Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

asbest leien

Auteur Bericht

avatar#3088
gertjan
Berichten: 5
Reacties: 34

#0 Geplaatst: 2009-08-10 12:15:39

Heeft er iemand ervaring met het afvoeren van oude asbestcement leien?

De dechetterie wil ze niet hebben. Buren leggen ze gewoon op een stapel ergens op hun terrein bedekt met grond. Dat wil ik liever niet.

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#1 Geplaatst: 2009-08-10 14:51:59

Check via de gemeente-/departementsites nog wat andere vuilstorten in de omgeving. Soms willen ze het wel hebben, maar dan in kleine porties en dubbel in dik plastic verpakt. Als je het forum afzoekt op asbest afvoeren o.i.d. dan ga je ontdekken dat dit onderwerp al vaak aan de orde is geweest.

Wil je je niet megablauw betalen aan een asbestverwijderingsbedrijf en ook niet ergens 's nachts illegaal gaan storten dan is die optie van die kuil in de grond waarschijnlijk wel de beste c.q. enige. De natuur doet het geen kwaad, asbest is immers ook een natuurlijke stof die uit de grond of rots wordt gewonnen. Het heeft op het milieu hetzelfde effect als het in een kuil storten en met aarde afdekken van ander bouwpuin. En qua gezondheid van mens of dier is het op die manier evenmin een probleem. Het spul is alleen gevaarlijk als je het breekt of verzaagt en de vrijgekomen vezels inademt, dan kan het na een jaar of 20 a 25 mesothelioom (longvlieskanker) veroorzaken.

Suc6!

Ivo

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#2 Geplaatst: 2009-08-10 19:36:50

In aanvulling op Ivo -waar ik het 100 % mee eens ben-, zet dan Gertjan tenminste zo'n neuskap op en verder een regenpak aan tijdens het slopen!

Daarna met pak en al aan onder de douche gaan staan en uiteraard ook niet gaan slopen bij huidige temperaraturen of veel te droogte. Bij wind doe je je buren er ook geen plezier mee, dat zij gratis die heel kleine vezels inademen!

Overigens is het niet zo dat je bij kleine hoeveelheden en eenmalig veel kans hebt op ontwikkeling van deze specifieke kanker of een 'stoflong' door het zg. zandstralen.

Suc6.

avatar#4645
aat
Berichten: 13
Reacties: 137

#3 Geplaatst: 2009-08-10 21:14:03

Gertjan, je kan het nog een keer proberen om aan te bieden bij de dechetterie. Ik heb bij de dechetterie in st. honoré een keer asbest aangeboden en dat werd ook geweigerd. Twee weken later nog eens geprobeerd en toen moest ik het in de tout- venant bak gooien. Het ligt er maar aan wie je helpt op de dechetterie.

Aat

avatar#3088
gertjan
Berichten: 5
Reacties: 34

#4 Geplaatst: 2009-08-13 11:21:10

Dank jullie voor de snelle en praktische antwoorden. Hoewel ik het er mee eens ben dat het begraven van leien het milieu op kortere termijn weinig schade zal toebrengen zoek ik nog naar een nettere oplossing. Ik wil ze ook niet in de tout-venant bak gooien. Om me heen zie ik nog honderden huizen met deze leien dus er zullen er de komende jaren nog veel opgeruimd moeten worden. Ik heb de mairie en de leverancier van de nieuwe leien benaderd.

Ik heb de indruk dat de regelgeving wat is doorgeschoten. Vroeger ging alles in de container, nu doen ze of het radioactief afval is. Net als het leegzuigen van de septic tank. Vroeger ging dat gewoon over het weiland, nu kost het leegzuigen honderden euro's omdat het chemisch afval zou zijn.   

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#5 Geplaatst: 2009-08-13 22:04:42

Asbest is een kankerverwekkende stof waarvan de schadelijkheid langdurig is genegeerd vanwege economische belangen. Jaarlijks word ik een paar maal geconfronteerd met patiënten die kanker door asbest hebben. Frankrijk heeft een achterstand t.o.v. de "pays nordiques" omdat werkgevers en werknemers een pact" hebben gesloten (verbieden van asbest kostte werkgelegenheid....) en de regering erbij zat en niets deed. Asbest is pas vanaf ongeveer 1999 geheel verboden in F.

Dit betekent dus ook dat de regelgeving rond opruiming en afvoeren traag op gang komt. Er is een enorme hoeveelheid asbest in Frankrijk.

Per gemeente of département zal het dus verschillen wat ermee gedaan wordt. In elk geval is de overheid verplicht het spul in te nemen en "gecontroleerd" te storten.

