Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

klok in toren

Auteur Bericht

avatar#7198
Lenobel
Berichten: 4
Reacties: 4

#0 Geplaatst: 2009-07-10 21:09:58

Weet iemand iets van torenklokken? Wij hebben een huis gekocht met een torentje erbij. In dat torentje hangt een klok. De oude eigenaar zou deze om nostalgische redenen graag willen meenemen: weet iemand of deze klokken veel waard zijn, of makkelijk te kopen zijn? En of ze duur in aanschaf zijn?

dankjullie wel,

Willem  

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#1 Geplaatst: 2009-07-10 21:31:30

Ik woonde in Nederland in een dorpje waar je 's avonds de kerkklok hoorde slaan, en vooral met mist was dit voor mij een zeer aangenaam geluid.

Ik weet niet wat het is, misschien iets van betrouwbaarheid, een baken......

het geluid van een kerkklok geeft me iets.

In ons dorpje hier in Frankrijk hebben ze een kerk met pere noch klok.

een beetje een bel kun je al snel een duizend euro's neertellen.

nu weet ik niet of je met klok de bel bedoelt of het uurwerk.

voor een torenuurwerk weet ik geen exacte prijzen maar ik kan me voorstellen dat de vorige eigenaar zijn klok wilt meenemen, dus reken maar op veel geld.

Cees.

 

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#2 Geplaatst: 2009-07-11 05:26:55

Beste Willem,

De volgende passage van je geeft me weinig nadenktijd: "De oude eigenaar zou deze om nostalgische redenen graag willen meenemen: weet iemand of deze klokken veel waard zijn ?".

a) het 1e deel van die zin is, dat op grond van de Acte Authentique (bij notaris gepasseerd) de vorige eigenaar geen aanspraak rechtens kan maken op (kerk)klok!

b) Klokken worden in 'verloren was' methode gegoten uit Brons. Heel grote zijn niet alleen erg veel geld waard vanwege het grotere gewicht, maar vooral door tonaliteit.

Kleinere zijn niet eens zo veel minder waard.

c) Een zg. carrillon in een kerktoren bestaal uit verschillende klokken en wordt al vrij lang bediend door een mechanisch uurwerk. Handmatige klokkenluiders  bestaan ook nog en is ook een vak, maar zijn nu nog hier alleen werkzaam bij bv. begrafenissen en/of andere gelegenheden.

Ben het geheel eens met de opmerkingen van Cees hier; Vele 1000-den Euro's voor aan antieke handmatig vervaardigde klok.

Maar zoals eerder opgemerkt. De vorige eigenaar heeft niets aan een klok+klepel vanwege nostalgische redenen en bovendien, daar heb je afgezien de waarde van die ene authentieke klok niets mee te maken. Koop= gesloten overeenkomst en ook al zou je er niets mee doen Willem, het hoort tot je aangekochte bezit, nagelvast en speikerhard zogezegd!

Beste groeten van,

Bruin.

PS: Klok hangt in een 'stoel' bediend door 2 touwen. De klepel is het 3e touw en die klokkenluider moet alle 3 bedienen. Grapje mijnerzijds overdrachtelijk: Ik weet waar de klok hangt, maar bij het ontbreken van dat 3e touw, weet ik vaak niet de klepel te vinden ;-))

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#3 Geplaatst: 2009-07-12 09:07:25

om toch maar even antwoord op de vraag te geven: zie hier

Aan oudijzer zit brons op het moment zo rond de 3 € de kilo, reken maar uit dus...