Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Oude schoorsteen afwerken

Auteur Bericht

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#0 Geplaatst: 2009-08-01 18:36:22

De schoorsteen (210 jaar oud) op onze zolder willen wij gaan afwerken. Het ding zit met een soort leem/aarde in elkaar en is ,omdat het op zolder is, indertijd slordig gemetselt. Voegen is alleen daarom al geen optie. Als je gaat borstelen of schoonmaken geeft het gebruikte leem alleen maar meer rotzooi. De schoorsteen wordt weer gebruikt middels een RVS dubbelwandige pijp. Nu zat ik te denken om er een voorstrijk middel op de smeren en daarna met een dunne laag te stucen. Het hoeft niet strak te zijn ( juist niet) maar het aanzicht wordt beter en er komt geen stof of steentjes meer af. De zolder is inmiddels in gebruik als slaapkamer.

Vraag: is dit een verstandige methode om de schoortseen te behandelen of zijn er nog andere/ betere manieren.

Willem   

avatar#4485
MarcD
Berichten: 3
Reacties: 28

#1 Geplaatst: 2009-08-04 21:34:32

Ik denk dat je dit inderdaad kunt stuccen maar alleen dien je er op te letten dat je een grondstof gebruikt dat goed hecht aan die lemen wanden van de schouw. Mijnhuis heeft ook dergelijke muren. De lokale leverancier van bouwmaterialen beveelt 'sable calcaire' aan met cement maar ik heb mijn twijfels - hechten zal dit wel doen maar of de muur dan nog kan ademen weet ik niet zeker. Misschien dat dit niet zo belangrijk is voor je schouw -ook verschillende andere Knauf productenhechten zeken en vast goed.

Laat je je bevindingen weten?

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#2 Geplaatst: 2009-08-05 01:55:35

Als ik Wilem de Veroveraar goed begrijp, wil hij een perfecte oplossing voor zijn schoorsteen van met leem gemetselde keien.

De hechting zou idd. met kalk/cement mortel specie goed moeten gaan, mits dat het schoorsteenkanaal voldoende nat wordt gesproeid vooraf. Maar wàt is voldoende?

Leem als hechtings middel is dus niet het zelfde als klei hoor! Want klei is een AL-SI verbinding, die aanzienlijk harder is dan leem, dat bij grote droogte uiteenvalt tot stof! Daar ligt het probleem van Willem dus.

Ik zou gewoon tengels bevestigen op die schoorsteen met gaten boren in die keien en vervolgens HDF platen hierop bevestigen. Het voordeel van die werkwijze is dat er een spouw ontstaat, zodat ivm. uitzetting/krimp er een volledig zelfstandige ommanteling is die je dan dan vervolgens met op basis van acryllaat verven/ het zg. 'Spachtelputs' een rustiek uiterlijk kunt geven. Je moet er dan wel voor zorgen dat in die mantel ventilatie kan plaats vinden (onder en boven) en tussen bodem en plafond een flexibele kitlaag aanbrengen ivm. uitzettingsverschillen

Dit alles vooropgesteld dat die slaapkamer niet direkt verwarmd dient te worden in de wintermaanden. Want dan kun je die klus beter door een vakman ter plaatse laten doen... Stucen op basis van cement-zand-kalk mortel, ipv. zelf te gaan klooien met de materie, die je onvoldoende beheerst.

Mvg, Bruin.

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#3 Geplaatst: 2009-08-05 02:28:50

Voor onze buitenmuren, die ook met leem gevoegd zijn, werd een kalk-zand mengsel aangeraden (met "mwoah" un peu de ciment). Een architect uit Clermont-Ferrand vertelde ons echter dat ons soort huizen eigenlijk helemaal in de crépi horen te staan ... Nou denk ik niet dat dat laatste een wijze keuze is - jullie slaapkamer wordt dan behoorlijk gesloopt, crépi opspuiten is geen net klusje!

Ik zou, net als Bruin, iets er omheen maken, maar dan niet _aan_ de schoorsteen maar zelfstandig, een soort zwevende koker zeg maar. Door de dubbelwandige RVS pijp zal de oude schoorsteen niet erg warm meer worden (als het goed is). Ik weet niet of de originele schoorsteen dichtgemetseld is bovenaan en onderaan, anders kan deze prima naar buiten toe 'ademen'.

