Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Juridische zaken

Juridische zaken

Wie in Frankrijk onroerend goed koopt of (ver)bouwt, krijgt met notarissen te maken. Of soms ook met deurwaarders en advocaten.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Oplossing gezocht voor pacht

Auteur Bericht

avatar#7252
Terrisse
Berichten: 1
Reacties: 6

#0 Geplaatst: 2009-06-13 09:58:17

Allen,

Ik heb een heerlijk huis met een groot stuk grond erom heen. Deze grond wordt door een plaatselijke boer bewerkt (graan). Nu heeft de boer aangrenzend aan ons terrein een stuk grond gekocht die hij met wijn wil gaan bebouwen en heeft aan ons gevraagd of hij een stuk grond (ca 7000m2) van ons mag kopen zodat hij een groter wijnveld kan maken.

Omdat het landbouwgrond is, levert verkoop ons weinig op. Bovendien willen wij de grond niet kwijt. Maar wij willen de boer best ter wille zijn en hem de grond (gratis) te pachten om er wijn op te zetten. Dat vindt de boer echter een te groot risico omdat de aanleg van 7000m2 wijnveld hoge kosten met zich meebrengt en hij wil niet het risico lopen dat hij, als wij ons huis verkopen, de wijngaard moet staken. WIj hebben even overwogen om zelf de kosten van het aanleggen van de wijngaard te betalen. Maar de aanloopkosten en onderhoudskosten zijn te hoog om zomaar te doen.

Dus zitten wij nu een beetje in een impasse; wij willen de boer helpen, maar niet onze grond aan hem verkopen.

Heeft iemand dit wel eens bij de hand gehad en weet een oplossing?

Bij voorbaat dank.

Elsbeth

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#1 Geplaatst: 2009-06-13 12:23:11

Als mij zoiets zou overkomen dan zou ik samen gaan werken met de boer.

hij heeft kennis van wijn, jij van drinken ;-)

laat een deel van deze wijn (zogenoemd van jouw gezamlijke wijngaard) anders etiketeren en zoek een verkooppunt in nederlend.

verkoopt als de brandweer.

familie van ons heeft dat gedaan en is de maker van de huiswijn van een exclusief restaurant.

de eigenaar van dat restaurant is de grondbezitter, de boer de ambachtsman.

Cees.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#2 Geplaatst: 2009-06-13 21:28:25

Elsbeth,

Ik heb zelf enige jaren geleden een boerderij gekocht met zo'n 6 hectaren wijngaard erbij. Op het moment van koop was deze niet verpacht. Ik wilde deze wel graag verpachten, omdat ik niet de ambitie had om boer te worden. Via via kwam ik in contact met een lokale agriculteur die graag de wijngaarden en ook de akkers en prairies wilde pachten.

Echter, op dat moment waren de wijngaarden oud en slecht onderhouden. De agriculteur stelde als voorwaarde dat de wijngaard geheel zou worden gerooid en opnieuw aangeplant. Hij zou dat voor zijn rekening nemen (arbeid plus kosten) op voorwaarde dat hij dan de eerste 3 jaar geen pacht zou betalen. Daarna zou hij pacht betalen conform de daarvoor gangbare tarieven.

Om te zorgen dat de agriculteur niet het risico liep dat hij bij eventuele verkoop door ons zijn investering zou kwijtraken, hebben we bij de Franse notaris een officiele pachtovereenkomst gesloten. We konden daarbij kiezen uit 2 vormen:

-1- een contract voor 9 jaar, met daarna verlenging voor nog eens 9 jaar ter keuze aan de agriculteur (als hij wil verlengen en wij niet wordt er verlengd, als hij niet wil verlengen en wij wel wordt er niet verlengd)

-2- een contract voor 20 jaar, dat openvalt aan het einde (dus kan er dan uit de vrije hand opnieuw onderhandeld worden)

Omdat in FR de pachter eigenlijk machtiger is dan de eigenaar, loopt de boer op deze wijze geen risico. Als namelijk de boerderij door ons zou worden verkocht zijn er in principe 2 mogelijkheden:

-1- De koper is geen agriculteur maar bijvoorbeeld pensionado zoals wij. De koper kan de pachtovereenkomst niet eenzijdig opzeggen. De agriculteur pacht lekker door;

-2- De koper in wel een agriculteur. Dan kan hij in theorie de pacht eenzijdig opzeggen maar moet aan de huidige pachter diens onkosten (dus minimaal het door ontbrekende terugverdientijd gebrek aan rendement) betalen.

