Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

hollandse luiken

Auteur Bericht

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#0 Geplaatst: 2009-07-12 11:27:41

Op het forum zweeft ergens de vraag rond over de franse getallen, en aan menig Fransoos heb ik gevraagd waarom men opspringt bij soixante, maar niemand kan me er meer over vertellen dan dat het waarschijnlijk een overblijfsel is uit de oudheid.
Kom ik op de vraag die hun me weer stellen en wie weet is er iemand die daar een antwoord op weet.
In nederland zijn huizen te vinden met slechts voor het halve raam luiken.
Het stadshuis van Gouda is er een mooi voorbeeld van; het onderste deel van het raam kan men afsluiten met de luiken, het bovenste deel niet.
Waarom is dat ?

Cees.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2009-07-12 14:43:13

Cees,

toen ik dit voor de eerste keer in NL zag was het op de begane grond van een huis. Mijn redenering was dat men geen inkijk wilde maar toch een beetje licht. Maar toen ik hetzelfde bij het stadshuis op de kaasmarkt zag, tien meter boven de grond, had ik toch mijn twijfels over deze verklaring.

Dus wie weet de oplossing?

Christian von Klösterlein

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#2 Geplaatst: 2009-07-12 22:14:41

Bij mijn weten is dit vanwege het feit dat er vanaf midden 1800 geen draairamen maar schuiframen in zitten. De luiken zitten ook alleen voor het deel wat open kan, de bovenste helft van de ramen is vast glas

Die schuiframen werken met een katrolsysteem wat weggewerkt is in het kozijn. In Amsterdam zijn nog een paar timmermannen die dit kunnen maken of restaureren.

Je kunt dus de ramen overdag open zetten voor beluchting met de luiken er voor tegen vliegen, muggen etc.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2009-07-12 22:37:30

Hans,

interessante reactie.

Maar:

dat er maar een paar timmerlui zijn die dit kunnen maken of restaureren vind ik onbegrijpelijk. Ik heb de schuifarmen in mijn huis in Utrecht en ook dat in de Vechtstreek zelf gerepareerd. Als je het systeem begrijpt heel eenvoudig.

En interessant: als je het glas in een schuifraam vervangt kom je bij het nu gebruikelijke glas op een grotere dikte en dus een hoger gewicht. De contragewichten moeten dus aangepast worden, of door een koppelgewicht of een nieuw gewicht van lood ipv. ijzer. 

De oplossing 'luchten maar geen vliegen' is een interessante optie, maar ik vermoed nog andere redenen.

En nog een interessante vraag:

Waarom werden er in NL (en ook in GB en US) zo veel schuiframen toegepast, en in D, A, DK, S en CH niet?

Christian von Klösterlein

avatar#5076
de Mereltjes
Berichten: 14
Reacties: 170

#4 Geplaatst: 2009-07-12 22:40:00

@cees en H@ans,

De reden voor de halve luiken ken ik niet.

In NL woon ik op een boerderij in de Achterhoek, nog uitgevoerd met ramen met een vast en een schuivend deel zoals door H@ns beschreven. Echter zonder de katrols en tegenwicht. Je trekt ze aan 2 grepen naar boven.

Ik ken echter geen boerderijen waar de luiken half zijn uitgevoerd. De luiken (hier vensters genoemd) sluiten vrij behoorlijk en laten niet veel licht of lucht door. 's Winters doe je ze dicht vanwege de kou, geeft een prima isolatie en 's zomers evenzo als de volle zon je teveel is. Om te ventileren schuif je een raam omhoog en je fixeert het met een pennetje (dat je ook gebruikt om het schuifraam te borgen als het dicht is).

De zin van het halve luik ontgaat me, in het Oosten van NL ben ik ze nog niet tegengekomen. Ben ook benieuwd waarom ze indertijd daarvoor gekozen hebben.

avatar#4645
aat
Berichten: 13
Reacties: 137

#5 Geplaatst: 2009-07-12 23:34:58

Evne een antwoord op de vraag van Christian 

Waarom meer schuiframen in nederland dan in andere landen?

