Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Oldtimer invoeren

Auteur Bericht

avatar#7324
Mara
Berichten: 1
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2009-07-30 13:03:35

Onlangs heb ik een oldtimer (ouder dan 25 jaar, gaat binnenkort naar 30 jaar) auto en motor ingevoerd.

Voor de motor kreeg ik geen certificat de conformíté omdat het een amerikaanse motortype was die ze niet kenden in Frankrijk (japans merk). Bij de sous préfecture hebben ze mij er niet op geattendeerd dat ik een carte grise de collection kon aanvragen omdat de motor ouder was dan 25 jaar. Bij de Fédération  Française des véhicules d\'époque F.F.V.E. is een verklaring op te  vragen waarmee men eenvoudig een carte grise de collection kan verkrijgen bij de sous préfecture zonder certificat de conformité. Men dient 2 foto\'s van de auto/motor, kopie kentekenbewijs en ten  naamstellingsdeel, kopie legitimatiebewijs, kopie edf nota, kopie  inklaringsbewijs (hotel des impots) en een ingevuld formulier van de  FFVE die te verkrijgen is bij  Drire/Sous Préfectuur of FFVE en een  cheque van 50 euro. De originele papieren > moet je bewaren voor het  bezoek aan de sous préfecture. Wel zijn er regels verbonden aan de  carte grise de collection. Men mag alleen in eigen en aangrenzende  departementen rijden. Wil je daarbuiten rijden dien je 3 dagen  vooraf toestemming te vragen bij de sous préfecture (via een  bonnenboekje die je krijgt).
Zie site www.ffve.org  In 1e instantie wilden ze bij de sous préfecture wel een controle  technique van de auto, maar dit bleek bij aanvraag van de carte grise de collection niet nodig te zijn. Ik heb begrepen dat dit niet nodig is voor een oldtimer. Mochten er nog vragen zijn, mail gerust. Hopelijk hebben andere mensen iets aan onze ervaring.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#1 Geplaatst: 2009-07-30 19:14:51

Helder Mara, toch een kleine aanvulling ondanks de overige berichten op dit forum over "oldtimers".

Behalve in 'actieradius' ben je ook beperkt in laadvermogen met "véhicule de collection" op het kentekenbewijs,  Al die lollige Tubes en Estafettes want zo ècht Frans... je mag er geen zak cement mee vervoeren als er "véhicule de collection" op het kentekenbewijs staat,

En dan de waardevermindering. Dit kan wel enkele duizendjes schelen...

Keep them rollin', dat wel.

Peter. 

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#2 Geplaatst: 2009-07-30 20:29:08

Jeetje Mara,

Wat een vaag verhaal toch van die sous-prefectuur! Het bevestigt mijn idee dat ze daar zelf niet op de hoogte zijn van de Franse wetten terzake en bovendien verschilt het nog aanzienlijk tussen departementen en France.

Voor ik verder inga op die bak onzin die men je tracht te verkopen een duidelijke vraag:

Waarom heb je zowel motor als auto niet op Nederlands Kentekenbewijs laten staan?

Je betaalt immers voor een oldtimer geen enkele wegenbelasting meer NL!

En dus ook niet in LDF, want die zit gewoon in de benzineprijs verwerkt.

Het is volmaakte onzin van die ambtenaren omdat:

a) Omdat ook een oldtimer een 2-jaarlijkse 'APK' (CT) keuring dient te ondergaan. Logisch omdat de veiligheid op de weg gegarandeerd moet zijn. Maar de keuringseisen zijn op bepaalde onderdelen, zoals emissie van CO2 wel duidelijk lager en afgestemd op bouwjaar!

b) Onzin dat je met die kar slechts in aangrenzende departementen mag rijden!

Dan kun je juridisch gesproken wijzen op het feit dat 1000-den oldtimers met CT en frans kentekenbewijs rondrijden en dat dat het ongefundeerde discriminatie IS!

c) Een moderne auto met rechts stuur (GB etc.) krijgt vrijwel nooit een CdC en daarna een CG, via DRIRE, omdat in de Franse wet staat dat het stuurwiel en pedalen links moeten zitten.

Vandaar dat je hier zoveel Engelse auto's ziet rondrijden met Engelse nummerplaten en geen Gendarme maakt zich daar zorgen over als het rijbewijs van de bestuurder nog valide is.

Groeten van,

Bruin.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#3 Geplaatst: 2009-07-31 09:36:16

Erik Erik Erik, wat bak je ze weer bruin.

U hebt werkelijk overal verstand van, en ik? Ik ken mijn plaats.

Maar kijk eens goed om u heen bij u in de Creuse, met al die Britten. Daar rijden nogal wat auto's met een Frans kenteken en het stuur rechts.

Maar goed, ik ken mijn plaats en laat het hierbij.

Peter.

P.S. vanwege Puk: "Filosofisch"? Techneuten vs. psychologen? Geleuter, ik heb er geen ander woord voor. 

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#4 Geplaatst: 2009-08-02 16:52:30

Beste Aardman,

Ik heb nog steeds geen 'poep' in m'n ogen hoor! Want voor een echte oldtimer zal dat via de de info op www.ffve.org importeren wel mogelijk zijn.

En in mijn stuk onder c) staat dat dit met moderne Engelse auto's niet lukt.

Bovendien heb ik nog nooit een moderne engelse auto met frans kenteken zien rondrijden ... dat dat vanuit een ander dept. wél is gelukt ...?, maar dat weet ik dus niet.

Kijk maar hier .

En dan vooral het stukje daar van AlexP81 daar én 2e alinea daar:

"Par contre pour que tu puisses avoir ce certificat de conformité, il faut absolument que le modèle précis que tu achètes (le type) ait été importé en France. Donc si c'est pour prendre un modèle non importé chez nous, ça  ne sera pas possible avec autant de facilité (faudra faire une Réception à Titre Isolé à la DRIRE)."

En de DRIRE in Limoges, waar je je tegenwoordig moet vervoegen voor feitelijke keuring, doet erg moeilijk hoor.

Gr. v. Bruin.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#5 Geplaatst: 2009-08-02 18:10:55

Geachte mede-klassiekerliefhebbers,

Ik ben zelf op dit moment verwikkeld in de procedure om één van de mooiste klassieke auto's ooit gemaakt ;-) in FR te importeren. Het gaat hier om mijn Ford Mustang Convertible V8 GT uit 1966, in 1998 vanuit de USA in NL ingevoerd en toen op NL kenteken gezet. Nu dus vanuit NL naar FR over te brengen. Deze slopende procedure heeft mij noodgedwongen tot een soort deskundige op dit gebied opgevoed. Uit dien hoofde wil ik graag mijn ervaringen met u delen en op hetzelfde moment de nodige aperte onjuistheden in de bovenstaande bijdragen aanwijzen.

Allereerst heb ik geprobeerd een normale carte grise te krijgen. Daartoe van de Franse Ford importeur een "attestation de conformité partielle" ontvangen. Daarin staan de verschillen tussen de oorspronkelijke USA uitvoering en de in FR op de markt gebrachte uitvoering. Dit betreft met name verlichting en typenummering.

Met deze "attestation de conformité partielle" geprobeerd bij de Prefecture een carte grise aan te vragen. Niet gelukt, met een "attestation de conformité partielle" moet je naar de DRIRE  voor een individuele goedkeuring genaamd "Reception a Titre Isolé" oftewel RTI.

Voor de RTI bij de DRIRE een enorm formulier ingevuld, de auto laten wegen, documenten van de EU keur koplampen, etcetera. Na enige weken reactie van de DRIRE. De 1966 Ford Mustang is destijds in FR uitsluitend geleverd met schijfremmen vóór, de mijne heeft trommelremmen rondom, dus een RTI is niet mogelijk. De enige methode om toch een FR kenteken te krijgen is een carte grise de collection.

