Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Informatie Franse belastingdienst voor expats

Auteur Bericht

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#0 Geplaatst: 2009-05-25 12:46:35

Kreeg vandaag een mail van de Franse belastingdienst met informatie voor "expats", m.n. over de "woonlandprincipes". Zie hier. 

En nog wel in het Engels, bravo!  (We gaan even niet moeilijk doen over de kwaliteit ervan)

Steven

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#1 Geplaatst: 2009-05-25 16:21:27

Hierin lees ik ook de bevestiging dat je als NL-ingezetene helemaal geen auto op Frans kenteken mag bezitten. In exact dezelfde bewoordingen staat namelijk gedefinieerd in welk land je je voertuig MOET registreren, in datzelfde woonland dus.

Het wachten is op de NL belastinginspecteur die een Nederlands ingezetene ( GBA)  met een auto op Frans kenteken daarop aanspreekt. En dan niet op de ontdoken motorrijtuigenbelasting en BPM, maar op het feit dat het Franse huis 'dus' de eerste woning is en derhalve de afgetrokken hypotheekrente over de Nederlandse 'vakantiewoning' onrechtmatig is, Frans belastingregime, geen opbouw AOW... 

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#2 Geplaatst: 2009-05-26 01:36:13

Steven,

You are welcome!

Ja toen ik me hier vestigde officieel eind '99, ging ook niet alles van een leien dakje.

Maar kwam gewoon goed later, toen we die vreselijke storm in dec. '99 overleefd hadden. Stel je even voor; ik had mijn jongste dochter uit NL opgehaald met haar toenmalige vriend uit Parijs. Ik was redelijk ingericht in mijn koop fermette. We zaten daar alle 3 redelijk confortable. De 1e dag van die orkaan ging nog goed. Mijn dochter en mij gingen boodschappen doen in La Châtre (36). Vroeg buurvrouw even hoe de verdere weersverwachtiging was. Antw. van haar : plutôt raisonable.

Die zelfde nacht viel ALLES uit! Kaarsen had ik nog niet en buiten vlogen ijzeren golfplaten als scheermessen voorbij. 2 weken lang totaal van de buitenwereld afgesloten...koken bij licht van een accu enz. enz.

Dit is slechts een understatement dat ik NOOIT slecht behandeld ben door Franse ambtenaren of bevolking lokaal. Bravo alors!

De info met link klopt helemaal en zeer precies, nogmaals bravo dat ik dat ook nog nu in't Engels kan nalezen.

Het klopt bovendien met Nederlandse belastingwetgeving, want dàt IS al sinds 1973 vastgelegd in belastingverdrag tussen NL en FR.

Mijn oudste dochter in NL is nl. een daar bekende fiscaal expert. En het klopt niet van volgende poster hier, dat je meer dan 14 dagen de tijd krijgt om met Frans gekentekende voiture rond te rijden ZONDER ontheffing als Nederlands ingezetene (GBA)!

Sterker nog, als ik kan aantonen met bonnetjes of dergelijke dat ik meer dan 180 dagen in F. leef en mijn primaire woonplaats is, kan de NL politie of douane mij nooit enige fu*k ten laste leggen.

Maar dat doen ze daar wél bij gelegenheid...totdat ik de klo...daar op HR vonissen wijs, waar ook internationaal geen ontkomen aan is.

Met vele hartelijke groeten van,

Bruin.

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#3 Geplaatst: 2009-05-26 12:12:41

Jako,

Voor jouw info persoonlijk;

JE mag als inwoner van F. maximaal 180 dagen rondrijden in NL met frans kenteken.

Indien dat dus je hoofdwoonplaats IS. Omkeerd mag een NL-er dat ook in F. met Nederlands kenteken als inwoner van NL met vakantiehuis (residence secondair).

Je zou wel aardig getikt moeten zijn om dat te doen, want je betaalt dan dus NL-wegenbelasting, zolang je met dat voertuig in F. rondrijdt zonder officieel geëmigreerd te zijn.

Deze site geeft echter de meest accurate informatie over tal van admin gebieden, wat je moet doen na uitschrijving uit NL en integratie in de Franse samenleving.

Ik heb niet precies kunnen terugvinden in de door Steven opgegeven link of dat ook geldt voor een verplichting om je Nederlands gekentekende voertuig te moeten invoeren, maar ik heb dat dus wél gedaan nu bijna 11 jaar geleden.

Ik stipte dit slechts aan in een ander draadje, dat het verre van eenvoudig bleek om 3 jaar geleden een Nederlands getekentekende auto in te voeren. Voor une carte grise (met hologram) moet je toch veel doen/bewijzen!

Overeenkomstig een opgelegde procedure hier in F., valt het me op dat die op 3 genoemde punten erg helder zijn in het Engels geschreven.

Je bent 100% belastingplichtig in Frankrijk indien je door werk, en verdere condities ingeschreven bent en voldoet aan een EU norm dat meer 75% van je activiteiten in het land van jouw keuze zijn.

De Nederlandse belastingregels zijn overeenkomstig, behalve op het punt van voertuigen!

Je hebt formeel en praktisch gelijk Jaco, je kunt eenvoudig geen carte grise aanvragen voor jouw voertuig als je daar niet daadwerkelijk woont.

Maar goed, vele Nederlanders doen dat dus wel en met wisselend succes?

Er zijn dus naar HR rulings een paar uitzonderingen:

Jij werkt bv. in Duitsland voor een Duitse werkgever daar en je hebt de beschikking over door je werkgever beschikbaar gestelde lease auto. Jij bent Nederlander en woont daar en meer dan 75% van je activiteiten ontplooi je op Nederlands grondgebied. Maar ook tov. België speelt een zelfde probleem.

Moet jij dan voortdurend aangehouden worden door politie en douane en als werknemer van een buitenlande firma gedwongen worden door NL belasting wetgeving zowel BPM, Wegenbelasting enz. enz bij voorraad te betalen?

Nou nee dus, want de HR der Nederlanden is daar volstrekt helder over.

De Staatssecretaris van Financiën heeft dus meerdere malen verloren...en probeert dan nu door iets gemoduleerde wetgeving alsnog gelijk te halen....

A never ending story dus.

Met vriendelijke groet van,

Bruin.

PS Jako: als je iets wilt weten over rechtspraak, tik dan in op rechtspraak.nl een vraag over belastingwetgeving tav. voertuigen in NL. Daar zul je uiteindelijk vinden wat ik probeer over te brengen: Gelegenheids Wetgeving in Europa van nu! Het is eenvoudig gezegd te beschamend voor woorden!!!