Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Houten luiken cave verven?

Auteur Bericht

avatar#7308
Francois1948
Berichten: 1
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2009-07-14 17:06:44

Hallo,

Verleden jaar zomer de (liggende) houten luiken van de cave geverfd (in de cave zit een kleine source). Twee keer in de grondverf en 2 keer afgelakt. Het zag er prachtig uit. Nu zit er echter haast geen verf meer op de luiken. Vooral aan de binnenkant maar ook aan de buitenkant grote blazen vol met water. De luiken van het huis zijn wel goed gebleven.

Wat moet ik doen om de kelderluiken wel goed in de verf te houden? Wat is er verkeerd gegaan? Vroeger zaten er ijzeren luiken in. Zou dit weer moeten?

Wie weet raad?

Alvast dank!

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#1 Geplaatst: 2009-07-15 12:01:27

vocht in het hout, hout niet droog genoeg geweest om te kunnen schilderen.

Vocht verdampt als de zon op het luik staat en vormt dan blazen onder de verf.

Afkrabben, goed laten drogen en opnieuw verven is de enige remedie.

Misschien een optie om een ademende verf te nemen gezien het enorme vochtverschil en temp verschil tussen kelderzijde en buitenzijde

avatar#5098
vriesvakkie
Berichten: 1
Reacties: 11

#2 Geplaatst: 2009-07-15 18:24:59

Vergeet ook niet de kelderkant van de luiken te schilderen. de koude vochtigelucht uit de kelder wil je ook niet het hout laten voeden met vocht. Ik zou ook de nieuwe grondverflaag (de ademt goed) er een tijdje op laten zitten zonder dat je het aflakt. Goed voor het uitdampen van het laatste beetje vocht. Grondverf kan je max een jaar op laten zitten voordat het de hechtende eigenschappen verliest. Voor het zicht, en het snelle aflakken, kan je een kleur door de grondverf mengen die op de uiteindelijke kleur lijkt.

Suc6, grt Jos

avatar#6617
Dut
Berichten: 32
Reacties: 49

#3 Geplaatst: 2009-08-03 21:23:33

Hallo,

Ik ben een  beginnende klusser. Het ziet er naar uit dat ik het komende jaar mijn luiken zal moeten afschuren en opnieuw verven/beitsen. Wat voor schuurmachine kan ik het beste nemen? Muis, Vlak of band. Of een combinatie (want een band of vlak doet het nou eenmaal niet zo lekker in de hoekjes neem ik aan).

Jullie zullen wel vaker een luikje onder handen hebben genomen, dus laat mij graag bijpraten.

Groet,

Robert

avatar#6865
puk
Berichten: 5
Reacties: 110

#4 Geplaatst: 2009-08-04 10:29:11

Hallo,

Als beginnend klusser zou ik zeker geen bandschuurmachine gebruiken, kan nogal wat schade aanbrengen als je eventjes niet goed oplet.

Voor luiken is een vlakschuurmachine in combinatie met een muis prima geschikt.

Je begint met een vlakschuur met grof schuurpapier, je kunt gewoon vellen kopen en deze in de goede maat knippen of een rol, wat je wilt.

Een goedkope vlakschuur is al prima, van de Duitse supermarkten of een goedkope bij de bouwmarkt.

Een muis is niet direct nodig want je kunt de kleine hoekjes ook met een schuurpapiertje doen maar wel erg makkelijk. Geef hieraan wat meer uit want het gaat om fijn werk, een middenmootje uit de bouwmarkt is geen slecht idee. Kijk wel wat het schuurpapier kost want dit kan erg oplopen.

Als het erg oude luiken zijn, gebruik dan ook zeker adembescherming zoals een masker omdat de verf lood kan bevatten, dit geldt ook als je het af gaat branden.

succes

puk