Conform de procedure in het eerste bericht een attestation de vehicule de collection aangevraagd bij de FFVE. Deze inmiddels ontvangen, en de aanvraag voor een carte grise de collection is inmiddels onderweg naar de préfecture. Dus we wachten weer eens af.

Echter, de opmerkingen over de beperkingen van de carte grise de collection in bovenstaande berichten zijn niet correct. Zoals wellicht bekend is men in FR bezig het hele kentekenregistratiesysteem op zijn kop te zetten. Bij deze verandering verdwijnt het departementsnummer uit het geregistreerde kenteken; er blijft slechts een redelijk vrijblijvende weergave van het departement op de kentekenplaat. Daarmee wordt het dus ook onmogelijk de beperkingen van de carte grise de collection, namelijk het rijden in je eigen departement of de departementen daaromheen, te controleren. Met andere woorden en kort gezegd, met ingang van 15 juni 2009 zijn de voorwaarden van de carte grise de collection als volgt gewijzigd:

- Minimum leeftijd van het voertuig 30 jaar (was 25)

- Controle technique elke 5 jaar (was nooit)

- Onbeperkte verplaatsing in FR en daarbuiten (was binnen eigen- of omliggende departementen, daarbuiten aanmelding vooraf vereist)

- Omzetting carte grise de collection naar carte grise normale niet mogelijk

Door deze verandering is de carte grise de collection ineens een stuk interessanter en impliceert daarmee niet langer een waardevermindering van het voertuig. Sterker nog, een carte grise de collection kan weleens de enige manier blijken te zijn om een oude auto op de weg te houden die niet meer aan de geluid/milieu eisen bij de controle technique voldoet.

Zie voor meer informatie de recent geheel vernieuwde site http://www.ffve.org/.

Salutations, Jos

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#6 Geplaatst: 2009-08-02 23:26:21

Dan hebben we in NL toch echt een heel liberaal systeem voor oldtimers.

Had gedacht ooit mijn verzameling motorfietsen (35 stuks met bouwjaren tussen 1932 en 1958) en oldtimer cabrio (bj 1984) over te brengen naar LDF als ik daar permanent ga wonen.

Lijkt zo te zien in ieder geval bureaucratrisch geen goed idee. Leve het verenigd Europa.

Gelukkig heb ik de keuze ze op NL kenteken te laten staan.

Moet ik misschien maar doen.

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#7 Geplaatst: 2009-08-03 19:13:35

Ja Sjefke,

Dat liberale systeem in NL of BE maakte het ook mogelijk om zelfs een oldtimer 'om te katten' zogezegd. Je moet echter wél een Franse Verzekeringsmij zien te vinden, die bij permanente vestiging daar je voertuig wil verzekeren!

Op een NL-polis blijven rijden is bij de meeste niet mogelijk. Bij AXA deed men niet al te moeilijk voor tijdelijk verzekeren op een (nog) NL-kentekenbewijs. Sommige vragen echter dwingend een Franse CG en bovendien bewijs van je NL-verzekering van schadevrij rijden van meer dan 50% bonus-malus.

Het is dus niet evident dat het je zou lukken. En idd. Lang Leve verenigd EU, want er is geen sprake van harmonisatie ... slechts van coôrdinatie! Dat maakt dat ieder land zo z'n eigen regels er op na kan houden en die zijn in LDF voor meerdere uitleg vatbaar.

Ga er maar aan staan ...

@ Jos,

Ik ben je uiterst dankbaar, dat je hier nu sommige aannames ontzenuwt.

Ik bezit helemaal geen oldtimer, maar een inmiddels 13 jr. oude Opel Omega.

Voor zover ik (nog) weet is de grens van 'oldtimer' 16 + jr. in NL.

Maar om die hier in te voeren 8 aug. 3 jaar geleden, vindt men hier op dit forum zo de nodige ondervonden moeilijkheden van 'onbekend' bij  DRIRE en de prefecture te Guérèt.

Wat raar toch die niet erg best te verklaren verschillen, getuige je quote:

"

- Minimum leeftijd van het voertuig 30 jaar (was 25)

- Controle technique elke 5 jaar (was nooit)

- Onbeperkte verplaatsing in FR en daarbuiten (was binnen eigen- of omliggende departementen, daarbuiten aanmelding vooraf vereist)

- Omzetting carte grise de collection naar carte grise normale niet mogelijk".

Waarom een CT elke 5 jaar? Is een collectioneur ook een sleutelaar, die de oldtimer tiptop technisch rijvaardig houdt?

2e punt, verklaarbaar omdat je CG met nummerplaten idd. niet meer naar dept. herleid kan worden...echter wél via ingeschreven adres op die CG én een zg. Politienummer.

3e punt, ja gelukkig opgeheven nu, want sloeg zogezegd juridisch nergens meer op in EU 2009.

En ik heb het Franse systeem, zo'n 12 jr. geleden buitengewoon gewaardeerd, omdat het zo 'failsafe' was tov. NL. Maar nu 'les fonctionaires' hier nu ook niet zeker zijn van hun baan, verzinnen die van alles om hun baan vooral veilig te stellen.

Uit wetsteksten overigens, die zelfs Fransen niet meer begrijpen, valt op te maken dat het een soort Lotto is geworden of je wél of niet in overtreding bent.

Met beste groeten van.

Bruin.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#8 Geplaatst: 2009-08-05 12:52:26

Bruin,

twee kleine aanvullingen/toelichtingen/correcties:

Voor zover ik (nog) weet is de grens van 'oldtimer' 16 + jr. in NL.

Neen, is in NL sinds jaren 25 jaar.

Waarom een CT elke 5 jaar? Is een collectioneur ook een sleutelaar, die de oldtimer tiptop technisch rijvaardig houdt?

Het is toch wenselijk dat ieder voertuig dat op de weg is door een onafhankelijke instantie gekeurd is.

Op deze basis zeg ik:

Er zijn ook mensen die hun oldtimer zuiver uit kostenoverwegingen dagelijks rijden. Keuren dus.

Andersom maakt ook de beste sleutelaar fouten of ziet dingen over het hoofd, juist omdat hij met zijn auto/motorfiets meeleeft - je went aan gebreken. Keuren dus!

En waarom om de vijf jaar ipv 2 jaar? Omdat oldtimers over het agemeen minder kilometers maken.

CvK 

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#9 Geplaatst: 2009-08-05 15:07:16

Heb vanuit  mijn hobby vanuit de VMC samen met de FeHac eind jaren '80 mee mogen werken aan het opzetten van de toen nieuw in te voeren houderschapsregeling incl APK. Dat was bepaaald een 'gevecht' met de toenmalige overheid. Maar er zijn resultaten geboekt waarvan we nu nog de vruchten plukken:

Voordeel voor de oldtimerfanaat:

- voertuigen ouder dan 25 jaar wegenbelastingvrij

- geen APK verplichting voor motorfietsen

- mogelijkheid om voertuigen te schorsen (met voordelige regeling voor hen met meer dan 5 voertuigen)

Inmiddels zijn verdere aanpassingen doorgevoerd:

- geen APK plicht meer voor personenauto's van voor 01-01-1960

- APK voor personenauto's ouder dan 30 jaar nog maar 1x per 2 jaar

Dat laat zien dat de overheid (nog steeds) veel vertrouwen heeft in de eigen verantwoordelijkheid maar ook kennis en kunde van de voertuigeigenaar. Vinden we uiteindelijk niet allemaal dat de bemoeienis van de overheid terug moet worden gedrongen?

