Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

belasting - financieel adviseur

Auteur Bericht

avatar#7356
baerloo
Berichten: 2
Reacties: 3

#0 Geplaatst: 2009-08-11 22:32:55

wij zijn heel veel in Frankrijk en hopen binnenkort definitief te emigreren. Echter mijn man zal (parttime) in Nederland blijven werken. Naar verluidt bestaat er in Frankrijk voor zijn beroepsgroep (piloot) een speciaal tarief die het aantrekkelijk zou maken om daar belasting te betalen. Helaas zijn de berichtgevingen hieromtrent erg wisselend.

Wij zijn daarom naarstig op zoek naar een betrouwbaar adres van iemand die ons kan adviseren over belasting- en andere financiele consequenties van deze stap voor onze specifieke situatie. Liefst Rotterdam e.o. of Dordogne (24). Wie kan helpen? DANK!

Patricia

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#1 Geplaatst: 2009-08-11 23:15:01

Probeer PWC eens, hebben kantoren in NL en in Parijs. Succes, Dit

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#2 Geplaatst: 2009-08-12 14:29:52

Ja dat zou kunnen Dit,

Maar om een dure oplossing à la PVC of bv. Ernst & Young, die ook in Parijs kantoren hebben, zou ik allereerst Rob van Schijndel hier te trachten te kontakten.

@ Paricicia,

Je bericht hier is helaas een beetje veel wazig.

Je schrijft dat je man piloot is bij Rotterdam, nu nog parttime.

- Een piloot voor wat? Grote verkeersvliegtuigen? Of kleine vliegtuigen? Sportvliegtuigen?

- Zijn 'licence' als piloot houdt niet bij voorbaat in, dat je hier en France, gelijkwaardig werk kan vinden!

- Ik heb nog nooit gehoord/gelezen dat er een speiciaal regime zou bestaan ivm. piloten wat betreft belastingregime hier of het zou een AE moeten zijn.

Dat laatste zegt dus ook niet zoveel, maar ik betwijfel sterk dat een NL-fiscaal expert -zoals mijn oudste dochter- alles weet van fiscale gunstige regimes in LDF. En dan spreek je toch al gauw van ca 350 €/uur voor fiscaal advies in NL!

Mvg van,

Bruin.

avatar#7356
baerloo
Berichten: 2
Reacties: 3

#3 Geplaatst: 2009-08-12 21:10:00

hallo Bruin, mijn man is momenteel (parttime) captain bij Transavia in Nederland en zal dat ook blijven na emigratie. Hij reist dan op en neer.

Hij heeft enkele collega's die ook in Frankrijk wonen, en bij hoog en laag beweren daar heel weinig belasting te betalen, omdat piloten in een speciale regeling vallen (er wordt wel eens gesproken over de kunstenaarsregeling en het gaat dan om een belastingtarief van 10%).

Je begrijpt dat dit heel aantrekkelijk zou zijn voor ons en de overstap heel wat makkelijker maken, maar bij het Franse belastingkantoor wisten ze niet van het bestaan van zo'n regeling.

Wat is nu waar? We komen er maar niet achter.

En wat is een AE?

bedankt voor je reactie! misschien gaat er nu toch een lichtje branden bij je dochter?

groet, Patricia

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#4 Geplaatst: 2009-08-14 00:48:02

Hallo Patricia,

Een AE is een Auto Entreprise die sinds 1 jan. 2009 werd ingevoerd. Dit is een sterk vereenvoudigd regime van de eerdere Micro Entreprise. Er is hier met nm. veel door Wim van Teefelen over geschreven. Met de zoekfunctie lukt het wel om dat te vinden. 

Surprise; die kunstenaars en sportlieden regeling blijkt idd. te bestaan hier in LDF en stond idd. in de toelichting van buitenlands inkomen opgave formulier.

Alleen net wat je noemt lijkt me die 'kunstenaarsregeling' niet helemaal juist. Wat ik wél gevonden heb in het Belastingverdrag FR-NL is bij art. 15 en 16 wat de zg. 'zeevarenden regeling' in NL heet en in FR vallen daar ook piloten van luchtvaartmijen onder. In art. 17 staat dan overigens die kunstenaars/sportlieden regeling. Wat 'jetons' nu precies inhouden, heb ik geen idee van! 

Overigens moet je hier wel meer dan 183 dg. je vaste woonplaats hebben. En verder weet ik uit de arresten van belastingrechters en HR dat je in NL (als je daar woont en meer 70% van je activiteiten in het buitenland ontplooit) weinig meer van de NL fiscus te duchten hebt. (beruchte affaire Hiddink (voetbaltrainer!) heeft daar dan toch wat duidelijkheid opgeleverd. Hoe dat hier ligt als men nog parttime in NL werkt, weet ik niet.

Het linkje naar dat verdrag uit 1974 vindt je hier .

