Informatie






Forum Archief



In december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.















Rubriekenoverzicht > Juridische zaken

Juridische zaken

Wie in Frankrijk onroerend goed koopt of (ver)bouwt, krijgt met notarissen te maken. Of soms ook met deurwaarders en advocaten.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

buurman verwijdert bornage graaft in talud

Auteur Bericht

avatar#7295
CR
Berichten: 1
Reacties: 3

#0 Geplaatst: 2009-06-30 23:17:41

Onze nieuwe  beneden buurman heeft de bornage, die de erfgrens aangeeft tussen onze terreinen, verwijderd en het talud recht af gegraven. Hij heeft ook bomen en struiken verwijderd die het talud bijeenhielden. Aangezien zijn terrein zo'n 1.5 - 2 m lager ligt zijn wij bang dat bij een flinke zuidfranse onweersbui het talud instort. De buurman zegt ons dan aansprakelijk te stellen. Wij begrijpen dat volgens frans recht de bovenliggende partij verantwoordelijk is voor eventuele schade en daarmee verantwoordelijk is voor het bouwen van een steunmuur. Bij het plaatsen van een gewone muur tussen twee buren moeten normaal gesproken de kosten worden verdeeld. De buurman heeft aangegeven wel een muur te willen plaatsen die niet gefundeerd is en de kosten hiervan te willen delen. Voor een gefundeerde muur betaalt hij niet.  Klopt dit verhaal ook als de buurman het talud ondergaaft en een situatie die vele jaren heeft bestaan verzwakt en met mogelijke consequenties voor ons. 

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#1 Geplaatst: 2009-07-01 10:19:53

Heel simpel en zonder enige juridische onderbouwing:

De situatie zoals die was viel onder jullie verantwoordelijkheid en zorg.

De situatie is echter gewijzigd door een andere gebruiker

De wijzigingen vallen daarmee ook onder zijn verantwoordelijkheid en zorg.

Voor het niet gewijzigde deel blijven jullie verantwoordelijk.

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#2 Geplaatst: 2009-07-02 00:38:23

CR,

De volgende passage "De buurman zegt ons dan aansprakelijk te stellen. Wij begrijpen dat volgens frans recht de bovenliggende partij verantwoordelijk is voor eventuele schade en daarmee verantwoordelijk is voor het bouwen van een steunmuur." lijkt mij idd het geval vgls. Frans Recht als "erfdienstbaarheid" ook voor afwatering naar eigenaar van lager gelegen terrein.

In uw akte van koop moeten de erfgrenzen via het Franse Kadaster nauwkeurig zijn aangegeven. En men kan die ook te weten komen op de Franse site van Geometrie.

De link geeft wat juridische problemen weer indien die erfgrenzen niet (meer) nauwkeurig zijn afgebakend door de Landmeters.

Voorhands wordt niet erg duidelijk op wiens terrein het talud ligt/lag, want hij heeft hij heeft immers de markeringen verwijderd, naast de afgraving?!

a) Het laagste punt van talud lag op uw terrein.

b) Het hoogste punt lag uw terrein.

Voor situ a) geldt dan U kunt aantonen (hard) dat het talud op uw terrein lag met alle beplantingen die een 'aardverschuiving' konden voorkomen, dan vraag Het Franse Kadaster eenvoudig de erfgrenzen opnieuw vast te stellen.

Is dat eenmaal gedaan, dan kunt u die buurman volledig aansprakelijk stellen voor het illegaal veranderen van bovenstaande situ.

Elke rechter in F. zal u dan zondermeer in het gelijk stellen met schadevergoeding en mogelijk de verplichting om een voldoende veankerde muur te bouwen voor zijn rekening.

'Voorkomen is beter dan genezen', maar naar mijn idee probeert die buurman u een kunstje te flikken, dus eerst landmetersrapport + erfafscheidings piketten (staal met geel geverfde kop!) en dan hem onder druk zetten, via riidende rechter o.i.d.

Voor situ b) geldt echter, dat u beiden pro rata voor de kosten opdraait!

Met vrg. Bruin.

avatar#7295
CR
Berichten: 1
Reacties: 3

#3 Geplaatst: 2009-07-02 23:32:55

Bruin,

Ons terrein is hoger gelegen. De erfgrens ligt (voor de complexiteit) halfverwege het talud.  De bornage is inderdaad door een landmeter weer terug geplaatst.

Carl

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#4 Geplaatst: 2009-07-03 06:50:20

Carl,

De situ is mij duidelijk nu, ook vanwege vanwege de complexiteit.

Ik neig tot H@ns hier gelijk te geven! Een nieuwe buurman kan niet eenvoudig zijn wil opleggen aan een eerdere eigenaar van bovengelegen terrein.

