Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

temperatuur gasfornuis propaan

Auteur Bericht

avatar#5204
bashbm
Berichten: 9
Reacties: 36

#0 Geplaatst: 2009-06-07 22:22:03

Kan het kloppen, dat Nederlands aardgas een gaskooktoestel een hogere temperatuur geeft dan een gastoestel op Propaan.

In NL ben ik in staat een redelijk tot goede tournedos te bakken.

In FR sta ik op propaan steeds weer de mooiste fauxfilets of filets te verzieken.

Te weinig warmte, vlees schroeit niet dicht en het wordt sudderen.

Is dat een bekend beeld met propaan of ben ik aan een ander kooktoestel toe.

avatar#3344
Kees
Berichten: 12
Reacties: 180

#1 Geplaatst: 2009-06-07 22:37:33

Aardgas geeft juist minder warmte dan propaan, of liever gezegd, de calorische waarde van aardgas is veel lager dan van propaan. Je fornuis in Frankrijk heeft waarschijnlijk veel kleinere pitten dan je fornuis in Nederland. Iets anders kan het bijna niet zijn. In pitten (branders ) van een propaan fornuis zitten veel kleinere nozzles om te compenseren voor de hogere calorische warmte. Het resultaat zou moeten zijn dat of je nu op aardgas of propaan kookt, het resultaat hetzelfde moet zijn. Echter, de meeste propaan gebruikers vinden dat koken sneller gaat dan op aardgas. Het moet dus in de maat van de branders zitten. (denk wokbrander versus stoofpitje)

Kees

avatar#5204
bashbm
Berichten: 9
Reacties: 36

#2 Geplaatst: 2009-06-07 22:47:07

Kees,

De diameter van mijn grootste brander is best flink, de bijbehorende vlam ook, vergelijkbaar met NL

Alleen lijkt er in NL meer power (druk) op de vlam te zitten.

Niet ontbrand aardgas hoor je in NL flink blazen.

Het propaan ruik ik alleen.

Of zit het vermogen van de brander niet alleen in de diameter

avatar#4645
aat
Berichten: 13
Reacties: 137

#3 Geplaatst: 2009-06-07 22:54:22

Kooktechnisch ben ik een leek maar als we het via de theoretische weg bekijken lijkt me er weinig verschil te zijn tussen de verbrandingswaarde van aardgas en propaan gas. De verbrandingswaarde van aardgas bedraagt +/- 37MJ/m3 en van propaan +/- 50 MJ/kg als we er dan van uitgaan dat de soortelijke massa van aardgas +/- 0,8kg /m3 is zal het elkaar niet veel ontlopen.

Maar het kan zijn dat je je kooktoestel in Nederland gekocht hebt en in Frankrijk geinstalleerd hebt maar niet omgebouwd is. Alle kooktoestellen die in Nederland verkocht worden zijn ingesteld voor aardgas. Voor aardgas moeten er namelijk andere "sproeiers" in dan voor propaan. Als je dat ombouwen niet gedaan hebt zal er wellicht verschil ontstaan in vermogen.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je een kooktoestel in Frankrijk gekocht hebt maar dat de branders van je kooktoestel een ander vermogen hebben dan je kooktoestel in Nederland. Het vermogen van de brander wordt normaal opgegeven in (kilo)Watt per brander.

Aat

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2009-06-07 23:01:03

Zit er wel de juiste reduceer op de gasfles of in de gasinstallatie?

Heb je geen butaan i.p.v. propaan (butaan is veel gevoeliger voor kou, als de gasfles buiten staat en het is koud, is de druk veel lager)

Wij koken al jaren op propaan, geen probleem. In het begin heb ik me wel vergist en een butaanfles aangesloten, toen was de vlam niet erg heet.

Kijk hier ook eens.

