Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

functie bij het bouwen of bijgeloof

Auteur Bericht

avatar#4645
aat
Berichten: 13
Reacties: 137

#0 Geplaatst: 2009-06-16 22:03:27

Ik heb gemerkt dat we met z'n allen veel weten. En misschien weet iemand dan wel het antwoord op de volgende situatie.

Ik heb vandaag in mijn huis in de Nièvre in een buitenmuur een raamopening gemaakt en het raam geplaatst. Bij het slopen van het stuk muur kwam ik precies in het midden een houten stok tegen. Het is een 1 (bak)steens topgevel met de schuine punt van het dak er dus in en de stok is er dus bewust ingemetseld. De stok loopt, denk ik, vanaf de nok tot de eerste verdiepingsvloer. Rondom de stok zaten allemaal halve stenen gemetseld. En ik zeg stok maar het was meer een rechte tak met de schors er nog omheen. De muur was al oud maar wel droog en het hout was dus niet verrot maar wel breekbaar geworden.

Nu is mijn vraag natuurlijk : Wat is de functie van de stok/tak? Heeft hij een werkelijke constructieve taak gehad tijdens het metselen bijvoorbeeld of is de functie meer een soort bijgeloof geweest om de bosgeesten te vriend te houden o.i.d.

Wie het weet (of denkt te weten) mag het zeggen.

Aat

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#1 Geplaatst: 2009-06-16 22:41:35

Terwijl iedereen hier zijn schouders ophaalt gok ik het er op.

Het is de stok waar de vlag aan heeft gehangen voor "pannebier"

Cees.

avatar#4645
aat
Berichten: 13
Reacties: 137

#2 Geplaatst: 2009-06-16 23:01:50

O, Cees nou begrijp ik alles!

Ik begreep al niet waarom al het mestelwerk rood, wit en blauw was gekleurd maar dat zijn dan natuurlijk de restanten van die vlag :-)

Aat

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#3 Geplaatst: 2009-06-17 00:56:56

Och Aat,

Ik denk oprecht dat die ouwe bouwers, wel van een zg. schietlood hadden gehoord in verticale zin, maar een nauwkeurig waterpas -zoals wij dat nu kennen- in horizontaal vlak uitgingen van watervlak of bij gebrek aan beter hun gevoel voor waterpas. Daartoe werden er 'stokken' geplaatst om zo goed mogelijk het niveau in horizontale én verticale zin bij de bouw af te bakenen.

Dat die ouwe bouwers maar wat deden in fysieke zin is ook begrijpelijk, want in de 18e eeuw deden ze precies (bij gebrek aan water) wat jij en ik ook zouden doen.

Nl, een stuk bouwterein vlakmaken en een stok laten rollen over een paar kaarsrechte balken.

Bij benadering had je dan als die in die kaarsrechte (ronde) stok een indicatie over horizontaal zijn!

In verticale zin had je dan dus een vertrekpunt vanaf basis fundering om je huis 'loodrecht' en 'waterspiegel' op te bouwen.

De praktijk leerde me vanuit de geschiedenis van La Creuse en z'n 'bouwvakkers' iets heel anders!

Nl: Ze waren daar zo Godvergeten arm, dat ze als 'Gast arbeiders' werden ingehuurd om binnen de Franse Staat in Parijs heel de Boulevard Hausmann en omstreken te bouwen onder de knoet van maitres du travail!

Voilà het verborgen verhaal van zg. beroemde metselaars in dept 23!

En als men mij niet wil geloven...mij best hoor! Maar vrijwel heel Parijs wordt opgegeten door termieten en/of andere onheilen op bouwkundig gebied alleen al!

Met beste groeten van,

Bruin.

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#4 Geplaatst: 2009-06-17 01:06:51

Dubbele plaatsing niet meer mogelijk Wim Bavelaar? Ik was me er niet van bewust dat het vanuit cache geheugen op mijn PC nog steeds mogelijk is. Nu dus eigenhandig hersteld!

Bruin.

