Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Dilemma van de doodse gipsplaten

Auteur Bericht

avatar#7199
aart h.
Berichten: 1
Reacties: 4

#0 Geplaatst: 2009-07-22 23:44:02

Een oordeel gevraagd over smaak en daarover valt gelukkig te twisten. Wij hebben de buitenmuren van ons huis in Noord-Frankrijk zorgvuldig geïsoleerd met steenwol en vervolgens gipsplaten. Omdat onze fermette inmiddels rondom geïsoleerd is, hebben we dus ook aan binnenzijde van de buitenmuren rondom gipsplaten. Daarmee is het oorspronkelijke karakter van de ruwe buitenmuren enigszins verdwenen. Gelukkig hebben we de robuuste binnenmuren zoveel mogelijk kunnen behouden.

Het dilemma waar we ons nu voor geplaatst zien is die van ‘de doodse gipsplaten‘. We overwegen om de gipsplaten waarvan de naden goed zijn afgeplakt en afgestreken af te werken met een muurverf. We zijn alleen bang dat de afwerking van gipsplaten met een muurverf nogal doods kan uitvallen. Maar om nu alle wanden met stuc af te werken alleen om een robuuster karakter te krijgen gaat ons ook weer wat te ver.

Wie heeft een soortgelijke ervaring en bovenal, wie weet raad? Bij voorbeeld door een speciale muurverf of afwerking te gebruiken.

Alvast veel dank.

Aart

 

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#1 Geplaatst: 2009-07-23 08:02:49

kijk eens op de site van castorama bij de peinture en dan de murs d'autrefois. heb er geen ervaring mee maar ziet er mooi uit.

maarre, snap ik het nou goed dat ook de buitenkant van de buitenmuren begipsplaat is? of lees ik het op de vroege morgen verkeerd???

salut,

marjorie

avatar#50
Colombe
Berichten: 21
Reacties: 227

#2 Geplaatst: 2009-07-24 07:58:19

Er is een andere draad al eerder over gesproken: in plaats van stucen kan je crépi décollable gebruiken. Het is een vrij dikke pasta met kwartszand o.i.d. erin. Ik breng dat op met een grote spatel en rol het vervolgens uit met een redelijk langharige roller, wat een mooi egaal resultaat geeft, maar met structuur. Je kan het ook met de spatel afwerken, wat een veel ruiger resultaat geeft. Je vindt het in wit en ton pierre. Bijkomend voordeel, het is goedkoop.

Succes
René

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2009-08-05 07:59:46

Beste Aart,

wij stonden ook voor dit dilemma.

Wij hebben proeven genomen me crépi decollable in diverse afwerkingsvormen (gerold, geborsteld, met plamuurmes ongelijkmatig afgestreken) en met diverse kalkverven.

Nu, na drie jaar, vinden wij het resultaat van onze beslissing geslaagd.

Wat hebben wij gedaan?

De gipsplaatmuren met kalkverf afgewerkt en de kleur van de kalkverf op de stenen van de oude muur resp. hun voegen afgestemd. Deze verf droogt enigszins ongelijkmatig op en geeft daardoor 'leven' aan de muur. Wij vinden dat door de gladde muren van gipsplaat-plus-kalkverf de oude naturstenen muren meer tot hun recht komen. Onze buurman zei ça fait ressortir les murs apparentes

Eigenlijk is het een compositie van drie verven:

- natuursteen

- voegen (alles opnieuw gevoegd)

- muurverf.

En natuurlijk: De gustbus non est disputandum.

En, ik moet het zeggen, dit was meer de beslissing van mijn vrouw dan van mij.

Christian von Klösterlein

avatar#7199
aart h.
Berichten: 1
Reacties: 4

#4 Geplaatst: 2009-08-05 22:43:34

Beste Christian en Majorie,

Dank voor de reacties. Ik ga de suggesties zeker onderzoeken. Nog een aanvullende vraag: kan ik crépi decollable vergelijken met wat je in Nederland spachtelputz of structuurverf zou noemen? En Chistian, breng je de kalkverf gewoon met een roller aan?

Intussen ben ik ook in Nedrland op jacht gegaan naar mogelijkheden om doodsheid der gipsplaten te voorkomen. Ben daarbij op een interessant middel gestuit dat ik jullie niet wil onthouden en dat is: leemverf. Voorlopig heb ik 't alleen nog maar kunnen vinden onder de merknamen I-paint en T-paint. Het ziet er zeer veelbelovend uit. Ook dat ga ik zeker uitproberen. Kom tzt graag weer terug om te laten weten welke oplossing ik gekozen heb en -hopelijk ook- waarom die mij bevallen is.