Groetjes, Richard

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2009-08-05 08:41:48

Beste Bruin,

deze oplossing (ruig pleister op een rechte en gladde koker) had de vorige eigenaar in ons huis ook toegepast. Wij vonden het vreeselik! Je ziet het zo dat het nep is. Boerenstuk op een potplatte ondergrond.

Ik voel meer voor een natuurlijke oplossing en zou bij vaklui informeren welk materiaal op leem hecht.

Natuurlijk hangt alles af van de stijl van de kamer. Op de schoorsteen in mijn werkkamer die voor een rechte gipsplaatwand staat ga ik ook een bekleding van gipsplaten toepassen.

Natuurlijk bestaat voor alles meer dan een oplossing. De gustibus ...

Christain von Klösterlein

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#5 Geplaatst: 2009-08-05 10:22:39

Aan de gipsplatenoplossing heb ik ook gedacht maar dat maakt het zo "clean" en het is in die kamer verder allemaal natuursteen en oude balken dus dat past echt niet. We willen de stijl zoveel mogelijk bewaren.

Met diverse stuc materialen kan ik wel overweg dus dat is ook geen probleem. Het gaat mij meer om aanhechting van het te gebruiken materiaal. De schoorsteen trekt uitstekend met de RVS pijp. Boven/buiten is hij dicht gemaakt en heeft alleen een betonnen "hoedje" voor de RVS pijp. Beneden zijn in de cantou twee platen gezet als afsluiting tegen vallend vuil enz. Bij het stoken wordt de schoorsteen niet warm.

Mijn gedachte is meer in hoeverre ik met vocht te maken krijg als ik het oppervlak "fixeer" met een dun voorstrijkmiddel en daar een dunne laag overheen stuc. Door het voorstrijken is de ventilatie natuurlijk weg maar de schoortsteen zit aan de binnenkant van het huis dus ventilatie via de buitenmuur is dus nog wel mogelijk. 

Tja en er zijn veel klussers op dit forum dus misschien is er wel iemand die die ook aan de hand heeft gehad en er een mooie oplossing voor heeft gevonden. 

Willem

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#6 Geplaatst: 2009-08-05 23:07:29

Als je het goed (traditioneel) zou willen doen zou je het met kalk-zand specie moeten doen. Eerst goed natmaken, dan ruim voorzien van specie. Hier werd vroeger ook mee gewerkt: cement was veel te duur, én het gaat kapot op met leem gemetselde stenen muren omdat die blijven werken; dit kun je zien aan oudere huizen/boerderijen die < 30 jaar geleden in de cement-crépi zijn gezet, daar zitten allerlei scheuren in de crepi laag. Kalk-zand specie blijft 'flexibel' en ademend.

Op ons huis van meer dan 300 jaar oud zitten er nog hele plakkaten van dat spul ("rustiek" ;-)) dus gaat best lang mee.Of het voor binnen zo'n goed idee is weet ik niet omdat het misschien wat gruis blijft afgeven, misschien iets meer kalk door de mortel? En de schoorsteen binnen zal ook niet zoveel werken als een buitengevel, dus misschien toch een peu de ciment erbij. Volgens mij werd elders op dit forum ook al over dit soort species gerept :-)

Een hele andere, rigoureuze optie, is om de schoorsteen stukje bij beetje af te breken en netjes (netter) met natuursteen op te metselen. Maar dat is een _hele_ operatie!

Groetjes, Richard

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#7 Geplaatst: 2009-08-06 00:23:13

Tuurlijk Christian,

Ik heb net als jij een ongelooflijke hekel tegen namaak. Maar dan moet je die leem wel even uitkrabben tussen keien en voegen met zand-leem-kalk mengsel en of met beetje cement. Maar ik weet gewoon die samenstelling niet!

Richard heeft dus gelijk, want die kalk is dus gek genoeg wél het elastische element in die specie.

Gewoon dan een artisan uithoren/inhuren die dan weet hoe jij het hebben wilt opdat die schoorsteen niet meer 'guurt' door leempoeder!

Groetjes,

Bruiin.

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#8 Geplaatst: 2009-08-06 08:53:41

Ik heb 1 maal zoiets aan de hand gehad en deze schoorsteen is met PPM Gold gestuckt. Ondergrond eerst licht natmaken. Deze stuck is wit, maar je kunt er later ook een muurverf opzetten in een andere kleur. Voor iets mooier effect kun je fijn zand toevoegen aan de ppm gold. (1 zand op 3 kalk). Voor de doe-het zelvers: weinig aanmengen per keer, en snel werken, het is na 10 min. niet meer soepel. Van dit project verder nooit klachten gehad, het zit al 12 jaar zo. Succes, Dit

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#9 Geplaatst: 2009-08-07 22:12:56

Kijk voor de betere materialen om te stuken eens bij de professionel, bijvoorbeeld DBMA.

