Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Hulp bij autopech

Auteur Bericht

avatar#6526
Ty Huella
Berichten: 6
Reacties: 19

#0 Geplaatst: 2009-06-08 17:23:42

Wellicht hoort mijn vraag niet thuis op deze site en wordt ik door Wim teruggefloten. Maar met mijn problemen met Free heb ik destijds zoveel ondersteuning ondervonden en ben ik dermate onder de indruk geraakt van de aanwezige deskundigheid van de deelnemers aan dit forum dat ik het er toch maar op waag.

Vlak voor mijn vertrek naar Frankrijk ondervond ik problemen met mijn VW Passat (break, bouwjaar 1996) waarbij tijdens het rijden de motor afsloeg. Er was wel spanning, want de controlelampjes gingen branden. In het verleden had ik dit ook wel eens sporadisch meegemaakt, maar dan kon ik direct - al rijdend - weer opstarten. Nu ging dat niet - de startmotor draaide wel - en moest ik naar de kant van de weg. Na 2 à 3 minuten wachten lukte het weer te starten en kon ik verder rijden. Ben nog langs de VW-garage gegaan maar daar wisten ze er ook niet direct raad mee en het was te kort voor mijn vertrek om een afspraak te maken. Het lastige is natuurlijk dat het probleem zich maar enkele minuten voordoet zodat een diagnose nauwelijks mogelijk is.

Toch maar naar Frankrijk vertrokken en na bijna 700 km op onze eerste etappeplaats in Normandie aangekomen zonder dat het euvel zich voordeed. We gingen vervolgens naar een naburig dorpje om wat te eten en prompt was het na een paar km weer raak. Na enkele minuten weer gestart en tot aankomst in Bretagne geen last meer gehad. Hier heeft het zich nog één keer voorgedaan en mijn bijrijder was toen zo slim om om meteen de bougiespanning te testen die afwezig bleek te zijn. Toen hij het een tweede keer wilde checken was er weer spanning en kon ik starten. In ieder geval is het dus geen brandstofprobleem.

De VW-garage alhier weet ook niet echt raad. De bobine is een paar jaar geleden al door ze vervangen en wordt te nieuw geacht om de oorzaak te kunnen zijn. Nu werd voorgesteld de verdeelkap te vervangen maar zo'n ding kost meer dan 200 euro terwijl je niet weet of het daaraan ligt. En zo zou je geleidelijk van alles kunnen vervangen in de hoop uiteindelijk een treffer te hebben.

Een andere auto is dan waarschijnlijk een betere oplossing maar we moeten nog terug naar Nederland met deze. Bovendien heb ik verder eigenlijk geen klachten en rijd hij nog prima. Het lijkt allemaal niet zo ernstig maar ik moet er niet aan denken dat het ons in een tunnel of op de Pont de Normandie overkomt. Het wordt dan echt levensgevaarlijk.

Mijn hoop is dan ook dat er onder jullie iemand is die het verschijnsel herkent en wellicht een oplossing weet.

Ty Huella.

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#1 Geplaatst: 2009-06-09 00:28:07

Je omschrijving van het probleem en het onvoorspelbaar en zelden voorkomen daarvan, steeds met warme motor, plus het na enig afkoelen weer probleemloos starten en lopen doet me direct denken aan, sterker nog, is typerend voor de beginfase van het kapot gaan van de BDP (Bovenste Dode Punt) sensor, ook wel bekend als de krukaspositiesensor.

Dit ding geeft aan de brandstofinjectieregelaar (vermoedelijk een Jetronic computer) het juiste tijdstip door waarop er benzine moet worden ingespoten. Als hij (even) niet werkt, wordt de benzinetoevoer direct geblokkeerd zodat de motor onmiddellijk afslaat. Het defect wordt in het beginstadium gekenmerkt door het slechts af en toe voorkomen van het euvel, en alleen bij warme motor. Zodra de motortemperatuur weer wat is gezakt, werkt de sensor weer en is alles prima. Naarmate de tijd vordert, gaat het vaker gebeuren en in het eindstadium ook bij koude motor. Zover mij bekend wordt zo'n gebeurtenis niet door de ecu (de motor management computer) opgeslagen en kan dus niet door een diagnoseapparaat worden uitgelezen.