Misschien is een bezoekje van jou samen met de buurman boer aan een FR notaris de moeite waard. Die zal jullie haarfijn uitleggen wat de mogelijkheden en onmogelijkheden van pachten zijn. Omdat zoals ik reeds opmerkte de pachter in FR erg machtig is zou het best eens kunnen zijn dat uiteindelijk verkoop een geschiktere oplossing is.

In elk geval zou ik niet gratis verpachten, agriculteurs ontvangen via de MSA in veel gevallen compensatie voor gepachte oppervlakken, dus al te goed is hier zeker buurmans gek!

Salutations, Jos

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#3 Geplaatst: 2009-06-14 23:56:01

Helemaal met Jos eens.

Ik meen hier trouwens wel eens gelezen te hebben, dat je het 'in bruikleen' geven van jouw grond nooit moet doen. De agriculteur kan na enige jaren op grond van het zg. Gewoonterecht terecht bezwaar maken als die 'pacht overeenkomst' van rechtswege zou eindigen. Het woord pacht betekent ook gewoon huur, ook al zou de pachter de 1e jaren niets betalen!

Dus inderdaad beter een goed doortimmerde oplossing via notaris kiezen.

Met vr. groeten,

Bruin.

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#4 Geplaatst: 2009-06-15 07:45:23

Ik heb nog eens nagedacht over die grond van jullie en ook eens geinformeerd hoe m'n familie dat deed.

Kijk maar eens op http://www.domaine-serol.com/

en op

http://www.rhonealpes-tourisme.fr/articles/vin/loire/noel/la-cote-roannaise-chere-a-troisgros-1329-2.html

Overigens heb ik hier op het eiland ook mensen gevonden die hetzelfde mee maakten.

Zij hebben 50/50 geregeld met de boer, met alles dus.

Of je moet op zwart zaad zitten dan wordt het een ander verhaal, maar anders zijn de kosten toch best te overzien.

en..... het is super leuk werk bovendien.

Je verkoopt jouw wijn aan een (paar) speciaalzaken in nederland, en je rolt vanzelf.

Denk daarbij ook eens aan mensen die voor de lol bij je komen plukken, ze staan in bosjes klaar in holland om deze ervaring op te doen.

Maar wel zoals al gezegd, goed op papier zetten bij een notaris.

Cees.

avatar#7252
Terrisse
Berichten: 1
Reacties: 6

#5 Geplaatst: 2009-06-18 11:08:34

Allen,

Tjonge, lang leven een forum. Had het berichtje geplaatst maar vervolgens te druk gehad om even te kijken naar reacties. En zie nu al meteen een aantal zeer waardevolle reacties. Zal alles eens goed bekijken, maar denk dat gang naar de notaris heel verstandig is, hoewel die, naar mijn mening, ook vaak boter op hun hoofd hebben.

Dank voor jullie reacties zover.

Houd jullie op de hoogte.

Elsbeth

avatar#7252
Terrisse
Berichten: 1
Reacties: 6

#6 Geplaatst: 2009-06-20 15:14:13

Allen,

Tav "Ik meen hier trouwens wel eens gelezen te hebben, dat je het 'in bruikleen' geven van jouw grond nooit moet doen. De agriculteur kan na enige jaren op grond van het zg. Gewoonterecht terecht bezwaar maken als die 'pacht overeenkomst' van rechtswege zou eindigen"

Dit heb ik ook regelmatig gehoord en vind het een vervelend issue. Ik heb zelfs wel eens begrepen dat de betreffende boer de grond zelfs als zijn eigendom zou kunnen claimen indien het, zoals igv ons huis, door een weggetje (op kadastrale kaart aanwezig, in werkelijkheid niet te zien) van de rest van de grond gescheiden wordt. Maar door de angst je terrein te verliezen, zou je de grond niet willen verpachten en dat lijkt mij, als gast in de streek, naar de plaatselijke bevolking toe niet wenselijk.

