Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Plaatsen septic tank, rol van SPANC

Auteur Bericht

avatar#7215
MauriceS
Berichten: 1
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2009-06-02 22:10:10

We zijn bezig om een septic tank te plaatsen via een plaatselijke aannemer.
We hebben onlangs een schrijven van SPANC ontvangen welke een bepaald systeem adviseert, het systeem van de aannemer zou niet reglementair zijn.
De aannemer geeft aan dat ze wel voldoen.

De letterlijke reactie:
Opinion spanc: Nous ne possedons pas l'agrement du conseil d'hygiene, mais du CSTB (centre scientifique et technique du batiment) ainsi que l'agrement de notre societe par le groupe SEBICO.

Het systeem van Spanc zou een stuk duurder uitvallen. Wie kan ons adviseren hoe en wat te doen?

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#1 Geplaatst: 2009-06-03 08:51:29

Ben ook erg benieuwd hoe dat werkt met de SPANC, welke voorwaarden ze hanteren en hoe je daaraan (ook bij zelf installatie) kunt voldoen.

Wij zijn volgend jaar aan de beurt met een septic tank (Puy de Dôme).

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2009-06-03 09:12:58

Maurice en Sjefke,

omdat ik ook door anderen hierover benaderd werd, even het volgende:

Ik heb weliswaar onder wonen\klussen het 'technische' stuk over de fosse septique geschreven, maar dat was omdat wij bij onze huizenjacht 1995/2000 veel huizen zonder riolering bekeken hebben en ik mij dus met de problemen van de fosse bezig gehouden heb. Maar dan hebben wij een huis gevonden dat zojuist op het openbaar riool aangesloten was (niet dat wij het om deze reden gekocht hebben!), en ik heb mij over de problemen die met een fosse samenhangen niet verder up-to-date gehouden, ik had genoeg andere problemen op te lossen ;-))

Daarom van mij geen inhoudelijke reactie op de vraag!

Ik hoop dat anderen jullie kunnen helpen.

Christian von Klösterlein

PS. De oude buiten bedrijf gestelde fosse in onze schuur, waar toen bij de aansluiting op het nieuwe riool een foute bypass was gemaakt die ik uiteraard veranderd heb, moet overigens nog opgeruimd worden.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#3 Geplaatst: 2009-06-03 12:06:25

voor zover nog niet bekend: http://www.spanc.fr

avatar#4636
willemfrance
Berichten: 23
Reacties: 52

#4 Geplaatst: 2009-06-03 19:12:11

Eerlijk gezegd weetik het antwoord ook niet maar wellicht heb je wat aan onze ervaringen. Wij wonen in een natuurgebied (dus strenge regels) Voor ons nieuwe huis is een vooronderzoek uitgevoerd door Spanc (geregeld door de gemeente en kosten ad 150 euro).

Onze architect heeft op basis van deze eisen een plan opgesteld. Dit is een omvangrijk Excel document. Hierin staan omschrijvingen, richtprijzen, e.d.

Als je interesse hebt kan ik het stukje met de omschrijving van onze tank wel aan je mailen.

Met een vriendelijke groet, Willem

avatar#7221
Smartie
Berichten: 2
Reacties: 76

#5 Geplaatst: 2009-06-04 09:31:25

De enige juiste manier is:

Via gemeente of aannemer een aanvraag doen bij de instantie (SPANC, BDQE etc, per departement kan dit verschillen) die voorschrijft wat voor systeem er moet komen.

Het toe te passen systeem hangt af van zaken als bodemgesteldheid, hellingsvlak, aantal slaapkamers in het huis, aantal m² beschikbare grond, wel of geen waterput, rivier, stroompje, meer etc op minder dan 35 meter afstand etc.

De instantie zal in samenspraak met eigenaar en/of aannemer bepalen wat voor systeem er moet worden aangelegd. Hiervan krijgt de eigenaar of de aannemer schriftelijk bericht. Het aan te leggen systeem moet dan aan die eisen voldoen en voordat het systeem weer toegedekt wordt met een laag grond moet eerst de controleur langskomen om te kijken/controleren of er daadwerkelijk is aangelegd zoals voorgeschreven. Alleen dan verleent hij zijn goedkeuring welke ook achteraf zal worden toegezonden zodat deze overlegd kan worden bij een controle. Meestal (zo gaat het tenminste bij alle installaties die wij aanleggen) wordt er ook een goedkeuring naar de gemeente gestuurd, zodat ook zij op de hoogte zijn.

Het is niet verstandig een systeem aan te (laten) leggen zonder inmenging van de SPANC omdat je achteraf nooit bewijs en goedkeuring hebt van wat er is aangelegd.

Succes, groeten Linda SWAAG

avatar#6277
Paulsax
Berichten: 22
Reacties: 100

#6 Geplaatst: 2010-01-14 22:54:23

Dit is weliswaar een oud draadje maar ben toch even benieuwd naar de oude fosse van Christian zoals hij in bovenstaande bijdrage zegt:

PS. De oude buiten bedrijf gestelde fosse in onze schuur, waar toen bij de aansluiting op het nieuwe riool een foute bypass was gemaakt die ik uiteraard veranderd heb, moet overigens nog opgeruimd worden.

 

Zijn daar speciale regels voor of kun je hem gewoon dichtstorten en laten zitten??? (hij zit bij mij ook in de schuur)

Groet,

Paul

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#7 Geplaatst: 2010-01-27 23:28:33

Paul,

afgelopen zomer heb ik het 'opruimen' van de oude fosse septique in onze schuur ter hand genomen.

De acties waren:

- de put door een speciaalbedrijf leeg laten zuigen (gevonden in de pages jaunes onder curettage de fosse septique) en schoon gespoten (en natuurlijk ook dit water af laten zuigen). Kostte € 150 voor 3,5m3. De boer wilde het gratis doen maar kwam drie weken lang niet.

- drie dagen geobserveerd of niet door een van de aansluitingen toch nog water binnenliep - ja er was een, en die heb ik op het nieuwe riool gelegd.

- bouwafval in de put gestort.

- bovenste rand van de betonnen put weggebroken zodat die ca.15cm onder vloerniveau komt.

Wat nog moet gebeuren:

- put helemaal opvullen met puin.

- op put en omgeving een gewapende betonplaat maken zodat daar gereden kan worden of een nieuwe stookolietank geplaatst kan worden.

Christian v.K.