Kijk (neem mijzelf als jarenlang ervaringsdeskundige) met een oldimer-auto ga je echt niet dagelijks de weg op. Het lijkt leuk in het begin maar geloof me het wordt uiteindelijk echt afzien ! Want alle accessoires die hedentendage standaard in auto's te vinden zijn (bijv stuurbekrachtiging en airco) moet je toch echt in een oldtimer node missen.

En trouwens als je op leeftijd bent is het ook voor een mens niet wenselijk marathons te blijven lopen.

Wat ik mij wel (uit oogpunt van bovengemaakte opmerking 'kostenoogpunt') kan voorstellen is dat uiteindelijk een eis wordt gesteld dat de oldtimer-eigenaar  tevens een voertuig bezit waarvoor de houderschapsbelasting wel geldt. Maar goed, dat is dan wel een maatregel die slechts een zeeeeer beperkte groep zou treffen en derhalve wetstechnisch gezien niet efficient is.

Voor wat betreft mijzelf (achtergrond jurist) doe ik alles zelf aan mijn voertuigen. Uiteraard tenzij ik daarvoor bijv zeer speciaal gereedschap / specialistische kennis nodig heb. De kick bij mij ligt meer in het sleutelen/opknappen dan het rijden. Van een bonk roest een 'net-zo-goed-als-nieuw' voertuig te maken. En dan wordt die gestald en komt vrijwel nooit meer op de weg. En dus ben ik maar wat blij met 'onze' NL oldtimerregeling !!!!!

Het is immers (ook voor menigeen met onroerend goed in LDF) maar waar je eigen uitdaging ligt.

avatar#7314
tap
Berichten: 7
Reacties: 21

#10 Geplaatst: 2009-08-05 15:26:48

heren,

Dit is voor mij een interessante discussie en zou hier graag nog wat aan toevoegen, resp. wat vragen stellen.

Na de papieren rompslomp en CT keuring, zie andere links, wordt ik geconfronteerd met een afwijzing door DDRIRE omdat de plaque du constructeur niet aanwezig is.

Het chassisnummer is overigens wel aangebracht.

Ter info : CT is goedgekeurd met 1 enkele opmerking over het ontbrekende PDC.

Heeft iemand hier ervaring mee hoe dit op te lossen.

DDRIRE constateerde ook dat de gewichtsaanduiding op mijn nederlandse kentekenbewijs niet overeenkomt met de gegevens op het homogenisatieformulier. 

Dit was snel op te lossen door een weging te laten uitvoeren door een bevoegde instantie. In mijn geval op de vuilnisbelt !!!!!!

Dit hebben zij geaccepteerd.

Salliant detail is dat de auto 27 jaar geleden als tweedehands uit LDF in NL is ingevoerd, en ik thans het omgekeerde beweging maak.

Al met al ben ik nu sinds Maart bezig, hier en daar wat centen lichter, en ik overweeg om Sjefkes opmerking te volgen. Dan maar geen LDF kenteken voor deze auto.

Resteert de vraag hoe om te gaan met de APK keuring in NL, want ik heb weinig trek om 2400km (visaversa) met deze auto te rijden.

Ook op andere links treft ik hier opmerkingen over. Wellicht is er nu iemand die thans een inventieve oplossing heeft gevonden. Of wordt het toch wachten op daden van het Min. van Verkeer, een discussie in NL die ik nauwgezet volg.

Overigens was het invoeren van onze andere auto (3 jaar oud) geen enkel probleem, binnen 6 weken ontvingen wij de Carte Crise met bijbehorend kenteken.

tap

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#11 Geplaatst: 2009-08-05 16:22:22

@ TAP

in het kader van de europese eenwording is ook reeds sprake geweest dat APK keuringen tussen lidstaten zouden (mogen/moeten) gelden.

Er staat mij iets bij dat in Belgie keuringsstations een APK kunnen uitvoeren op een NL gekentekend voertuig. Dat wordt dan gemeld bij de RDW een het voeruig is weer (voor NL voor 1 jaar) goedgekeurd.

Ik weet niet of dit inderdaad reeds praktijk is en of in LDF dat ook mogelijk is.

Je zou die vraag bij de RDW (www.rdw.nl) moeten stellen. Ook ik ben benieuwd naar het antwoord. Maar in het (m.i. uitzondelijke) geval de RDW deze praktijk zou goedkeuren, dat betekent niet tevens automatisch dat de CT in LDF de NL gekentekende auto daadwerkelijk zal (willen) keuren.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#12 Geplaatst: 2009-08-07 12:10:48

@ TAP

In dit geval zou je ook een Carte Grise de Collection (CGC) kunnen overwegen, zie mijn bijdrage hierboven. In dat geval heb je niets met de DRIRE te maken.

Salutations, Jos

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#13 Geplaatst: 2009-08-08 07:41:31

Even reagerend op de APK-discussie binnen dit onderwerp, m.n. op Christian. Het is m.i. nooit bewezen dat de APK (i.t.t gordelplicht en helmplicht bij motorfietsen) een vermindering van ongevallen of slachtoffers geeft. Het was wel een heel goede methode om het wagenpark te saneren en daarmee aan dealers en garagehouders meer werk (= inkomen) te geven.

Het is nog steeds het gedrag van de berijder/automobilist dat bepalend is voor het ongevalsrisico.

Als je een auto hebt die niet geweldig remt of als een dweil op de weg ligt -zoals vele oudere auto's- pas je je rijgedrag aan. Bezitters van oudere auto's en motorfietsen weten dat duvels goed, bovendien anticiperen ze maximaal want ze willen niet dat ze schade aan hun gekoesterde antiquiteiten krijgen. Daarom ben ik het van harte eens met regelingen die de APK voor (zeer) oude auto's en motorfietsen afschaffen of in hoge mate "spatiëren".

Steven

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#14 Geplaatst: 2009-08-08 08:10:00

Goede morgen Steven,

ik wil even op de door jou ingeslagen zijlijn ingaan (off-topic vind ik in dit geval een te zwaar woord).

Wat jij zegt is ook mijn mening. De gedachte achter APK, TÜV, CT en soortgelijke keuringen is dat men de technisch onveilige voertuigen uit wil bannen. Maar omdat wij nu weten dat de meeste ongelukken niet door technische mankementen maar door menselijke fouten veroorzaakt worden zou hedentendage eigenlijk een PK = 'persoonlike keuring' of BK = bestuurderkeuring of een 'psychologische test' het aangewezen middel zijn om het aantal ongelukken terug te dringen.

Oldtimers zijn over het algemeen veiliger dan het gemiddlde voertuig. Waarom hebben verzekeraars zo voordelige Oldtimer-verzekeringen? Niet omdat zij van oldtimers houden maar uit zuiver commercieele overwegingen: wie weinig schade heeft betaalt weinig. WA-verzekeringen van 35-75 €/a zijn geen uitzondering.

Oudere bestuurders rijden ook meestal veiliger. Ik citeer uit mijn hoofd:

in Zwitserland zijn 40% van de bestuurders ouder dan 50 jaar, zij zjn goed voor 30% van de afgelegde kilometers, maar zijn alleen bij 8% van de ongelukken betrokken.

Even ter zijde:

In NL vallen in de laatste jaren 700-800 doden door verkeers- ongelukken, meer dan 1500 door zelfmoord, en meer dan 2500 door medische fouten. Waarbij het aantal vekeersdoden en hard gegeven is terwijl bij de twee andere een zekere onzekerheidsmarge bestaat.

Dit even uit mijn werk (hobby) in de oldtimer-journalistiek.

