min max spreken doch heeft geen toegang tot het dossier noch kan hij actief tussenkomen, wel kan hij opmerkingen schriftelijk formulerenen of bepaalde suggesties doen aan de gendarmerie/politie;

- recht op medisch onderzoek door een geneesheer : indien deze constateert dat uw gezondheidstoestand niet toelaat dat gardée à vue blijft dient deze onmiddellijk opgeheven te worden en kan U beschikken

- recht op het verwittigen van een familielid

Na 24 uur kan de procureur beslissen dat de GAV verlengd wordt met opnieuw een max termijn van 24 uur , de drie rechten waarover U beschikte bij aanvang (advocaat, geneesheer, familie) worden eveneens opnieuw ter beschikking gesteld....

Let wel de duurtijd van 24 uur of 48 is een maximumtermijn dwz dat deze niet per se volledig dient doorgebracht te worden. Het is de procureur die hierover beslist nadat hij de onderzoekers is ingelicht over de evolutie van het dossier...

oproeping als slachtoffer : u legt een verklaring af zoals in Belgie of Nederland en bezorgt medische attesten en of bestek van de herstellingen.

oproeping als témoin : u wordt gehoord in het kader vaneen lopende zaak waarvan U evt getuige zou zijn

het systeem van GAV is niet van toepassing op slachtoffers noch getuigen....

Lees steeds uw verklaring kalm na alvorens te onderteken, men wil soms wel eens(en dat is niet altijd met slechte bedoelingen) de boel wat inkorten, als U merkt dat wat er staat niet overeenkomt met wat gezegd hebtdan vraagt U dat het wordt aangepast en nadien tekent U. ALs men weigert dan ondertekent U niet, punt uit, men kan U niks maken...

Mochten er nog vragen zijn ...

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#4 Geplaatst: 2009-06-04 19:48:58

Puur uit interesse: als je beheersing van het Frans niet zodanig is dat je er zeker van kunt zijn dat je alle facetten van de gestelde vragen goed begrijpt (en dat je antwoorden helemaal correct zijn), kun je dan medewerking weigeren tot er een officiëel erkende tolk NL-FR-NL aan je beschikbaar is gesteld?

Ik vermoed namelijk dat heel wat Nederlanders, die op de ene of andere manier met de Franse politie en rechtspraak in aanraking komen, de taal wellicht voldoende meester zijn om zich in het dagelijkse sociale verkeer te redden maar dat die taalkennis in juridisch getinte situaties bij lange na niet volstaat.

Ivo

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#5 Geplaatst: 2009-06-04 21:40:01

En vergeet niet dat wij hier bijna in een politiestaat leven. Het aantal garde à vue is rond de

1:90 inwoners van FR,  dat is enorm!

Ingrid

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#6 Geplaatst: 2009-06-04 23:09:43

Prinsesje, dat valt me nog mee.

je vergeet niet dat hier de cel veelal vol zit met drankorgels die slechts een uurtje of acht op de brik liggen en daarna naar huis mogen.

1 : 90 is dan nog niets, vergeleken met het aantal bromfietsautootjes wat je op de weg ziet.

Cees. 

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#7 Geplaatst: 2009-06-04 23:13:35

Tja, als je militairen politieagentje laat spelen...

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#8 Geplaatst: 2009-06-05 00:02:36

Willen jullie zeggen dat er, los van al in gevangenissen gedetineerden, op ieder willekeurig tijdstip minimaal 1,1 % van alle legale bewoners van Frankrijk tegelijkertijd in een politiecel van GAV geniet? Dat is dus om en bij, wat, 600.000 mensen op elk moment van de dag? En misschien nog wel meer ook, als surf gelijk heeft?

Niet te geloven...

Ivo

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#9 Geplaatst: 2009-06-05 20:32:19

Beste Mensen,

Laten we eens even terugkeren tot de vraagsteller nl: "procès verbal de convocation a témoin ontvangen".

Dat wil dus zeggen dat hij en/of z'n vrouw moeten verschijnen als mogelijke getuige!

In het juridische systeem van LDF ben je daartoe verplicht.

In LDF kan je bv. ook opgeroepen worden om als jurylid plaats te nemen in een bepaald crimineel strafproces, waar je van te voren nooit iets over gehoord of gezien hebt.

Dat om een zekere onpartijdigheid te waarborgen tov. partijen en hun advocaten.

Als je zeker weet dat, dat jij geen délit hebt gepleegd, kun je dus rustig jouw verklaring afleggen bij de Gendarmerie, maar neem wel iemand mee die zowel NL/EN en FR behoorlijk beheerst. Hoeft helemaal geen Internationale advocaat te zijn!

Hou op mensen met allerlei 'rampverhalen' hier. BEN eerlijk en lees ook zonder onafhankelijke getuige van die ondervraging het Proces Verbaal nauwkeurig na voordat je iets ondertekent!!! Zo simpel is het dus.

