Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

mutuelle of assureur - hoe kom ik erachter?

Auteur Bericht

avatar#4831
croissantje
Berichten: 8
Reacties: 63

#0 Geplaatst: 2009-07-18 21:37:01

5 maanden na mijn inschrijving als (full-time) auto-entrepreneur, is mijn wettelijk verplichte assurance maladie dan eindelijk geregeld! Nu moet ik toch zo af en toe naar de dokter en het ziekenhuis (gelukkig neits ernstigs), en wil ik een aanvullende verzekering afsluiten , om in ieder geval 100% van het sécu-tarief van consulten, lab-onderzoekjes e.d. vergoed te kijgen.

Nu las ik op de site het volgende:

Het Franse systeem maakt het voor vrijwel iedere verzekerde noodzakelijk een aanvullende verzekering voor de hoofdverzekerde en de eventuele medeverzekerden af te sluiten, een assurance complémentaire en ook wel genoemd de mutuelle de santé. Bij de laatste vorm, zeg een niet op winst gerichte 'onderlinge', is het niet noodzakelijk een gezondheidsverklaring in te dienen, iedereen moet worden geaccepteerd. Wel hanteren steeds meer 'complémentaires' en 'onderlingen' leeftijdscriteria bij de toetreding en passen bij het voortschrijden der jaren van de verzekerde vaak andere criteria en tarieven toe. Een mutuelle zal je niet uit de aanvullende verzekering stoten als je kort na toetreding een grootverbruiker blijkt te zijn van medicijnen en medische diensten. Een gewone verzekeraar heeft die mogelijkheid wel binnen twee jaar na het afsluiten van de polis. 

Een verzekeraar die mensen eruit knikkert als ze goed ziek worden, vind ik niet sympathiek, dus ik ben op zoek naar de 'échte' mutuelles de santé. Maar hoe weet ik of een verzekeraar dat ook is? Is er ergens een lijst van? Want voor zover ik weet, worden al die aanvullende verzekeringen gemakshalve  'mutuelle' genoemd, of de achterliggende organisatie nu winst wil maken of niet. Weet iemand het toevallig van bijv. de MMA. MAAF en Macif? (heb daar onine offertes opgevraagd, vandaar)

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#1 Geplaatst: 2009-07-18 23:04:04

Ik zit zelf bij de MMA maar weet van vrienden dat de Macif ook goed is.

bij de MMA be je mede-eigenaar (lid) van de organisatie en wordt je ook uitgenodigd deel te nemen aan gesprekken en bestuursvergaderingen.

Het is een niet winstmakende verzekering en met welke rekeningen ik ook kom, ze zijn altijd zeer spontaan.

Geen wachttijden en moeilijke vragen.

  

Cees.

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#2 Geplaatst: 2009-07-20 10:57:42

Ik zit bij de PreviFrance, en heb flink 'geconsumeerd'. Ze doen nooit moeilijk, heel vlotte afwikkeling van facturen. Kost ca 35 euro per maand. De Axa is ook prettig, hoorde ik van vrienden, die ook een hoge 'consumptie' hebben. Succes, Dit

avatar#4831
croissantje
Berichten: 8
Reacties: 63

#3 Geplaatst: 2009-07-20 11:58:17

beste mensen , heel erg bedankt voor jullie reacties! Bij de MMA zit ik al met mijn autoverzekering. Ze deden idd niet moeilijk, maar de premie vind ik wel wat pittig, maar ach.. destijds was ik allang blij dat ik de autoverzekering zo snel bij ze kon regelen.

Blijft de vraag hoe je er nu achter komt of zo'n verzekeraar nu een commerciële is (wat me bij de axa toch wel het geval lijkt?) of niet?

Previfrance kende ik overigens nog niet, daar ga ik ook eens een kijkje nemen!

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#4 Geplaatst: 2009-08-06 14:58:49

Beste Croissantje,

Daar kom je achter door op internet deze link te raadplegen.

Dat zijn allen volledige private verzekeringsmijen ter zake van ziektekostenverzekeringen in jouw departement!

Je schreef echter dat je als AE ingeschreven bent bij de Franse Kamer van Koophandel en hier en France betekent dat dan toch voor veel beroepsgroepen dat je verplicht ingeschreven bent bij een Mutuelle. De Staatsorganisaties hier zijn de CMU en CPAM, zeg het de organen die voormalig Ziekenfonds in NL aanstuurden, wat eind 2005 niet meer bestaat daar.