Steven

avatar#4645
aat
Berichten: 13
Reacties: 137

#5 Geplaatst: 2009-06-07 23:04:28

Ik zie dat Kees en ik ongeveer gelijktijdig een antwoord in elkaar aan het sleutelen waren en blijkbaar van mening verschillen over de verbrandingswaarde van aardgas en propaan. Het ligt er een beetje aan of je uitgaat van de soortelijke massa of per volumeeenheid.

avatar#4645
aat
Berichten: 13
Reacties: 137

#6 Geplaatst: 2009-06-07 23:15:07

Ik zie dat Kees en ik ongeveer gelijktijdig een antwoord in elkaar aan het sleutelen waren en blijkbaar van mening verschillen over de verbrandingswaarde van aardgas en propaan. Het ligt er een beetje aan of je uitgaat van de soortelijke massa of per volumeeenheid.

avatar#3344
Kees
Berichten: 12
Reacties: 180

#7 Geplaatst: 2009-06-07 23:24:48

Calorische waarde

De calorische waarde van een brandstof wordt omschreven als: de hoeveelheid warmte die vrijkomt wanneer een bepaalde hoeveelheid brandstof wordt verbrand.

Handelspropaan = 95 MJ per m³

Handelsbutaan = 121 MJ per m³

Aardgas = 38 MJ per m³

Omdat propaan een hogere calorische waarde heeft dan bijvoorbeeld aardgas moet hier rekening mee worden gehouden bij het gebruik van gastoestellen. Deze dienen speciaal op propaan te zijn aangepast. Gastoestellen die ontworpen zijn voor aardgas of butaan mogen dus niet gebruikt worden voor propaangas.

bron: primagaz website nederland.

Dus een niet omgebouwd nederlands fornuis voor aardgas geeft juist veel te vvel warmte af op propaan, gevaarlijk veel zelfs.

Als je inderdaad op een fles kookt zal Steven wel eens gelijk kunnen hebben als je branders in nederland en frankrijk ongeveer gelijk zijn.

Kees

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#8 Geplaatst: 2009-06-08 00:24:22

Ik vroeg mij ook altijd af hoe dat nou zat, en was sterk onder de indruk dat propaan veel minder warmte geeft dan aardgas. Dat is dus niet zo (bijvoorbeeld goed te zien aan snijbranders die mbv propaan complete staalplaten doorsnijden)

Toevallig heb ik net iets aan de hand gehad dat (volgens mij) dit raadsel oplost. We (ik en de loodgieter) kregen de geijser niet zover dat-ie netjes voluit wilde branden. Op zoek naar de oorzaak van dit probleem o.a. de drukverdeler op de gasfles vervangen. Nu zat er eentje op die maximaal 30mbar (druk) doorlaat - volgens de loodgieter standaard. De vervanger is er eentje die 50mbar doorlaat - volgens de loodgieter geen probleem voor de geijser of het gasfornuis. En vlammen! Een kopje thee is nu zó gezet, ik moet zelfs het gas wat lager zetten (dan voluit, zoals eerst) om te zorgen dat het vuur niet _om_ de fluitketel heen gaat!!!

Volgens mij ligt het dus aan de drukverdeler, die waarschijnlijk om veiligheidsredenen vast afgeregeld is op 30mbar. Ik ga nog even bij de verzekering informeren hoe die daar tegenaan kijken, maar anders hou ik het zo. Ik heb liever 'overcapaciteit' onder de knop zitten dan zo'n flutvlammetje die ervoor zorgt dat mijn spiegeleieren aan twee kanten tegelijk gaar sudderen ;-)

PS overigens was dit niet de oplossing voor het geijserprobleem, dat bleek een afsluitkraan te zijn die niet meer goed functioneerde

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#9 Geplaatst: 2009-06-08 06:53:38

Richard, enkele zaken m.b.t druk en veiligheid.

Dat de "chauffagistes" in groten getale propaan gebruiken om buizen te hardsolderen: dat zijn mengels van propaan en zuurstof, daar krijg je een veel hogere temperatuur van dan van propaan alleen.

Propaaninstallaties zijn standaard afgeregeld op zo'n 30 mbar. 