Bon voyage voor iedereen, vooral met een oude auto/motorfiets/ brommer

Christian von Klösterlein

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#15 Geplaatst: 2009-08-08 08:30:15

Het is mijn dagelijks werk om gezondheid en werk te "matchen" bij individuen en ook daarbij is de voorspellende waarde t.a.v. ongevallen en ziekte-uitval zeer ver te zoeken. Zo ken ik niet geweldig ingestelde diabeten die toch prima als vrachtwagenchauffeur functioneren omdat ze hun beperkingen kennen, zorgvuldig hun medicijnvoorschriften en leefregels in acht nemen. Dit i.t.t. kerngezonde jonge kerels die rustig het stuur pakken na een nachtje doorhalen, ongeduldig op hun voorganger blijven plakken en bij het minste of geringste op de claxon drukken.

Ik ben dan ook niet voor uitbreiding van medische keuringen maar wel voor praktijktesten voor bijvoorbeeld oudere bestuurders. Wel graag even het gezichtsvermogen testen, dat wel.

Steven

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#16 Geplaatst: 2009-08-08 08:32:37

Oja, en als ik op mijn Solex rijd, heb ik een niet gehomologeerd "potje" op mijn hoofd......  ;-))

Steven

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#17 Geplaatst: 2009-08-08 15:02:53

Ik wil even ingaan als 'fossiel figuur' op een aantal statements.

In NL moet een niet oldtimer ieder jaar gekeurd worden!

Die vers ingevoerde Opel (van mij) kreeg z'n CT ruimschoots op de technische keuring ook al was die van bouwjaar 1996 van de onafhankelijke keurmeester.

Toch zei hij mij dat er probleem was ivm. uitzonderlijke banden slijtage in de stuurinrichting van de voortrein. Ja dat had ik zelf ook al gecontateerd. En die Opel had z'n (toen) recente APK in NL ontvangen.

Maar ik was die Franse keurmeester uiterst dankbaar, omdat hij had geconstateerd dat het probleem in een van de fuseepennen was gelegen. Dat à la 150 € laten herstellen bij een gespecialiseerde garage op gebied van uitlijning.

Maar goed, ik kreeg die CG dus niet op grond van lichtmetalen velgen en 1 cm bredere banden door OPEL.FR

Ik kon mezelf wel voor het hoofd slaan dat ik het vragenformulier naar Opel.fr nauwkeurig had ingevuld over banden en velgenmaat per fax.

De oude Omega stond op originele velgen en weinig gesleten prima banden, maar was inmiddels in NL naar de sloper gegaan. Ik kon mezelf behoorlijk voor het hoofd slaan, dat ik banden én velgen niet even had laten overzetten  op nieuwere Omega!

Een voormalige collega was helemaal gek van racen op Zandvoort in van die bolides.

Wij als zijn collega's hielden vaak hun hart vast, want Henny S. deed het soms erg goed of slecht tov. 'plus malin collega's!' daar.

Hij heeft op een gegeven moment die research omgeving verlaten en is als zelfstandig ondernemer bij Epe (NL°).een 'oldtimer' restauratiebedrijf begonnen...vn. voor Engelse merken. Noem het: MG's enz. enz.

Toen hij me nog eens slippen leerde met toen een Dafje Marathon, was zijn 1e opmerking: "Jezus, wat een rare auto, is dit dus!" Ja dat was het dus maar je kon er soms wél wat rare dingen mee uithalen...bv. door op spielelgladde weg als een paard op 4 hoeven schuins omhoog te bewegen. Had ik al gedemontreerd eerder en de verkeersagent ter plekke keek of die water zag branden!!!

Raar figuur blijft die Bruin hier toch, of niet helemaal???

Groetjes van,

Knuffelbeer, want ik ben tegenwoordig minder 'ondernemend' voor bepaalde risico's.

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#18 Geplaatst: 2009-08-08 17:04:52

Tap,

Ik wil én kan je antwoorden.

Dat probleem had ik dus ook bij invoer van vorige Omega (ruim 10 jr. geleden).

Wellicht bestaat er dan een in corosseriekleur gespoten identificatienr. die je voor de Drire hier moet zien te  vinden! Ja, ik heb dat mbv. van buurman gevonden al 10 jaar geleden. Et voilà het nummer ingeslagen in de voorbrug bleek idd. 'het' fabricagenr. te zijn. Is dus niet carosserienr. of motornr. maar een unieke code, die maakt dat de Drire (AMBTENAREN!) voor CG een groen licht geven aan de Prefectuur die je kentekenbewijs afgeeft? Zonder die kun je het eenvoudig 'vergeten' om ooit een Franse CG te verkrijgen!!! Tegenwoordig sinds eerder dan 1996 staan al die gegevens op één identifiecatie 'plaatje' met popnagels bevestigd in de voorbalk van je auto.

oF JE HEBT ANDERE problemen om op de NL-wegen toegelaten 'ouwetje' in LDF toegelaten te krijgen.

De Nederlandse RDW is hoogst dubiueus, want ze geven in hun brochures aan met in't Frans vertaalde handleiding, dat je binnen 2 wkn. je import auto wél kunt invoeren!

Gewoon gelul dus, want schrijven in zelfde brochure met ( *) dat hieraan geen rechten kunnen worden ontleend!

Ja dan kan ik hier evenals 'Sjefke' nog wel enige juridisch onderbouwde verhalen ophangen, dat je daar in LDF nauwelijks verder mee komt, of ...moet je erg geluk hebben...

Technisch moet die auto ALTIJD volledig veilig zijn op de weg, ook al heb je geen ABS en nog andere veiligsheidsvoorzieningen, zoals in moderne auto's.

Dat betekent dan wél, dat IK geen kracht meer heb om in linkerbeen om 'vol in de rem' te gaan staan (zonder ABS) met zo'n 'oldtimer' om die koets zelfs met in achtname van remweg in huidige verkeerssitu's op TIJD tot slitstand te brengen bij eventualiteiten die ik niet kon overzien in huidig verkeerssitu's!

Toch rijdt ik dan in een 'automaat' al meer dan 40 jaar nagenoeg schadevrij dus.

Groeten van Bruintje Beer, hier.

avatar#6263
Fredo
Berichten: 4
Reacties: 13

#19 Geplaatst: 2009-12-09 12:36:00

Kampeerauto invoeren,

Al een aantal jaren heb ik plannen om bij mijn franse huis een camper te stallen om af en toe een tocht in Frankrijk te kunnen maken.

Van vrienden, die vanwege hun leeftijd het trekken met een camper niet meer zagen zitten, kon ik hun bijna 30 jaar oude mercedes 208 camper overnemen. 

Tot nog toe stuitte dat op bezwaren omdat ik geen zin had om elke 2 jaar met deze auto terug naar Nederland te rijden alleen maar om de APK keuring te laten doen.

Als ik het echter goed begrijp zijn er via de ffve wel mogelijkheden om in Frankrijk een carte grise de collection te verkrijgen zodat de camper gewoon in Frankrijk kan blijven staan.

Op het formulier waarop de voorwaarden omschreven zijn voor het verkrijgen van een "attestation" staat dat men voor een geimporteerde auto uit een EU land een"certificat des sevices fiscaux N 1993 VT nodig heeft.

Is er al iemand op het forum die ervaring heeft met de procedure en het verkrijgen van een carte grise de collection en weet of ik dit formulier echt nodig heb en waar ik dat dan kan krijgen, of dat een hand geschreven verklaring van de verkoper dat hij mij de camper verkocht heeft voor XXXX bedrag voldoende?

Verder vraag ik mij af of een CT nu noodzakelijk is of niet.

