Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Voorkomen dubbele belasting bij SCI

Auteur Bericht

avatar#5725
RvB
Berichten: 3
Reacties: 3

#0 Geplaatst: 2009-06-07 17:53:37

Al eerder is op dit forum geschreven over het voorkomen van dubbele belasting bij een 2e huis.Daar is het mij niet duidelijk geworden of dubbele belasting ook voorkomen kan worden bij een SCI.

Ik heb in mijn belastingaangifte de waarde van mijn SCI-aandelen opgegeven en dat bedrag weer afgetrokken ter voorkoming van dubbele belasting. Daarnaast heb ik mijn verzoek via een brief aan de belastingdienst toegelicht.

In eerste instantie begreep men de constructie van de SCI niet omdat men dacht dat het om beursgenoteerde aandelen ging. Na een tweede toelichtende brief kreeg ik een afwijzing met als argument dat "... het belastingverdrag met Frankrijk is uitslutiend van toepassing op de navolgende Franse belastingen: l'impôt sur le revenu, l'impôt sur les sociétés en la contribution despatentes...".

Heeft iemand hier (andere) ervaringen mee of een advies wat hiermee te doen?

avatar#4648
Rob van Schijndel
Berichten: 2
Reacties: 155

#1 Geplaatst: 2009-06-08 20:55:31

Beste RvB,

Normaal gesproken kan er door de SCI heen worden gekeken en geef je het Franse huis als bezitting op in box 3. Vervolgens heb je recht op een tegemoetkoming ter voorkoming van dubbele belasting, aangezien het heffingsrecht over onroerend goed is toegewezen aan het land waar het onroerend goed is gelegen (Frankrijk). Of er daadwerkelijk wordt geheven in Frankrijk is niet van belang.

En tot slot de volgende opmerking: als de SCI winst genereert betaalt zij of impot sur les societes of (de eigenaren) impot sur le revenu.

Succes!

Rob van Schijndel

avatar#5725
RvB
Berichten: 3
Reacties: 3

#2 Geplaatst: 2009-06-09 18:37:16

Bedankt voor je reactie Rob,

Dat argument van Taxe Plus Value (Droits d'enregistrement, Drots de succession, Taxe Foncière en Taxe d'Habitation) heb ik ook bebruikt, maar de inspectie wijst dat af omdat de SCI niet in het belastingverdrag staat. Onze SCI is transparant, altans aandelen zijn op naam en er zijn duidelijke regels bij overdracht van aandelen).

Weet jij (of iemand anders) of er eerdere uitspraken (arresten, jurisprudentie) zijn over specifiek SCI en het voorkomen van dubbele belasting.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#3 Geplaatst: 2009-06-15 11:39:15

De Nederlandse belastingdienst heeft inmiddels wel begrepen dat de Franse SCI  aan de eisen van transparantie voldoet en dus het bezit in box 3 zal onderbrengen voor wie Nederland als fiscale woonplaats heeft. In box 2 worden tweede huizen belast als deze zijn ingebracht in een vennootschap met een in aandelen verdeeld kapitaal en de belastingplichtige voor ten minste 5% aandeelhouder is. Een SCI  is zo’n vennootschap. Maar als de reserves van de vennootschap rechtstreeks bij de deelnemers belastbaar zijn, is het aanmerkelijkbelangregime niet nodig. Dat moet dus in de statuten worden vastgelegd om de SCI  in box 3 terecht te laten komen. Maar niet iedere medewerkers van een lokale Belastingdienst is van deze regeling op de hoogte. Privé heb ik je het adres gegeven van fiscalisten die met dit soort zaken bezig zijn.

Wim

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#4 Geplaatst: 2009-12-10 10:25:23

Nog een kleine nabrander bij deze problematiek. Het Ministerie van Financiën heeft in 2007 een nota het levenslicht laten zien over de Vennootschapsbelasting, waarin onder paragraaf vier nader wordt ingegaan op "Buitenlandse rechtsvormen en het toestemmingsvereiste", met aparte aandacht voor de SCI.

Misschien dat in het kader van de éducation permanente met een verwijzing naar deze leerstellingen van Financiën, een officieel besluit gepubliceerd in de Staatscourant, een nog in zalige onwetendheid verkerende belastinginspecteur overtuigd kan worden van het speciale karakter van de Franse SCI familiale. Het lijkt me niet tot de competentie te behoren van een uitvoerende belastingdienst om te toetsen of een besluit van de minister wellicht strijdig is met het belastingverdrag Nederland/Frankrijk, of daar alsnog een eigen interpretatie op los te laten.

Rob van der Meulen