Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

oude deur namaken

Auteur Bericht

avatar#5897
la Gravetière
Berichten: 50
Reacties: 77

#0 Geplaatst: 2009-06-21 11:37:39

Er hebben vele timmermannen naar gekeken maar de mooie oude deur is echt niet te redden en ik kan er geen afscheid van nemen.

Weet iemand in de buurt van Autun een timmerbedrijf die mijn mooie oude deur kan namaken

avatar#5897
la Gravetière
Berichten: 50
Reacties: 77

#1 Geplaatst: 2009-06-21 11:40:58

hier een foto van de deur.

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#2 Geplaatst: 2009-06-21 12:58:10

Ik heb je een mailtje gestuurd.

Fluitje van een (paar) centen ;-)

Cees.

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#3 Geplaatst: 2009-06-22 21:32:36

cees,  heb je nou hele simpele en niet al te dure tips om daar zelf iets aan te doen??? dan ben ik ook erg nnieuwsgierig!

groet,

marjorie

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#4 Geplaatst: 2009-06-23 01:15:45

Hallo Frans,

je deur in blow-up bekeken.

ik ken weliswaar geen timmerlieden in de buurt maar het verbaast me niet dat ze het niet zien zitten. Het is namelijk geen werk voor een timmerman maar voor een meubelmaker/ebeniste. Want die heeft vast een profielbovenfrees en daarmee kun je je mottige omlijstingen, naar mijn bescheiden mening dan, probleemloos namaken. Zeker als je de oude als voorbeeld voor de maten kunt gebruiken. De rest lijkt me rechttoe rechtaan vervangen van recht hout, als dat al nodig is. Daarna goed schuren, evt. scheuren dichtplamuren, gronden, schuren, gronden, licht schuren en een aantal keren in goede UV-bestendige buitenlak zetten. Want zo slecht vind ik de deur eigenlijk niet. Het verhaal wordt natuurlijk anders als de deur kromgetrokken is maar dat is uit de foto niet af te leiden. Het metaal van de grille kun je met metaalafbijt strippen, evt. roest wegschuren, daarna in de menie zetten en met een aantal lagen goede metaallak, b.v. hamerslag (verbergt oneffenheden) Hammerite, afwerken.

Er is in Autun een toonzaal van de 'Artisans Reunis', aan de De Gaulle geloof ik, ongeveer halverwege aan de rechterkant als je afdaalt. Dat is volgens mij een meubelfabriek(je) uit de buurt. En anders ga je door de Pages Jaunes bij ebenistes of bij meubles, fabrication. Of je koopt een elektrische figuurzaag en zo'n bovenfreesje van een paar tientjes, een zooitje profielfreesjes en gaat zelf aan de gang met wat plankjes eikenhout of zo. Lijkt me nog een leuk klusje ook.

Zoals cees de meubelmaker schrijft, een fluitje van een paar centen als je een beetje weet wat je doet. Zo niet, een mooie gelegenheid om ervaring op te doen, kost je hooguit wat meer hout en tijd.

Ivo

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#5 Geplaatst: 2009-06-23 12:12:35

Wij hebben nagenoeg dezelfde deur!

en ik ben deze nu ook aan het reatauren, veel werk maar zeker goed te doen.

Het hout is Eik dus geen rotte plekken.

de missende profieltjes kun je namaken met een bovenfrees, wat verschillende profielfreesjes en een mal voor de rondingen in de hoek.

Je moet het natuurlijk wel willen en kunnen (tijd voor hebben en zo) maar eenmaal mee bezig is het een heel dankbaar klusje, als het af is nog meer!!