In ons oude nederlandse dorp, de gemeente langedijk, is rond 1700 een verordening van kracht geworden die bepaalde dat er alleen maar naar binnen draaiende ramen of schuiframen toegepast mochten worden. Dit in verband met de ruimte beslag op de openbare weg bij naar buiten draaiende ramen zoals toen (en nog in nederland) gebruikelijk was. De gemeente langedijk bestond uit (zoals de naam al aangeeft) uit een lange dijk die dwars door moerassige gronden liep. De dijk was maar een paar meter breed en de huizen die er hutje bij mutje links en rechts aan lagen stonden pal aan de weg en dus ook maar een paar meter van elkaar. Als men dan zomers de ramen ging open zetten werd de dijk te smal om paard en wagen door te laten. Vandaar deze eerste bouwverordening.

Misschien is dat de reden voor meer schuiframen in nederland. We hebben altijd al moeten woekeren met de ruimte.

Aat

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#6 Geplaatst: 2009-07-13 09:51:14

Aat, je geeft de belangrijkste reden aan, ruimte(gebrek)

Noem het Nederlandse zuinigheid of Nederlandse vindingrijkheid maar in de schuiframentijd was grond in grote steden ook al heel erg duur. Huur, pacht, belasting werd betaald over het grondoppervlak.

Het was daarom goed gebruik om een klein stukje grond te kopen maar naar boven toe de ruimte te vergroten door breder naar voren te bouwen.

Dit gebruik komt echter uit de houtskeletbouw van de middeleeuwen, veel steden hebben met oog op brandgevaar later een verordening uitgebracht dat er voortaan alleen in steen gebouwd mocht worden.

Een stenen gevel leent zich niet voor uitbouw boven de loodlijn van de fundering dus schuin hellend naar voren werd een soort compromis

In plaatsen als Hoorn en Den Bosch zie je daar nog veel voorbeelden van, hellende huizen.

schoolsteeg.jpg (Mocht de afbeelding niet te zien zijn klik dan hier)

Het leuke van bovenstaande afbeelding is dat er ook zgn "halve luiken" zijn toegepast en ook hier weer met schuifraam en vast raam er boven.

Die hellende gevels gaven 1) ruimtegebrek en 2) gevaar bij openslaande/openvallende ramen.

Een andere reden voor binnendraaiende ramen in grote steden met smalle straten is het gemak bij verhuizingen of inruimen van pakhuizen via de hijsmethode. (van buitenaf dus)

@Christian; Ik zei: "Er zijn nog slechts een paar timmerlieden die dit kunnen maken/rastaureren."

Een goede vakman kan het uiteraard wel namaken maar er zijn er slechts zeer weinig die het geleerd hebben en de techniek beheersen, ergo het kunnen maken zonder voorbeeld.

De reden dat ik Amsterdam noem is dat daar een opleiding zit die deze techniek nog doceert.

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#7 Geplaatst: 2009-07-13 11:12:05

Mijns inziens heb je luiken voor de ramen voor de kou of de warmte, toch ?

Waarom zou je dan een bovenste raam (al of niet schuifbaar) onbedekt laten ?

Kan daar niet helemaal bij.

Cees.

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#8 Geplaatst: 2009-07-14 11:59:56

warmte/kou technisch inderdaad niet maar constructief is het heel logisch..

Kijk maar eens goed naar het Goudse stadhuis of de foto hierboven.

Bij een schuifraam zit het bovengedeelte helemaal aan de buitenkant, het onderste deel juist aan de binnenkant teneinde binnenin je raam vóór het bovendeel te kunnen schuiven

Een luik aan het bovenste deel zou niet of moeilijk passend te maken zijn.

Naar Franse begrippen is dit niet te begrijpen maarja, daar zijn de muren 50cm dik en de kozijntjes slechts 40/50mm dus kun je het raam plaatsen waar je wilt en nog ruimte houden voor de luiken.

De Nederlandse steens of enkelsteens muurtjes en de zeer zwaar uitgevoerde stijlen en regels van kozijnen laten weinig ruimte toe.