De regels in Frankrijk zijn tamelijk strikt, een heel goede uitleg hier.

Ook met gasflessen moet je eigenlijk twee drukregelaars hebben: een op de fles en een andere bij het toestel (al worden die regels vaak overtreden). Leidingen moeten ook met zilver worden gesoldeerd, mocht er ooit brand uitbreken in de keuken dan smelten de solderingen minder snel dan met lood/tin.

Steven

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#10 Geplaatst: 2009-06-08 07:32:29

en als je nou in frankrijk een cuisinière aanschaft? via internet welteverstaan.

zijn die dan standaard op aardgas als er geen verdere aanduidingen bijstaan?  en zijn in principe alle merken en types in frankrijk om te bouwen op propaan?

ik ben trouwens heel tevreden met propaan. kook er nu al jaren op met een grote fles op m'n campinggaz2pittertje. veel sneller dan mijn keramische plaat in nederland....

salut,

marjorie

avatar#3344
Kees
Berichten: 12
Reacties: 180

#11 Geplaatst: 2009-06-08 08:42:59

@ Marjorie:

Standaard worden gasapparaten hier in Frankrijk afgeleverd met nozzels voor "gaz de ville", wat overeenkomt met aardgas. Er zitten altijd kleinere nozzeltjes bij en instructies voor het afregelen van de branders voor gebruik op propaan / butaan.

Het ombouwen is zeker zelf te doen, al zijn de regelschroefjes die je dicht(er) moet draaien, bijna altijd moeilijk bereikbaar.

Groet, Kees

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#12 Geplaatst: 2009-06-08 10:13:10

Ombouwen is zeker wel te doen en worden de inspuiters (nozzles) soms bijgeleverd of zijn na te bestellen. Maar echt optimaal is een apparaat welke voor één soort gas is ontworpen.

Na de inspuiter wordt n.l. eerst de primaire lucht bijgemengd, wat in een zekere verhouding moet plaatsvinden, en dan bij de brander zelf de secondaire lucht.

Dit houdt in dat voor een daarvoor ontworpen toestel deze verhouding/menging geoptimaliseerd is.

De fabrikant meld in zijn toestelgegevens welke aanvoerdruk gewenst is. lees hiervoor dus de gebruiksaanwijzing!

Er zijn drukregelaars te koop die afhankelijk van de verbruiker de gewenste uitgangsdruk regelen in wel 11 stappen, van 0.35 tot 1,4 bijvoorbeeld.

Vaste regelaars van 35 en 50 mb zijn het meest gebruikelijk. 

Nogmaals, kijk eerst even in de meegeleverde aansluitgegevens van het toestel. 

Rob.

Ps. Ook mijn vrouw ervaart het Franse propaangas als veel heter dan in Nederland het aardgas.

Ps 2. Hier een leuk lijstje met calorische vergelijkingen.

avatar#4388
kuin
Berichten: 12
Reacties: 130

#13 Geplaatst: 2009-06-08 19:49:33

Nu er toch over snelheid van koken en gasdruk gesproken wordt, kan ik er misschien een vraag tussendoor gooien: met het huis mee kwam een inbouw tweepits gasstel van een naar men zegt goed Frans merk, dat echter veel te hoog brandt, zodat je op de laagste stand zo ongeveer kookt op wat normaal de hoogste stand is. Als je iets laag wil zetten, bv rijst, dan mag je er wel drie spreidingsplaatjes onderzetten om enige demping te verkrijgen. Aangezien het toestel een gesloten doos vormt en er van binnen tamelijk ingewikkeld uitziet, waag ik me niet aan veranderingen. De drukregelaar is standaard, rond de 28-30 bar. Zou een lagere drukregeling helpen?

