Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

tomettes

Auteur Bericht

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#0 Geplaatst: 2009-07-05 12:48:26

Wij hebben onderlaatst tomettes in een kamer gelegd.
Je kijkt eerst hier en daar rond, hoort wat, en dan beslagen komen we op de ijsbaan aan.
De eerste rij gelegd, en d’r uit allemaal, plakt voor geen meter.
Overnieuw.
De beton dunner, want tomettes leg je in de cement, na de derde tegel zinkt de eerste al tot op de harde laag en ligt schots en scheef.
D’r uit, overnieuw.
Uiteindelijk zegt iemand, je moet de cement harkdroog maken, de tomettes erop leggen, maar voor je deze legt een goede tien minuten in een teil met water zetten.
Formidable !
Toch kwam ik genoeg problemen tegen die de klus flink tegen werkte, waaronder het “drijven” van de tomette wel de meest voorkomende was.
Was de cement dan toch nog te nat ?
Daarna de voegen.
Drie zand extra fijn en een cement. (kan ook met kalk voor een wittere voeg)
Dat hebben we flink vloeibaar gemaakt en er tussen geveegd met een rubber spaan en daarna de vloer direct gewassen voor de grove plekken.
Iets aandrogen, en weer wassen.
Toen de vloer droog was hebben we toch nog flink moeten boenen met acid om de cementvegen eraf te krijgen.
Nu zegt iemand, totaal verkeerd gedaan.
Tomettes leg je kurkdroog op een kurkdroge mortel net als tuintegels, en daarna giet je er een kleddernatte voegmortel tussen die er gewoon inloopt.
Uiteindelijk gaat deze voegmortel de tegel vast lijmen aan de droge mortel onder de tegel.
Is dat nu wel zo ?
Mij lijkt dat deze kurkdroge tomette de voegmortel opslurpt en dan is het helemaal een ramp om ze schoon te krijgen.
Wie heeft er ervaring of suggesties ?
We hebben nog een paar kamers te doen, en deze tomettes zijn schreeuwend duur om even te proberen.

Cees.

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#1 Geplaatst: 2009-07-06 01:04:52

Cees, wat zijn "tomettes"?

Ja, zul je zeggen, zoek daar de vertaling maar van op. OK?

Ik snap dus geen barst van je uitgebreide verhaal.

En waarom snap ik hier niets van?

Omdat je op een spiegelgladde afstrijkvloer (droog) alleen maar tegels kunt leggen met zg. tegelcement. Dat is bepaalde lijm op cementbasis die altijd elastisch blijft!

Een tegelzetter is een vakman, die erg snel werkt omdat die 'lijm' zo snel droogt.

En omdat jij of een andere 'bricoleur' net even te weinig vakmanschap hebt of snelheid, wordt het resultaat niet wat je in gedachten had.

Mijn oudste dochter kocht nog geen 2 jaar geleden een rijtjes huis bij Rotjedam.

Zij wilde een volledige vloerverwarming. Er was daar een bijverwaming in de vloer, maar de tegels stonden haar niet aan en mij dus ook niet. Dus hele vloer eruit tot op de kale beton-elementen.

Midden in de winter ging deze "zool" het opgedragen werk (van dochter) begeleiden door diverse bedrijven. Ja het kwam uiteindelijk goed, maar kantje boord dus.

Waarmee ik dus wil zeggen, dat er geen vervanger is voor: "Vakmanschap=Meesterschap".

Groeten van Bruintje Beer.

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#2 Geplaatst: 2009-07-06 10:51:35

Voor de geinteresseerden kan ik vertellen hoe ik het heb gedaan (tegels, geen tomettes). Afwerkvloer redelijk egaal, niet perfect glad. Ruimte van 80 m2.

-Op de vloer met krijt, of viltstift het legpatroon uitgezet, op zijn minst het gemiddelde van 4 tegels, of 6, afhankelijk van het formaat.

-2 tegels gelegd, in de hoeken (1 of 2 tegels uit de hoek). De eerste is bepalend voor de verdere hoogte. Er liggen nu 2 tegels, ca 10 m. uit elkaar. Die tegels op zichzelf perfect horizontaal gelegd met waterpas (ook onderling). Op een tegel een waterpas met laserstraal gezet, vandaaruit de aan andere kant van de ruimte tegelhoogte in hoeken bepaald. Vanaf de laserstraal een maatlat naar beneden tot op de tegel houden. Ook daar weer 2 tegels gelegd. Er liggen nu 4 tegels. Vanaf een van deze tegels een volgende leggen, zoals beschreven boven, zeg op 4 of 6 tegels afstand. Zo onstaat er een grof patroon, en later kun je met een règle de 4 of 6 tussenliggeden makkelijk leggen. De fout die optreed, afrondingen bij maatveerschil, blijft zo beperkt tot 4 tegels in een richting of een oppervlakte van 16 tegels. Doe er je voordeel mee, bij mij is het een erg mooie vloer geworden. Dit. (sorry dat er geen Chr. le B onder staat, kan desondanks toch nog bruikbare info zijn)

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#3 Geplaatst: 2009-07-06 14:50:16

Ik weet nu inmiddels dat het dus kennelijk oude plavuizen zijn. De antieke kunnen alleen gelegd worden in een vers cementbed. Ze zijn dermate poreus van de onderkant dat je er beter aan doet om ze even nat te maken. Bovendien zijn ze zowel in lengte en breedte al zo verschillend in afmetingen

Maar vooral die dikte verschillen geven problemen om die 'waterpas' maar vooral onderling op gelijke hoogte te leggen!

Dit hier verhaalt hoe je dat met moderne middelen kunt doen, maar het rare is dat die vaklieden van vroeger met een eenvoudige stalen rei een perfecte vlakke vloer legden aan de oppervlakte. Dus hoogteverschillen tussen de plavuizen waren minimaal! Ik denk ook dat Dit hier behoorlijk heeft nagedacht alvorens aan de klus te beginnen. En het waren dus geen ouwe plavuizen, maar redelijk strak in fysieke afmetingen.

Ciao van Bruintje Beer.

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#4 Geplaatst: 2009-07-06 21:32:21

onze antieke tomettes liggen in een zand/cementbed en zijn voorzover ik weet wel met een gewoon voegmiddel afgevoegd. ze waren wel super ongelijk, zowel in dikte als in het vierkant.

verder eerst latjes langs de muren zetten en draadjes spannen voor de juiste hoogte en de loop van de voegen.

maar omdat dit zo'n lastige klus is, en er inderdaad wel wat meer voor nodig is dan een te lijmen plavuis, is mijn vriend een speciale cursus gaan volgen bij een vakman die echt veel aandacht heeft besteed aan het leggen van oude tegels en het leggen in zand/cement.

dus mochten jullie er niet uitkomen dan kan ik als ik volgende week weer thuis ben nog wel eens navragen hoe de verhouding bij ons waren.

salut,

marjorie