Alle tips om de procedure vlot te laten verlopen zijn welkom.

met vriendelijke goet,

Fredo

  

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#20 Geplaatst: 2009-12-09 18:35:26

Over dit vraagstuk is in dit forum al herhaalde malen geschreven. Gebruik de zoekmachine van het forum.

En wat betekent de afkorting ffve?

Wim

avatar#6263
Fredo
Berichten: 4
Reacties: 13

#21 Geplaatst: 2009-12-10 11:04:38

@Wim

FFVE= Federation Francaise des Vehicules d`Epoque

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#22 Geplaatst: 2009-12-12 17:59:27

Fredo,

Hier copy-paste ik een stukje van Jos (32) uit het frankrijkforum.nl die het zelf bij de hand heeft gehad:

" Trek je even niets aan van alle schreeuwerds hierboven die beweren dat FR op basis van Europese regels een kenteken moet verstrekken... in theorie is dat misschien zo maar in de praktijk ben je dood en begraven voordat je in zo'n procedure succes boekt.

Er is zoals hierboven reeds gememoreerd slechts 1 mogelijkheid: het aanvragen van een carte grise de collection (CGC). Daarvoor heb je een verklaring nodig die je kunt aanvragen bij de FFVE (www.ffve.org) en deze 'attestation' komt in de plaats van de CVO die je (neem dat maar aan van deze ervaringsdeskundige) nooit en te nimmer via DRIRE en dergelijke gaat bemachtigen.

Zo'n CGC heeft nog een paar voordelen, je hoeft maar 1 x in de 5 jaar naar de controle technique, je mag van die mooie ouderwetse zwart/zilveren kentekenplaten voeren en je kunt een goedkope klassiekerverzekering afsluiten.

Heb zelf onlangs het hele circus doorlopen, inclusief vergeefse pogingen tot een RTI bij de DRIRE, en rijd nu heel gelukkig rond met mijn CGC en ouderwetse kentekenplaten...

Salutations, Jos ".

Dat het hier en daar bij sommige (sous)prefecturen al helemaal fout gaat voor aanzienlijk minder oude auto's, is zoiets als een open deur intrappen.

11 jaar geleden had ik geen enkel probleem bij de DRIRE, maar 3 jaar geleden dus wél. En dat komt volgens mij gewoon omdat die dienst moest inkrimpen en de beoordeling van het dossier ineens in Limoges moest gebeuren. Ze wilden me daarheen ook nog gaan oproepen te verschijnen (120 km) rijden, maar dat heb ik categorisch geweigerd en gedreigd ze aan de hoogste ambtelijke boom te laten ophangen.

Dus die Jos hier spreekt idd. ook uit ervaring!

Bruin.

avatar#4899
banjoiste
Berichten: 9
Reacties: 96

#23 Geplaatst: 2011-02-01 15:54:36

Aansluitend op Fredo en Bruin:

Ik ben ook een gelukkige bezitster van een Mercedes 207D campertje uit 1978 dat tzt met Franse platen zal moeten gaan rondrijden, want als ik het goed begrepen heb, kun je geen Nederlandse platen aanhouden als je jezelf uit Nederland uitschrijft. Daarbij zit je inderdaad niet op 1500 verloren kilometers (en vier reisdagen met zo'n oudje!) te wachten om aan de tweejaarlijkse APK-verplichting in NL te voldoen.

Nu begrijp ik dat je via de FFVE wel aan de papieren voor het verkrijgen van Franse platen kunt komen, maar hoe zit het dan met het laadvermogen? Als je dan (bijna) niets meer mag meenemen dan is werkelijk gaan kamperen haast niet meer mogelijk, lijkt mij. Uit voorgaande stukken begreep ik dat het beperkt kunnen rondrijden met de nieuwe kentekens moeilijk te handhaven is, of krijgt een oldtimer dan kentekens oude stijl met het départementnummer als einde?

Nog een vraagje aan iedereen die dit leest: hoe kom je aan de papieren voor een auto die in Frankrijk niet bekend is? Ik zat laatst op een vergelijkingssite voor autoverzekeringen (gevonden via deze site) en mijn Daihatsu Cuore was daar niet te vinden. Concreet: mijn Cuore is uit 1992, voorzien van trekogen voor de triangel achter de camper en ó zo makkelijk voor het stokbroodje bij de bakker in het dorp, rijdt prima en die wil ik dus niet kwijt!

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#24 Geplaatst: 2011-02-01 19:03:00

Bonjour,

De departementsbeperking bij een "Carte Grise De Collection" is met de invoering van de nieuwe kentekenregistratie vervallen. Je mag nu met je CGC overal heen, ook naar het buitenland.

Problemen met het laadvermogen krijg je voor zover ik weet uitsluitend als je een klassieke vrachtwagen hebt. Bij mijn personenwagen is er niets veranderd, en ik zou niet weten waarom dat bij een camper wel zou gebeuren. Mits het natuurlijk een camper in de categorie VL is, dus eigen gewicht plus laadvermogen minder dan 3,5 ton.

Voor je Daihatsu contact opnemen met de Daihatsu importeur in FR en aldaar een "Certificat de Conformite" voor je autootje aanvragen. Als je die krijgt is er verder geen probleem. Krijg je deze niet of niet volledig, dan moet je voor een individuele keuring naar de DRIRE/DREAL. Dat leidt soms tot succes (nog gefeliciteerd Peter ;-) en soms tot (zelf)moordneigingen. Dus gewoon beginnen en kijken waar het schip strandt.

By the way, je hebt het hier over een triangel achter je camper voor je Daihatsu, en in een ander draadje beweer je ook zonder rijbewijs E te kunnen. Dit begrijp ik niet, of zie ik iets over het hoofd?

Salutations, Jos

avatar#5219
Renso
Berichten: 6
Reacties: 59

#25 Geplaatst: 2011-02-01 19:18:28

In Frankrijk is trekken met een triangel verboden!

Pas iets over gelezen maar zou moeten gaan zoeken waar...

Renso

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#26 Geplaatst: 2011-02-01 19:54:19

Salut Agnes, ik reageer eveneens in één keer op uw vragen hier en in andere draadjes.

'n Mercedes-busje uit 1978 dat is omgebouwd tot camper... ik houd op voorhand m'n hart vast als u dit voertuig door enige keuring in Frankrijk wil krijgen. 'n Contrôle technique zal wellicht nog lukken, maar dan volgt de Dreal (tot voor kort Drire). En zonder twijfel wordt het 'n zogenoemde réception à titre isolé, en dan volgt het afleggen van tests bij de Utac...

Stel dat u alle tests moet laten afnemen, dan bent u zomaar tegen de tweeduizend euro verder en u - neen, het busje - moet ervoor naar Linas-Montlhèry, zonder garantie op slagen.

Als, mits u erg veel geeft om de camper èn 'n beetje handig bent èn vaardig bent in het Frans, kunt u overwegen dit proces te beginnen. Voor details mag u me privé benaderen.

Wat die triangel betreft : ik zie wel eens circuskaravanen voorbij komen en daar hangt van alles achter 'n vrachtwagen (aanhangwagens, caravans, auto's, 'n tweede caravan). Dit lijkt me 'uitzonderlijk vervoer' waarvoor de nodige rijbewijzen en vrijstellingen vereist zijn. Ik weet het niet. Maar met (E)B zal het zeker niet zijn toegestaan (hoop ik, met betrekking tot die circuskaravanen).

Het 'kale' B-rijbewijs is uw leven lang geldig (met 'n medische keuring vanaf 65 ? 70 ? jaar), voor E is iedere vijf jaar 'n medische keuring vereist.