De boer bewerkt momenteel ook al onze grond, maar dat is graan. En dan gaat het, heeft men mij vertelt..., niet op omdat de investeringen die dat jaar gedaan zijn (bewerken, zaaien en oogsten) ook datzelfde jaar terugverdiend kunnen worden. Igv wijn of olijven is dat niet het geval.

Al met al een goed idee om hiervoor naar een betrouwbare notaris te gaan en alles goed op papier te laten zetten, zodat iedereen blij is en niet achteraf voor problemen komt te staan.

Groet.

Elsbeth

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#7 Geplaatst: 2009-06-21 01:59:53

Elsbeth,

Ja het is een vervelend issue.

Want per slot rekening blijft het jouw of jullie grond én dat blijft ook formeel zo hoor. Maar alles hangt af van de duur van een 'overeenkomst'.

Ik kom hier ook na je intitiële vraagstelling niet goed uit.

Hij verbouwt graan op jullie terrein en nu wil hij dat stuk grond kopen (7000 m2) om vervolgens dan wijnboer te worden?

Nu is er op allerlei agrarische produkten al weinig 'droog brood' te verdienen in LDF en ook niet op wijn als je al geen wijnbouwer was!

De notaris die jij kiest, zal een pachtovereenkomst moeten opstellen in de lijn die jullie aangeven. En heus Cees heeft gelijk met zijn voorbeelden; dat het voor beide partijen goed kan uitwerken.

Maar het moet dus niet zo worden dat die 'graanboer' denkt; Aha die nederlanders kan ik wel 'inpakken' en vervolgens als zijn plannetjes niet lukken, jullie met een soort eeuwig durend 'vruchtgebruik' opschepen. Want ook NL heb ik dat door boeren meegemaakt zijdelings. Dat noemen ze daar 'boerenslimheid'.

Oprechte groet en s6 gewenst van,

Bruin.

avatar#7252
Terrisse
Berichten: 1
Reacties: 6

#8 Geplaatst: 2009-06-21 08:38:52

Hoi Bruin,

Ja, wij hadden ook al berekend dat het economisch gezien geen slimme beslissing van hem is. Maar hij heeft het wijnveld naast ons terrein gekocht en dan is het wel efficienter als hij dat kan vergroten met onze grond.

Overigens, deze jonge boer (38) was vroeger loodgieter, denk dat hij daar zelfs in de huidige situatie meer geld mee verdiende dan nu als boer en dan nog al het harde werken... maar hij vind het heerlijk.

Hoezeer ik hem ook inkomsten gun, ik blijf allert, want ik wil niet in de toekomst spijt krijgen.

Ik vertrek zo naar mijn huis in Frankrijk, voor een paar dagen. Heerlijk!

Dank voor alle adviezen.

Elsbeth

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#9 Geplaatst: 2009-06-21 14:44:29

gewoon een lijstje maken met de puntien die (hier) voorbij komen en dat verwerken in jouw brief van de notaris.

wie of wat iemand "vroeger" was doet er totaal niet toe.

de maker van de, ik dacht de huiswijn van albert hein, heeft een gouden plak gekregen in parijs en was voorheen fabrikant van staalconstrukties in nederland.

zo ken ik er nog wel een paar.

als deze boer met liefde zijn vak doet zal die waarschijnlijk beter worden als menig boer die vanzelfsprekend wijnboer wordt vanwege familie.

Cees.  

avatar#7252
Terrisse
Berichten: 1
Reacties: 6

#10 Geplaatst: 2009-10-12 15:27:43

Allen,

Even een update. De betreffende boer heeft nog een ander stuk grond aangeschaft dat beter geschikt is voor wijnbouw. Hij gaat de wijnrechten van het stuk grond achter ons huis nu overzetten naar het nieuwe stuk grond. Achter ons huis gaat hij dan weer graan verbouwen. Dus voorlopig is eea van de baan.

GRoet.

Elsbeth