Dolf

avatar#3344
Kees
Berichten: 12
Reacties: 180

#14 Geplaatst: 2009-06-08 21:05:07

@Kuin:

Of verkeerd gas, of verkeerde nozzles of verkeerde reduceer (regelaar) misschien? Je regelaar is voor butaan. Heb je een fornuis voor aardgas en je gebruikt butaan dan krijg je zoiets als je beschrijft. Propaan gebruikt over het algemeen een rode reduceer en butaan een grijze of soms licht-groen.

Aangezien de standaard aanlevering voor kooktoestellen voor aardgas is, zou je kunnen onderzoeken of het wel omgebouwd is voor butaan/ propaan. Voor butaan / propaan zijn namelijk veel kleinere nozzletjes nodig en moeten de luchtschroefjes dicht(er) gedraaid worden.

"Une cuisinière, par exemple, peut fonctionner tant avec du propane qu'avec du butane, sans que vous deviez adapter les gicleurs(wat ik de nozzletjes noem). Donc, si vous utilisez du gaz butane, qui contient 4 hydrocarbures, en combinaison avec un détendeur de propane d'une pression de sortie de 37 mbar, vous envoyez une trop grande quantité de gaz et d'hydrocarbures vers le brûleur et la combustion ne se fait pas correctement. Vous le remarquerez aux extrémités jaunes des flammes."

Kees 

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#15 Geplaatst: 2009-06-09 12:31:48

@Nog even terug naar het oorspronkelijke probleem van Bashbm:

Ik heb met mijn tweedehands Franse gasfornuis op butaan hetzelfde probleem meegemaakt. Dat bleek uiteindelijk heel gemakkelijk te verhelpen door de sproeiers van de branders goed schoon te maken.

Bij mijn fornuis ging dat door de losse delen van de brander op te tillen en terzijde te leggen. Je ziet dan op de bodem van de opening waar je in kijkt een soort zeskantig boutkopje, koperkleurig. Deze eruit draaien met een passende pijpsleutel. Je houdt dan een soort koperkleurig boutje in je hand. De gaatjes goed schoonmaken, eventueel met een haar die je uit een staalborstel trekt. Daarna uitblazen, bij voorkeur met perslucht. Boutje weer indraaien, bij voorkeur met een beetje kopervest of keramische montagepasta op de schroefdraad zodat je het later ook weer eens los krijgt. Niet te vast aandraaien met de pijpsleutel.

Nadat ik deze operatie bij mijn fornuis had uitgevoerd, kreeg ik weer vlammen als een vreugdevuur, en kon ik weer bakken in plaats van sudderen.

Salutations, Jos

avatar#5204
bashbm
Berichten: 9
Reacties: 36

#16 Geplaatst: 2009-06-09 12:56:04

Ons fornuis is meegekocht met het huis en lijkt van FR makelij.

Omdat we in het (gehuurde) vakantiehuis waar we jarenlang verbleven hetzelfde euvel hadden, vermoedde ik dat flessengas minder warmte gaf.

Gelezen alle reacties moet het dus mogelijk zijn een felle vlam en daarbij horende temperatuur te verkrijgen. Begreep zelfs dat wokbranders tot de mogelijkheden horen.

Ga met jullie suggesties aan de slag.

Merci

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#17 Geplaatst: 2009-06-09 14:32:20

@ Kees:

Het voordeel van Belgische sites is dat deze meestal tweetalig zijn. De Nederlandse* versie van het stuk waaraan je gisteren je citaat ontleende is hier te vinden.

www.seminck.be zegt eigenlijk alles wat je moet weten over propaan, butaan en aardgas (overwegend methaan) - en legt ook uit waarom dat zo is!

Echte achtergrondinformatie, technisch correct en voor leken begrijpelijk.

Christian von Klösterlein

* na ja, de Vlaamse dan

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#18 Geplaatst: 2009-06-09 14:47:03

@Jos

Beste adviseur Jos,

je beschrijft het schoonmaken van de sproeiers, die dus verantwoordelijk zijn voor de aan de lucht toegevoegde hoeveelheid gas.

Ik citeer:

... zeskantig boutkopje, koperkleurig.