Overigens onderschrijf ik Axel's opmerkingen op bepaalde punten wél. Maar men kan heden slechts gedurende 48 uur in ' verzekerde bewaring' worden gesteld, maar dat kan alleen maar als andere 'getuigen' iets anders verklaren dan jij!

Bruin.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#10 Geplaatst: 2009-06-06 12:08:29

Ivo, het zou er wel op lijken 1:90. Deze blog via Le Monde bracht me op het spoor.

http://moreas.blog.lemonde.fr/2009/05/14/1-francais-sur-90-en-garde-a-vue/

Ingrid

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#11 Geplaatst: 2009-06-08 00:32:19

Kijk das nou leuk, Wim zet texten neer die erg lijken op wat ik zelf schreef enkele jaren terug. Geeft niet, ik kan er wel tegen en bovendien zei ik toen: wacht maar over enkele jaren praat iedereen mij na, hetgeen treurigerwijs is gebeurd. Voorts een puntje wat niet klopt: 'zorg dat je zelf niets geks doet, als buitenlander...' een reaktie later vertelt iemand die dus niets 'geks' doet over een buur die de gendarmerie op hem afstuurt. En in Outreaux belandden mensen 4 jaar in de cel die door een willekeurig kind van een willekeurige buuf van willekeurige wandaden beticht werden.... Tuurlijk, je netjes en onopvallend gedragen vergroot de kans op een leven zonder aanvaringen. Maar dan nog kun je in deze bananenrepubliek op een ochtend jezelf in de cel terugvinden... Om alsnog wat constructief antwoord te geven: op de site van o.a. vosdroits kun je alle procedures nazoeken. De gendarmerie houdt een logboek bij van de uren van verhoor, rust, maaltijd, vervoer etc. Ze zijn erg gevoelig voor de suggestie dat het met de rechten van de prevenu niet goed zou zitten. Je kunt ervoor kiezen te zwijgen, dat is een recht. De oproep 'convocation a temoin' en niet als verdachte (contre X in eerste instantie) is de minst zware. Afhankelijk van de ernst kan het omgezet worden in een korte hechtenis (garde a vue). Daarna en alleen op dringend besluit van de juge d'instruction wordt de garde a vue verlengd. Voorlopige hechtenis die langer gaat duren is mogelijk bij ernstige delicten. Die doen zich hier in dit geval niet voor. Ik zou adviseren om tegelijkertijd een klacht neer te leggen tegen je tegenstander voor 'fause déclaration', danwel 'dénonciation calomnieuse' (smaad). De aanval is dan een goede verdediging. Als de hele zaak in een 'non lieu' eindigt (flinke kans op) roep je de nulleté in van je eigen aangiftes. En bedenk, wij schrikken ervan, maar fransen vinden dit alles heel plezierig en geruststellend. Ze zullen zeker geen politieke keuzes maken om dit stelsel te veranderen. En die verdachten die zich ophangen in de cel? Chickens! Trouwens de mortaliteit onder gendarmes is heel hoog in LDF, door zelfmoord en aanslagen door burgers. Sterkte, en houd ons op de hoogte. Dit

avatar#4694
Axel
Berichten: 1
Reacties: 7

#12 Geplaatst: 2009-06-09 11:34:21

Aan Ivo :

als je als verdachte zou ondervraagd worden en je bent niet zeker van je kennis van de franse taalzou ik idd vanaf het begin een ned-franse tolk vragen ja

mocht je als getuige of slachtoffer gehoord worden zullen de gendarmes je wel verder helpen....

Axel

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#13 Geplaatst: 2009-06-09 19:39:53

"Tjibbas", Leslie? Sinds 23 mei en die "aanstaande maandag" zijn we 'n week of twee verder.

Waarvoor werd u nu gevraagd te getuigen? Hoe is een en ander verlopen?

Ik ben benieuwd, that's all.

Peter. 

avatar#7196
Tjibbas
Berichten: 6
Reacties: 11

#14 Geplaatst: 2009-11-26 12:32:36

Beste mensen,

het juridische 'gedoe' met de franse gendarmerie heeft mij in de afgelopen zomer zodanig beziggehouden dat een fatsoenlijke reactie geven hier op dit forum er volledig bij in geschoten is. Hiervoor duizendmaal excuses. Zeker gezien de hoeveelheid reacties is het behoorlijk onbehoorlijk van mij geweest. Pardon.

Maar hoe het is afgelopen. De oorspronkelijke maandag is indertijd uitgesteld naar een maand of 2 later. Tussendoor vonden nog wel bezoeken van de gendarmerie aan ons plaats en werd er veel gebeld en gemaild met de advocaat, ook werd een collega wel een hele dag op het bureau gehouden.