Een andere mogelijkheid is de zgn. Hall sensor in de ontsteking maar ik weet niet of VW dit ook heeft, niet elk merk hanteert deze methode.

Beide reparaties zijn, iig bij mijn auto (een Saab), niet zeer kostbaar. De sensor is niet erg duur en -bij mijn auto- vraagt de vervanging maar heel weinig tijd, het is gewoon de -makkelijk bereikbare- sensor afpluggen, eruitschroeven, nieuwe erop schroeven en de connector weer aansluiten. Maar ik weet niet hoe het bij een VW Passat zit, misschien is het bij die auto lastiger om erbij te komen.

Ik heb helaas geen idee hoe een BDP sensor in het Frans heet. Ik zal die vraag wel aankaarten op het Saabforum waar ik vaak rondwaar, wie weet is er een Vlaming die de Franse term kent. Je kunt de vraag ook zelf stellen op een ander relevant autotechnisch forum,  www.problemcar.nl .

Het verhaal gaat niet op als je auto geen brandstofinjectie maar een carburateur heeft maar dat lijkt mij bij een '96 Passat onwaarschijnlijk Ik zou het overigens doodzonde vinden om je auto voor zoiets weg te doen, de Passats uit die tijd zijn vrijwel onverwoestbaar en in het algemeen heel betrouwbaar.

Succes met het op orde krijgen van je auto.

Ivo

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#2 Geplaatst: 2009-06-09 06:44:08

De BDP-sensor heet "capteur point mort".

Steven

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#3 Geplaatst: 2009-06-09 16:58:01

Respons van het Saab-forum: Een in de Franse autoindustrie werkzame Belg gaf uitsluitsel.

De BDP sensor heet, zoals Steven al grootstendeels correct aangaf, een capteur point-mort haut. Er bestaat ook een ODP sensor (1x raden waar dat voor staat) en die heet capteur point-mort bas. Het hangt van merk en type af of een BDP of een ODP sensor wordt gebruikt.

Ivo

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2009-06-09 23:11:49

Ben even gaan puzzelen en zoeken. Heb hetzelfde probleem met mijn Mégane 1 gehad. Vond op diverse websites dat problement met de "capteur point mort haut" (oftewel de "crank sensor" op Engelse sites en "kurbelwellen sensor") bij een Passat nogal eens voorkomen. Sommigen beschreven dezelfde symptomen. Schijnt overigens wel via de computer-dagnose uit te lezen te zijn.

Dus wellicht even gaan praten met de "concessionnaire".

Steven

avatar#6526
Ty Huella
Berichten: 6
Reacties: 19

#5 Geplaatst: 2009-06-10 13:29:30

Bedankt voor jullie reacties. Wat ik me afvraag, IVO, is of het kapot gaan van de BDP - wat zou leiden tot afsluiting van de brandstoftoevoer - te rijmen is met de constatering van mijn bijrijder dat, toen het probleem zich voordeed, er geen spanning op de bougies zat. Die bijrijder was een ex-garagehouder, dus je mag aannemen dat hij wist wat hij deed. Ik ga in ieder geval met jullie info naar de garage - die momenteel bezig is het alarm te slopen, waarvan ik overigens nooit heb geweten dat het aanwezig was, vanuit de veronderstelling dat dat wellicht ook het probleem zou kunnen veroorzaken. Betwijfel trouwens of hij de apparatuur heeft om een diagnose te stellen.

Ik houd jullie op de hoogte van eventuele vorderingen.

Ty Huella.

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#6 Geplaatst: 2009-06-10 19:36:18

Als dat zo is dan kan de bobine te warm zijn geworden (gebeurt wel vaker) en dan werkt hij niet meer (goed). Zonder bobine geen hoogspanning op de ontsteking, zonder dat geen vonk uit de bougies. Een paar jaar kan genoeg zijn om een bobine kapot te krijgen, zeker als het een gebruikt of een goedkoop vervangingsdeel van dubieuze oorsprong was.

