Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

dakisolatie

Auteur Bericht

avatar#4388
kuin
Berichten: 12
Reacties: 130

#0 Geplaatst: 2009-05-24 18:17:28

Het stuk over isolatie heb ik gelezen, ik heb in m'n leven al veel geïsoleerd, en gezien het stuk, vaak verkeerd. Nu heb ik een dak bij de hand waar ik ondanks de informatie op deze site, niet goed van weet wat er nu mee kan worden gedaan. Het is zo'n typisch Zuidfrans dak met een eenzijdige helling en Romaanse pannen. Er bovenop kijken kan ik niet, want het is veel te hoog. Binnen zie je ruwe kantrechte planken die door krimp grote naden vertonen. Erop, buiten dus, liggen isolatieplaten, zo te voelen PU en tussen de platen en het hout voel ik plastic. Het hout is kurkdroog. Hoe dik de PU plaat is, weet ik niet, maar het zal niet meer zijn dan enkele centimeters.

Nu is mijn idee om tussen de balken ook isolatieplaten aan te brengen, tegen de kierende planken aan dus. Verder niet. Mijn vraag is: is dit verantwoord of sluit ik dan de planken op en ontstaan er mogelijk vochtproblemen?

Een andere vraag is hoe je lijm van vloerbedekking van oude plavuizen kunt krijgen. Er staat me bij dat dit al eens eerder gevraagd is, maar via de zoekfunktie komt er niets bovendrijven.

Mijn dank aan reagerende deskundologen.

Dolf

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2009-05-24 20:57:51

Dolf,

interessant probleem.

ik zal erover nadenken!

Christian von Klösterlein

- zo nu en da neen probleem oplossen houdt de geest scherp -

variant op een uitspraakk van Wim B.

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#2 Geplaatst: 2009-05-24 22:52:52

Dag Dolf, isoleren moet je altijd aan 1 kant doen ivm ventilatie van het houtwerk. Wat betreft je tweede vraag, wij haddeb hetzelfde probleem maar er zijn lijmoplossende middelen voor en die helpen redelijk. Bij ons was het na een paar keer de vloer bewerken met lijmverwijderaar (Gamma/Praxis) redelijk opgeknapt. Hierbij heb ik de vloer flink in de week gezet met het spul. Uiteindelijk bleven er wat taaie restanten over en die heb ik met een fohn en een plamuurmes weggewerkt. Al met al veel werk maar gewoon stug doorgaan en dan lukt het wel.

Gr

Willem

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2009-05-28 12:37:11

Dolf,

hier dan de resultaten van een paar dagen denkwerk.

Als ik je verhaal goed begrijp, dan is je dak zo opgebouwd.
Van buiten naar binnen:
- Romaanse pannen (tuiles canal)
- Platen van PU-schuim (plyurethaanschuim, populair piepschuim)
- Plasticfolie
- Planken
- Dakbalken


Mijn beoordeling van de bestaande situatie is:
1. De plasticfolie (waterdampdicht) aan de binnenkant van de isolatie is OK.
2. Aan de buitenkant zijn de PU platen waarschijnlijk niet beschermd tegen indringend vocht, hier hoort eigenlijk een ecran semi-permeable, dus een laag die waterdicht toch dampdoorlatend is.
3. Er bestaan ook PU-platen waar aan een kant (en die moet dan buiten liggen) een waterwerende dampopen laag op gelijmd is. Als je dat hebt dat is ook deze kant OK.


Als je nu verdere isolatie wilt aanbrengen wordt het moeilijk. De planken mogen nooit (nooit!) van twee kanten waterdampdicht opgesloten worden, zoals Willem reeds terecht opmerkte.  Als je tussen de balken ook isolatieplaten aan wilt brengen (en zeker met een dampwerende laag aan de binnenkant) dan moet eerst de dampwerende laag aan de bovenkant van de planken verwijderd worden. Als dat niet kan dan bestaat er ook een simpele oplossing: maak deze folie door messteken om de 20cm dampopen. Ik heb begrepen dat je planken toch enigszins kieren, dus tussen de planken de messteken aanbrengen zou geen probleem zijn.
Dan kan je gerust aan de binnenkant tussen de balken een isolatielaag aanbrengen, bijv. 10 of meer centimeter glaswol* met aan de binnenkant een dampdicht aangebrachte (naden afgeplakt!) folie, en daaronder gipsplaten of elk door jou gefavoriseerd afwerk/zichtelement.

Maar je blijft nog steeds met de vraag of de nu aanwezige PU-isolatielaag niet door vocht van buiten op den duur aangetast wordt. Je geeft aan dat de planken onder de isolatielaag kurkdroog zijn. Maar is de isolatielaag zelf ook goed droog? Hiervoor weet ik geen andere oplossing dan dit van buiten af te onderzoeken en op te lossen – maar je had aangegeven dat dit erg moeilijk zo niet onmogelijk is.

Dolf, dit zijn mijn gedachten over je probleem. Het is natuurlijk onmogelijk zonder precieze kennis van je specifieke situatie een sluitend advies te geven, maar ik hoop dat ik een aantal suggesties aangedragen heb.

* hiervoor lenen zich de halfstugge glaswolplaten heeel goed

Christian von Klösterlein

avatar#4388
kuin
Berichten: 12
Reacties: 130

#4 Geplaatst: 2009-05-28 20:37:19

Christian en Willem,

Bedankt voor de reacties en het denkwerk.

Het is zoals je het zegt, Christian, dus zit er niets anders op dan trapezewerk te verrichten, zo'n 12 meter boven de grond, of gewoon niks te doen, het zaakje te laten zoals het is. Vind ik ook wel een mooie gedachte. Je stookt wat meer, maar in het diepe zuiden valt dat ook wel weer mee. En het scheelt een potentiële doodsmak.

Groet,

Dolf

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#5 Geplaatst: 2009-05-29 13:21:40

Dolf: je zou ook kunnen overwegen om de zoldervloer van onderaf te isoleren. Ik neem aan dat er geen vochtbron op de zolder zelf is, dus als vochtintreding via het dak is uitgesloten door die dampdichte folie dan zou dat een relatief simpele oplossing voor je stookkostenvrees kunnen zijn.

Als je de zolder bewoont dan gaat het natuurlijk niet op.

Ivo

avatar#4388
kuin
Berichten: 12
Reacties: 130

#6 Geplaatst: 2009-05-29 19:33:16

Het huis heeft geen zolder; het dak bestaat uit drie niveaus, één direkt boven een logeerkamer op de tweede verdieping, één daarnaast, vijf en een halve meter boven een deel van de vloer van de huiskamer, en één daarnaast in een soort opkamer met een entresol gedeelte. Van oorsprong waren het drie kleine huisjes, denk ik, met en op allerlei niveaus, met de heuvel mee. En die stookkosten vallen wel mee, want ik ben er niet in de winter. Het was meer de eigentijdse drang de isolatie te willen verbeteren, maar gelukkig kan ik die nu geheel geïnformeerd en gelegitimeerd onderdrukken.

Dolf

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#7 Geplaatst: 2009-05-29 23:47:54

Gard of Provence, neem ik aan?

Ivo