Begraven in de tuin is weliswaar een korte-termijnoplossing maar er is geen enkele controle over wat er in de toekomst mee gebeurt. Niet doen dus.

Advies is naar de regionale milieu-inspectie te bellen (de DRIRE) en het probleem voor te leggen.

Steven

avatar#3088
gertjan
Berichten: 5
Reacties: 34

#6 Geplaatst: 2009-08-13 23:03:13

Ik ben het 100% met je eens Steven.

Het zou goed zijn als je dat afval, goed verpakt en van stickers voorzien, tegen een redelijk tarief kon aanbieden aan de dechetterie.Maar ze weigeren het domweg als je zegt wat er in je karretje ligt. Als je niks zegt verdwijnt het waarschijnlijk gewoon in die tout-venant. Maar dat wil ik niet.
Als ik het open speel verwijzen ze naar een commerciele stort 100 kilometer verderop, waar ik maar offerte moet aanvragen voor de aanlevering. Dan is de drempel te hoog en is voor veel mensen de verleiding tot illegale stort te groot. Ik volg je advies en zal ook de DRIRE benaderen. 

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#7 Geplaatst: 2009-08-14 07:13:10

Gertjan, 

Ben er nog even verder in gedoken.

Een aardig schema van Aquitaine over afvoer van asbest: http://aquitaine.travail.gouv.fr/gallery/file/2092.pdf 

Hier een circulaire over afvoer en opslag van asbesthoudend afval:

http://www.dechets-chantier.ffbatiment.fr/PDF/CIRC220205.pdf .

Op departementaal niveau is het de DDE die zich ermee bezig houdt.

Als je googelt op DDE+de naam van je departement+amiante+déchets vind je tal van verwijzingen.

Het blijkt dat de de mairie moet weten waar je je afval kwijt moet kunnen. Wellicht een beetje aandringen of vragen of ze zich informeren bij de DDE.

De dagelijkse praktijk is helaas dat veel asbest, vooral de golfplaten, simpelweg na demontage ergens opgestapeld worden of nog erger, voor verharding van landweggetjes gebruikt worden.

Ik heb ook nog nooit na een brand mannen in "maanpakken" gezien hier op het platteland terwijl toch heel wat boerenschuren door hooibroei e.d. de fik in gaan.

Steven

PS kreeg het niet voor mekaar om de links er netjes in te "plakken". Probleempje

van net (opnieuw) geïnstalleerde Internet Explorer 8 of de website?

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#8 Geplaatst: 2009-08-14 19:09:05

Beste Steven,

Ik ben het volledig eens met je dat allerlei zg. 'gebonden' asbest nog voor erg grote problemen zal zorgen hier.

Want wàt is nu precies gebonden (met cement = vaak 'eternite') en in welke staat van ontbinding komen er al op een dak asbestvezels vrij? Het zal duidelijk zijn als die gesloopte materialen voor verharding van landweggetjes werden gebruikt (zoals in Salland en Twente, waar bij Goor daar een grote eternitefabriek stond) dat dit alsnog groot groot gevaar voor de volksgezondheid opleverde! En niet alleen voor de werkers daar in die fabriek.

Zelfs de vrije asbest, zoals in met asbest geisoleerde leidingen leverde hier nog gigantische problemen op vrij recent. Oa. bij universiteiten en militaire installaties. Daar zijn 'maanpakken' een absolute voorwaarde gebleken voor sloop en assainement. Worden ze op grote schaal toegepast hier of in NL eerder? En waarom dan niet Steven?

Nou eenvoudig, omdat LDF nog steeds een causaal verband blijft ontkennen, hoewel jij als arbeidsomstandigheden medicus via gespecialiseerde vakbroeders, eenvoudig zo'n carcionoom kunt laten vaststellen! Die krijg jij dus (ook) binnen.

Het blijft Steven een 'juridisch' probleem, omdat ik heb gezien op TV dat grote werkgevers (waaronder de Staat) hun directe betrokkenheid van 20 à 30 jaar geleden blijven ontkennen!

In NL heeft echter al voor 1994 de HR besloten, dat er omgekeerde bewijslast rustte voor Bedrijven en Staat, dat hun werknemers niet dagelijks werden blootgesteld aan asbestvezels. Dat gold dus ook voor garages/autoindustrie die per decreet verplicht werden non-asbesthoudende remvoeringen te monteren.

En daarom heb ik als verantwoordelijk voelend Ondernemingsraadslid de Bestuurder verantwoordwoordelijk gesteld voor volledige schadeloosstelling van een nog jonge timmerman, die dagelijks die eternite of asbesthoudende platen zaagde. Zoals in dàt draadje hier eerder geschreven blufte ik een beetje, maar zijn weduwe met 2 kleine kinderen, is uiteindelijk ruim schadeloos gesteld en anders had ik voor haar via advocatencollectief al juridisch verhaal 'geregeld' op kosten van de OR.