Simpele oplossing: vervang de bobine. Kost de wereld niet en je hebt een mogelijke oorzaak geelimineerd. Toch gok ik nog steeds op de BDP sensor. Misschien dat bij een storing ervan behalve de benzinetoevoer ook de stroomtoevoer naar de ontsteking wordt afgesneden. Het zou op zich wel logisch zijn, immers zonder benzine kan er ook geen ontsteking plaatsvinden, dus waarom zou je de stroom erop houden. Maar 100% zekerheid kan ik je niet geven, zo in detail ben ik in de materie ook weer niet ingevoerd.

Een achtergebleven (rest van) een alarminstallatie kan de problemen ook veroorzaken. De startblokkering werkt immers of op de ontsteking of op de benzinepomp. Zit er ergens een sluiting in dan kan de auto afslaan en niet meer starten. Maar waarom het dan alleen met warme motor gebeurt? Mwah...

Ivo

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#7 Geplaatst: 2009-06-21 12:45:25

Helemaal eens met je Ivo,

Mijn oudste dochter heeft met haar Peugotje 206 exact de zelfde problemen gehad in F. Terug in NL werd het probleem, maar steeds niet gevonden bij de dealer, want de bobine was het niet. Maar uiteindelijk bij een andere garage verving men die bobine preventief op mijn aandrang bij haar dat aan de garage te melden, daarna nooit meer problemen gehad! Het beroerde met al die electronica is dat de oorzaak ook met uitgebreide diagnose apparatuur niet gevonden wordt als het euvel zich zo af en toe voordoet. Stuk=stuk voor een onderdeel is veel makkelijker op te lossen, toch?

avatar#6526
Ty Huella
Berichten: 6
Reacties: 19

#8 Geplaatst: 2009-07-14 14:23:57

De alarminstallatie bleek, toen de monteur die hem moest demonteren, helemaal geen alarminstallatie te zijn hetgeen mijn vertrouwen in de garage niet echt vergrootte.

Na die ene keer in Bretagne heeft het euvel zich niet meer voorgedaan. Ben verleden zondag in 2 etappes - met een schietgebedje voor elke brug en tunnel - zonder problemen naar Nederland teruggereden.

Heb nu zelf een lekenuitleg bedacht - waar de garage overigens niet in gelooft - op basis van het volgende. Toen we de eerste keer bij de garage onder de motorkap keken bleek er een lichte lekkage te zijn bij de aansluiting van de koelvloeistofslang.

Ik heb die meteen laten repareren en daarna geen last meer gehad. De verklaring die ik bedacht is dat er koelvloeistof lekte op een electrische verbinding waardoor een storing ontstond met het afslaan van de motor tot gevolg. Doordat de motor niet meer draaide werd er geen koelvloeistof meer rondgepompt en doordat de motor nog warm was verdampte de gelekte vloeistof waarmee de storing weer werd opgeheven.

Het is niet werkelijk een sluitend verhaal want waarom heeft het zich dan niet vaker voorgedaan? Maar voorlopig houd ik het hierop totdat de storing zich weer voordoet of tot iemand met een betere verklaring komt.

Iedereen die heeft meegedacht van harte bedankt.

Ty Huella.

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#9 Geplaatst: 2009-07-19 19:10:21

Beste Ty Huella,

Volgende passage begrijp ik niet of helemaal wèl: "De alarminstallatie bleek, toen de monteur die hem moest demonteren, helemaal geen alarminstallatie te zijn hetgeen mijn vertrouwen in de garage niet echt vergrootte".

Een monteur van welke garage hoe en waar dan ook heeft moeite met auto-electronica!!

Al naar gelang van diagnose apparatuur heeft een Franse automonteur (net als de Nederlandse) geen enkele werkelijke kennis meer van de de foutdiagnoses van auto's die rijden op een Micro-chip. Oftewel een soort PC, die alle info op het beeldscherm tonen. Ik heb menigmaal sterke staaltjes hiervan meegemaakt.

Wat je hier vertelt, heeft ook nog een referentie voor lichte koelvloeistof lekkages, want die lekkages verpesten vanwage het het uitermate corrosief medium al je electrische verbindingen in de motortruimte!