Eind september ben ik (en mijn partner) alsnog op het bureau geweest. En wij waren daar inderdaad Garde a Vue en dus was er ook een tolk/vertaler bij, van nederlandse afkomst.

Ik kan wel zeggen dat het 'verhoor' aangenaam was al duurde het een uur of drie. Er werden zelfs grapjes gemaakt en ik kreeg inside informatie (lees roddels) over hoe het er aan toe gaat op de rechtbank. De aangename sfeer had natuurlijk te maken met het feit dat ik (en mijn partner) als getuigen zijn opgeroepen, de officiele boosdoener was/is iemand anders. Wat ook meespeelde was dat de brigadier en ik elkaar ondertussen al aardig goed kenden. Mijn bezoek aan het bureau was mijn eerste maar hij en zijn collega's stonden zo ongeveer elke week bij ons op de stoep.

Dit neemt natuurlijk allemaal niet weg dat het een ervaring is (geweest) die ik liever had vermeden. Aangenaam schrijf ik omdat het me meeviel maar het heeft me  echt wel meer dan een nachtrust gekost. En omdat ik zo bleu ben als maar kan (ik ben nog nooit eerder zo direct in aanraking met de politie geweest) werd ik van sommige vragen toch zenuwachtig. En als ik nog eens moet verschijnen doe ik dat ook zeker niet fluitend.

Maar goed, het hele proces is nog niet afgelopen. Een dezer dagen is de rechtzaak (waar ik niet voor hoef te getuigen gelukkig) maar we wachten maar gewoon af wat daarvan komt.

In ieder geval allen heel hartelijk dank voor de adviezen en uitleg! Laten we hopen dat ik niet nog eens een dergelijke beroep op jullie juridische kennis hoef te doen.

Groeten,

Tjibbas

avatar#6801
lesdeuxsabots
Berichten: 6
Reacties: 146

#15 Geplaatst: 2009-12-19 13:48:50

Beste mensen, deze reeks verhalen betekent voor mij wel enigszins een teleurstelling. Er wordt zelfs de term politiestaat gebezigd. woon nu ruim twee jaar in de limousin. heb eens wat rondvraag gedaan in het dorp. Natuurlijk zal enige kleuring niet vreemd zijn, maar in de omgeving en naar zeggen is hier de laatste twee jaar geen gendarme gesignaleerd en naar wij denken ( en dan maar hopen) zullen wij daar ook niet mee te maken krijgen. Wij zijn daarentegen juist erg blij met de op het oog ordentelijke gedragingen van het hier wonende gedeelte van Fransen en (allochtonen zoals wij). Wij proberen ons te gedragen naar de algemeen geldende wetten en gebruiken van dit prachtige land en zullen derhalve niets te maken (kunnen) krijgen met de Loi. Een zinnig mens heeft de stelregel leven en laten leven. En wat Wim terecht zegt: een gewaarschuwd mens........      Dus genieten en gedragen is het parool ( waarom zijn wij o.a. ook al weer vertrokken uit de heilstaat Nederland?? 

avatar#7196
Tjibbas
Berichten: 6
Reacties: 11

#16 Geplaatst: 2010-05-19 14:54:06

Een laatste (en late) update over het juridische verhaal.

De rechtszaak is inmiddels achter de rug, de uiteindelijke boete voor de boosdoener (onze baas en eigenaar van de groepsaccomodatie) was 1000 euro! Uit alle informatie die ik van deze zaak heb gekregen blijkt het neer te komen op administratieve ommissies. Beter gezegd, onze baas heeft indertijd nooit echt goed zijn best gedaan om alle administratieve regelingen voor de accomodatie in orde te maken. Tel daarbij op dat er in LDF soms andere inzichten heersen over hoe dingen eruit horen te zien en dan heb je zo een interculturele misvatting te pakken. Bijvoorbeeld waren de autoriteiten hier in Frankrijk ervan overtuigd dat ons arbeidscontract 'louche' was omdat het slechts 2 pagina's groot was. De gendarme in kwestie had zelfs een Frans arbeidscontract meegenomen om te laten zien dat deze contracten in Frankrijk voor een eenvoudige functie al de omvang van een novelle hebben.En dit is slechts een van de voorbeelden. Uiteindelijk heeft de hele zaak van begin (inval door de gendarme met een man of 15 - inbeslagname van de gehele administratie inclusief computers) tot eind (rechtszaak met uitspraak) meer dan 1,5 jaar geduurd. Maar goed nu is het dus voorbij. Ik ben alleen wel blij dat ik niet verantwoordelijk ben voor de kosten-batenanalyse...

