Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Juridische zaken

Juridische zaken

Wie in Frankrijk onroerend goed koopt of (ver)bouwt, krijgt met notarissen te maken. Of soms ook met deurwaarders en advocaten.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Verplicht gras maaien

Auteur Bericht

avatar#6865
puk
Berichten: 5
Reacties: 110

#0 Geplaatst: 2009-07-27 01:55:01

Van de Mairie kreeg ik een brief dat het gras rondom mijn huis gemaaid moet worden, we zijn er dit jaar nog niet geweest.

De burgemeester stelde een termijn van twee weken, anders zou hij mijn terrein door een firma laten maaien en de kosten aan mij doorberekenen.

Heeft iemand ervaring of dit zo maar kan?

puk

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#1 Geplaatst: 2009-07-27 10:17:17

Da's een leuke verrassing !

Wist niet dat in LDF zo goed op het uiterlijk van de omgeving wordt gelet. Of zou dat alleen bij buitenlanders het geval zijn ? Want voor de rest ......laisser faire laisser passé.

Kijk in NL kan zoiets wel worden opgelegd; lokaal geldt vaak een distelverordening. Voordat het zaad van distel rijp is en in de weilanden gaat uitzaaien, geldt de verplichting om te maaien.

Maar tegenwoordig wordt ook milieuvriendelijk bermbeheer toepgepast; niet te veel maaien om de diversiteit van flora van bermen en weilanden te behouden/versterken.

Dit vraaagt wel om actie. Zou toch eens navragen waar deze aanschrijving op is gestoeld en waar de bevoegdheid van de maire vandaan komt. Zou snel een bezwaarschrift indienen (om gekke/hoge kosten te voorkomen) en zeker zelf het heft in handen blijven houden en naar LDF af te reizen of een bekende bij jou in de buurt te vragen het gras te (doen) maaien.

Voor dit soort gevallen/incidenten heb ik een 'beheerder'; een nederlander in de buurt die op het huis 'past' (er af en toe langs rijdt om te zien of alles nog in orde is/lijkt -komt er voor zijn werk toch  voorbij-), mijn telefoonummer/mailadres heeft en de sleutels van het huis heeft gekregen. Mocht er actie nodig zijn terwijl ik in NL vertoef, dan kan ik met hem overleggen wat moet gebeuren en kan hij het in gang zetten. Daar hebben we dan de maire niet voor nodig.

Toch ........... als hiermee de teerling wordt geworpen, waar zal het eindigen? Het begint met gras maaien, daarna wordt je verplicht je het terrein op te ruimen, de kozijnen te schilderen, de muren te herstellen, de afrastering op orde te brengen, het dak te voorzien van een bepaalde pan, de regenafvoeren in glimmend koper uit te voeren, een alarmainstallatie aan te brengen, in de winter de weg sneeuwvrij te houden, de houtkachel te verwijderen en de woning op gas te verwarmen ................ Tja ik kan nog wel even doorgaan.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2009-07-27 10:17:59

Ja, dit kan zo'n aanmaning is per locatie verschillend, van een sanctie heb ik nog nooit gehoord...

avatar#5076
de Mereltjes
Berichten: 14
Reacties: 170

#3 Geplaatst: 2009-07-27 10:55:27

Hoe de wtgeving precies is weet ik niet. Een paar jaar geleden heeft een buurman boer bij mij in het buitengebied ook een "verzoek" gekregen om bepaalde terreinen of stroken bij weggetjes van overvloedig oud en gedroogd hoog gras te ontdoen in verband met brandgevaar. Kan me daar wel iets bij voorstellen.

In jou geval zou ik even contact met de burgemeester of secretaris contact opnemen om te overleggen en tot een oplossing te komen.

avatar#7329
Voorbijganger
Berichten: 0
Reacties: 2

#4 Geplaatst: 2009-07-27 15:56:13

Ja, op grond van de brandverordening is het verplicht rond het huis het gras voldoende laag te maaien. En terecht, heb ik meegemaakt.

De regeling zit iets ingewikkelder in elkaar, maar als je een brief krijgt dan zul je er wel toe moeten overgaan, omdat de regeling van toepassing is.