De volledige link naar het Franse Ministerie staat hier .

De collega's van je man lijken mij dus wél gelijk te hebben, maar ook in toelichting op formulier nr. 2047 NOT-K "Declaration des revenues encaissés a l'étranger" is helemaal niet  duidelijk daarover, want daar wordt alleen die 'kunstenaars regeling' genoemd en bovendien heb ik daar vergeefs 'Pays-Bas' niet gevonden in het lijstje van landen. Wél Allemagne dus....

Ik spreek mijn dochter niet zo erg vaak, want ze heeft het veel te druk en werkt niet meer voor E & Y. Bovendien wordt ze bij die andere tent op termijn tax-director ;-)

Groeten van,

Bruin.

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#5 Geplaatst: 2009-08-14 08:40:59

Ik ben indertijd bij PWC zeer goed geadviseerd. Ik had een zeer concreet en ingeperkt vraagstuk. Dat kostte toen niet de wereld en ik had er veel baat bij.

Dan iets heel anders, off topic. Op de home page staat een artikel over hernieuwde belangstelling voor wonen en ondernemen in LDF. Er wordt een link gegeven naar de site van? (ik kreeg hem niet 'door'). Het leek me de site van Wim van Teeffelen te zijn. Nou zag ik laast een advertentie waarin hij aankondigt weer naar NL te willen verhuizen. Dus hij doet de deur dicht in LDF? Wie weet er meer van? Dit

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#6 Geplaatst: 2009-08-14 17:21:52

Ik weet daar ook niets over Dit, maar in het linkje over AE staat onder: topic_redirect.php?topic=3851/Werken+als+auto-entrepreneur/ .

 

Daarin geeft Rob van Schijndel miz. de meeste juiste weergave, want hij is tenminste belastingadviseur in LDF. Daar lijkt mij Patricia & man nog meeste baat bij te hebben ;-) 

Mhg. van Bruin.

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#7 Geplaatst: 2009-08-14 21:10:08

Overigens heb ik nog andere interressante belastings beparingsregelingen gevonden in dat al oude Belastings verdrag, wat nog steeds 100% geldig is!

Dat geldt mn. voor auteurs hier die min of meer 'bedrijfsmatig?' hun publicaties doen hier. Het geldt zeker wel voor Wim Bavelaar hier om (ook) onder voordelig tarief te vallen van de Franse Inkomstenbelasting, want dan is dus art. 12 van dat belastingverdrag van toepassing!

Alleen, moet je wél even uitkijken met in NL geregistreerde site, want alleen een een internationaal belasting expert/belasting en/of jurist kan je  binnen 1 uur uitsluitsel geven over je kansen om een case te winnen over een verschil van mening.

In NL worden ook bij 100% winnen van een case nooit de volledige advocatenkosten verhaald op verliezende partij.

In FR, meestal volledig, en dat betekent dat oa. de Staat volledig opdraait voor ALLE kosten, indien hun ruling ook na bevoegde Rechters ter zake van dat vonnis die partij veroordelen in hoogste Instantie  voor 'dommages & intérèts' !!!

Meestal zul je dan al vroegtijdig moeten zien te schipperen tussen vele jaren 'vechten' tegen investering van beste HULP op fiscaal/economisch/juridisch gebied en die balans in NL is naar mijn eerlijke mening al volledig zoek.

En FR, volgt nu de 'markt' op puur economische motieven, want tegen de Franse instanties vechten is ook zo uitpûttend, toch?

Groeten van,

Bruin. 

avatar#7356
baerloo
Berichten: 2
Reacties: 3

#8 Geplaatst: 2009-08-16 20:13:41

hoi Bruin

dank voor al je informatie. Zonder nog de link naar het belastingbedrag te hebben aangeklikt, begrijp ik twee dingen:

1. piloten vallen onder zeevarendenregeling, wat dacht ik slechts inhoudt dat je in FR belasting mag betalen (maar zegt dat iets over het tarief???)

2. de kunstenaarsregeling bestaat. maar vallen piloten daar dan idd onder en over welke tarieven valt dit dan??

groetjes Patricia

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#9 Geplaatst: 2009-08-17 21:39:41

Hallo Patricia,

1. Al het vliegend personeel valt onder art. 15 t/m 16 van dat belastingsverdrag uit 1973, geratificeerd in 1974! 'Zeevarenden' en/of vliegend personeel vallen beiden onder die zelfde verdrachtstekst.

2. De zg. 'kunstenaars ea.' regeling valt onder art. 17 van zelfde verdrag. En of dat dan in beide gevallen (15 t/m 17) tot 10% Inkomsten belasting betalen oplevert in FR, onttrekt zich aan mijn kennis en waarneming. In de toelichting van formulier 2047 staat uitsluitend die regeling van art. 17 genoemd!

Vandaar mss. de verwarring bij een belastingopgave hier te lande.

Groetjes,

Bruintje.