... eruit draaien met een passende pijpsleutel. Je houdt dan een soort koperkleurig boutje in je hand. 

De gaatjes goed schoonmaken, eventueel met een haar die je uit een staalborstel trekt.

Alles correct, maar ik zou geen haar uit een staalborstel nemen. De sproeiers, deze zeskant dingen met een fijn gecalibreerd gat in het midden, zijn van messing (vulgo: roodkoper). En messing is nu eens minder hard dan dan staal. Er bestaat dus een zekere kans dat je het gat beschadigt en vooral groter maakt - en dat is nu juist niet de bedoeling! Het is hetzelfde als het schoonmaken van de sproeiers in een carburateur (ja, die hadden onze auto's nog tot in de jaren 80): nooit met een te hard onderwerp.

Mijn vader had steeds een 'staal'borstel met haaren van messing (of was het aluminium?) . En daarop had hij een gegraveerd bordje bevestigd met de tekst "Nur für Kupfer-, Messing- und Bronze-Teile". Dat zou ik ook voor de sproeiers van het fornuis gebruiken: een Aluminium- of koperdraadje.

Ik heb ooit ook sproeiers in de vaatwasser gedaan, met goed succes.

Christian von Klösterlein

avatar#4018
Pech du rat
Berichten: 16
Reacties: 62

#19 Geplaatst: 2009-06-09 15:35:48

Beste Christian en vrienden forumbezoekers,

Een haar uit een staalborstel is inderdaad vaak te hard voor relatief zachte messing onderdelen.

Ik ontdekte dat de borstels waarmee de barbecue schoon gemaakt wordt vaak van messing zijn, daarmee kun je de (schoonmaak)klus wel klaren en die heb je vaak, soms onbewust, in bezit.

avec sincère salutations

Dominique

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#20 Geplaatst: 2009-06-09 16:34:25

Ik kende de Belgische site waaruit Kees citeerde toevallig omdat ik die ooit in een stuk over drukregelaars, branders en sproeiers verwerkt heb. Uittreksel hieruit:

quote

2. Samenwerking drukregelaar en sproeiers
De juiste hoeveelheid gas wordt door deze druk (de uitgangsdruk van de drukregelaar) en de doorlaat van een sproeier bepaald, die vlak voor de brander op de plek zit waar gas en lucht met elkaar mengen.
Deze sproeier heeft voor propaan of butaan dezelfde diameter, die anders is dan die voor aardgas (veel kleiner!).
Ter verklaring van de noodzaak van een andere druk (uitgangsdruk van de drukregelaar) voor propaan en butaan is het nodig een paar feiten over gas te weten.

Alle brandbare koolwaterstofgassen zijn opgebouwd uit koolstof (C) en waterstof (H), en wel volgens de formule (CnH2n+2), wil zeggen er zijn tweemaal zoveel waterstofatomen als koolstofatomen aanwezig, en dan nog twee erbij. Propaan bestaat uit een CH-keten met 3 koolstofatomen (C3H8) terwijl butaan bestaat uit een met 4 koolstofatomen (C4 H10).
Door aanvoer van voldoende luchtzuurstof (O) zal dit gas volledig verbranden tot koolstofdioxide (CO2) en waterdamp (H2O). Bij onvoldoende aanvoer van lucht, gebruik van verkeerde sproeiers of een foute drukafstelling vindt een onvolledige verbranding plaats. Bij een onvolledige verbranding is in de verbrande gassen het giftige koolmonoxide (CO) aanwezig. Een onvolledige verbranding moet daarom beslist worden vermeden!

