Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Plasjes condensatie vocht

Auteur Bericht

avatar#6997
Le Potet
Berichten: 7
Reacties: 23

#0 Geplaatst: 2009-05-25 14:43:55

Afgelopen week En France geweest. Wat mij opviel was dat ik onder andere in de toilet maar ook in de woonkamer op een paar plekken kleine plasjes water zag liggen. Het huis heeft dikke muren, is zeer koel en staat meteen op de grond. Kent iemand dit fenomeen en komt dit van condensatie op koude oppervlaktewn. Wat kan ik er tegen doen. We ventileren voldoende en goed. Het is echt in een toilet op de gronds en in en hoek van de woonkamer. Is een vochtvreter in deze tijd van het jaar de oplossing ???

Dank

Henk

avatar#4857
le servonais
Berichten: 1
Reacties: 59

#1 Geplaatst: 2009-05-25 20:08:37

Beste Henk,

Ik begrijp dat je een vloer hebt die koud op de grond ligt. De plasjes zouden condensatievocht kunnen zijn echter dan zou de vloer grotendeels vochtig moeten zijn en als dat niet het geval is dan zou je eens moeten kijken of dat de plasjes misschien als de zegen van boven komen of dat het opwellend grondwater is.

Ik moet toegeven dat de luchtvochtigheid  (tenminste bij ons in NL) soms zeer hoog is geweest en het vocht slaat neer op de koudste oppervlakken. Bij ventilatie heb je vaak dat de luchtstroming in de hoeken het laagst is waardoor het vocht daar het minst makkelijk wordt meegenomen. Verder zijn de hoeken de plekken in een constructie waar relatief de meeste massa zit en dus het moeilijkst opwarmt zodat dit over het algemeen de koudste plekken zijn.

Ik zou alle opties en mogelijkheden bekijken, hoe onmogelijk ze ook lijken te zij.

Groetjes 

Ad le Servonnais

avatar#4645
aat
Berichten: 13
Reacties: 137

#2 Geplaatst: 2009-05-25 22:21:36

Henk,

Condensatie op de vloer is een normaal verschijnsel en wordt veroorzaakt door een hoge luchtvochtigheid in combinatie met een snelstijgende buitentemperatuur. De vloer in het toilet warmt niet zo snel op en wordt blijkbaar het koudste oppervlak in huis waardoor het vocht in de lucht daar neerslaat. Veel huizen in Frankrijk hebben daar last van omdat ze vaak op de vollegrond geplaatst zijn zonder enige vorm van vloerisolatie. Er valt niet zoveel aan te doen behalve er voor te zorgen dat de vloer in de WC, en die plekjes in de kamer ook natuurlijk, zo snel mogelijk ook een hogere temperatuur krijgen door middel van ventilatie met de nu warmere buitenlucht.

Een vochtvreter helpt niet. Dat is een product om geld uit de zak van de onwetende consument te kloppen. Om een reken voorbeeld te geven:

In een niet te grote kamer met een inhoud van pak 'em beet 80m3 met een luchttemperatuur van 20 graden en een relatieve luchtvochtigheid van 80% bevat de lucht ongeveer 10 liter water. Als we de luchtvochtigheid terug willen brengen naar bijvoorbeeld 60% dan moeten we er 2,5 liter water uithalen, maar omdat de lucht door allerlei (ook ongewenste) ventilatie minimaal 1 keer per uur wel ververst wordt moet die 2,5 liter water dus ieder uur uit de lucht gehaald worden. Zie je dat voor je met zo'n vochtvreter potje waar een litertje in kan?

Zo'n vochtvreter kan alleen zijn werk doen bij zeer lage temperaturen in zeer slecht geventileerde ruimtes want dan kan lucht maar een heel klein beetje water bevatten.

Aat

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#3 Geplaatst: 2009-05-25 23:17:44

@ Aat,

Goeie uitleg over die vochtvreters.

Ik heb deze winter twee van die dingen op mijn boot gehad ivm teveel vocht en dat werkte best aardig (halfvol). Zodra de temperatuur opliep naar een graadje of 10 was het binnen een paar dagen bekeken met die dingen: bomvol.

Op dit moment heb ik een paar ventilatie-openingen permanent open staan, werkt inderdaad veel beter met deze temperaturen.

Richard

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2009-05-26 12:19:22

Mee eens met alle uitleg van Ad en Aat over de oorzaken. I couldn't agree more!

Voor wat de bestrijding betreft:

Luchten, luchten, luchten.

Lucht en luchtverversing is voor droging veel belangrijker dan warmte. Denk aan de was van de boerin op de lijn. Die droogt ook bij koud weer als er maar een beetje wind is (= luchtbeweging, luchtverversing) en deze lucht niet al te vochtig is.