Of die premie pittig is of niet, je betaalt gewoon ca. 8 % van je belastbaar inkomen, ook als startende Ondernemer voor Sociale Lasten. En Wim van Teefelen hier kan je wellicht over AE meer vertellen, want er zijn bepaalde 'losse draadjes' die tav. AE-schap bepaald niet geregeld zijn.

Ikzelf betaal voor mijn private verzekering al 10 jaar ca. 110 €/mnd. Dat kan relatief duur lijken, maar is een volledige couverture. Van mijn buren in dep. 23 weet ik dat die volledige dekking ca. 69 tot 80 € kost per persoon bij een Mutuelle = Ziekenfonds hier in Frankrijk.

Groeten van,

Bruin.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#5 Geplaatst: 2009-08-06 17:24:41

De premie voor de CMU de base is niet ongeveer 8%, maar precies 8% en wordt niet geheven over het belastbaar inkomen, maar over het meerdere van dat belastbaar inkomen boven de € 9020 (per 1 oktober a.s.)

Wim

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#6 Geplaatst: 2009-08-11 05:59:41

Wim,

Klopt helemaal van jouw info dus! Want als je voor minder dan € 9020 / jaar aangeslagen zou worden voor de CMU, dan leef je in feite al op een bestaansminimum...op SMIC nivo of nog minder hier.

Ik zie even niet in zonder een belasting expert te zijn à la oudste dochter van mij of van Schijndel, of in dat (ondoordachte) AE regime ca. 10 M € meer als ondernemer voldoende zou blijken om alleen of met gezin binnen 3 jaar voldoende inkomsten te genereren HIER.

Het criterium blijkt (ook) in NL dat je als zelfstandig ondernemer 'je eigen broek moet kunnen aan- of ophouden' binnen 3 jaar. En dat blijkt dan ca. 30.000 € bruto als 'break even point' te zijn vgls. economische 'wetten'.

Er is hier mn. door Engelse emigranten (oa. vanuit Diplomatieke Dienst) al zwaar misbruik gemaakt van 'onze' Sociale Voorzieningen hier ten lande.

Maar dat was door Croisantje al niet de issue, want hij schrijft letterlijk: " Een verzekeraar die mensen eruit knikkert als ze goed ziek worden, vind ik niet sympathiek, dus ik ben op zoek naar de 'échte' mutuelles de santé."

Die bestaan hier dus ook niet, want ze spelen allemaal onder hetzelfde hoedje. Net als in NL voor vm. Ziekenfondsverzekerden.

In feite zijn de tekorten hier en France voor de mutuelles gigantisch geworden door claimgedrag van de verzekerden daar. Mijn buren laten zich rustig vervoeren per ambulance taxi, voor een medische check-up of voor een bril !

Ik zeg daar niets van want het zijn mijn zaken helemaal niet! Maar de rekening moet uiteindelijk wél opgebracht worden door verzekerden bij hun.

En ik schreef mijn nu inmiddelds bekende antwoord.

En zolang de Nederlandse Staat 259 €/mnd wederrechtelijk op gezamelijke pensioenen inhoudt voor virtuele ziektekosten, zal ik mij met alle middelen blijven verzetten en betaal ik graag die 110 € /mnd voor private verzekering, die mij nog nooit belazerd heeft hier!

Met respectvolle groeten van,

Bruintje.

avatar#4831
croissantje
Berichten: 8
Reacties: 63

#7 Geplaatst: 2009-10-15 13:28:37

Een update: ik heb inmiddels een mutuelle, voor 25 euri in de maand, met vergoeding van mijn contactlenzen. Vergelijkingssites zijn er legio, maar een lijst met 'echte' mutuelles en commerciële verzekeraars heb ik niet kunnen vinden.

Overigens ben ik als Auto-entrepreneur doodnormaal verzekerd (Assurance maladie) via de RSI; het ging mij hier dus puur om een verzekering die de medische kosten tot zeker 100% van het franse tarief vergoedt (wat doorgaans mutuelle wordt genoemd toch?).

Met een CMU de base heb ik niets te maken, want:

[i]La couverture maladie universelle de base permet l’accès à l’assurance maladie pour toutes les personnes résidant en France de manière stable et régulière depuis plus de trois mois, et qui n’ont pas droit à l’assurance maladie à un autre titre (activité professionnelle, etc.).[/i]

En als AE, met als enige bron van inkomsten mijn auto-entreprise, heb je recht op de assurance maladie. Dat had ik in het AE-draadje ook al eens vermeld.

avatar#7026
canard
Berichten: 0
Reacties: 1

#8 Geplaatst: 2009-11-28 16:51:32

Beste croissantje,

Bij wie heb je deze mutuelle afgesloten? Ik ben ook op zoek naar een mutuelle en elke informatie is welkom.