Bovendien zal de verzekering - bij brand - niets uitbetalen.

Ik heb het gezien in mijn dorp dat bij absente eigenaars het gras in opdracht van de gemeente werd gemaaid. 

Overigens is er niets mis met een dergelijke regeling. Bewoners die in augustus hun gras niet hebben gemaaid zijn een gevaar voor de gemeenschap en moeten daarom hard worden aangepakt.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#5 Geplaatst: 2009-07-27 16:09:25

Niet overal verplicht, maar wel in Provence Alpes Côte d’Azur, Poitou-Charentes, Aquitaine, Languedoc Roussillon, Corse, Midi Pyrénées, en de départements  l’Ardèche (07) en la Drôme (26). Kijk eens hier en anders even googelen op "débroussaillage obligatoire".

Ik denk dat het verstandig is om bij de Mairie even na te vragen hoe het zit want per département kan het zelfs nog aangescherpt zijn. Het gaat om tenminste 50m rondom het huis.

avatar#6865
puk
Berichten: 5
Reacties: 110

#6 Geplaatst: 2009-07-27 20:12:38

ikzelf zit in de Limousin, geen bos dus en al helemaal geen bosbranden.

De buren zeiden ook al dat de burgemeester gek is maar evengoed heb ik een probleem.

Dus wellicht eens even navragen op de prefecture.

In de brief van de Mairie werd geen afstand genoemd (50, 100 of 200 m) of de wettelijke bepaling waaro het dwingende verzoek gegrond was.

als ik hier eens kijk moet je zelfs het gras van de buurman nog maaien.

alvast bedankt voor de informatie.

puk

avatar#7329
Voorbijganger
Berichten: 0
Reacties: 2

#7 Geplaatst: 2009-07-28 09:00:34

Zoals Taciturne al zegt, het geldt niet voor alle departementem. 

Of het bossig is is nier allesbepalend. In Languedoc, in een buurt met uitsluitend graslanden,  heb ik het meegemaakt dat er brand ontstond ergens midden op een weiland (door een glas of zo). De weilanden waren nog niet gemaaid.  Binnen de korts mogelijke tijd stond de gehele omgeving in de fik. Als er geen brandblusvliegtuigen waren geweest, dan had ons huis en ons dorp er niet meer gestaan.

Zuid Franse, Griekse en Spaanse toestanden ontstaan zo maar, ondanks het feit dat er hier (buiten de erfafscheidingen) nauwelijks bomen zijn. Brandend gras is bovendien moeilijk te blussen.

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#8 Geplaatst: 2009-07-30 00:47:09

Jeetje! Ik had er nog nooit van gehoord. Lijkt me beetje op 'abus du pouvoir' van die maire. Tsja ik kan me voorstellen dat in sommige erg droge streken er een duidelijke wettelijke regeling is, waarbij je niet alleen onderhoud moet doen om bosbranden te voorkomen, maar opdat uit voorzorg een brand in jouw weiland niet overslaat naar naburige percelen en/of bebouwing.

Zo ben je dus ook verplicht om bomen zodanig te (laten) snoeien vanwege EDF, die onder die leiding groeien dat die geen gevaar vormen voor hun stroomleiding.

Wordt LDF niet zolangzamerhand een nachtmerrie voor 2e huizenbezitters van diverse nationaliteiten? En ik vraag me bovendien af of puk wel/niet geaccepteerd werd door direkte buren?

"Wij", m'n buren en ik besluiten al een 10-tal jaar wat gebeuren moet vanwege een Franse wet. En in La Creuse komen dergeliike branden niet voor! Limousin omvat 3 provincies. Ik woon in het grensgebied met Indre (36) en Allier (03).

Voor de Indre heb gewoon gezien/meegemaakt dat vele tarwevelden in brand stonden door een 'combine' die en panne was. Vochtig hooi kan door broei spontaan ontbranden op een hooizolder. Het is echter niet nodig dat een heel brandweerkorps vrijwel een hele dag aan het 'blussen' was op een vlak veld.

Maar nu juist inmiddels eergister zijn 2 brandweerlieden in staat van beschuldiging gesteld in de streek van Sartène in Corsica.