Hij kan ook evenmin werkzaamheden rond uw erfgrens laten uitvoeren, zonder uw uitdrukkelijke toestemming. Er bestaat nl. ook hier in LDF zoiets als 'GewoonteRecht'.

Wél kan hij van u verlangen, dat de afwatering van uw terrein niet meer plaats vindt over zijn terrein. En dus dat u verpicht bent zodanige voorzieningen te treffen dat het regenwater naar een fosse communale wordt afgeleid in de toekomst. Dan hebben het nog even niet over bomen die op of rond uw terrein gerooid werden door hem eenzijdig. (Zie verder dit draadje).

Ik raad u sterk aan om vanwege deze affaire contact op te nemen met een Mediateur de l'Etat in uw regio, die competent is om uw zaak te beoordelen. Het kost u bovendien geen dure advocaat in een  civiele rechtzaak.

Mvg. Bruin.

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#5 Geplaatst: 2009-07-04 13:59:44

Volgens mij zit buurman fout. De voet van een talud is de grens van een terrein, tenzij officieel anders aangegeven. Bestaande bornage is ooit vastgelegd door de beide (vorige) eigenaren. Dus buurman zit te rommelen op andermans terrein, vernielt bomen van een ander en schept een gevaarlijke situatie door een natuurlijk evenwicht te verstoren (schuin talud is stabiel, rechte wand is dat niet zomaar zonder voorziening). Advies: schrijf buurman aan (via deurwaarder) en eis dat hij de oude situatie herstelt, inclusief herplanten van de bomen. Laat, indien mogelijk ook  een etat de situation opstellen. Dat met dat afwateren had hij vóór zijn ingrijpen aan jou kunnen voorleggen, nu is hij daarmee te laat omdat hij de situatie geforceerd heeft. Juridies kan ik niet veel adviseren, is buurman een familielid en of vriendje van de rechter, of is zijn advocaat dat (in een region is dat heel vaak het geval), dan sta je helemaal met lege handen. LDF is tenslotte geen rechtstaat of zoiets. Heel veel sterkte, houd ons op de hoogte. Dit

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#6 Geplaatst: 2009-07-04 20:38:07

Dit,

Carl heeft aangegeven dat de 'bornage' door de landmeters halverwege het bestaande talud lag.

Ik ben het overigens wél met je eens dat de buurman 'fout zit', maar dus op andere gronden. Want je schrijft: ..."tenzij officieel anders aangegeven."

En hier ligt dus juridisch een groot probleem, want le cadastre.fr is dus een Staatsinstantie die altijd gelijk heeft!

Ze hebben in de landmeetkunde al heel lang meetapparatuur die 'links- of rechtsom' een perceel correct kunnen vaststellen.

En nu kan het tuurlijk zijn, dat bij de vorige eigenaren van aangrenzende terreinen nooit tussen hun moeilijkheden zijn ontstaan, hoor!

Deze buurman lijkt mij een Franse rat, die z'n buitenlandse buurman op grond van huidige wetsteksten een pootje probeert te lichten...daar zijn we het volledig over eens dus.

Ik ben het ook met je eens dat die buurman: "Dat met dat afwateren had hij vóór zijn ingrijpen aan jou kunnen voorleggen, nu is hij daarmee te laat omdat hij de situatie geforceerd heeft.", want hij heeft dus het gewoonterecht overtreden!

Maar daarom adviseerde ik dus eerder de Mediateur in te schakelen, want ik zie niet veel winst zitten in een ellenlange civiele procedure nav. wat Carl hier eerder melde.

S6 Carl ook van mij gewenst!

Bruin.

PS. Carl laat je wél bijstaan door iemand die perfect Frans spreekt en schrijft in al je officiële acties en ook zonodig juridische (wets)teksten begrijpt.

avatar#7295
CR
Berichten: 1
Reacties: 3

#7 Geplaatst: 2009-07-04 22:02:16

Dit/Bruin,

Ook onze burgemeester, een recht-door-zee-man, heeft gezegd dat onze buurman fout zit. De buurman, nieuw in ons dorp, heeft zich meteen niet geliefd gemaakt. De burgemeester vertelde ons er wel direct bij dat een civiele procedure jaren kan duren. Beter om het op een akkoordje te gooien met buurman. M.a.w. gezamelijk een muur a 8000 Euro laten bouwen. Aangezien wij twijfelden over deze gang van zaken en de oprechtheid van onze buurman hebben wij direct goede (franse) bekenden ingeschakeld en een huissier een " rapport de constat " laten opmaken. Het terug plaatsen van de bornage is in het bijzijn van de huissier door een expert-geometre gedaan.