3. Propaan of butaan: dezelfde sproeiers, andere druk
Een kooktoestel of fornuis kan zowel op propaan als op butaan werken, zonder dat men de sproeiers aan moet passen. Maar wanneer je dan butaangas, dat 4 ‘koolwaterstoffen’ ipv. 3 bevat, gebruikt in combinatie met een propaanontspanner van 37 mbar uitgangsdruk, dan stuur je eigenlijk teveel gas, teveel koolwaterstoffen naar de brander en krijg je een slechte verbranding (luchtmangelverbranding). Luchtmangelverbranding is te zien aan de gele vlamtoppen.
Omgekeerd, wanneer men propaangas (met 3 ‘koolwaterstoffen’) zou gaan gebruiken met een butaanontspanner, natuurlijk zonder de sproeier aan te passen, dan komt te weinig gas in de brander met als resultaat eveneens een slechte verbranding: het luchtoverschot moet verwarmd worden maar draagt niet tot de verbranding bij. De vlam is dus kouder.
Daarom is het belangrijk steeds de voor het te gebruiken gas voorgeschreven drukregelaar (ontspanner) toe te passen. Aan de sproeiers hoeft men bij de overschakeling propaan/butaan of viceversa niets te doen.  unquote

Verder heb ik in dat stuk uitgelegd waarom bij overgang van aardgas naar propaan/butaan andere sproeiers nodig zijn. Is dat niet hetzelfde verhaal dat in de jaren vijftig speelde toen men van stadsgas (uit kolen gemaakt) overging op het in grote hoeveelheden beschikbaar komende aardgas? Of werd in NL al langer aardgas gebruikt?

Christian von Klösterlein

avatar#4388
kuin
Berichten: 12
Reacties: 130

#21 Geplaatst: 2009-06-09 17:26:54

Het begint me te dagen: die Belgische tekst is inderdaad zeer duidelijk. Mijn voorgangers in ons huis hebben indertijd, een jaar of 15 geleden een tamelijk prijzig gastoestel gekocht en dat in hun aanrechtblad gestoken (dat Belgische Nederlands is aanstekelijk) zonder te weten dat het toestel standaard voor aardgas is toegerust. Ze hebben dus jarenlang hun pannen geblakerd met gele lekvlammen. Ik ga binnenkort kijken of onder de branders sproeiers zitten met een minuscule opening of met zo'n paperclipdik gat voor aardgas.

Nog een restvraag: waar zitten die luchtschroefjes normaal? Ook onder de brander? Ik zit nu in NL en onder de aardgasbrander is behalve een sproeier niets te zien. En kun je die verdraaien tot je een mooie vlam hebt?

Intussen mijn dank voor de uitleg en de verwijzingen.

Dolf

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#22 Geplaatst: 2009-06-09 18:32:21

Hhmm,

Dolf Kuin,

nu vraag je wat.

1. waar zitten die luchtschroefjes normaal

Neen, er zijn geen luchtschroefjes. De lucht stroomt ongelimiteerd/ongebreideld/ongeregeld toe, alleen het gas wordt geregeld (of beter: door geregelde druk en vaste sproeieropening beperkt).

2. ... behalve een sproeier niets te zien. En kun je die verdraaien tot je een mooie vlam hebt?

Ook weer neen. De sproeiers hebben een gat, en dat is gecalibreerd resp. met grote precisie gemaakt. Nooit groter maken of beschadigen, zoals hierboven vermeldt. Verdraaien heeft geen enkele invloed behalve dat, als je de sproeier te los draait, lekkage door de schroefdraad ontstaat ;-(( . Dus, zoals Jos de advizeur zei: vast draaien, maar niet te vast, en het liefst met een likje koperpasta (pâte anti-grippage).

En verder:

Je hebt gelijk, goed na (laten) kijken of het toestel niet op aardgas is ingesteld. Ala, soms zijn ook Belgen niet slimmer dan polderlanders!

Christian v.K.

avatar#4388
kuin
Berichten: 12
Reacties: 130

#23 Geplaatst: 2009-06-09 19:47:53

Die luchtschroefjes, Christian, heb ik niet zelf verzonnen. Die stonden in de bijdrage van Kees, in antwoord op mijn eerste vraag. Maar ik ben blij te horen dat ze niet bestaan. Doen ze hun naam eer aan, en kan ik me beperken tot de inspectie van de sproeiers.