Dus luchten bij droog weer, en nog eens luchten.

Het is toch bekend dat de kierendichtheid die wij sinds een jaar of twintig nastreven ons wel stookkosten bespaart maar veelal tot vochtproblemen (in erge gevallen: schimmel) geleidt heeft.

Christian von Klösterlein 

avatar#6997
Le Potet
Berichten: 7
Reacties: 23

#5 Geplaatst: 2009-05-26 20:51:48

Dank voor de antwoorden. Wilde net een zooi van die luchtvreters halen. Het komt maar 2x per jaar voor. In het late voorjaar als de lucht snel aan het opwarmen is en de vloer nog koud en tijdens het najaar als de kachels net branden. De toilet is het meest lastige. Kleine ruimte en weing mogelijkheid om te ventileren. Er hangt wel zo ventilator in het plafond maar dat is duidelijk te weinig. Zou een kleine ventilatos aan de muur kunnen helpen. Je brengt hiermee alleen de lucht in beweging.

groet

Henk

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#6 Geplaatst: 2009-05-26 21:59:11

Henk,

Zou een kleine ventilator aan de muur kunnen helpen? Je brengt hiermee alleen de lucht in beweging.

Natuurlijk helpt het. Ventilator in de buitenmuur, omdat je bij een toilet toch de lucht(jes) het huis uit wilt hebben. En om een goede doorstroming te hebben natuurlijk een opening aan de tegenovergestelde kant, rooster in of naast de deur of deur met grote spleet tegen de vloer. Schakeling met het licht (met of zonder vertraging en/of nalooptijd) of met vochtsensor. Kost tegenwoordig niet meer veel, installatie is het duurste, als ik mijn uren met € 80,- reken ;-))

Christian von Klösterlein

voor het goede begrip:

een bricoleur rekent zijn uren natuurlijk niet, sommige klussen vind ik zo leuk dat ik er zelfs voor betalen wil

avatar#6997
Le Potet
Berichten: 7
Reacties: 23

#7 Geplaatst: 2009-05-27 12:38:22

Er zit een ventilator in het plafond. die draait 24 u per daag. De deur sluit goed af. ik denk dat ik onderin de deur een aantal ventilatie openingen maak. Dank voor de tips. we gaan het gewoon proberen

groet

Henk

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#8 Geplaatst: 2009-05-27 13:11:52

Henk,

voor je aan en mooie deur iets doet:

misschien eerst een proef met deur op een kier?

Natuurlijk alleen tussen de 'zittingen' ;-))

Christian v.K.

avatar#4857
le servonais
Berichten: 1
Reacties: 59

#9 Geplaatst: 2009-05-27 20:44:41

Ik neem aan dat de ventilator in het plafond en in de muur een afvoer naar buiten hebben want anders staat deze alleen in zijn eigen lucht te draaien en zal er niets gebeuren.

Dit doet mij denken aan een verhaal over een man die uit afrika kwam en hier zag dat overal water uit de kraan kwam. Hij dacht dat moeten wij thuis in ons dorp ook hebben en toen hij terug ging nam hij een kraan mee. Hij bevestigde deze aan een boom en verbaasde zich er over dat er geen water uit kwam.

Wat ik hier mee wil zeggen is dat er vaak meer achter iets zit dan je zo maar op het eerste gezicht ziet.

Een plafondventilator of een tafelventilator brengen alleen maar de lucht in beweging en verversen niets. Ze brengen verkoeling omdat ze door de luchtstroming het vocht op de huid laten verdampen hetgeen energie kost waardoor de temperatuur van het vocht daalt en koeler aanvoelt.

Alles streeft naar evenwicht. Iets warms zal net zo lang afkoelen tot het dezelfde temperatuur heeft als zijn omgeving. De weegschaal blijft in beweging tot er evenwicht is tussen de beide schaaltjes. Een gasfles blijft leeg lopen tot de druk binnen en buiten gelijk is. etc. etc.

Vocht verdampt net zolang tot de luchtvochtigheid er boven verzadigd is. Dus zolang je er onverzadigde lucht langs laat stromen zal het plasje opdrogen.

Groetjes

Ad le Servonnais.

avatar#6997
Le Potet
Berichten: 7
Reacties: 23

#10 Geplaatst: 2009-06-01 19:14:41

Dag Ad,

Dank voor je filosofische onderbouwing. De ventilator blaast het keurig naar buiten. Ik denk dat het 2 dingen zijn:

Er zit onderin de deur geen ventilatie. De deur is net nieuw en sluit (in tegenstelling tot de oude) aan de onderkant keurig netjes aan. Dat kan een hoop verklaren.