Die verzekeringspenningen gelden inderdaad voor voertuigen met 'n Frans kenteken. Natuurlijk valt er soms wat te regelen, in ieder geval tijdelijk, maar daarvoor bent u afhankelijk van de betreffende verzekeringsagent en -maatschappij. Zo heeft Axa eind vorig jaar al hun agenten aangeschreven om te stoppen met het verzekeren van buitenlandse voertuigen. Dit was meer 'n verzoek dan 'n bevel, maar in principe willen ze er vanaf.

Tot zover, succes,

Peter.

P.S. Ik vergeet die Daihatsu. 'n Vergelijkbaar verhaal als voor het busje. Als dit voertuig niet bekend is bij de Franse importeur, hup, naar de Dreal. En dan blijkt dat er aan het voertuig zaken zijn gewijzigd (die trekogen aan de triangel). Dan wordt het 'n bijzonder merkwaardig vehikel, dus 'n réception à titre isolé.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#27 Geplaatst: 2011-02-01 20:10:19

Bonjour

@Renso,

Verboden? Weet de Franse importeur van de Towtal triangels dat ook? Die doet namelijk nog steeds goede zaken... en beweert dat zijn systeem "homologue" is.

Google maar eens op "cadre a tracter" voor meer informatie...

@Peter,

Die camper is van 1978 dus als ik nog kan rekenen meer dan 30 jaar oud.

Dan kun je proberen een klassieker-kenteken te krijgen, door bij de FFVE een certificat aan te vragen. Als dat lukt heb je niets meer met DRIRE/DREAL, RTI enzo te maken. Zo heb ik mijn oldtimer Mustang ook op kenteken gezet.

Salutations, Jos

avatar#5219
Renso
Berichten: 6
Reacties: 59

#28 Geplaatst: 2011-02-01 21:52:27

Jos (en anderen)

Een poosje geleden had CampingCar Magazine een bijlage met daarin een samenvatting van wettelijke eisen voor campers. Daar kwam ook de "tow-bar"ter sprake: verboden in Frankrijk, toegestaan in bv Engeland.

Kan boekje even niet vinden nu.

Ook op een forum gevonden:

ce systeme bien que tres intérresant pour nos voyages, ne peut etre utilisé en france car le code de la route ne l'autorise pas ( tous vehicule tracte doit l'etre sur une remorque sauf depanneur vl, pl) ceci etant a verifier dans le dit code la route que je ne possede pas ou a verifier auprés de la des services de police ou gendarmerie. a +

De eisen in Frankrijk in Frankrijk zijn zeer streng!

Le remorquage est autorisé avec barre de remorquage homologuée, warning, et vitesse limitée à 50 km/h.
 
Par contre il est interdit de remorquer un vehicule sur une autoroute ou voie rapide

En ook:

REMORQUAGE DES VÉHICULES EN PANNE OU ACCIDENTÉS. Article R105-1, non, si vous n'avez pas un véhicule équipé pour faire du remorquage, vous ne pouvez pas remorquer une voiture, même avec une barre !!!

Dans la pratique, c'est toléré, mais sous certaines conditions. Il faut avoir une barre de remorquage homologuée, allumer ses warning, et limiter sa vitesse (en théorie) à 25 km/h (tout le monde va au moins à 50 km/h). La distance de remorquage doit être la plus courte possible. Quelques kilomètres.

Par contre il est interdit de remorquer un véhicule sur une autoroute ou une voie rapide. Les véhicules remorqueur et remorqué doivent être en règle, avoir une assurance et un contrôle technique ok.

Lijkt me duidelijk!

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#29 Geplaatst: 2011-02-01 22:07:24

Ja Renso, dit lijkt mij ook duidelijk. Ik hobbel toch geregeld met 'n dépanneusse over de weg, met van alles erop en soms ook erachter. De panier - de Wegenwacht en Rijkswaterstaat noemen het 'n lepel - is toegestaan, maar het is dan ook 'n Officiële Dépanneusse (en als ik met het mandje "vol" rijd, zet ik ook de zwaailichten aan...).

Jos, je hebt gelijk wat die leeftijd betreft. Als ik Agnes was zou ik dan alleen & uitsluitend die gegevens aan de FFVE doorgeven die op haar kentekenbewijs staan en vooral niet reppen over 'n camping-car...

Peter.

avatar#4899
banjoiste
Berichten: 9
Reacties: 96

#30 Geplaatst: 2011-02-02 00:00:14

Ik val helemaal uit m'n schoenen als ik dit allemaal lees! Ik begin bijna te denken dat ik mezelf en mijn auto's helemaal niet naar Frankrijk moet overschrijven maar gewoon de langeduurtoerist moet gaan uithangen. Kost me misschien véél te veel geld om mijn rijbewijs te houden (dat is hier in Nederland dus gewoon Diefstal bij Daglicht oftewel Daylight Robbery) maar het scheelt me een hele hoop geO* met de keuringen en het kunnen rijden met de triangel (en het CVZ maar dat is hier niet aan de orde). Dan maar bij moeilijke vragen de vermoorde onschuld spelen........

@Peter: op mijn kenteken staat: Kampeerauto, dus dat valt moeilijk te verzwijgen. Maar als die klassiekermensen mij aan een papier kunnen helpen, dan maakt dat al niets meer uit.

@Peter: over die circuskaravanen hebben wij ons in 2003 verbaasd toen we door Bretagne reisden. Die hadden gewoon TWEE dingen achter één trekkende vrachtwagen hangen: een aanhanger en dan nog zo'n klein kassawagentje of een suikerspin of iets dergelijks er achter. Mag dat dan wel? Ik heb me laten vertellen dat als je "Cirque xxx" op je wagens hebt staan, dat het dan zou mogen, uiteraard als je dan wel de vereiste rijbewijzen hebt. In Nederland staat overigens nergens in de wet expliciet vermeld dat twee aanhangers NIET zou mogen, maar ik heb het hier nooit gezien.

@Renso: er is inderdaad discussie over triangels, de Belgen mogen het ook niet, maar in Nederland mag het blijkbaar wel, want ik heb al heel wat ritten ermee gemaakt, ook over snelwegen, ben al meermalen door politie ingehaald en dus gezien en nooit aangehouden. Afgelopen zomer zijn we zelfs met dit autootje achter onze Fiat Scudo in Frankrijk geweest, over de autoroute naar ons stekkie gereden over de Périphérique en geen enkel probleem gehad. Nou schijnt het in het kader van Europese regelgeving zó te zijn, dat je, als je in je eigen land met iets mag rijden, dat je dat dan in andere EU-landen ook mag. Met andere woorden: als ik het zo allemaal lees, dan moet ik eigenlijk geen Frans ingezetene worden, maar duurtoerist blijven.

Voor meer info over NL en triangels: www.trekstang.nl

Daar heb ik de mijne gekocht en de trekogen aan mijn Daihatsu laten maken en het bevalt mij prima. Het ding is oerdegelijk en kost nog geen kwart van wat ze er bijvoorbeeld bij  Tow-A-Car voor durven vragen. Deze laatste komen inderdaad uit het UK, zijn zeer gelikt maar niet te betalen, dat begint ergens bij 2000 euro of zo. In de USA bestel je ze over het internet en dan kosten ze vanaf ongeveer $ 600 en de meeste personenwagens daar hebben standaard een voorziening aan de voorkant om 'aan te haken'. Waarom nemen wij Europeanen nooit de GOEDE dingen van daarginds over in plaats van McDo en CocaCola? Wij hebben de triangels daar 4 jaar geleden 'live' gezien achter die touringcars die ze daar motorhomes noemen en het is echt een groot gemak. Ik begrijp het kneuterige Europese gezeur niet, je auto zit zo vast als een huis met zo'n dubbele stang! Wij verzorgen onze signalering met losse achterlichten die magnetisch op de carrosserie zitten en bediend worden via het aanhangerstopcontact. Enige beperking: niet in het donker rijden, want je hebt geen nummerplaatverlichting, dat is alles. Toch door het donker overvallen: stadslichten aan, dan is het nummerbord verlicht.

