Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

wegenbelasting

Auteur Bericht

avatar#5124
benq
Berichten: 16
Reacties: 19

#0 Geplaatst: 2009-07-21 21:29:21

Is het correct dat je in Frankrijk geen wegenbelasting betaalt of is daar iets voor in de plaats ? Je zou bijna zeggen dat voor zo'n enorme inkomstenbron, zoals dat in NL het geval is, in Frankrijk toch een alternatief zou moeten zijn. Als dat niet het geval is betekent dit dat een auto op frans kenteken bij je 2e huis niet eens zo'n slecht idee is want de verzekeringen zijn, naar ik vernam, ook niet veel duurder dan in NL.

Wie kan mij hier wat wijzer over maken?

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#1 Geplaatst: 2009-07-21 23:26:26

Nee hoor, het verblijf in FR is " all-inclusive" , alleen het armbandje mis ik nog. Hier betaal je geen wegenbelasting. Maar goed, je moet wel péage betalen en als je daar vaak gebruik van moet maken bv voor woon-werkverkeer, kan dat een aardig bedrag zijn. Dat is iets wat je dan met je werkgever moet onderhandelen. Op zich zou ik best wel wegenbelasting willen betalen als het departement daarmee meer fietspaden kan aanleggen...............

Goed, ik vind het wel OK dat we geen wegenbelasting betalen. Met deze afstanden en het matige openbaarvervoernet, is een auto, tot op hoge leeftijd, onmisbaar. Denk je eens in dat die gepensioneerden met 600 euro per maand ook nog 200 per twee maanden aan wegenbelasting moesten betalen.

Ingrid

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#2 Geplaatst: 2009-07-22 00:15:32

Benq,

Dat is correct, je betaalt hier als particulier geen wegenbelasting. Die zit gewoon in de benzine-/dieselprijs besloten. Die is als je tankt bij 'grand surfaces' al minstens 10 €-cent goedkoper dan in NL. Een auto op Frans kenteken bij je 2e huis in LDF is dan stukken goedkoper dan in NL.

Maar als je hier niet feitenlijk woont meer dan 180 dgn/jaar en dus nog bij de NL GBA bent ingeschreven, pleeg je in feite fiscale fraude.

Officieel is het niet mogelijk om een Carte Grise te verkrijgen voor een voertuig als je niet daadwerkelijk hier permanent woont! Het gebeurt dus wel.

Maar laten we nu eens even heel praktisch redeneren;

a) Ga je met je NL-gekentekende auto naar Fr. en rijdt je daarna in je Frans gekentekende auto rond, dan betaal je toch in feite dubbel?

b) Ga je per openbaar vervoer naar je 2e huis, heb je geen probleem. Alleen je kunt officieel niet rondrijden in een Frans gekentekende auto als je niet daadwerkelijk er woont.

c) Omgekeerde situ; Je rijdt in NL rond met je Frans gekentekende auto. Ja dat kan als je dus daar officieel en voor meer dan 180 dgn. daadwerkelijk in F. woont! Maar als je nog ingeschreven bent bij de NL GBA, dan krijg je enorme problemen. Niet alleen voor navordering van Wegenbelasting, maar bovendien voor de BPM.

Aan allen hier om 'jouer le jeux' clean en transparant op te lossen.

Hou die 180 dgn. grens in de gaten in NL als je daar bent met je Franse auto.

Spreek alleen Frans tegen douane en politie ambtenaren. Via je Franse kentekenbewijs (Carte Grise, waar je naam en woonplaats opstaan) kunnen de hufters in NL je niets 'maken' daar want ze spreken geen Frans.

Omgekeerd in Frankrijk met NL-gekentekende auto spreek je uitsluitend Nederlands en begrijpt zogenaamd geen enkel Frans.

Met een Frans gekentekende auto (CG) en buitenlands geldig rijbewijs heb je meestal geen onoverkomelijke problemen, want op die CG, staat ook een zg. politienummer.

Daar kunnen ze onmiddelijk de gegevens natrekken en doen dat ook via door Prefecture verstrekte gegevens. Er bestaat geen GBA in Frankrijk dat is dan een geluk, maar fraude wordt hier zwaar bestraft als je tegen de lamp loopt!

Bruin.

avatar#6591
peter en nienke
Berichten: 9
Reacties: 88

#3 Geplaatst: 2009-07-22 08:53:41

Beste allemaal,

Het is vrij simpel zonder dat je wel of geen Nederlands of Frans hoeft te praten.

Als Nederlands ingezetene mag je in Frankrijk rustig een auto kopen mits je een woning hebt.

Als je een EDF rekening kunt overleggen is het in orde.

Je moet alleen niet met die auto naar NL gaan want de fiscus in NL vind dat heel naar.

Als je Frans ingezetene bent dan rij je in een auto met Frans kentekenbewijs en kun je zelfs geen auto met NL kentekenbewijs kopen.

