Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Raamdorpels in Frankrijk, resp. in het Frans

Auteur Bericht

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#0 Geplaatst: 2009-05-27 11:15:57

Chers amis les bricoleurs,

ik ben in Frankrijk nog geen keramische raamdorpels tegengekomen, zoals deze in NL veelvuldig voor raamnissen en vooral terrasdeuren toegepast worden.

Wat ik bedoel is:

ok

Als die in onze streek niet gebruikelijk zijn, waar dan?

En hoe heten deze elementen in het Frans?

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -

 afb. is dankzij de tip van RoZween nu duidelijk (maar wordt door gebruik van ctrl+scroll nog steeds duidelijker)

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#1 Geplaatst: 2009-05-27 11:59:54

Je orginele plaatje is enorm groot Christian (2.169 x 2.717 pixels). Je kan het beste eerst het plaatje voor dit doel verkleinen met een maximum breedte van 480.

Daarna deze linken zoals je al deed.

Nu staat het welliswaar op goede grootte op dit forum maar het basis plaatje is nog steeds 2.169 x 2.717 pixels. Dat kost meer tijd bij het openen en down- en uploaden.

Natuurlijk kan het ook wel eens nuttig zijn als het plaatje grooter is dan hier getoond maar dan zou ik maximaal 1024 x 768 kiezen bijv.

Rob.

avatar#4411
MaxAndre
Berichten: 17
Reacties: 106

#2 Geplaatst: 2009-05-27 12:04:25

Christian,

Ik denk dat die keramische dorpels een minder gebruikelijke constructie is in Frankrijk.

Er zijn franse termen voor raamdorpel:  "regingots" of "appui de fenêtre", maar meestal zijn dat prefab elementen in beton of natuursteen. Zie b.v. http://www.orsol.fr/fiches_produits/appuis_de_fenetre.pdf

Maxandr

avatar#4639
Kleine
Berichten: 18
Reacties: 170

#3 Geplaatst: 2009-05-28 22:17:35

In mijn boek over huizen op het platteland staat uitgelegd dat huizen in Frankrijk op hun gevel doorgaans geen 'uitsteeksels' hebben. Dat betekent geen lekdorpels, geen vensterbanken, luiken die binnen sluiten, geen uitstekend dak en noem zo maar op.

Ergo: een dorpel zoals je hier weergeeft lijkt niet erg te passen bij bovenstaande filosofie.

Verena

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2009-05-29 08:10:00

Verena,

om welk boek gaat het?

Klopt (tenminste voor onze streek) niet helemaal:

wél vensterbanken en uitstekende daken.

Ik ben benieuwd.

Christian v.K.

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#5 Geplaatst: 2009-05-29 20:13:35

Dat boek wil ik ook wel lezen ;-)

Hier in de Auvergne heb ik begrepen dat huizen van natuursteen gevoegd met kalkmortel _juist_ overstekende daken hebben om zodoende de muren een beetje droog te houden. Maar inderdaad geen uitstekende vensterbanken gezien (zijn van die granieten of eiken balken die gelijk aan de muur lopen), wel weer luiken aan de buitenkant.

avatar#4639
Kleine
Berichten: 18
Reacties: 170

#6 Geplaatst: 2009-05-29 23:07:20

Goed... daar komt ie dan:

het boek

restaurer amenager preserver

  La Maison de Pays

Rene Fontaine

uitgever: Seghers

de quote

Pour les fenêtres, l'appui consistait le plus souvent en une simple pente de la maçonnerie vers l'extérieur pour laisser couler l'eau de pluie, mais sans saillie, cette saillie que réalisent trop souvent nos modernes maçons qui posent des appuis massifs en béton, comportant même en sous-face un larmier destiné théoriquement a empêcher l'eau de ruisseler sur l'allège. Peine perdue en fait, si l'on en juge par l'état actuel de nombreux appuis anciens plus simples et qui sont toujours en parfait état.C'est à ces détails que l'on reconnait une restauration faite par un homme habile, soucieux des veilles pierres.Il ne faudrait pas croire pour autant que les appuis ne sont jamais saillants. La encore, il y a des exceptions et dans certaines régions, plus encore dans les agglomérations et les demeures fastueuses qui relèvent d'une tout autre technique, les appuis en pierres ou briques sont admis et même obligatoire. Tout est question de discernement.