Ik ken Île de Beauté vrij goed en een ouwe professionele brandweerman vertelde me zeker 36 jr. geleden al dat 95 % van de branden daar werd aangestoken!

Door welk motief meestal?

AFGUNST en dus niet door een Corsica-vrij-beweging,

Als dan bovendien 2 dronken Corsicanen die een uit de handgelopen fikkie bij Ajaccio hadden gesticht werden veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf, vraag ik me (juridisch) af die 2 vrijwillige brandweerlieden eigenlijk nog veel zwaarder gestraft moeten worden...

Of wordt dit feit soms ook gecovered door een vertegenwoordiger de l'Etat?

Maar puk zorg er met je buren voor dat je schapen op terrein hebt, dan ben je nog beter af, dan tegen een angsthaas van een burgemeester ingaan!

Groeten van,

Bruin.

avatar#6865
puk
Berichten: 5
Reacties: 110

#9 Geplaatst: 2009-07-30 13:25:22

Ik heb inmiddels contact gehad met de Mairie en het lijkt nogal mee te vallen.

Ze dachten dat ik helemaal niet meer zou komen dit jaar, meestal zijn we er al in mei maar door omstandigheden dit jaar dus niet. Ze waren inderdaad bang voor branden.

Met mijn buren sta ik in prima relatie, er is mij ook al eens gevraagd of ik er geen paarden op wilde laten grazen om het een beetje onder controle te houden (het is ca 1 hectare)

Ik heb beloofd dat het binnenkort gemaaid gaat worden en nu is ook de termijn van twee weken van tafel, zo werkt dat blijkbaar in een dorpje.

Tegen de burgemeester ingaan is meestal inderdaad niet zo'n goed idee.

Zoals gezegd zit ik in de Limousin maar in Zuid-Correze, dus best regenachtig af en toe, van bosbranden in onze omgeving had nog niemand wat gehoord.

Ze zijn hier wel heel erg van maaien hoor, iedere dag hoor je de bosmaaiers en motormaaiers ronken en de meeste grasvelden liggen er smetteloos bij.

Bedankt voor jullie adviezen en links. en maai ze.

puk

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#10 Geplaatst: 2009-07-30 23:40:41

OK tant mieux alors  puk,

Toch snap ik hier iets heel essentieels niet!

Door wie werd die Maire benaderd om actie te ondernemen tegen jou, die nalatig zou zijn?

Zijn het de buren van jouw buren soms?

Maar ik woon daadwerkelijk al ruim 10 jaar in La Creuse en m'n buren en ik hebben eind 1999 een grote ramp meegemaakt. Dat helpt dan kennelijk met 'les moyens à bord' om in zo'n volkomen 'radiostilte' en electra zelfs met (buiternlands) mobieltje te overkomen.

Ik blijf tuurlijk wél de Buitenlander zogezegd, maar mijn direkte buren verdegingen mij door dik of dun zogezegd en dus ook tegen een Parijzenaar die daar z'n vakantiehuis heeft. Wij maken dus onderling grappen over die 'connard' die elk jaar een nieuwe Mercedes koopt/inruilt. De man is vm. kampioen Judo, maar kan z'n 4 x 4 wheeldrive al nauwelijks meer bestijgen. Z'n vrouw is wel aardig en hij? Een ego-tripper die dankzij haar familliekapitaal z'n sportschool in Evelines draaiend houdt!

Voilà de schone schijn van figuren, die meer te makken lijken te hebben dan ik.

Je dient puk, overigens wél even uit te kijken met dat laten grazen, want het kan na enige jaren als 'pacht' worden gezien. Maar daarover heb ik al eerder geschreven hier op dit forum.

Groeten van,

Bruin BV.

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#11 Geplaatst: 2009-08-01 20:36:38

Dag Puk, ook wij zitten in het zuiden van de Correze, tot nu toe nooit iets dergelijks gehoord of meegemaakt, ondanks dat wij ook nog eens regelmatig een flink BBQ vuur stoken in de zomermaanden. Wel oppassen met het laten grazen van andermans dieren op je grond, daar kom je moeilijk van af zoals wij in het begin hebben meegemaakt.

Willem