Wij hebben de schoorsteen niet gestuukt maar schoon gemaakt tussen de stenen, en opnieuw gevoegd met wit zand en witte cement.

resultaat is adembenemend.

Cees.

avatar#6865
puk
Berichten: 5
Reacties: 110

#10 Geplaatst: 2009-08-08 00:52:42

Om bij het voorbeeld van Cees-Surf te blijven, na het voegen kun je de zaak behandelen met waterglas. Dit voorkomt het poederen.

Waterglas is in de professionele handel te verkrijgen.

Wel eerst een stukje onopvallend uitproberen op je leem voor kleurcontrole

Het laat zich als voorstrijkmiddel opbrenden met roller of blokwitter.

puk

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#11 Geplaatst: 2009-08-08 01:03:12

Waterglas is toch een goedje om spullen waterdicht te krijgen? Ik weet niet of dit de vochthuishouding van de schoorsteen parten gaat spelen (ademing naar de binnenkant vd schoorsteen is niet meer optimaal met de afdichting bovenaan). Aan de andere kant hoeft de schoorsteen niet meer echt te ademen - hoewel, als-tie een eind boven het dak uit steekt zal er altijd nog een hoeveelheid hemelwater inwendig zijn weg naar beneden vinden ... toch? Ik zou het bij kalk-cement houden en eventueel afwerken met (elders genoemde) leemverf. Voor de zekerheid ;-)

avatar#6865
puk
Berichten: 5
Reacties: 110

#12 Geplaatst: 2009-08-08 01:47:41

Je hebt inderdaad gelijk dat je met waterglas iets waterdicht kunt krijgen, maar dan praat je over mengen met cement oid in grotere hoeveelheden. of impregneren door infiltratie, al of niet onder druk.

Opgesmeerd als voorstrijkmiddel fungeert het als parelende afwerking die zeker niet waterdicht is.

Je moet er dan geen 20 lage opsmeren natuurlijk.

Ik heb het zelf ook  gebruikt in soortgelijke toepassing en geen vochtproblemen gehad.

Het is een oud, beproefd middel en geen siliconenrommel die je heden ten dage vaak aantreft.

puk

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#13 Geplaatst: 2009-08-08 07:46:48

Heren,

volgens mijn informatie (zie ook Wiki) maak je met weinig waterglas een muur waterafstotend (Puk zegt parelend) en met veel waterdicht. Middelen die het hechten van graffitti bemoeilijken (of het verwijdeen ervan vergemakkelijken) zijn ook op waterglas gebaseerd.

Christian von Klösterlein

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#14 Geplaatst: 2009-08-08 18:42:14

Ja Christian,

Dat dacht ik dat ook vanuit mijn natuurkundige en/of chemische ervaring.

Het is helaas niet helemaal waar gebleken!

Waarom?

Omdat mijn bezit in dept. 23 'gestuuct' is met uiterst grove grijze 'sierpleister' op ca. 1 meter vanaf grond-nivo. Boven die bevindt zich crepie met een ondoordringbare laag van op rubberbasis aangebrachte muurverf (wit).

Die muurverf van du Pont de Némours houdt zich al ruim 10 jaar geweldig, daar komt dus ook geen noemenswaardig vocht binnen op het huis.

Ook niet via die grijze grove cement crepie, sinds ik dat meerdere malen behandeld had met waterglas dus buiten en éénmaal binnen op ca. 80 cm. keien muren met leem gemetseld dus.

Je zou dus verwachten dat die grove bepleistering geen vocht meer doorlaat van buiten.

Mooi mis gedacht dan, want die 80 cm keienmuren geven optrekkrend vocht door vanwege hun ongefundeerde muren, die bovendien niet door een goed geventileerde kruipruimte min of meer 'droog' worden gehouden.

Mijn 'oplossing' was dan dus wél om na eerst krakend nagedacht te hebben over die vocht- en schimmelproblemen, om een electronische droger daar te installeren en voor schimmels een ook weinig stroomverbruikende unit op basis van negatieve ionen daar te installeren!

Die laatste komt neer op de aangezogen 'graflucht' dmv. een electronenbuis wordt gezuiverd en als bijproduct een zekere hoeveelheid Ozon wordt afgegeven.