Ook al denk je niet dat (electrische) stekkers aangetast kunnen worden, ze worden het wél dus. En dus ook op motor management nivo en vanwege die PC die al die info uit diverse sensoren bestuurt.

Vindt men oxidatie (groene uitslag!) op diverse electrische verbindingen (messing of vernikkelde koperstrips), dan moet men allereerst het lek vinden in een radiator en vervolgens alle (electrische) verbindingsstekkers controleren op (groene uitslag). En vervolgens elke schoon spoelen en droog monteren met contactpasta!

Dit kost dus uren werk, apart van vervangen van een lekkende radiator, want die blijkt dan de oorzaak van falende (electrische) verbindingen.

Groeten van Bruin.

avatar#6526
Ty Huella
Berichten: 6
Reacties: 19

#10 Geplaatst: 2009-09-29 18:01:01

Mijn verklaring - lekken van koelvloeistof zou effect hebben gehad op de elektriek - bleek niet juist te zijn. Na die 1200 km ongestoord rijden begon in Nederland het probleem zich weer te manifesteren. En met steeds kortere tussenpozen en bij voorkeur op de meest ongelukkige plaatsen, zoals voor stoplichten. Ik heb heel wat getoeter en verwensingen te verduren gehad zonder dat er iemand op het idee kwam me te helpen de auto aan de kant te duwen. De adviezen van dit forum volgend toen de garage gevraagd de bobine te vervangen, hoewel ik zelf daar eigenlijk niet echt in geloofde. Maar ook de garage vond dit niet zo'n gek idee en dat gaf de doorslag. Hielp helaas niets: € 125 weggegooid. Wie nog een goede bobine voor een VW Passat nodig heeft mag zich melden. Gedachtig aan de suggesties van het forum leek de volgende stap het vervangen van de BDP-sensor. Hiervoor ook nog de site Problemcar geraadpleegd waar ik min of meer in die gedachte gesterkt werd. Kreeg ook advies hoe ik spanning zou kunnen meten op de draden naar die sensor maar ik had geen idee waar ik die zou moeten vinden en kreeg ook geen antwoord op mijn vragen daarover. Waarschijnlijk vonden ze dat voor zo'n onbenul op autogebied paarlen voor de zwijnen. Op mijn rondgang langs diverse VW- en andere garages werd ik ook niet echt wijzer: men was niet echt geïnteresseerd. Wel begon ik te twijfelen of die BDP-sensor wel aanwezig was maar via internet bevestigde een officiële VW-garage op basis van de gegevens van mijn auto dat dit wel degelijk het geval was en dat ik langs kon komen. Nou zat die garage in Oirschot en woon ik in Heemstede dus dit was niet echt handig. Door stom toeval kwam ik in contact met een klein, 2-mans sterk, garagebedrijf in Haarlem en ik besloot hen de opdracht te geven. Toen ik daarvoor telefonisch een afspraak wilde maken was de directe reactie: meneer, die zit er helemaal niet in (ik was al eerder langs geweest ter oriëntatie waarbij ze onder de motorkap haddden gekeken)! Daarmee was in ieder geval een mogelijke oorzaak geëlimineerd en werden de door een VW-garage geschatte kosten ad € 200 bespaard. Volgende logische stap leek het vervangen van de ontsteking met daarin de HAL-gever. Jullie zien, ik heb een groot vertrouwen in het forum. En dat vertrouwen begon ik ook in dat kleine bedrijf te krijgen die ik daarom vroeg de klus te klaren. Was binnen een paar dagen - waarin een weekend - en in een halve dag gepiept en er werd geconstateerd dat een temperatuursensor (meet de temperatuur van de motor en geeft die dan door aan de choke zodat die weet wat hij moet doen) wel eens haperde. Hebben ze meteen vervangen en ik denk dat dit de boosdoener was. Waarschijnlijk had ik de ontsteking gewoon kunnen laten zitten. Heb weliswaar nog niet veel gereden maar tot nu toe geen problemen. Binnenkort hopen we naar Bretagne af te reizen en daarmee zal het bewijs geleverd moeten worden. Voor mij hebben de grote garages afgedaan en kan de kleine garage niet meer stuk. Hoewel ik niet denk dat ik daar met een heel moderne auto moet aankomen want daar hebben ze vermoedelijk niet de diagnose-apparatuur voor.