Aart

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2009-08-07 10:46:16

Aart,

kan ik crépi decollable vergelijken met wat je in Nederland spachtelputz of structuurverf zou noemen? 

Grosso modo ja, maar het bestaat in LDF in veel meer variaties van grofheid.

breng je de kalkverf gewoon met een roller aan?

Ja, en in de hoeken natuurlijk met een gewone kwast helpen. 

... op een interessant middel gestuit dat ik jullie niet wil onthouden en dat is: leemverf.

Prima oplossing!!

Christian v.K.

avatar#3862
marthy en martien
Berichten: 9
Reacties: 27

#6 Geplaatst: 2009-08-17 11:49:55

Christian,

Jullie zijn na drie jaar nog steeds tevreden met de beslissing om kalkverf te gebruiken. Wij willen onze muren ook met dit produkt gaan schilderen. In een artikel op internet las ik dat kalkverf wel snel vuil aantrekt en kleine plekjes moeilijk bij te werken zijn. Wat is jullie ervaring hiermee?

Kocht je het in Frankrijk? Van de prijzen die ik hier in Nederland zie schrik ik wel een beetje, zeker gezien het feit dat er heeeel veel muren nog gedaan moeten worden.

Graag je reactie.

Marthy en Martien.

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#7 Geplaatst: 2009-08-20 07:34:51

Je hebt hier in Frannkrijk een geweldig gamma aan muurafwerkingsproducten met allerhande effecten, kant en klaar, makkelijk te verwerken en met prachtig resultaat:

Mediteraan, rolbare kalkstuc met een afweking van was, verkrijgbaar in verschillende "aspecten" van grof tot fijn.

"marocain" "sahra" en "tadelakt" zelfde systeem als boven maar met een gladdere afwerking

Beton cire, betonachtig uiterlijk en wasafwerking

Italiaans stucwerk, kalk + kleurvernis

En de genoemde Crepi natuurlijk van tiroler grof tot zeer fijn

Even bij een Bricodepot, Leroy-merlin of gespecialiceerde verfwinkel kijken, Bricodepot heeft de meest gunstige prijzen.

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#8 Geplaatst: 2009-08-20 13:05:06

Ook ik ben van plan de binnenmuren van ons huis (muren zijn en pierres en aan de binnenkant gestuct) te behandelen met kalkverf van de Bricodepot (merk renaulac en beschikbaar in 14 kleuren) die, ook zeker in verhouding tot NL, heel concurrerend is geprijsd.

Kalkverf laat de muren blijvend  ademen en roept veroorzaakt geen vochtproblemen in ons absoluut vochtvrije huis.

Ik heb overigens op de Bricodepot site een video mogen aanschouwen hoe de kalkverf wordt opgebracht; eerst een hechtmiddel en dan in 2 lagen als een waar kunstenaar de verf in speciale motieven/versiering aanbrengen.

Nou ben ik geen kunstenaar en hou veel meer van strakke muren, dus mijn vraag is wat is dan de beste methode om de kalkverf mooi egaal (en bij voorkeur in 1 laag) aan te brengen?

Kwast, roller (en dan welk type/uitvoering) ............  ??

Op welke manier kun je muren met kalkverf het beste onderhouden ?

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#9 Geplaatst: 2009-08-23 11:27:02

Marthy en Martien,

Hans-met-apestaartje,

Sjefke,

wij hebben de kalkverf in NL gekocht, bij ene Hella P. im A'dam aan laten maken, zuiver omdat wij in de winter de tijd hadden en in het voorjaar in LDF snel klaar wilden zijn. Duur maar goed. Intussen hebben wij vergelijkbare kalkverf hier in F ook ontdekt, maar dan alleen in kant-en-klare blikken die je desnoods met pigmenten aan je eigen smaak aan kunt passen.

Aanbrengen:

Hechtlaag gerold en in de hoeken met kwast, en dan 1x kalkverf, ook met roller en kwast. Wij wilden het enigzins ongelijkmatige effect van de enkele laag, met twee lagen dekt het heeel gelijkmatig (weten wij van een ander project).

Over vuil aantrekken kunnen wij na meer dan drie jaar niets zeggen (onze muren zijn dan ook zandkleurig), en bijwerken: ja dat is bij onze ongelijkmatig geverfde muren geen probleem , die zien sowieso overal 'bijgewerkt' uit :-))

Succes ermee!

Christian von Klösterlein (+Hanna)