Informatie






Forum Archief



In december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.















Rubriekenoverzicht > Juridische zaken

Juridische zaken

Wie in Frankrijk onroerend goed koopt of (ver)bouwt, krijgt met notarissen te maken. Of soms ook met deurwaarders en advocaten.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Chemin d'exploitation

Auteur Bericht

avatar#7339
Gijs Willem
Berichten: 1
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2009-08-07 12:00:50

Hallo,

Wij wonen in Frankrijk in de buurt van Grenoble alwaar wij een mooi huis hebben laten bouwen.

Er 2 buren die officieel recht van overpad hebben. Dit is geen porbleem en ligt duidelijk vast in de verschillende aktes.

Echter een andere buurman claimt dat een van de "chemins" die gerbuikt worden door een van de buren, die inderdaad een recht van overpad hebben, een z.g. "chemin d'exploitation" (CdE) is. Wat wij begrijpen is dat een CdE inderdaad publiekelijk toegangkeleijk is, ongeacht of het privee terrein is, en dat wij niet het gebuik van ons pad niet kunnen ontzeggen.

Voor hem zou dat goed uitkomen daar hij dan een garage kan bouwen die alleen over dit pad te bereken is.

Volgens ons is het pad echeter privee terrein waar hij als zodaning geen aanspraak op kan maken om het enigerlei wijze te mogen gebruiken.

Navraag bij zowel het gemeentehuis almede het cadaster leert ons dat er geen enkel officieel chemin of CdE op ons terrein bevind.

Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben?

Alvast dank voor de suggesties

Gijs

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#1 Geplaatst: 2009-08-09 10:29:04

ja Gijs, heb ik. In zoverre, een CdE viel samen met een toegang tot een schuur op mijn terrein. Doordat ik de schuur kon kopen verviel ook dit recht van overpad van de verkoper. De akkers verderop worden al lang bediend vanaf een andere toegang en de nataire zei dat van lieverlee een recht op dit pad 'verdwenen' was. Dus één boer nog maar die het zou kunnen gebruiken maar al erg lang alternatieven heeft. In jouw geval lijkt het erop dat er geen CdE bestaat. Jouw derde buurman wil uiteraard eerst dit recht (her) vestigen, anders bouwt hij zijn garage niet. Het is dus aan hem om met historise documenten etc dit aan te tonen, en dat kan voor hem wel eens een teleurstelling worden. Erger zou het zijn als hij zijn garage bouwt en met het recht van de brutaalste een overpad gaat gebruiken. Dan zou je hem echt de toegang telkens moeten ontzeggen etc. maar hij zou wel gek zijn om het zo te spelen. Overigens is een CdE niet een publieke weg, maar mogen boeren die er ook wat te zoeken hebben er gebruik van maken. Op mijn pad liep op een bepaald moment het hele dorp (allemaal familie van de eigenaar van de schuur) zijn hond uit te laten en kon ik jagers wegsturen. Zij konden geen van allen aantonen dat zij als boer naar verdergelegen akkers moesten. Gelukkig is het nu weer mijn geheel prive terrein. Samengevat het recht van overpad wordt verleend aan bestemde personen en of personen gebruik makend van bestemde adressen, vastgelegd in aktes of contracten. Succes, Dit

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#2 Geplaatst: 2009-08-11 10:31:45

Dit & Gijs,

Een recht van overpad bestaat slechts juridisch en notarieel alleen voor direkt aangelanden. Dwz. dat er uitsluitend een recht van overpad bestaat voorzover er sprake IS van een zg. communale weg die toegang geeft of doorgang naar verder gelegen terreinen. Die bestaat dan vaak niet meer in de praktijk, terwijl dat pad of weg 'openbaar' officieel toegankelijk is of blijkt te zijn.

Dat is iets anders dan die tijdelijke Chemin d'exploitation, die in nieuwbouw wijken geldt!

De hier opgevoerde CdE moet ook feitelijk aangetoond worden door de Prefecture, de Gemeente, het Franse Kadaster en nog een zootje overheidsorganisaties.

Mijn buurman in (23) bezit officieel de grond  achter mijn 'grange'.

De gemeenschappelijke toegangsweg/inrit is juridisch en notarieel voor de helft mijn eigendom! Variant heet dan CdC of niet ?

Voor de andere helft dus communaal, want mijn buurman had in't verleden die grond niet van de commune gekocht.

1 meter van zijn huis rondom is zijn kadastraal eigendom gebleken en er blijft dan ca. 1,5 meter over tussen zijn terrein en de mijne die openbaar zouden zijn voor die die schuur die mijn  eigendom is en blijft!

Nu heb ik nooit een slechte verhouding gehad tussen mijn buren en ik snapte allang, dat hij eigenlijk behoorlijk 'genaaid' werd door de Gemeente over max. 50 m2 voor verkoop aan hem.

Hij vertelde mij dat hij minstens 750 € zou moeten betalen + notariskosten voor verkoopakte.  Ik vroeg hem, of ie soms een gaatje in zijn hoofd had...voor mij nog in geen 750 jaar. Wij allemaal lachen en daar bleef die zg. deal dan bij. Buurvrouw schonk nog eens een borrel in...

Bruintje.