Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Foie gras

Auteur Bericht

avatar#3344
Kees
Berichten: 12
Reacties: 180

#0 Geplaatst: 2009-07-17 22:10:03

Ik heb met veel plezier gelezen dat foie gras import in Nederland door Europese regeltjes niet verboden mag worden. Hoe komt het toch dat de gemiddelde Nederlander zo negatief over dit product is? De meest foie gras is van eenden die helemaal niet geforceerd gevoerd worden.

Zoals velen van ons krijgen we veel visite (uit Nederland) die niets van foie gras moet hebben vanwege de slechte omstandigheden van deze dieren. Na een bezoekje aan een eendenboerderij zijn de meesten bekeerd, als ze gezien heben wat voor goed leven deze dieren hebben. En lekker vinden ze het bijna allemaal, zeker als ik het verschaf.

Waarom doen de Franse producenten toch geen tegenaanval?

Hoe denkt het forum hier over?

Groet, Kees

avatar#6467
paulleblanc
Berichten: 7
Reacties: 219

#1 Geplaatst: 2009-07-17 23:41:27

Ik denk dat ze zich over het Nederlandse standpunt en de geringe verkoop aan Nederland (directe export) niet al te veel zorgen maken.

Het standpunt van NL is voornamelijk dogmatisch bepaald door enkele extremisten zoals de dierenpartij en een enkele eco terrorist.

Voeg daarbij nog tv beelden van het inderdaad niet verheffende gaver van ganzen en je hebt de publieke opinie keurig bespeeld.

Hou het maar bij de Nederlandse boterham met kaas dan doe je al gek genoeg lijkt de opmaat te zijn van de polderlander.

Ons francofielen uitgezonderd natuurlijk, wij weten wel beter zoals Kees ook zegt, een prima product, met liefde bereid onder zeer biologisch verantwoorde omstandigheden.

Probeer het maar eens uit te leggen, ik doe het al niet meer want al die de ecoterroristen willen geloven gaan hun gang maar.

bon appetit

plb

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#2 Geplaatst: 2009-07-18 00:17:20

Waarschijnlijk is dat bij jouw in de buurt zo, op andere plaatsen worden wel degelijk de rvs buizen hun strotjes in geduwd en worden ze overvoed.

Het is echter niet zo erg als men wel beweert, de beesten worden met liefde behandeld en tijdens het voeren krijgen ze stuk voor stuk een massage waardoor het voedsel zakt.

Feitenlijk zit het humanitair niet zo heel ver weg van de honderdduizenden legbatterijkippen en nog veel meer mestvarkens die een pin door hun kop geschoten krijgen na een half jaar rondbaggeren in een veel te klein hok op een betonnen vloer zonder stro.

Waarom de fransen geen tegenaanval doen ?Heb je ooit (na de franse revolutie) een fransoos gevonden die met zijn luie reet in actie komt voor iets wat hem geld op kan brengen ?

Ik niet.

Ze zijn verre van commercieel en het boeit ze geen barst of de Hollanders, Engelsen of Amerikanen nu wel of geen foie gras eten.

Als ze het financieel niet meer kunnen behappen dan heeft het kabinet het gedaan en verwachten ze steun daar vandaan, tot die tijd gaat alles naar wens, net als bij alle anderen die de verantwoordelijkheid steeds maar weer verderop schuiven richting de pluche stoelen. 

In grote lijnen zijn de engelsen een beetje de voorloper van de actie tegen de foie gras, de aanvoerder zeg maar.

Er zit ergens op dat eiland een één of andere lord die er een geweldige kick van krijgt alles wat frans is af te kraken, en dan met name frans voedsel.

Dat de voormalige president van frankrijk er een grap over maakte “ ach, schrale troost, alleen ijsland heeft slechter eten dan jullie” doet er natuurlijk geen goed aan.

De fransen en de engelsen zijn en blijven water en vuur, en dat slaat soms via biogroeperingen en dierenkussers over op andere landen.

Cees.

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#3 Geplaatst: 2009-07-18 11:56:22

Het Nederlandse probleem is een totaal gebrek aan warenkennis!

Men denkt in walt Disney emoties als het over levende dieren gaat en in supermarktverpakkingen als het over dooie dieren gaat.

Dat eerste geld mijnsinziens  vooral voor mevr. Thieme.

Landschap, streek, traditie, etc. kennen we in Nederland niet, of ja soms wel maar dan alleen als het over de "authentieke Toscaanse olijfolie" marketing shit gaat.

Of het zielige Franse "streek" kaasje op het trieste toastje tijdens verjaardagen.

Maar eigen streek, eigen traditie, eigenheid, ho maar!!

avatar#5076
de Mereltjes
Berichten: 14
Reacties: 170

#4 Geplaatst: 2009-07-18 12:30:09

@Hans,

"Maar eigen streek, eigen traditie, eigenheid, ho maar!!"

Hier generaliseer je wel erg gemakkelijk. Ik weet niet waar jij in NL bent groot gegroeid of hebt gewoond. Voor steden en grotere plaatsen gaat dit in grote lijn wel op maar voor veel streken met dorpen, oftewel platteland, geldt een grote eigenheid met sterke tradities, rituelen, sociale samenhang met veel verenigingen en in mijn huidige dorp Noaberschap en lokaal Plat behorend tot het Oud-Saksisch. 

Voor het gedeelte van het jaar dat ik in NL ben geniet ik daarvan.

Vaak verbaas ik me daarbij erover dat het in LDF op het platteland net zo werkt als in NL. Vriendelijkheid en respect voor de ander, men helpt elkaar, elkaar groeten enz. Mijn ervaringen met de lokale mensen en hun cultuur zijn positief zowel in NL als in LDF.