Maar zolang mijn Passat het blijft doen weet ik waar ik voortaan terecht kan.

Kenavo, Ty Huella. 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#11 Geplaatst: 2009-09-29 18:50:54

Gelukkig heb ik al dit gedoe in mijn oldtimers van 1976 en 1986 niet.

Geen sensors of BDP's die stuk kunnen gaan.

Hoe zou dit zijn als onze huidige nieuwe auto's (Duitse of Franse) oldtimers worden, zo rond 2030?

Is er dan nog iemand die weet hoe een carburateur werkt? Alle auto's van na 1990 hebben toch inspuitsystemen!

Christian von Klösterlein

eigenaar van een NSU Ro80 van 1976 en een VW/Bombardier Iltis van 1986

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#12 Geplaatst: 2009-09-29 20:12:14

Ty, Huella,

Wellicht dat dit probleem adequaat op een VW-forum kan worden behandeld.

Kenavo ? Ke beuve ?

Peter.

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#13 Geplaatst: 2009-09-29 20:22:46

@ Christian,

en denk je dat tegenwoordig elke monteur nog weet hoe hij kleppen zou moeten stellen of de dikte van klepsteel-shims zou moeten berekenen?

Nee hoor, al mijn oldtimers (en dat zijn er toch zo'n 40 stuks) onderhoud ik zelf (maar heb ook de dure diagnose apparatuur voor de moderne auto's niet).

Als er vonk is en er is benzine lopen de oldtimers altijd !

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#14 Geplaatst: 2009-10-01 01:25:25

SAMEN ZIJN WE STERK. Alleen dus niets! Het toont maar weer eens aan dat voor het probleem jou Ty Huella kennelijk de oplossing werd gevonden door een kleine garage en niet door de officiêle garages van dat merk!

En sorry dat het probleem dan iets anders lag dan het vervangen van een bobine.

Kennis over micro-computer gestuurde motor managementsystemen is de valse vervanger van monteurs in garages van een merk. Er zit gewoon een centrale stekker in het motor compartiment én daar kan de dealer van dat merk gewoon aflezen met die diagnoseapparatuur, wàt het probleem met sensoren!

Dat ze daartoe niet te bewegen zijn is eerder een geval, dat ze zoveel mogelijk willen verdienen op vervanging een component die niet de feitelijke oorzaak is van het probleem. Maar daar weet je nu inmiddels wijs geworden alles van!

Groeten van,

Bruin, en het zou me werkelijk verbazen als het probleem nu weer zou optreden.

avatar#6526
Ty Huella
Berichten: 6
Reacties: 19

#15 Geplaatst: 2009-10-19 15:39:18

Het ging er niet zozeer om dat garages te beroerd waren om de computer uit te lezen. Bij mijn auto is dat wel 4x gebeurd, zowel in Nederland als in Frankrijk. Het probleem was echter dat mijn storing niet opgeslagen werd en dan lijkt het erop dat de monteur niet weet hoe hij verder moet. Wat dat betreft ben ik het eens met jouw opmerking dat "kennis over micro-computer gestuurde motor management-systemen de valse vervanger is van monteurs in garages van een merk".

In dit verband wil ik jullie het volgende stukje dat ik bij Ik.NRC tegenkwam niet onthouden.

Zaterdag 10 oktober 2009

Schokbreker.

Mijn auto rijdt opeens niet lekker meer. Uw schokbrekers zijn aan vervanging toe, zegt mijn Volvodealer. Kosten: 1.990 euro.

Reparateurs via mijngarage.nl doen het voor de helft van de prijs. Mijn keuze is snel gemaakt. Ik ben de auto een dag kwijt. Dan belt de reparateur: uw schokbrekers zijn prima in orde hoor en helemaal niet aan vervanging toe. Uw dealer had de banden te hard opgepompt.

Paul Christiaan.

Even terzijde: ik heb dit stukje uitgetikt. Kan iemand me vertellen hoe ik dit - bv. met een programma als FaststoneCapture in de mail kan plakken? Zou veel werk schelen.

Kenavo, Tyhuella.