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#5 Geplaatst: 2009-06-17 10:01:12

Wat men hier anaraad is te gaan vragen bij de buren, en eventueel het gemeentehuis.

Vaak is er ook wel een association die zich bezig houd met oudheidkundige "dingen".

In Frankrijk waren tal van plaatsten beroemd om hun magie, dus misschien heeft het daar mee te maken.

De bretons bijvoorbeeld hebben iets met de "aulne" els, en vergeet de nieuwjaarskus niet onder de maretak, wat we nog dagelijks kunnen lezen in de boeken van Asterix.

Het te lood zetten van iets kan ik me niet voorstellen.

Stel je huis is van rond 1800, in die tijd waren ze al vollop in de weer met een schietlood (steentje aan een touw)

Wat ook gebeurde was "de schat aangeven" dat hebben we hier meegemaakt in onze schoorsteen namelijk.

Volgens de overlevering moet je de aanwijzingen volgen en dan kom je bij het verstopte familiekapitaal.

Hier waren de mensen echter zo dom dat ze de haardplaat hebben laten springen, waardoor de muntstukken in de openhaard gesmolten en vergaan zijn.

Cees.

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#6 Geplaatst: 2009-06-17 13:41:32

Kan het een oude vorm van een 'raidisseur' geweest zijn? Daar hield je de muur mee 'recht' totdat de leem uitgehard was. Tegenwoordig in betonijzer, verticaal door ter plaatse holle stenen. Ben wel benieuwd, wat het uiteindelijk is. Dit

avatar#4645
aat
Berichten: 13
Reacties: 137

#7 Geplaatst: 2009-06-17 18:46:06

@Dit

Zoals ik al zei is het een bakstenen muur weliswaar niet met metselspecie maar met een soort kalkmortel gemetseld. ik denk dat de muur niet ouder is dan een jaar of 70-80 want het is duidelijk dat het er later aangebouwd is. Het oorspronkelijke huis is een vakwerkconstructie en is gedateerd eind 19e eeuw schat ik, maar dat weet ik ook niet zeker. De stok had een diameter van +/- 3cm dus een "recht houd" functie lijkt me uitgesloten.

Aat

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#8 Geplaatst: 2009-06-17 22:04:05

Aat,

Ik ben precies van die 'rariteiten' tegen gekomen in mijn 'longière' in La Creuse.

Dat huis bestaat uit diverse onderkomens die pal naast elkaar waren gebouwd, maar tussen de stal (grange) en het laatste huisje, bestaat een hoogte verschil van bijna 1 m.

Er wordt ook voor moderne bungalows nergens in F. een bouwwijze toegepast, zoals in NL gebruikelijk. Dwz. dat onder de vloeren geen kruipruimte is aangebracht en ook geen ventilatieopeningen!

Hoe deden die vaak arme bricoleurs dat dan wél op een hellend vlak?

Ze deden het met wat voor handen was. Dus ook alle materialen die beschikbaar waren in een bepaalde streek.

En omdat men uit ervaring wist, was de metselspecie ook van andere samenstelling dan in NL gebruikelijk.

Kalk in die specie is een belangrijk element om een zekere flexibiteit te creëren, zeker wanneer de muren (zeker 80 cm dik) uit leem en keien zijn opgebouwd.

Vakwerk constructie schrijf je, veronderstelt een houten 'frame' met daarbinnen een muur die opgebouwd was/is uit: laten we zeggen een mengsel tussen houtwol en cement. De bakstenen, dwz. gebakkken klei vond 'men' erg netjes staan voor raam- en deuropeningen.

Maar tussen de verschillende bouwwijzen in Moezel gebied of daar op die hoogte in Duitsland voor 'vakwerkbouw' is het voor een terzake deskundige bouwkundige al slecht vast te stellen op afstand, wat nu precies bij jou in de Nièvre de samenstelling is van die muren en ook hoe men je bezitting bouwde.

Sorry Aat, ik kan er geen choco van brouwen, over het hoe en waarom in jouw huis.

Groeten van,

Bruin.