Lekker toch te ruiken na een hevige onweersbui na een vermoeiend én drukkende dag, toch?

Ik heb het geheel dus vrij uitgebreid uitgetest en na een week van die droger en die ionenreiniger, had ik althans het idee dat het 100% werkte daar in dep. 23.

Dus geen kat in de zak gekocht dan dus. ;-))).

Het linkje hier

Bruintje.

avatar#6865
puk
Berichten: 5
Reacties: 110

#15 Geplaatst: 2009-08-09 19:56:05

Waterglas ok

maar de negatieve ionen plaats ik toch meer in de ekologische hoek met de hoefijzers voor het geluk, de knoflookstrengen tegen de vampiers en de wichelroedes en aardstralen.

Kortom, ikzelf geloof er niet in, maar het is net als met Sinterklaas, als je erin gelooft is het zo en kun je er veel plezier van beleven. (en je krijgt een hoop mensen gek)

Puk

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#16 Geplaatst: 2009-08-10 22:04:01

Nee Puk,

Ik ben het ditmaal fundamenteel met je oneens.

Overigens ging er wat mis met het eerder geplaatste linkje dat vindt je nu hier opnieuw.

De luchtontvochtiger die ik van hun gekocht heb werkt op basis van een koelkast principe.

De ionisator (Watson, Frank) werkt op geheel ander principe, nl om aangezogen lucht langs een 'electronenbuis' te leiden en daardoor allerlei fijnstof, zoals allergene of schimmels te binden/doden. De ozon lucht is een bijkomstigheid, maar het geheel werkt dus wél op zuiver natuurkundige principes.

Overigens Puk, ben ik bepaald geen 'adept' van Jomanda of andere slecht te plaatsen 'gezondheidsfreaks'. ;-))

Ik heb deze apparaten zelf in de praktijk uitgetest én werken prima, omdat ik naast vocht last had/heb van een bronchiale infectie/aandoening, waarschijnlijk van virale oorsprong.

Met groeten van,

Bruintje.

avatar#6865
puk
Berichten: 5
Reacties: 110

#17 Geplaatst: 2009-08-11 01:33:40

Ik heb ook zo'n ding staan tegen roze olifanten en het helpt geweldig, al tijden geen roze olifant gezien :)

Maar alle gekheid op een stokje, ik geloof zeker in effecten van negatieve ionen, het gaat er alleen om in welke mate zo'n speelgoedapparaatje in staat is deze negatieve ionen voor te brengen en welke nevenschade er ontstaat.

Je noemde al Ozon, dat is beslist geen kinderachtig goedje, zeer giftig voor de mens.

Ik ben totaal geen expert op het gebied van ionen maar heb nog nooit wetenschappelijk bewijs gezien voor de effectieviteit in de concentraties die door deze kleine apparaatjes gemaakt worden.

Maar ja, ik ben wellicht wat sceptisch.

Als het bij jou helpt is het prima toch, al is het placebo effect, dat maakt niet uit.

Wil je zekerheid dan kan alleen dubbelblind wetenschappelijk onderzoek uitkomst brengen en dat is net als met homeopathie vrees ik onbegonnen werk.

groeten

puk

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#18 Geplaatst: 2009-08-11 02:48:02

"Je noemde al Ozon, dat is beslist geen kinderachtig goedje, zeer giftig voor de mens."

Ben ik met je eens Puk, maar die zg. "speelgoed apparaatjes" scheiden in geen geval zulke hoge concentraties Ozon af, dat het meer dan schadelijk zou zijn, dan bij een frisse onweersbuii !!!

Dus wat nu Puk?

Je spreekt jezelf tegen, want door wat van oorzaken dan ook, mijn lieve poes hoest en proest dus al enige tijd... mss. heeft zij dat dan dat probleem over overvloedige slijmvorming overgenomen in haar bronchieën van MIJ ...omdat ze in symbiose leeft met mij!

Ik maak me daarover wél meer zorgen, dan mijn bovenste luchtwegen, want ik heb hier diverse homeopatische middelen die het ongemak aanzienlijk verminderen, naast ionisator. die nog in dept. 23 is.

Voor mijn lieve poes, zal ik bij dierenarts ook een werkzaam middel vragen in dept. 79, want ik wil beslist niet dat zij lijdt als jij begrijpt wat ik bedoel!!

Groeten van,

Bruintje Beer.