Bij dit soort restauratieklussen heb ik altijd het gevoel dat je in contact komt met de vakman die dit ooit gemaakt heeft, je krijgt als het ware een soort band met hem, heel vreemd maar heel prettig

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#6 Geplaatst: 2009-06-23 13:47:33

Ik denk niet dat deze deur van eiken is maar van frans grenen.Eik rot zoals hans zegt niet zo snel en in deze deur kun je zien dat hij al een (paar) keer gerepareerd is.Je kunt gaan proberen de deur te restaureren met nieuwe profielen en zo maar ik denk dat als de basisdeur niet goed meer is het geen zin heeft.Alles komt er geheit weer af vallen.Je moet beginnen met de basisdeur te vernieuwen of zodanig te restaureren dat die weer een eeuw mee kan, en dan kun je de profielen er op zetten.Met plamuur en verf een deur restaureren is werk voor een knoeier, maar goed, ik ben een profesionel.De panelen in de onderdeur zijn rot en die krijg je er nooit uit zonder dat de deur in duizend stukken uit elkaar valt.De lijmverbindingen hebben het allemaal begeven en daardoor kun je deze deur niet fatsoenlijk restaureren.De deur hangt alleen nog aan elkaar door de ouderwetse meubelpennen (houten pennen die een verbinding vasthouden)Het profiel van de ramen krijg je met een bovenfrees van de bricomarche niet geslagen, die is te groot.De kleine profielfreesjes die je koopt voor in een bovenfrees zijn niet tot alle maten beschikbaar, tenzij je een bovenfrees voor professionele doeleinden wilt aanschaffen, maar dan betaal je net zoveel als een nieuwe deur.

Cees.

avatar#5897
la Gravetière
Berichten: 50
Reacties: 77

#7 Geplaatst: 2009-06-23 20:43:19

De deur is er echt slecht aan toe we hebben hem met een koevoet weer dicht kunnen krijgen en daarna nooit meer open gemaakt.

Een ander probleem is dat hij hoog is nl. 2.86 m dus een deur kopen bij de brico en dan bewerken is geen optie.

De deur is van eiken maar hij is krom, verzakt, en de onderkant is binnenin verrot er heeft tot onze komst een familie mieren in gewoond.

De aannemer die nu bij ons bezig is vertelt precies het zelfde als alle andere aannemers waar ik het aan gevraagd hebt dus is vervangen de enige optie.

jammer maar waar. Ik vrees dat het een hoop geld gaat kosten maar ik vind het wel een belangrijk karakter onderdeel van het huis. Dus ff een krantewijkje en dan moet het lukken.

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#8 Geplaatst: 2009-06-23 22:35:41

Nou vergeet het maar Frans_W,

Er zijn *tig deuren in Parijse wijken, die er van de buitenkant exakt hetzelfde uitzien als jouw 'voordeur'! Dat heb ik vanmorgen nog op TF2 gezien.

Ja als dit puur eikenhout is, wil dat niet zeggen dat zo'n deur niet kromtrekt in loop der tijd.

Als je echt aan die deur gehecht bent, dan kun je hem beter vervangen door een redelijk alternatief, bij oa. Ladapeyre, maar je bent ûberhaupt een klauw geld kwijt!

En dan hebben het nog niet even over het kozijn, toch? Als dat niet kaarsrecht is of scheluw? dan moet je ook die vervangen. En ja ik heb het even niet over 'namaak' in PVC, maar over eiken wat de 1e 15 jaar niet krom trekt. Dat is bij eerder genoemde firma in feite korte stukken eikenhout die met getande verbindingen zodanig verlijmd zijn en onder hoge druk met kunststof zijn geimpregneerd dat dat kan gegerandeerd kan worden, zelfs met dubbel glas!

Dus eigenlijk ben ik het met Cees hier eens. Maar ik had die in zijn eerdere posting ook niet zo goed op waarde ingeschat.

Maar hout trekt altijd!!! En vooral door invloed van vochtopname en temperatuur verschillen tussen binnen en buiten. Of het hout moet zodanig door staal of thermohardende kunststoffen versterkt zijn, dat effect van uitzetting/vocht tussen buiten en binnen redelijk opgevangen kan worden.

Er is dus geen ander verhaal mogelijk.

Met vr. groeten,

Bruin.