Blijft over mijn GROTE vraag, wat doen ze bij de déchetterie dan? Verbranden, begraven of anderzins? Want voor zover ik weet als fysicus kun je die vezels alleen binden in verbrandingsoven met een laag silicium en dus vooral niet uitstoten, maar er 'slakken' van bakken!

Met beste groeten van,

Bruin.

PS.

Ik heb zelfde probleempje op deze website en IS niet gelieerd aan IE van versie 8 of eerder.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#9 Geplaatst: 2009-08-23 09:22:30

Twee omerkingen over asbestcement en andere asbestproducten:

 

Eternit, de grootste Europeese fabrikant van vezelversterkte cementproducten, heeft in de jaren '70 en '80 geleidelijk aan asbest door andere vezels vervangen. In 1990 kon men melden: onze prducten zijn compleet asbestvtij .Saillant detail is dat Eternit hierdoor in economische moeilijkheden kwam omdat anderen (vooral in Zuideuropa) wél doorgingen met het goedkopere asbest.

Een Franse toeleverancier van de autoindustrie hier in de buurt (afdichtmaterialen en remvoeringen) heeft zijn verantwoordelijkgheid genomen en werknemers die met asbest in aanraking zijn gekomen met vervroegd pensioen gestuurd en hen een vergoeding (zwijggeld?) betaald. 

Natuurlijk blijft de problematiek van de verwijdering van asbestproducten bestaan.

Christian von Klösterlein

lees hier meer over de asbestoorlog

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#10 Geplaatst: 2009-08-23 10:35:56

Dank aan Christian voor de link. Ik kende de publicatie nog niet, heb hem even doorgewandeld en lijkt mij een gedegen werk.

Kern van het verhaal is dat economische belangen heel erg lang -en nog steeds- gaan voor gezondheidsbelangen terwijl wetenschapers overduidelijk voor de gevaren waarschuwen.

Eveneens is in 2005 een rapport van een Franse Senaatscommissie verschenen waarin het gebruik van asbest in Frankrijk is beschreven. De Franse overheid heeft nu duidelijke regelgeving afgekondigd (waaronder ook vervroegde pensionering van werknemers die met asbest gewerkt hebben) dus ik denk dat de toeleverancier die Christian noemt niet geheel vrijwillig die stap heeft genomen.... hij zal wel op de officiêle lijst van "astbestbedrijven" staan.

Twee ex-collega's van mij (Franse bedrijfsartsen) zijn door Justitie in staat van beschuldiging gesteld omdat zij de gezondheidsrisico's van asbest niet gemeld hebben aan de werkgevers en de werknemers........ en nog dagelijks ondervind ik weerstand bij werkgevers als ik dit wel doe m.b.t. andere kankerverwekkende stoffen.

We dwalen wat af met dit onderwerp nu maar wat mij betreft is de boodschap dat je met asbest niet voorzichtig genoeg kunt zijn.

Steven

avatar#3088
gertjan
Berichten: 5
Reacties: 34

#11 Geplaatst: 2009-09-14 14:21:46

Even een update. Ik kreeg uiteindelijk via de mairie de boodschap dat een dechetterie 20 km verderop (ander departement) de asbest wel zou accepteren. Ik heb de leien in plastic verpakt en daarheen gereden. Er stond daar een heel grote open container met daarin een soort heel grote zak waarin iedereen vrij z'n asbest kon storten. Amiente stond erbij. Het Ciment eronder was doorgestreept. Alles in de container was goed aangestampt, dus de meeste golfplaten waren stuk. Ook lagen er scherven rondom de container. De man op de dechetterie keek wat raar op van mijn plastic pakketjes en maakte er één open om te kijken of het inderdaad asbest was. Daarna mocht ik m'n gang gaan.

Als de container vol is wordt die grote zak dichtgeslagen en kan dan luchtdicht worden vervoerd. Gezien hoe er hier mee wordt omgegaan vraag ik me af wat er dan mee gebeurt. Dus de ene dechetterie weigert de zooi, en de andere doet alsof het simpel bouwafval is. Wie het begrijpt mag het zeggen.  

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#12 Geplaatst: 2009-09-14 14:38:51

Gatver, slechte zaak. Die kerel op de dechetterie heeft er waarschijnlijk ook geen verstand van, hoewel het eigenlijk zijn vak is, en loopt wel risico...

Ach ja, de Franse Slag zullen we maar zeggen.