Zoals jullie begrijpen zitten wij in een gebied waar de gevel helemaal vlak is (maar lang niet overal meer hoor...) en omdat wij onder de Batiments de France vallen heb ik dit boek.

Verena

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#7 Geplaatst: 2009-05-29 23:57:38

In b.v. de Bresse is de dakoversteek, of in dit geval misschien beter overhang, van de vakwerk-met-klei-en-natuursteen muren soms zelfs zo gigantisch dat de horizontale dakranden op lager dan de halve hoogte van de buitenmuur uitkomen. Dat is trouwens in alle streken waar die combinatie veel voorkomt (o.a. Hongarije, de Duitse Eiffel en Christians eigen Sachsen) normaal en heeft als bedoeling om geen hemelwater op de cementloos gevoegde muren te krijgen.

Het is dan logisch dat men geen extra waterafvoerende raamdorpels nodig heeft.

Ivo

avatar#4639
Kleine
Berichten: 18
Reacties: 170

#8 Geplaatst: 2009-05-30 08:13:01

Op het kleine icoontje bij mijn naam kun je al zien hoe vlak onze gevel is. De vakwerkgevels hier zijn inderdaad met overhang en zoals ik ook al aangaf, er wordt veel gerotzooid. Maar als je het een keer weet dan zie je hoe vlak die gevels zijn als ze nog authentiek zijn. De deuren hier, ook weer mits authentiek, hebben ook geen lekdorpel. Niet praktisch, want iedereen heeft er dweilen achter liggen, maar dat is wel het beeld van ons dorp.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#9 Geplaatst: 2009-05-30 09:52:40

Verena,

is toch boeiend wat uit zo'n simpele vraag voortkomt. Je schreef: 

De deuren hier, ook weer mits authentiek, hebben ook geen lekdorpel. Niet praktisch, want iedereen heeft er dweilen achter liggen.

Ik heb mij ook verbaasd waarom het meestal mis ging als mensen in een oude deuropening een moderne deur met lekdorpel geplaatst hebben. Een lekdorpel heeft alleen zin als er ook een drempel en/of een niveauverschil tussen binnen en buiten is!

Het onderwerp is de moeite waard nader onderzocht te worden. Moet ik toch bij alle buren de ingangsdeuren inspecteren en fotograferen ;-)). En ik moet steeds weer denken aan de uitspraak Efforcez‑vous de comprendre votre maison.Is uit het boek

L'art d'amenager une maison traditionelle

Auteur : Roger Fischer
Editeur : Hachette
Verschenen 1966, alleen nog antiquarisch
152 blz., meer dan 500 afbeeldingen


Roger Fischer is oud-secretaris van de organisatie Maisons Paysannes de France

Christian von Klösterlein

10:40 boektitel alsnog ingevoegd

avatar#4639
Kleine
Berichten: 18
Reacties: 170

#10 Geplaatst: 2009-05-31 09:36:47

Christian,

dat is een waar ding wat je daar zegt. De deuren in ons dorp leiden aan twee kwalen:

1: ze hebben soms een lekdorpel terwijl dat uit authentiek oogpunt niet de bedoeling is

2: de drempel onder de deur steekt ver uit waardoor water op de drempel valt en zodoende het huis in loopt

Dat laatste is met de lekdorpel niet opgeheven, aangezien de ondersteek van de granieten drempel groter is dan de lekdorpel.

De man uit het boek dat ik aanhaalde adviseert dan ook in dat geval de granieten dorpel zodanig in te korten dat de regen van de deur buiten de granieten dorpel valt. en dan dus zonder lekdorpel uit oogpunt van authenticiteit.

Als je dat allemaal wilt natuurlijk...

Verena