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#9 Geplaatst: 2009-06-28 09:45:03

Tja dan is het inderdaad een hopeloos geval..

Nieuw deurtje naar bestaand model, een vakman maakt die gewoon probleemloos voor je. Timmermannen die zeggen dat ze dat niet kunnen moet je vooral vermijden!

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#10 Geplaatst: 2009-06-28 13:46:37

Ja H@ns,

Maar dat is niet echt het punt. Ik heb bovenfrezen in vele soorten en maten en kistjes met 'hardmetalen' frezen. Dan toch nog even opnieuw naar die deur kijkend, kom ik tot de simple constatering:

De profielhoogte van die ornamenten is gewoon te hoog om zelfs met een défonceuse (die je kunt kopen in les grand surfaces voor brico-) bewerkt te kunnen worden!

Het vraagt professionele apparatuur, die niet uitgaan van een freesje van 8 mm rond in spantang, maar veel dikker. Als jij zelf zegt, dat het doen is, dan heb jij zelf een deur waarvan het de profieldiepte veel lager is dan getoonde deur van Frans_W.

Je zegt ook zelf, dat het een klauw werk is. En bovendien moet je een behoorlijke vakman zijn geworden, want als je freest in verkeerde richting, dan krijg je dus ongelukken. En dàt kan wel eens verder gaan dan een nieuwe deur, die je laat maken door een ebiniste.

Of iets wat er dichtbij komt door industriële bedrijven, die wél goedkoper zijn dan een plaatselijke ebiniste. Dat is de harde Waarheid en niet omdat ik die plaatslijke geen centen gun, maar een harde economische wet is.

Maar het is nu eenmaal zo, dat wij allen emigranten zijn en die het patrimoine Française zo goed mogelijk willen herstellen in 'oude' glorie, toch?

Alleen als je te weinig 'liggende gelden' hebt zul je economisch te werk moeten gaan en veel zelf moeten doen, zolang dàt nog kan.

Met vr. groeten van,

Bruin.

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#11 Geplaatst: 2009-06-28 14:02:52

Wij hebben destijds voor onze 'moeilijke' deur, 4 bewerkte panelen en 15 centimeter dik, bij veel grote bedrijven (laten) informeren voor een vervanger. Onze deur is echter dusdanig afwijkend van moderne standaardmaten (kleiner) dat geen enkele leverancier hier aan wilde beginnen. Ze willen op verzoek nog wel een paar centimeter van de bovenkant afhalen, of van de zijkanten, maar dan houdt het wel op. Hoogstwaarschijnlijk, wist onze vriendelijke Brico bemiddelaar te vertellen, omdat de productie dan duurder zou worden dan dat het zou kosten om meteen de plaatselijke timmerman in te huren.

Uiteindelijk had ik het plan opgevat om zelf van (bij ons) goedkoop te krijgen droog eikenhout een simpele 'rechtdoor' deur te maken voor 3-400 euro, maar dit is er niet meer van gekomen. Het zou voor ons ook een tijdelijke deur zijn geweest, totdat we genoeg gespaard zouden hebben voor een 'authentieke' vervanger.

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#12 Geplaatst: 2009-06-28 15:11:45

Jawél Richard,

Even 15 cm in 1,5 cm vertalen voor die ornamenten apart van de dikte van eigenlijke deur! Meestal ca. 25 tot 30 mm.

Ik was ook eigenlijk gehecht aan 'mijn' eikenhouten voordeur. Het bleek uiteindelijk helemaal geen eikenhouten deur te zijn, maar een speciaal model met een zeskant aan raampjes in...tropisch hardhout!

Die is dus aanzienlijk minder oud dan het hele corps du ferme.

Ja shit, wat nu te doen? Die deur is van een mahoniesoort, maar is ook krom in een langzaam verzakkend huis.

Mbv. van een 'klusjes man' uit NL die deur maar even afgeschaafd had in verticale en horizontale richting om die beter passend te maken in z'n sponning.

Zelfs ringen gelegd in de zware scharnieren!