Dus geen dagen tellen (wie controleert dat trouwens?) het gaat er alleen om in welk land je staat ingeschreven.

Ik woon nu ruim 4 jaar in Frankrijk en zit een aantal maanden per jaar in mijn woning in NL.

Ik rij dus met Franse kentekenplaten, allemaal heel legaal. Mijn echtgenote idem.

We zijn nog NOOIT aangehouden. (Dit is natuurlijk geen garantie) 

Het verdient overigens aanbeveling om iedere nieuwe editie na LA MAISON te kopen, want daar staat het allemaal heel duidelijk in. 

Met vriendelijke groeten,

Peter 

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#4 Geplaatst: 2009-07-22 16:12:00

Beste Peter & Nienke,

Ja het overleggen van EDF of FT rekening om Carte Grise te verkrijgen bij de Prefecture is vrij simpel om een in F. gekochte auto op jouw naam te doen overschrijven. In NL dus niet! Ik heb de ellende hier in LDF meegemaakt met vanuit NL geïmporteerde auto en woon hier officieel al meer dan 10 jaar.

Dan ga je verder met de passage :

"Dus geen dagen tellen (wie controleert dat trouwens?) het gaat er alleen om in welk land je staat ingeschreven."

Nou daar kun je je wel eens sterk vergissen, want als je dus via de GBA nog een huis hebt in NL of gehuurd, dan ben je voor Franse Staat gewoon belastingplichtig in NL!

Voor lokale belastingen zoals Impôts 'Tax foncières' of 'Tax d'habitation' ben je in Frankrijk belastingplichtig, voor je 2e huis!

"We zijn nog NOOIT aangehouden. (Dit is natuurlijk geen garantie)".

Dan hebben jullie geluk gehad hoor, want ik werd zeker 4x in de afgelopen 3 jaar in NL aangehouden door gecombineerde actie van douane en politie.

Eénmaal in R'dam en mijn oudste dochter zat naast me. De hufters daar dreigden me daar mee te nemen naar het 'bureau'. Dat moet U vooral dus doen zei ik op een gegeven moment in onvervalst Nederlands, want dan zal ik U allen als vm. jurist op gebied van internationale wetgeving een fijn 'poepje' laten ruiken! Mijn dochter (academica op fiscaal/economisch gebied) zei spontaan tegen die dienders, dat haar vader weigerde nog 1 woord Nederlands te spreken zolang ze zich bedienden van 'abus de pouvoir'. En we waren beiden al veel te lang opgehouden voor een belanrijke afspraak voor haar.

Een 4e maal op 'Schiphol', daar dreigde de plaatselijke Maréchaussé me uit de auto te sleuren omdat ik m'n ex-vrouw moest ophalen daar. In het bezit van internationale invaliden parkeerkaart achter de voorruit had ik al vele rondjes gereden en m'n mobieltje meegegeven aan de passagier (famillie) die haar moest zien te vinden in aankomsthal.

Toen was ik de behandeling duidelijk zat. De vogel daar sloeg bijna mijn zijruit in, ik opende die dus en zei in't Frans dat ik naar die invaliden parkeerplaats wilde op die splitsing waar net een plek was vrijgekomen.

Nee schreeuwde die 'diender': Doorrijden! Toen hij z'n hand in in het half geopende raam stak sloot ik m'n electrisch bediende zijruit en gaf volgas in de door hem aangeduide richting. Geweldig effect, want hij viel dus als een rijpe appel neer en z'n collega stond erg stom te kijken. Ik was niet violant maar hij dus wel met z'n korte bibok haardracht! Gaf me wél even de kick dat ik kon winnen over stomme wetshandhavers daar

En tot besluit ik heb dus nog nooit een dergelijk stomme en virulante behandeling gehad in LDF...zouden die wetshandhavers hier toch beter op hun taak zijn voorbereid?

Bruintje Beer.

avatar#3487
Michael
Berichten: 23
Reacties: 56

#5 Geplaatst: 2009-07-22 20:18:53

Erg spannend verhaal Bruin,maar wat is nu je ......

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#6 Geplaatst: 2009-07-22 21:46:57

Mijn punt(jes) stonden hier al veel eerder!

En verder Michaël vind ik het bepaald niet leuk, dat je hier elders misplaatste grappen maakt over mijn persoon.

De hele dag kan ik zelfs niet bellen hier over telefoon. Krijg je een of andere telefoniste over dat die lijn tijdelijk niet bereikbaar is en een vaag verhaal dat je godbeter het de rekening van FT/Orange niet betaald zou hebben.

Nou die wordt al minstens een 1/2 jaar  automatisch van mijn bankrekening afgeschreven.

Ze zullen wel ergens een telefoonkabel hebben stuk getrokken en als het morgen niet opgelost is, dan is FT hier nog niet jarig!

Groeten van,

Bruin.