Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

houtgestookte sauna

Auteur Bericht

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#0 Geplaatst: 2009-06-20 10:10:10


Ik kreeg deze mail.

"Goedenmiddag mijnheer ‘surf’
 
Op het forum van infofrankrijk las ik uw reactie mbt chambre d’hotes versus hotel !
Daarin maakte u een opmerking over het opstoken van uw houtgestookte sauna.
Wij willen ook graag een houtgestookte sauna maken (we hebben een giga-bos)
Maar nu hoorden wij dat dat in FR verboden is voor ‘publieke’ ruimtes.
Wij willen onze camping déclare gaan uitbreiden toch een ‘grote’ van ca 14 plaatsen.
Is een chambre d’hotes geen publieke ruimte, doet u iets illegaals, of weet u een oplossing!"

Beste Ineke,
Interessante vraag, ik denk dat mijnheer van Teefelen of iemand anders hier misschien wel een antwoord op weet.
Ik snap eigenlijk niet waarom ik geen houtkachel in de sauna zou mogen hebben en wel in huis.

Het is eigenlijk gewoon een kachel die afgesloten is met een deurtje.
Beiden zijn publiek.

Cees.

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#1 Geplaatst: 2009-06-28 23:09:58

Ineke,

We zijn ondertussen een week verder en hebben geen enkele reactie gehad.

Ik heb zelf nog het een en andere proberen te achterhalen maar ik kan nergens vinden dat ik géén houtgestookte sauna mag hebben, er is niemand die me er ook maar iets over kan zeggen.

we stoken dus de kachel maar rustig op.

(het is nu overigens lekker weer in la rochelle, 32°)

Cees.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#2 Geplaatst: 2009-06-29 00:40:42

Ineke / Cees,

Heb even gegoogeld maar kon niets bijzonders vinden. Wat ik kon vinden aan kachels was trouwens allemaal electrisch.

In principe gelden volgens mij bij verbrandingsapparaten de algemene veiligheidsregels voor kachels: goede afvoer, goede aanvoer van verse lucht, geen risico van rookgassen of koolmonoxyde in de ruimte.

Aangezien een sauna een nogal afgesloten ruimte is, moet goede aanvoer van verse lucht goed geregeld zijn als de kachel in de ruimte staat. Ik denk dat de lucht dan niet uit de sauna zelf moet komen maar van buiten de sauna.

Ikzelf zou tenminste een CO-detector installeren. Wel even nagaan of die tegen hete lucht kan....

Steven

avatar#3223
ineke
Berichten: 9
Reacties: 52

#3 Geplaatst: 2009-06-29 16:29:06

Beste Steven en Cees,

De wijsheid dat het stoken van een houtgestookte kachel in de saune voor publieke ruimtes verboden is, kreeg ik op een beurs voor campinghouders. Daar stond een mijnheer die kant en klare sauna's met, je raadt het al, electrische kachels verkocht. Wellicht een verkooptrucje!

Een bedrijf dat sauna's met hougestookte kachels verkoopt deelde me mee niet bekend te zijn met de eisen voor openbare ruimtes!

We hebben onlangs onze vergunning voor de uitbreiding van de camping binnengekregen en dat was een enorme molen met voorzorgsmaatregelen op het gebied van invaliden, brandpreventie en ga nog maar even door, maar geen woord over de saunakachel (wel dat de sauna toegankelijk moet zijn voor invaliden!)

Dus wellicht valt het mee.

Dank in ieder geval voor jullie bemoeienis!

Ineke

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2009-06-29 18:28:55

Ik denk dat Frankrijk i.t.t. de "pays nordiques" niet bepaald een saunaland is. Weinig sauna's, de happy few die ze heeft zal er waarschijnlijk een kant en klare met electrische kachel inbouwen. We moeten maar even wachten tot er een ongeluk gebeurt en dan wordt iedereen ineens aktief.

Bovendien allemaal blote mensen bij elkaar in een klein hokje...... de Fransen zijn nogal "pudique"!

steven

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#5 Geplaatst: 2009-06-29 20:51:17

Als je even googeld kun je zien dat "houtgestookte" sauna's eigenlijk niet zo veel verschillen met de electrische, de kachelpijp gaat tenslotte gewoon naar buiten toe.

Overigens vraag ik me qua veiligeheid af wie er veiliger is, want zo'n electrich ding hoeft maar ergens een bloot draadje te hebben en dan zitten alle mensen met hun blote draadjes overeind !

En Steven, ik weet niet of Fransen wel zo pudique zijn, er zijn in niet veel landen zoveel naaktstranden te vinden als in Frankrijk.

Cees.

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#6 Geplaatst: 2009-06-30 00:31:17

Ik vermoed dat alle hete saunavragen hier

http://forum.saunagids.nl/index.php?sid=96a68c1072d4582008a366469bacd823

kunnen worden beantwoord, hetzij via de info op de site, hetzij via het forum.

De houtgestookte saunakachels die ik in mijn ruim 30 jaar saunabezoek heb leren kennen worden gewoon binnen de sauna gestookt en trekken hun lucht ook vanuit de sauna aan, net als gewone houtkachels. Het zijn wel gesloten, weinig lucht vragende kachels (met kijkvenster en luchtsleuven) en een dakafvoer naar buiten, de hitteoverdracht aan de lucht in de sauna gebeurt via het stalen mantel en de saunastenen die ook als vochtverspreider werken en daarom f en toe met water begoten worden. Er is geen sprake van een echt open vuur in de sauna en er zal dus ook niet gauw een CO-probleem ontstaan, tenzij er een lek zit in de kachelmantel of -deur of het rookafvoerkanaal.  Luchtverversing gebeurt doordat iemand de sauna verlaat of binnenkomt. Je mag er immers niet langer dan iets van 10 minuten inzitten en binnen die tijd is de zuurstof nog lang niet op. Er is dus binnen maximaal 10 minuten altijd sprake van luchtverversing via de saunadeur en dat is ruim voldoende. En, net als bij een gewone kachel in een dichte kamer, waarschijnlijk gaat het vuur uit voordat er zo weinig zuurstof is dat je gevaar loopt.

Dat alles neemt niet weg dat een vuurtje stoken in een geheel uit hout bestaand bouwsel meer risico's met zich meebrengt dan een electrisch gestookte kachel. Er bestaan ook extern gestookte saunakachels (op gas) die het CO-risico helemaal uitsluiten maar die zijn erg duur in aanschaf en gasverbruik en worden alleen bij continu stokende professionele saunabedrijven toegepast. Niet rendabel dus voor een hobby-sauna.

Ivo

avatar#3223
ineke
Berichten: 9
Reacties: 52

#7 Geplaatst: 2009-07-08 10:27:10

Dank voor alle reacties tot zover! 

Blijft de vraag of een houtgestookte saunakachel in franse publieke ruimtes (ons kleine campinkje) verboden is of niet! Ik vrees dat ik dat antwoord op bovengenoemde site niet kan vinden! Maar ik ga het proberen!

Ineke

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#8 Geplaatst: 2009-07-09 10:15:57

Het is niet verboden.

Nergens is er ook maar een woord over te vinden.

als je een houtgestookte sauna in de winkel koopt, of zelfs als je alleen de kachel koopt voor in jouw sauna voldoet deze aan de eisen die gesteld worden.

als je zelf iets in elkaar gaat staan knoeien wordt het natuurlijk een andere verhaal, maar voorlasnog is ook dat niet verboden.

totdat er (ergens) een het loodje legt natuurlijk, dan zul je de inspectie op je dak krijgen en gaat men kijken naar de veiligheid.

Cees.