@Jos: met een B-tje mag ik ongeremd alles trekken dat geen 750 kilo weegt, en dat weegt dat kleine prulleke niet. Verder mag ik geremd alles trekken dat minder weegt dan de camper, mits het totaal van het span niet boven de 3,5 ton uit komt. Dit geldt hier in NL, dus gezien het bovenstaande ook voor mijn persoon rijdend in FR zolang ik geen ingezetene ben. Overigens zag ik in een draadje over het rijbewijs dat dit in Frankrijk ook zo is (een heel stuk in het Frans hierover in dat draadje).

@P'Homme de la Terre: ik heb géén E, moet ik dan bij een levenslang rijbewijs B toch medisch gekeurd worden? 'k Wil het nog wel weten, ook al begin ik héél sterke twijfels te krijgen over mijn al of niet overschrijven naar FR.

Allemaal héél hartelijk bedankt voor het meedenken, ik ben benieuwd naar verdere reacties!

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#31 Geplaatst: 2011-02-02 06:17:02

Neen Agnes, bij alleen B géén medische keuring. Dat begint pas bij 65 of 70 jaar. Uit m'n hoofd weet ik dit niet, er zijn er vast die het wèl weten.

Peter.

avatar#6263
Fredo
Berichten: 4
Reacties: 13

#32 Geplaatst: 2011-02-02 09:50:51

@banjoiste

Als ervarings deskundige even een reactie van mijn kant.

Vorig jaar is het mij zonder problemen gelukt om mijn Mercedes 208  camper in

Frankrijk (47) te importeren.

De enige keuring die men moet laten doen is de CT.Er is dus geen aparte keuring nodig omdat het een camper is.

Wel voor de juiste papieren zorgen.

Als je wil kan ik je wel een lijstje mailen met de te nemen stappen en welke papieren je daar voor nodig hebt.

Tevens heb ik een voorbeeld van een certificaat de vente zoals ik dat heb ingeleverd.

Ook via de zoekfunctie is een hoop informatie te vinden.

Laat maar even weten of ik je iets moet mailen.

Fredo

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#33 Geplaatst: 2011-02-02 10:06:03

@Renso,

Alle wetgeving die je aanhaalt gaat over het normale slepen van een auto met een sleepstang oftewel "barre de remorquage". Dat is bedoeld voor autos met pech, mag niet op de autoroute, alarmlichten moeten knipperen, maximaal 50 km/h enzovoort.

Een triangel voor een camper is iets heel anders en heet "cadre a tracter". Er bestaat zo'n ding dat is gehomologeerd in de EU. Van de FAQ van de leverancier: 

Q. Ce systeme, est-il est autorise en France?
R. Le cadre-a-tracter Towtal est le seul de son genre d’etre Certifie en Conformite aux normes de la Communaute Europeenne. Depuis 2010, chaque cadre-a-tracter sera fourni avec son certificat de conformite.

Voor zo'n triangel worden speciale koppelpunten aan het te trekken voertuig bevestigd en voorzieningen voor het koppelen van remmen en verlichting getroffen. Dus iets heel anders dan een simpele sleepstang.

In FR woeden bij camperleveranciers, op Internet fora en dergelijke de nodige discussies over het wel of niet toegestaan zijn van de triangel oplossing. Echter, in FR is op dit moment nog geen expliciet verbod in de "code de la route" opgenomen, waardoor het niet mogelijk is gebruik van een EU goedgekeurde triangel als overtreding aan te merken. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Belgie dat wel een expliciet verbod op slepen (anders dan in geval van pech) kent.

Salutations, Jos

avatar#4899
banjoiste
Berichten: 9
Reacties: 96

#34 Geplaatst: 2011-02-02 12:19:21

@ Fredo: bedankt voor het veel positievere bericht! Dat lijstje zou je "ter Leeringhe ende Vermaeck" voor ons allemaal wel kunnen plaatsen lijkt mij. Koopbewijs? Ik heb de camper 1,5 jaar geleden van een particulier gekocht en dat papiertje heb ik niet meer, heb ik nu een gigantisch probleem? Ik heb als eigendomsbewijs alleen mijn kentekenpapieren, dat zou toch genoeg moeten zijn?

@ Renso: klinkt ook een heel stuk beter, maar betekent dit dat er in Frankrijk maar één merk is toegelaten? Die kunnen dan de hoofdprijs vragen! De zelfbouwer waar ik de mijne heb laten maken heeft ook de koppelpunten aan mijn autootje gemaakt, en omdat het wagentje ver onder de 750 kilo is mag het ongeremd (volgens de Nederlandse wet dan). Deze bouwer (zie linkje boven)  kan ook geremde trekframes leveren, er komt dan geloof ik een oplooprem in zoals bij een caravan. Omdat ik dat niet nodig had/heb is me dat niet bijgebleven.

Ik kan me voorstellen dat het in de camperwereld leeft, want een klein dingskie om jezelf te kunnen verplaatsen los van de camper is een eitje van Columbus hoor! Wij gebruiken het frame hier voor van alles en nog wat: auto in je uppie naar de garage brengen, camper naar en van de stalling enzovoort.

Allemaal weer bedankt!

avatar#4899
banjoiste
Berichten: 9
Reacties: 96

#35 Geplaatst: 2011-02-02 13:31:59

@Jos: ik ben eens op die site gaan kijken, ziet er leuk uit, maar nergens maar een begin van bijvoorbeeld een prijsindicatie, vind ik dus heel jammer. Heb die wel in Engeland opgevraagd, ben benieuwd.

Saillant detail: in de Franstalige site hebben ze een installateur voor "La France Nord et la Belgique". Dat laatste intrigeert me, want als België eenintegraal sleepverbod heef, wat kan een Belg dan met zo'n ding? Naar de grens rijden en daar pas aanhaken? Sneu voor singles hoor! ;-))

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#36 Geplaatst: 2011-02-02 18:37:31

Ik pas.

Peter.

avatar#6263
Fredo
Berichten: 4
Reacties: 13

#37 Geplaatst: 2011-02-03 09:42:31

@banjoiste.

Voor het verkrijgen van het formulier 1993 VT heb je of wel een factuur nodig als bewijs dat er TVA betaald is of een certificaat de vente als koopbewijs van een particulier.

In mijn geval heb ik, om het voor de fransen makkelijk te maken een verkoopbewijs in het frans gemaakt. dit werd zondermeer geaccepteerd.

Fredo

avatar#5219
Renso
Berichten: 6
Reacties: 59

#38 Geplaatst: 2011-02-03 22:17:09

Trekken met een triangle

Waar ik al eerder aan refereerde is door de FFACCC (Federation Fr de caravan et campingcars) nog eens nader beschreven:

Publié le 17-02-2010 
Tracter une automobile derrière son camping-car, suite...

 

 

Afin de clarifier le sujet nous avons à nouveau contacté les services de l'Etat sur le sujet ; vous trouverez ci-après la réponse que nous venons de recevoir : 

"Derrière un véhicule à moteur, le véhicule tractée est une véritable remorque, avec une conformité à ce type de véhicule et un certificat d'immatriculation de remorque.

Une remorque est constituée de différents éléments de sécurité homologués et l'ensemble constitue un véhicule remorque lui même testé et réceptionné. Les éléments homologués sont effectivement la tête d'attelage, le freinage, la compatibilité entre les 2, les pneus de remorque, les dispositifs d'éclairage et de signalisation de remorque, ...