Maar een jaar later moet ik dus mijn volle gewicht tegen die deur gooien om die open te krijgen.

De tijd haalt ons allen in! Het is nog steeds mijn residence primaire, maar woon nu ergens anders en France in een moderne huurbungalow. Dat komt omdat mijn fysieke krachten afnemen in de 1e plaats. Ja en het is dus zoals je schrijft à 3.400 € voor alleen een voordeur...wat kies je als er nog veel duurdere klussen zijn te doen, die je vrijwel onmogelijk alleen af kunt?

Maar de economische WAARHEID wil, dat LDF op het platteland nauwelijks meer kan bestaan, vergelijkendewijs met zo'n 10 jaar geleden. En ook als ik een GIGANT op verbouwingsgebied zou zijn geweest, dat je vele malen méér moet investereren in een oud huis, met nog steeds niet het zelfde comfort zomer/winter!!!!

Met hartelijke groeten van,

Bruin.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#13 Geplaatst: 2009-07-12 11:24:59

Frans,

nog een idee (want ook ik ben van mening dat de deur niet meer te redden is en dat het namaken met amateursgereedschap zoals een bovenfrees onmogelijk is):

Als dit model deur bij jullie in de omgeving gebruikelijk is zou ik bij afbraakhuizen, bij handelaren van materiaux récuperés, of bij bouwbedijven naar een passend oud exemplaar zoeken. Een goede deur uit elkaar halen en met de op maat gemaakte onderdelen weer in elkaar zetten zou mogelik moeten zijn (vindt je niet ook, Cees?). Ik tenminste zou dat een uitdaging vinden. Een goede ebeniste zeker ook.

Overigens bovenfrees;

Zware profielen worden op een stationaire freesbank gemaakt, en vaak niet met freeskoppen maar met slagmessen die de vaman zelf op maat en vorm slijpt of uit een aantal messen samenstelt. Ik heb (natuurlijk weer in het andere huis) een boek over het restaureren en namaken van oude profielen (recover your moldings of zo heet het, is van een amerikaanse restauratie specialist).

Christian von Klösterlein

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#14 Geplaatst: 2009-07-12 22:31:39

Zelf profileren van losse messen voor een beitelblok op de stationairfrees gebeurde vroeger wel maar is tegenwoordig uit den boze (lang leve de arbodienst...)

Aan een amateur zou ik dat echter niet aanraden, een beitelblok moet perfect in balans zijn. Bij het slijpen van eigen profielmessen (incl. keerbeitel!!) moeten beide messen exact even zwaar zijn en exact dezelfde vorm hebben.

Een prof balanseert zijn blok/mes indien nodig na met gewichten of door uitboren van materiaal.

De ronde hoekjes zoals in het profiel op de deur van de foto zijn alleen met guts, profielschaaf of bovenfrees te maken en niet met stationairfrees.

Als je met bovenfrees niet in één keer het juiste profiel kunt slaan moet je gaan "opbouwen" door verschillende freesgangen met verschillende freesjes.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#15 Geplaatst: 2009-07-12 22:48:15

Hans,

inderdaad, ik was vergeten te melden dat je dit (messen voor een beitelblok maken) aan een vakman over moet laten (die ook de stationaire freesbank heeft). Safety first!

En natuurlijk, de ronde 'hoekprofielen' zijn alleen met een bovenfrees met geleidecirkel, geleideboog (een soort radiusmal) of op een copieerfreesmachine te maken. 

Dus echt geen klus voor de beginnende doe-het-zelver! Maar wel een uitdaging voor een gevorderde klusser.

Christian von Klösterlein

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#16 Geplaatst: 2009-07-13 11:16:48

Goed gezegd Hans, levensgevaarlijk die oude beitels.

Wij tekenen een profiel op de computer en laten deze laseren (uitsnijden) door een affutage.

zo krijg je de exacte beitels voor het beveiligde beitelblok.

kosten blok plus set beitels profiel 750 euro's.

Cees.