Groet,

Dolf

avatar#3344
Kees
Berichten: 12
Reacties: 180

#24 Geplaatst: 2009-06-09 20:52:32

Er zitten wel degelijk regelschroefjes (waarschijnlijk hebben ze niet met lucht te maken, zoals ik eerder stelde)die geknepen moeten worden voor butaan / propaan. Ik heb inmiddels 3 fornuizen omgebouwd van aardgas naar flessengas en ieder keer moest ik een akelig klein schroefje (per brander) dicht draaien. Die schroefjes zitten meestal achter de bedieningsknop. Je hebt hier zeer zeker het instructieboek van de kookplaat / fornuis voor nodig. Bij een gasoven zit dit schroefje soms binnen in de oven in de buurt van de nozzle, maar bij anderen ook achter de bedieningsknop.

Dus Kuin, instructie boekje raadplegen, dan weet je zeker of er wel of niet aan schroefjes gedraaid moet worden.

Groet, Kees

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#25 Geplaatst: 2009-06-09 22:01:54

Eerlik gezegd, Kees,

ik ben die gas-regelschroefjes nog niet tegen gekomen.

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -

aanvulling 10-06-09:

toch even uit nieuwsgierigheid ons gasfornuis in NL gedemonteerd. Gevonden:

Duimdikke nozzle voor lucht, en daaronder de minuscuul kleine messing gassproeier met zeskant, maar verder geen regel- of afstelschroef. Ook geen schroef waar je iets mee vastzet en die je als afstelschroef zou kunnen begrijpen. Naja, het is een toestel van vóór 1990.

Trouwens, ik heb mijn vrouw wijs gemaakt dat ik haar fornuis schoon wilde maken.

Ik wil dus niet beweren dat deze schroef niet bestaat. Ik kan alleen met Kees zeggen: raadpleeg de handleiding van het toestel!

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#26 Geplaatst: 2009-06-09 22:32:20

@Christian ea,

Dank voor de opmerkingen over de staalborstel, ik had duidelijker op de risico's daarvan moeten wijzen.

Niettemin gebruik ik nu en dan een staalborstelhaar om zeer vuile sproeiers (van fornuizen maar ook klassieke auto's en andere oude motoren) waar soms hard vuil in zit, schoon te maken. Simpelweg omdat niets anders werkt. Maar dan werk ik dus wel met grote voorzichtigheid, en de truc werkt alleen als de borstelhaar dunner is dan het gaatje in de sproeier. Dus niet koste wat het kost er doorheen rammen!

Met een haar uit een messingborstel of vergelijkbaar zachter materiaal loop je een grotere kans dat die haar breekt, en er een stukje in de sproeier blijft zitten. Dan ben je pas echt ver van huis!

Christian, jouw werkwijze met de vaatwasser heb ik nog niet geprobeerd, lijkt me een gouden tip die ik zeker ga toepassen. Merci!

Salutations, Jos

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#27 Geplaatst: 2009-06-09 22:33:02

sorry, was dubbele posting

CvK

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#28 Geplaatst: 2009-06-09 23:18:39

Heren, heren staal-of koperborstelraggers! Wordt het niet eens tijd om de familie lief aan te kijken en te vragen om voor vaderdag een compressor te geven....?

Wat je daar niet allemaal schoon, droog en vetvrij mee kunt krijgen, kunt opblazen, kunt spuiten........

Steven

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#29 Geplaatst: 2009-06-10 09:44:06

De meeste (vrijwel alle) fornuizen hebben regelschroeven waarmee je het gasmengsel kunt afregelen.

Deze zitten vrijwel altijd achter onder of naast de knop. In sommige gevallen moet je eerst de dekplaat er af schroeven en dan vind je daaronder de stelschroefjes, bijv. in of naast de brander (vaak niet meer dan een schroef die de brander hoger of lager in het branderhuis laat zakken)

Bij echt goeie fornuizen kun je ook nog de gasdruk regelen, dat is erg handig omdat de druk kan wisselen, ondanks de drukregelaar op de fles!Staat de fles naast of in het fornuis dan is het niet nodig omdat beperkte afstand en slanglengte dan geen drukverlies geven.

