Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Wat is een autopoetsbedrijf in het Frans?

Auteur Bericht

avatar#6127
Adriana
Berichten: 27
Reacties: 102

#0 Geplaatst: 2009-06-08 17:25:18

Sorry dat ik zoiets eenvoudigs vraag, maar ik kan het in geen enkel woordenboek vinden. Dat komt misschien ook doordat ik niet goed weet wat het verschil is tussen een "cleaner" en "polish" - het Nederlands lijkt hier vooral Engelse woorden te gebruiken!

Ik wil aan de garage vragen of ze onze auto goed willen polijsten (?) om er wat kleine krasjes uit te halen, en vervolgens weer opnieuw in de was te zetten. En als ze het zelf niet doen, dan laat ik me graag doorverwijzen naar een autopoetsbedrijf - ik weet pas sinds kort dat het in het Nederlands zo heet!  

Meestal red ik het wel met wat gebrekkig Frans en in dit geval wijzen op de krasjes, maar ik ben bang dat ik dan niet de hele bedoeling over krijg: polijsten én opnieuw in de was zetten. Als dat tenminste de juiste methode is. Ook daarover laat ik me graag voorlichten.

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#1 Geplaatst: 2009-06-08 20:33:12

Polir is het werkwoord.

Google even op car polir, polir voiture, car clean, voiture clean, lavage auto, lavage voiture, nettoyage voiture, ............. en er zijn nog wel een paar woorden te vinden.

Cees.

avatar#6127
Adriana
Berichten: 27
Reacties: 102

#2 Geplaatst: 2009-06-08 20:36:45

Dank, Cees. Dus ik moet verder zoeken met polir. Ben blij dat ik nu weet dat dat de juiste procedure is, want ik was een beetje bang dat ze de auto helemaal zouden gaan strippen.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2009-06-08 22:21:30

Eerlijk gezegd weet ik niet of echte autpoetsbedrijven bestaan in LDF. Wellicht in de grote steden. In Nederland waren het vaak wat marginale bedrijfjes die vooral afgedankte lease-auto's in verkoopbare staat herstellen. In LDF wordt veel minder geleased.

In de wat grotere garages die ik ken, loopt nogal eens een "homme à tout faire" rond die 's ochtends de auto's buiten zet, het gras maait, auto's wast, de nieuwe auto's van was en stickers ontdoet en ze schoonmaakt.

Wellicht eens bij een grotere "concessionnaire" die ook "carrosserie" doet informeren of een "nettoyage à fond", "traiter les petites rayures" en "polissage en cirage" tot de mogelijkheden behoren.

Steven

avatar#6127
Adriana
Berichten: 27
Reacties: 102

#4 Geplaatst: 2009-06-09 09:19:56

Dank, Steven, dat zijn een paar kreten waarmee ik waarschijnlijk wel verder kom. Ik voel me in een Nederlandse garage al zo onzeker, laat staan hier, al zijn ze bij onze plaatselijke Renault garage buitengewoon vriendelijk en moet ik daar echt aandringen willen ze me laten betalen.