Ik ben even een beetje off-topic geraakt maar van die zure opmerkingen kun je dat zo krijgen.

avatar#6467
paulleblanc
Berichten: 7
Reacties: 219

#5 Geplaatst: 2009-07-18 14:18:24

Ik ben het met hans eens, de Mereltjes trokken het gelijk door als zure opmerking over de mens op het platteland, maar dat gaat mij toch te ver.

Bedoeld is hier denk ik dat de Nederlander losgekomen is van zijn traditie, vooral op het etensvlak. Er zijn geen tradities meer op culinair gebied, zo die er ooit al geweest zijn. De regionale keukens in NL hebben nooit uitgeblonken door cullinaire inventiviteit, hier was ook geen tijd voor en geen aandacht. Tijd is geld nietwaar!!

Niet alles over 1 kam scherende kun je toch zeggen dat culinair het Nederlandse platteland nooit veel heeft voorgsteld en dat daar nu bijna helemaal niets van over is.

Dit in tegenstelling tot LDF waar men trots is op de streek, haar producten en de bereiding daarvan. Daar ging het topic denk ik over.

De Nederlandse plattelander is natuurlijk wel met recht trots op zijn streek maar toch veel minder culinair gebonden en ook alle tradities verdwijnen langzamerhand. De grote ontwaak om de Nederlandse, lees lokale identiteit te behouden gaat niet meer komen. Iemand die dit roept wordt gelijk weggezet als rechtse racist en fatsoensrakker.

plb

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#6 Geplaatst: 2009-07-18 15:04:30

Ik lees voor, maar niet uit eigen werk:

Plaisir de la Table

Boire et manger ne signifie pas uniquement se nourrir. La table est une scène de la vie ou doit s'exprimer le désir, le plaisir, la convivialité, l'envie et le besoin de communiquer. Pour cela il faut etre bien dans sa tete et dans son corps. Manger n'est pas engloutir en quantités des aliments, mais de déguster dans un certain ordre des plats choisis et équilibrés. Le nombre importe peu........(uit: " Les Landes, Cuisine, Foie Gras, Histoire et Traditions", Daniel Marthe).

En ja, dat kennen we in Nederland niet. Boven de Moerdijk is eten vooral "se nourrir" en er werd weinig gesproken tijdens de maaltijd, laat staan gedronken. Hoe sneller het bord leeg hoe liever.

Er zijn maar zeer weinig Nederlanders in Nederland die foie gras waarderen en kennis van zaken hebben omtrent de productiemethoden. Ik ga de discussie niet meer aan. Ik erger me groen en geel aan de producten die in lapjes en pakjes in vitrines liggen en men weet niet eens wat men werkelijk eet. Ik moet zeggen, er zijn best leuke streekproducten of - gerechten in NL. Ik denk aan balkenbrij, hete bliksem, zure zult om maar wat te noemen. De internationale keuken is een beetje de redding voor Nederland. Al die Fransen die ik heb gesproken die in NL gewerkt hebben, langer gewoond hebben. Niemand had een goed woord over voor de gastronomie, de producten in de winkels, de slager etc. Alleen al het feit dat de slager en de bakker niet open zijn op zondag......Ik kreeg steeds als antwoord dat de buitenlandse (exotische) restaurants wel aardig waren.

Nu ga ik gauw terug naar de keuken want mijn foie gras mi-cuit in de Armagnac staat nu au bain marie in de oven en die moet eruit en snel afkoelen. Vive le foie gras

Ingrid

avatar#5076
de Mereltjes
Berichten: 14
Reacties: 170

#7 Geplaatst: 2009-07-18 19:12:05

@plb,

Mijn nogal primaire reactie trok het geschetste negatieve beeld breder dan waar de topic over gaat. Ik ben blij met je vervolg posting waarin ik me geheel kan vinden.

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#8 Geplaatst: 2009-07-18 19:17:47

"Maar eigen streek, eigen traditie, eigenheid, ho maar!!"

Dit uiteraard in culinair opzicht, zoals de strekking van het draadje en mijn verdere antwoord al enigzins doen vermoeden...

Overigens is het toch wat vreemd dat Nederland zijn tradities op culinair vlak volledig heeft verloren.

Tot ver in de 18e eeuw was Nederland voorloper op culinair gebied. En voor wie gelooft dat Appie Hein de mensen exotisch heeft leren eten in Nederland; Nederlandse monniken verbouwden al vol op gember in de middeleeuwen en in de 17e eeuw kon het allemaal niet exotisch genoeg zijn vanwege alle nieuwe producten uit de verre landen.

De traditionele zondagse lunch die in Frankrijk zo heilig is, is feitelijk een uitvloeisel van trendzettende Nederlandse adel en rijken die in de 18e eeuw 's middags graag uitgebreid mochten lunchen in hun thee-huisjes aan de Vecht. hierbij veel mensen uitnodigden en pronkten met producten uit eigen groententuintjes en (veelal exotische) producten die ze vol trots "zelf" gekweekt hadden.

Beetje zoals de huidige trend in eten.

Pas in de victoriaanse tijd werd het preuts, sober, matig en functioneel. niet praten maar eten, eten was niet langer een sociaal gebeuren maar functioneel, elke vorm van overdaad was zondig.

En meer in algemene zin: Nederland barst juist van de culturele gebruiken en traditie, we zetten het alleen makkelijk weer aan de kant waar andere landen/streken/gebieden traditie en cultuur veel meer koesteren.

Veel Nederlanders noemen dat in frankrijk vaak chauvinisme en in Engeland gevoel voor traditie niet wetende dat wij in onze eigen geschiedenis ook boordevol daarmee zitten, alleen vind je er nog zo weinig van terug...