Ik hoop niet dat de vorige reactie op mij betrekking heeft. Ik beschouw mijzelf als een keurig ingeburgerde inwoner van LDF met respect voor de normen en waarden van dit land. En ik woon en leef er samen met veel plezier. Ik verbaas mij na ruim 2 jaar nog dagelijks over sommige gewoontes en gebruiken maar meer dan verbazing en vaak hilariteit is dat niet. Sterker nog ik probeer me deze gewoontes en gebruiken zo snel mogelijk eigen te maken. In realitie tot de zaak waar dit draadje over gaat is het geheel eigenlijk alleen maar heel leerzaam geweest.

Bij onze baas zijn we inmiddels vertrokken en we gaan/hebben nu onze eigen stek in de regio realiseren. En een ding is zeker, we gaan er in ieder geval voor zorgen dat wij van te voren weten hoe men het hier in LDF graag heeft. Want een bezoek van de plaatselijke koddebeier of andere autoriteit hebben we graag maar we zien ze dan graag weer vertrekken met een tevreden glimlach ipv met onze hele administratie die we dan voor ruim een jaar kwijt zijn.

Groeten,

Tjibbas (leslie)

avatar#7196
Tjibbas
Berichten: 6
Reacties: 11

#17 Geplaatst: 2010-05-19 15:04:43

Nog een opmerking: wie een Frans kijkje in de keuken van het Franse justitiele apparaat wil moet de documentaires van Raymond Depardon over dit onderwerp bekijken. Delits Flagrants, Fait Divers en 10e chambre.

Depardon heeft trouwens ook een prachtige serie gemaakt over het leven op het franse platteland: Profils Paysans (l'approche en le quotidien) en La vie moderne.

Allemaal aanraders!

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#18 Geplaatst: 2010-05-21 08:07:21

Ik val nu pas in deze discussie omdat ik hem had gemist.

De hele zaak van Leslie (Tjibbas) is natuurlijk achteraf veel gebakken lucht van Justitie. Vraag is alleen wie of wat daarachter zit.

Dan denk je aan wellicht iemand die een ander belang had dan het puur handhaven van regelgeving. Een burgemeester? Een hoogeplaatste buurman? Een conurrent? Lieden die wellicht "ficelles" hebben naar opsporingsorganen of de Procureur?

Ik maak het omgekeerde nogal eens mee: handhavingszaken die als een nachtkaars uitgaan omdat men (handhavende instanties en/of OM) ze niet in behandeling willen nemen, of seponeren.

Gendarmes en andere handhavers zijn zeer vaak correct en voor rede vatbaar maar worden ook vaak "gestuurd" en dit "sturen" in diverse betekenissen.

Steven

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#19 Geplaatst: 2010-05-30 18:12:14

Steven,

Ik wil beginnen bij jouw opmerking: "Gendarmes en andere handhavers zijn zeer vaak correct en voor rede vatbaar maar worden ook vaak "gestuurd" en dit "sturen" in diverse betekenissen."

Dat is waar!! Want ik citeer hier maar even een paar opmerkingen uit een boek van Anne-José Fulgéras, de ex chef van de brigade financière.

Zij behoorde tot het OM du parquet du Paris over talloze financiële 'witte boorden criminaliteit'. Het boek gaat over ondermeer affaires, zoals Elf, Crédit Lyonnais, maar ook over Alsthom, Thomson et trés sales affaires over geleverde 'duikboten aan Taiwan'.

Zij legt dan uit in dat boek dat er een aanzienlijk verschil bestaat tussen un juge de siège en een rechter -wat zij ook was -, behorend tot het OM, het parquet zogezegd.

Zij werd zonder een enkele reden ontheven van haar functie in 2000.

Een rechter van Instructie behoort in Fr. tot de streng reargische orde via Procureur General tot de Minister van Justitie rechtstreeks!

Dat betekent dus dat geen affaire die de President van de Republiek onwelgevallig is door een Procureur der Replubliek vervolgd kan worden voor een Cour des Assises.

Het betekent ook in feite dat grote witte boorden criminelen (incl. volksvertegenwoordigers) niet tot in hoogste Hof vevolgd kunnen worden voor hun illegale daden. Kijk maar naar het recente proces van Charles Pasqua bv. Die is op 3 van de 4 aanklachten vrijgesproken!

Nu had ik al geen grote pet op van Nederlandse Rechtssysteem, maar het Franse is zo mogelijk nog veel erger.

Weet je wat Steven? De Gendarmes behoren en France tot de best opgeleide politieagenten...daar heb ik en blijf het zeggen bewondering voor.

Voor de Police Municipale geeft ik geen ene cent, want dat is net als in NL tot een machine des sous verworden. Ze beweren n'importe quoi en krijgen voor rechtbank nog vaak gelijk ook.

Die  Force de l'ordre...laat me ajb. niet lachen, ze kennen de Franse verkeerwet vaak niet eens...dus wat?

Bruin.