Wat overigens onze zaak nog complexer maakt is het feit dat wij potentiele kopers hebben die onder voorwaarde dat het "probleem" met de buurman kan worden opgelost ons huis willen kopen. Wij willen dus best een muurtje bouwen indien we weten dat we op termijn in ieder geval de helft of meer op onze buurman kunnen verhalen. Probleem is dat wij dan nu wel de juiste stappen moeten nemen. Onze franse vrienden stellen voor eerst het muurtje te bouwen en dan de kosten te verhalen. Volgens hun is dit achteraf nog mogelijk met een paar brieven van bijvoorbeeld de notaris.  

Carl

PS. Dit, Bruin heeft gelijk dat het talud deels gezamelijk bezit is. Bovenkant van ons en onderkant van buurman. Bruin bedankt voor de tip van de mediateur.

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#8 Geplaatst: 2009-07-05 01:26:43

Voilà Carl,

Je geeft nu precies aan, waar vgls. jullie Maire het probleem ligt!

Op een accoordje te gooien met die 'out sider'...dus nooit doen!

Dan laat je je kisten Carl al bij voorbaat!

Ja, die burgemeester heeft makkelijk lullen, want kan niet voorkomen dat die buurman zijn bezit Rechtsgeldig heeft verkregen. En ja met de mond belijden dat je niks kan doen aan een situ, waarin jij Carl voor het blok wordt geplaatst door die buurman is mij al te makkelijk!

En het moet me helaas van het 'hart' zogezegd als vraag: Waarom zou jij je bezit 'moeten' verkopen omdat je buurman die later dan jij kwam als eigenaar het je zuur maakt?

En vergis je even niet dat die potentiële kopers, helemaal geen kopers zijn!

Daar is het nu door de wereldwijde credietcrisis geen enkel argument voor te vinden.

Ikzelf heb een huis te koop staan in dep. 23. Er is geen enkel zicht op dat kijkers, ook kopers zijn.

Dus kortom 8000 € voor een muur bouwen als voorschot op verkoopbaarheid, lijkt mij nog steeds een slechte investering en argumentatie. Want als die kopers van jouw bezit het geheel zouden overnemen tegen ieder de helft...4000 € dus, is bepaald een slechte deal en ook omdat ze in de toekomst niet gevrijwaard worden van die slechte buurman.

Het veronderstelt bovendien dat je huis 100% aan zware normen voldoet.

Maar OK, dit weet ik allemaal niet. Wil je me kontakten, dan zie ik je privé mail wel verschijnen.

Met hartelijke groeten van,

Bruin.

avatar#7295
CR
Berichten: 1
Reacties: 3

#9 Geplaatst: 2009-07-06 21:44:06

Bruin,

Gelukkig zijn er nog kopers (en ook nog met bankgaranties). Deze kopers hebben het nu even voor het zeggen in de huidige markt. Inmiddels ligt er een voorstel om een muur te bouwen met een "garantie decennal" voor een redelijke prijs. Wordt vervolgt.

Carl

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#10 Geplaatst: 2009-07-13 10:19:40

Toch zou ik het beter uitzoeken of het talud inderdaad verdeeld is over de beide eigenaren. Paaltjes zeggen ook niet alles. Een ongefundeerde muur er zetten, is vragen om moeilijkheden, maar dat is al duidelijk geworden. Als buurman niets gedaan had, was jij ook niet op kosten gejaagd. Zijn handelen is wel degelijk laakbaar.Mogelijk een optie: het talud lekker laten (instorten), en eens kijken of buurman iets kan ondernemen. Ook hij loopt tegen een 'muur' aan. (wel even uitzoeken of hij ook vriedje is met alle advocaten in wijde omtrek en of rechters) Sterkte, Dit

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#11 Geplaatst: 2009-07-19 22:40:58

Dit,

In Frankijk leven lijkt alleen maar makkelijk zo op het 1e oog!

Je zult voldoende de Franse Taal moeten beheersen om 'voldoende' alle in en outs over jouw bezit (bv. verkregen 10 jaar geleden!) te kunnen beheersen.

Dat veronderstelt bovendien, dat je bekend ben met huidige Wetgeving en vigueur en France. Een bijna onbegonnen dagtaak omdat de aangenomen Wetten bijna zonder uitzondering gericht zijn op consolidatie. En ook al kan je met Sarko als President aantonen dat 'het' anders moet of zal...dan vormt het ambtenarenkorps een bijna onneembare veste. Er moeten er 33.000 uit nog dit jaar aan overbodige 'fonctionaires' !

Consolidatie, omdat diverse departementen in hun 'gestion des lois' er verschillende uitleg van 'wetten' op nahouden.

En ja ik ben het erg met je eens dat 'paaltjes' ook niet alles zeggen, maar via cadastre.fr kan iedereen die werkelijke erfgrens vaststellen.

Bruin.