Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

baisse t.v.a. restaurants

Auteur Bericht

avatar#435
willem
Berichten: 9
Reacties: 124

#0 Geplaatst: 2009-08-01 19:10:53

Ben na 1 juli zo af en toe uit eten gegaan.

Wat zijn de ervaringen van de mede forumleden?

Mijn ervaring is dat in de meeste gevallen gewoon de oude kaart met de oude prijzen gehanteerd worden!

Sommigen hebben inderdaad keurig vermeld welke onderdelen van de kaart verlaagd zijn samen met de informatie hoeveel euri.

De meerderheid gewoon geen enkele vermelding dus stoppen gewoon het volle pond in hun zak.

Wat is nou de beste reactie : geen fooi geven? Er iets van zeggen?

Ben dus benieuwd naar de ervaringen

Willem 

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#1 Geplaatst: 2009-08-01 20:59:24

Bij onze favoriete restaurants hier in les Landes nog weinig gemerkt. Deze restaurants hebben een dusdanig goede prijs/kwaliteit verhouding dat ik het niet eens durf te opperen. Ook wetende dat de prijzen in de afgelopen 20 maanden nog niet verhoogd zijn.

Ingrid

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2009-08-03 13:52:29

In de restaurants waar wij uit eten gaan, de charente, boven angouleme wordt het verschil netjes op de kaart gezet. In mijn favoriete restaurant le terminus in angouleme kan ik een perfecte lunch voor 15 euro krijgen, nivo bib gourmand...Dan zie ik dat tva verschil al helemaal niet meer.

ik heb het idee dat het wel wordt aangehouden, al met al zijn de prijzen erg laag dit jaar. 12 euro 4 gangen heb ik al gezien en 7 tot 8 euro voor een moulse frites in normandie.

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#3 Geplaatst: 2009-08-04 00:04:07

Mijn ervaring is tot nu toe erg verschillend.

Bij bv. bij een grand surface is dat die verlaging van de TVA (BTW) volledig in de afrekening tot z'n recht  komt.

Bij andere privé gedreven restaurants kun je idd. een perfect menu krijgen voor ca. 15 € incl. wijn bij het eten, maar die zijn veruit  in de minderheid. Vaak heeft men in de meeste dan slechts enkele prijzen op menukaart aangepast!

De toegestane wetgeving op dit punt is uiterst dubieus, want die spreekt van 5,5 % TVA (excl. drankjes) en aan de andere kant dan over een compensatie door aanname van meer personeel in een (druk) resto.

Daar heb ik nog niets van gemerkt, uitgezonderd die resto's die overbelast waren tijdens middaguren.

Maar ik ben ook wel gaan eten bij de duurdere resto's (ver boven 20 €) voor volledig menu en daar zie ik dan dat sommige prijzen op de menukaart naar beneden zijn aangepast voor de goedkoopste componenten alleen!

Dus er wordt een zwaar loopje genomen in't algemeen met deze verlaging.

Die valt alleen te rijmen met volledige doorberekening van btw, of meer personeel aan't werk hebben. En dat is ook meestal niet het geval.

De economische contrôledienst van Cristine Lagarde zal in't najaar hopelijk uitwijzen wie een loopje neemt met die btw-verlaging. Ik hoop echter niet dat dan resto's die een volledig menu voor 13 tot 16 € aanbieden en nog vers ook 'genaaid' worden!

Groeten van,

Bruin.

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#4 Geplaatst: 2009-08-28 21:51:28

Voor wie nog illusies mocht hebben ten aanzien van de "bonne foi" van de Franse horeca: http://www.lesechos.fr/pme/conjoncture/02099536196-tva-a-5-5-cafes-et-restaurants-ont-baisse-leurs-prix-de-1-2-en-juillet.htm

Dit is dus ONZE TVA die WIJ aan de STAAT schuldig zijn, de restauranthouder is slechts daar om het te innen en door te betalen, en hij steekt het in plaats daarvan gewoon in z'n zak. En iedereen vindt het tamelijk normaal. Raar land...

avatar#435
willem
Berichten: 9
Reacties: 124

#5 Geplaatst: 2009-08-28 22:09:22

Mijn laatste ervaringen zijn ook slecht de meeste restaurants berekenen inderdaad gewoon hetzelfde en op de kaart staat ook niets vermeld Op het bonnetje wél het lagere TVA  percentage. Dus inderdaad restaurant steekt dat voordeel dus in z`n zak.

Er zijn wel enkele uitzonderingen en dat is dan ook duidelijk op de kaart keurig vermeld.

Ik denk overigens dat  hetzelfde gebeurde toen in het verre verleden in nederland ook eens een BTW verlaging werd ingevoerd

Dus laten we nou niet Roomser dan de paus zijn. Nederland vind ik op vele fronten een veel raarder land , maar ja die discussie hoort hier niet thuis.

Willem