De temparatuur van de vloer is gewoon erg koud en de lucht erboven erg warm. Dat gecombineerd met veel vocht van een paar stevige onweersbuiten maakt de condensatie.

Dus 

zorgen dat er ventilatie langs de vloer ontstaat of

de temparatuur van de vloer minder koud is (vloerisolatie) of

de luchtvochtigheid verlagen.

Ik ga ze op volgorde allemaal proberen. Gewoon de wet van eliminatie volgen.

Omdat het alleen in bepaalde periodes van het jaar voorkomt weet ik niet waneer ik het resultaat kan melden.

groet en bedankt voor het meedenken

henk

avatar#4857
le servonais
Berichten: 1
Reacties: 59

#11 Geplaatst: 2009-06-02 21:25:01

Hallo Henk,

Het verlagen van de luchtvochtigheid is niet zo makkelijk. Kan je eigenlijk alleen doen door te verwarmen of het vocht ergens anders neer te laten slaan. Je moet er voor zorgen dat er geen koude vlakken zijn en dat er geen extra vocht in het huis ontstaat. De andere twee oplossingen kunnen goed uitgevoerd worden en zullen zeker resultaat opleveren. Je kan je ook afvragen in hoeverre het je stoort. Als het maar sporadisch optreed en verder geen schade aanricht..... Hoeveel andere ongemakken heb je wel niet in je huis waar je ook mee kan leven.

Succes met de oplossingen.

Groetjes 

Ad le Servonnais

avatar#3459
Ted
Berichten: 27
Reacties: 172

#12 Geplaatst: 2009-06-04 17:19:05

@Aat,

je zit met 10 liter water in 80 kuub lucht bij een RV van 80% zo´n faktor 9 te hoog.

Desalniettemin ben ik het met de strekking van je betoog roerend eens.

Mocht iemand toch met hygroscopisch zout vocht willen bestrijden in kleine ruimtes dan kun je ook een nylonkous vullen met keukenzout en ophangen, met een emmer eronder. In plaats van keukenzout kun je ook Calciumchloride nemen, dat is wat er in de Bison vochtvreters zit. In principe kun je hiermee een lagere RV bereiken dan met keukenzout. Keukenzout doet niets meer bij een RV lager dan ca 70% bij 20C. 

avatar#4645
aat
Berichten: 13
Reacties: 137

#13 Geplaatst: 2009-06-04 22:35:51

@Ted,

Ik heb het even nagekeken en... ja, je hebt gelijk. Ik heb waarschijnlijk de komma een plaatsje verkeerd gezet. Dom hé.

Zelfs geniale mensen maken blijkbaar fouten, maar ik durf het dan weer wel toe te geven :-).

Aat

avatar#6188
snuff
Berichten: 15
Reacties: 40

#14 Geplaatst: 2009-06-05 20:18:03

Ik heb hezelfde probleem in mijn koude cave, Heerlijk om spullen koel te houden maar soms staat er water op de vloer. Eerst dacht ik dat het van het dak, de dakgoot kwam (lekkage, het is erg oud) Vooral omdat deze verschijnselen zich voordoe na regen en vooral onweersbuien. Maar ik kan geen lekkage ontdekken en denk nu ook aan condensatie. Na een regenbui is de luchtvochtigheid groter toch? Ventileren helpt bij mij heel goed. Uurtje of wat de deur open en het probleem is voor langere tijd verholpen.

Snuf

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#15 Geplaatst: 2009-06-08 10:51:02

Als het inderdaad condensatievocht is dan helpt ventileren weinig op dat moment. Immers de vochtigheid komt van buiten met de warme lucht mee en slaat neer op het koude oppervlak zodat luchten meer van hetzelfde is. Meestal echter verdwijnt vochtige warme lucht snel na onweer en maakt plaats voor koudere lucht (daar heeft het onweer ook alles mee van doen ;-) en dan is luchten natuurlijk prima.

On topic: Ik zie hier maar één afdoende oplossing, en dat is een mechanische luchtontvochtiger. Zo'n apparaat hebben wij ook en werkt uitstekend. Kan ingesteld worden op de gewenste vochtigheid en werkt verder automatisch. Koop wel gelijk een goeie al kost het even wat. Warmt de ruimte ook nog ietjes op ook.

Als de buitenlucht weer droger is is ventileren natuurlijk wel de aangewezen weg.

Zie ook de eerdere discussie over dit onderwerp hier

Rob

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#16 Geplaatst: 2009-06-08 13:40:34

Snuf,

ik dacht bij onze na regen vochtige kelder ook aan alle mogelijke oorzaken en aangepaste oplossingen.

Uiteindelijk bleek dat na regenval de grondwaterspiegel steeg, en de kelder van een bijna 200 jaar oud huis is natuurlijk niet waterdicht.

Christian von Klösterlein