Zo'n Messing borstel heet een bronsborstel en is wel wat harder dan messing maar niet zo venijnig als staal

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#30 Geplaatst: 2009-06-10 15:50:02

Nu wordt het een beetje helderder nadat Kees van der Have mij een kopie uit de handleiding voor zijn Siemens-fornuis gemaild heeft. Daarin staat onder Handelingen betreffende installatie, afstelling en aanpassing van het apparaat aan andere gassoorten het volgende (ik zeg het in mijn eigen worden, want bij Siemens is het blijkbaar een slechte D->NL vertaling van sowieso onleesbaar techneuten-Duits):


<< Nadat roosters, hoedjes en kookplaatbrander eraf gehaald zijn worden de daaronder zittende inspuiters met behulp van een buissleutel van 7mm eruit gedraaid. Draai de nieuwe inspuiters, om luchtdichtheid te garanderen, helemaal vast.
In de branders hoeft (en kan) geen afstelling voor primaire lucht plaats te vinden. >>


En dan komt het:
<< Er is ook een afstelling van de kranen nodig. De betreffende stelschroef (toegankelijk na afnemen van de knoppen) moet bij propaangas en butagas volledig aangedraaid worden. Bij aardgas is met deze stelschroef een afstelling van de minimumstand van de branders mogelijk. >>   - dit lijkt ontzettend op het afstellen van het stationair toerental bij een verbrandingsmotor!

Even @Hans-met-het-hondje:

Dat is toch ook wat jij beschrijft. En volgens mij wordt het gas/lucht-mengsel door verwisselen van de sproeier (inspuiter, nozzle) afgesteld.

Met de stelschroef wordt, bij Siemens door begrenzing van de regelkraan, de hoeveelheid gas afgesteld.

En nogmaals:

rtfm = read that f... manual (vulgaire Engelse uitdrukking die je gemaant de handleiding te lezen). Want ieder fornuis lijkt anders in elkaar te zitten.

Christian von Klösterlein

avatar#4388
kuin
Berichten: 12
Reacties: 130

#31 Geplaatst: 2009-06-10 16:56:22

Ik had die blooming (minder vulgair) manual wel gelezen, maar als je niet weet dat een Frans gastoestel standaard voor aardgas bedoeld is - hetgeen de Franse aanschaffer kennelijk ook niet wist - dan kun je lezen tot je een ons weegt zonder er iets mee op te schieten. Er staat bv nooit: als u te grote vlammen hebt dan hebt u verzuimd het toestel om te bouwen, zie pagina zoveel. Maar volgende week ga ik al die knopjes, schroefjes, en gasbranders demonteren, vervangen en aandraaien. Ik ben benieuwd of die stelschroef inderdaad achter de knop zit. En, gezien Christians opmerking dat hiermee de hoeveelheid gas wordt geregeld, begin ik daar maar eens mee. Als ze vindbaar zijn. Aan de gegeven uitleg zal het niet liggen.

Dolf

avatar#3344
Kees
Berichten: 12
Reacties: 180

#32 Geplaatst: 2009-06-10 17:23:25

@kuin:

Je kan de schroefjes dichtdraaien, en niet meer dan dat, dicht is dicht. Maar in jou geval heb je dan nog steeds te grote inspuiters of nozzles. Om je fornuis op orde te krijgen zal je de nozzles moeten vervangen, je redt het niet met de schroefjes alleen.

Groet, Kees.

avatar#4388
kuin
Berichten: 12
Reacties: 130

#33 Geplaatst: 2009-06-10 21:45:18

Wees gerust, Kees, dat dacht ik ook niet. In augustus zal ik berichten of het gasstel zijn vlammenwerperallure kwijt is dankzij jullie instrukties.

Groet,

Dolf