Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

ontsmetten ouwe meubeltjes

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2009-08-09 12:31:47

Iemand ervaring met het opknappen van brocante meubeltjes?

Ik vind het vies om zo maar neer te zetten en vraag me af of er iets is wat je erover kan spuiten

middeltje via de tuinslang of spuitbus? En eventueel behandelen tegen ongedierte?. Daarna pas opknappen en/of schilderen.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2009-08-09 14:15:18

Ik heb zeer goede ervaringen met Xylophène, verkrijgbaar in waterige oplossing of als gel. Gewoon met een kwast ruim opbrengen, trekt goed in het hout en doodt alle beestjes en laat geen vlekken na. Liefst wel buiten doen.

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2009-08-09 15:59:26

Wat Steven aangeeft is natuurlijk prima, maar dan pas als het meubel schoon is. En dat is m.i. vraag 1.

Ik gebruik daarvoor altijd Popotte, en middeltje dat bij de bouwmarkten is te verkrijgen op de verfafdeling, onderafdeling antiekmiddeltjes e.d.

Lijkt me een soort loog. Daarna is wel, behalve een middel tegen beestjes ook zeker een goede was nodig on het meubel weer te beschermen en een goed uiterlijk te geven. Evt met een mooi houtkleurtje naar wens.

En wat roept CeesSurf hierover, m.i. de expert op dit gebied op dit forum.

Groet en succes

Jaap

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2009-08-09 16:01:17

Nog even ter aanvulling. Draag een paar huishoudhandschoenen anders zijn je handen net zo bruin als het middel. Gaat er lastig af.

J.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2009-08-09 17:51:10

veel dank voor de tips, ik loop te dubben...Xylophène zie ik vaak staan bij brico maar dat lijkt me idd wel een erg aggressief goedje.

De meubeltjes, tafeltjes, nachtkastjes, commodes zijn niet volledig te demonteren en dus slecht schoon te maken. En dan ook slecht te verven, dan maar min of meer origineel te gebruiken.Is me toch wat te vies....

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2009-08-09 17:52:34

op de een of ander manier kon ik niet verder tikken? is dacht aan een of ander douche met daarin een middeltje. Met de huidige temperaturen is het zo weer droog, nog iemand ervaring of een idee?

avatar#5259
steenmarter
Berichten: 13
Reacties: 59

#6 Geplaatst: 2009-08-09 21:48:43

Saint-Marc maakt goed schoon.
Je hebt het vloeibaar als variant op Mr Proper toestanden, maar ook in poedervorm, op te lossen in water.
Wel opletten want dit laatste wordt ook gebruikt om verflagen te verwijderen (papje maken,laten intrekken, afkrabben). Om schoon te maken dus goed verdunnen.

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#7 Geplaatst: 2009-08-10 00:14:38

Kanttekening: xylophène is geen schoonmaakmiddel maar een toxisch middel tegen in het hout zittende beestjes zoals houtworm en zo. Als je dat op het hout spuit (masker op, liefst buiten) dan heeft het geen ontkleurend of vlekkend effect op de lak of de verf, althans in mijn ervaring. Ik zou het niet op hoogglans of politoer gebruiken, heb daar geen echte verstandelijke reden voor maar gewoon het idee. Voor het schoonmaken zou ik een geen vezels loslatende doek gebruiken, gedoopt in een slap sopje van zachte zeep en weer uitgeknepen zodat hij vochtig is maar niet echt kletsnat. Eigenlijk hetzelfde wat je met normale houiten meubels doet. Daarna poetsen, waxen of wat er voor het betreffende stuk nodig is.

Ivo

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2009-08-10 10:19:42

Oke het is me duidelijk, ik zal het met een sopje gaan proberen. Een nwe hobby van madame, ik hou het wel in de gaten, ;-) met dank voor de tips.

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#9 Geplaatst: 2009-08-10 16:27:33

Xylophene op gelakt hout gebruiken heeft geen zin, het moet in het hout trekken om houtworm tegen te gaan. Er zijn wel busjes met een soort naald aan een slangetje waarmee je het in de wormgaatjes kan druppelen.

Maar de oorspronkelijke vraag  gaat ook over een ongedefinieerd "vies". Daarvoor zou ik inderdaad St Marc gebruiken, goed naspoelen met schoon water, eventueel de tuinslang erop, hoekjes enzo goed uitspuiten en in de wind laten drogen. Bij biezen stoelzittingen of andere bekleding geen St. Marc gebruiken, gewoon water, een borstel, doekjes. Oude tandenbortels zijn heel handig.

Daarna schuren, eventueel was verwijderen en opnieuw "mooi" maken op de gewenste manier.

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#10 Geplaatst: 2009-08-12 15:46:28

Wat dacht men hier van ammonia? Uiterst effectief om oude was-, vernislagen te verwijderen. Daarna niet met zo'n roterende tandeborstel te behandelen, maar met een roterende borstel op je boormachine. Die moet bij voorkeur niet bestaan uit staal-, maar uit brons/messing draden. Daarna opnieuw in bijenwas zetten of een nieuwe vernislaag opbrengen.

St Marc produkten zijn allen bedoeld om oppervlakkige verontreinigingen op te lossen en vervolgens te verwijderen met keukenpapier. Een oud meubeltje naspoelen met water lijkt me niet zo'n goed idee voor het hout en z'n verbindingen.

Maar ik ben tuurlijk niet "Loïs la Brocante" en dus ook geen 'huisvrouw'. ;-))

Groeten van,

Bruintje.