C'est cet ensemble qui constitue un véhicule dénommé "remorque". Jattel (ou autre) peut se servir d'une tête d'attelage, entité homologuée suivant les dispositions de la directive 94/20/CE. Mais pour l'ensemble des autres éléments constituant le véhicule rien n'est conforme à une remorque et les règles d'installation de l'entité homologuée "tête d'attelage" ne sont pas respectées. L'ensemble "tête d'attelage homologuée 94/20/CE" + "voiture", les 2 accouplées de façon curieuse, ne fait pas une remorque au sens du code de la route (avec certificat d'immatriculation "remorque")."

En l'état actuel de la réglementation française, tracter une automobile  derrière un camping-car (ou un autre véhicule automoteur) est donc illégal.

 

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#39 Geplaatst: 2011-02-03 22:51:14

@Renso,

Mijn hartelijke dank dat je de moeite hebt genomen om deze informatie op te diepen. Wel "grappig" dat een fabrikant dus in zijn Franstalige website overduidelijk maakt dat zijn systeem in FR gebruikt mag worden. Ik ben benieuwd wat er gebeurt als de eerste argeloze gebruiker van dit systeem bekeurd wordt.

Natuurijk kan Banjoiste nu gaan proberen haar Daihatsu op een FR aanhangerkenteken te zetten ;-)

Salutations, Jos

avatar#4899
banjoiste
Berichten: 9
Reacties: 96

#40 Geplaatst: 2011-02-04 12:59:52

Ha-ha! Dat zou te proberen zijn, maar dat is van later zorg. In de meeste gevallen reis ik niet alleen, dus bij aanhouding en verbod: losmaken, instappen en individueel verder rijden.

In ieder geval kan de Daihatsu wel ingevoerd worden, want er is een certificaat voor te krijgen. Prijzig, dat wel (200 euri), maar dat is rechtstreeks van de importeur, maar ik heb nog tijd om een minder dure oplossing te zoeken.

Als ik dat Franse stuk lees krijg ik toch weer die gedachte over de goede dingen die wij maar niet willen overnemen van de Amerikanen. Waar doen wij Europeanen toch zo moeilijk over? Nee, ik ga NIET naar de USA, want ik wil hun slechte dingen niet! ;-)

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#41 Geplaatst: 2011-02-13 08:59:06

Is er inmiddels nog nieuws over de invoer van bijv. de Daihatsu Cuore? Ik heb in 2004 een variant met automaat uit 1989  zonder enig probleem weten in te voeren. Geen gegevens van het vehikel bij Daihatsu France beschikbaar, wel papieren (gratis destijds) van Daihatsu NL. Even langs de Controle technique, afspraak voor de keuring. Auto is met belangstelling bekeken (met name vergelijking typenummer met papieren van Daihatsu NL) en na 10 minuten stond ik buiten en ging ik op weg naar de prefecture.

De auto ligt inmiddels op het kerkhof, maar daar gaat het nu niet over... 

avatar#9988
jaantje
Berichten: 0
Reacties: 1

#42 Geplaatst: 2012-05-20 15:51:44

Ik heb een lelijk eend Hoffman cabriolet.

Van het bouwjaar 1984 met Nederlands kenteken.

Wij wonen sinds oktober 2011 in Frankrijk en ik moet mijn auto binnenkort op Frans kenteken zetten.

Kan iemand mij stap voor stap uitleggen wat ik moet doen?

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#43 Geplaatst: 2012-05-20 16:56:29

Ook goedemiddag Alice.

Kijk eens goed op deze site en op dit forum, hierover is al erg veel geschreven. Vooral de procedure zoals uitgeduid door Wim is de actuele, de correcte.

Uw eend is van 1984 ? Da's fraai, u kunt bij de (sous-)préfecture kiezen voor 'n kentekenbewijs (carte grise) voor 'n véhicule de collection. Dit heeft enkele voordelen, maar ook één nadeel : de waarde van uw voertuig is onmiddellijk de helft van 'n voertuig met 'n 'normaal' kenteken. Ik zou het niet doen.

Peter (met 'n eend zonder cabriolet à la H. maar gewoon met 'n oprolbaar dakje, uit '86).

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#44 Geplaatst: 2012-05-20 19:45:16

Bonjour Peter,

Met alle respect, maar je opmerking over de waarde van een voertuig met een carte grise de collection is achterhaald. Sinds met de nieuwe kentekenregistratie (SIV) de beperkingen op het gebruik van de auto zijn vervallen, is er vrijwel geen verschil in waarde/waardering meer.

Sterker nog, de carte grise de collection heeft een paar voordelen. Controle technique éénmaal per 5 jaar met veel minder gezeur over geluid, uitlaatgas en dergelijke. Je hebt de mogelijkheid van die mooie ouderwetse zwart-zilveren kentekenplaten te voeren. En sommige verzekeraars bieden slechts die écht voordelige klassiekerpremies voor auto's die ook daadwerkelijk een carte grise de collection hebben.

Last but not least, als een klassieker in FR wordt geimporteerd die nimmer in deze uitvoering in FR is gehomologeerd, kan de carte grise de collection de enige oplossing te zijn om de auto op FR kenteken te krijgen.

Salutations, Jos (met 2 Mustangs op carte grise de collection)

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#45 Geplaatst: 2012-05-20 20:26:01

Jos heeft gelijk wat betreft de huidige regels en de genoemde voordelen, ik liep achter. De 'markt' zal hier ook van overtuid raken.

Wijzer,

Peter (met die zwart-zilveren platen en zo'n vette 03 op 't eind, ja!).

avatar#4899
banjoiste
Berichten: 9
Reacties: 96

#46 Geplaatst: 2012-05-23 11:16:06

Ja, zo'n nummerplaat met 03 had ik ook graag gewild, maar gezien het gezeur over het triangelen wordt mijn Mercedes 207D camper uit 1978 voorlopig niet overgeschreven, want in NL belastingvrij en ook maar eens per twee jaar keuren zonder roetmeting en de verzekering kost me zowat niets.

Wat mij inmiddels wel boeit is: wat zou er gebeuren als ik mijn rijbewijs inwissel voor een Frans exemplaar (we hebben een dieselbus op grijs kenteken die in NL nooit belastingvrij wordt en die willen we hierheen halen) en dan in die camper (met NL platen, van die mooie ouwe blauwe) ga rijden. Het triangelen wordt in NL niet expliciet verboden (sterker nog, er zit in Friesland een bedrijf dat de Car-A-Tow uit Engeland importeert en monteert, voor de hoofdprijs, dat wel, maar het mag kennelijk wel), en een van de (weinige) leuke dingen van Brusselse regels is, dat wat jij mag in je eigen land, dat mag je in de hele EU, dus als ik in NL mag triangelen dan mag ik dat hier ook. In ieder geval hebben we nog nooit problemen gehad, maar ik heb nu nog mijn NL rijbewijs, ben overigens nog nooit aangehouden, ook niet nu (eergisteren) met de Daihatsu met fietsenrek en fiets achter de camper en onderweg ingehaald door twee wagens van de gendarmerie.

Het FR rijbewijs wil ik eigenlijk omdat ik geen zin heb in de periodieke keuringen in NL, als ik het vóór 1 januari inlever dan krijg ik er een voor 20 jaar, daarna een voor 15 in de vorm van een pasje zoals nu in NL. Dat las ik vorig jaar in La Montagne, verder niets meer over gehoord of gezien.

Zo probeer ik van beide kanten de beste dingen te combineren, uitschrijven heb ik nog niet gedaan vanwege het gedoe met CVZ, wat ik dus weer NIET wil, maar dat is hier niet aan de orde.