Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Vraag over schoonmaken meertje

Auteur Bericht

avatar#4568
Ed K.
Berichten: 3
Reacties: 10

#0 Geplaatst: 2009-08-24 22:30:19

Hallo allemaal,

wij zitten in de Vogezen, en vlak bij ons huisje ligt ( op ons terrein) een bergmeertje, diameter ongeveer 10 bij 10 meter, en diepte ongeveer 20 centimeter tot 1 meter op het diepste plekje.

Het meertje wordt van water voorzien door grondwater dat afkomstig is van de omgevende hellingen. Het huisje ligt op 900 meter hoogte.

Wij willen het meertje graag schoonmaken/ opruimen/ uitbaggeren; er ligt een hoop bladentroep/ keien op de bodem. Veel bladverliezende bomen rondom het meertje!

Er leeft trouwens een hondertal voorns in het water ( het valt mij op dat het er ongeveer 20 waren toen wij het huis kochten 2 jaar geleden ; blijkbaar is het leven goed voor voorns in ons meertje) .

Ik denk dat wij een soort van stofzuiger met een filter nodig hebben om het meertje schoon te krijgen. Het gebladerte rond het meer vormt een laag van humus, waar we graag iets aan willen doen.

Hebben jullie ervaring hiermee? Advies? Moeten we eigenlijk wel iets doen aan ons bergmeertje ( als we er in lopen wordt het water wel erg smoezelig/ modderig ) ?

Bij voorbaat dank!

avatar#3688
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350

#1 Geplaatst: 2009-08-24 23:36:02

Ik denk dat het schoonmaken van zo'n vijvertje de dood betekent voor de vissen die er nu leven.


janv

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#2 Geplaatst: 2009-08-24 23:42:53

Ed,

   Begin maar eens low-tech: met een ouderwets baggernet. Een zeer stevige lange stok, met aan het uiteinde een fors formaat visnet, extra sterk. Ook je rug en armspieren dienen aan de norm "extra strong" te voldoen: zeer vermoeiend. Teveel rottende baderen betekent dat er steeds minder zuurstof overblijft, en dan leggen die vissen uiteindelijk het loodje, en zinken dan net zoals die vallende bladeren ook naar de bodem. Zeker wanneer er 's winters - het is immers een bergmeertje - ijs komt te liggen. Het rottingsproduct methaangas kan dan geen kant uit, exit vispopulatie. Een wat andere optiek dus dan die van Silex.

Rob

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2009-08-25 07:44:56

Edward, het gaat om "débourber" of "enlever la vase". Voor de vissen lijkt het m.i. niet nodig, die voelen zich er wel in, blijkbaar. Even googelen erop levert nogal wat tegenstrijdige berichten op.

Beste wijze is het meertje leeg te krijgen (waar laat je de vissen....) en met de schep de blubber weg te halen. Met een pomp lukt dat volgens mij niet, te weinig zuigkracht. Het baggeren is zeker ook mogelijk maar maakt zoveel rottingsprodukten los (H2S, CH4) dat de vissen zeker het loodje leggen.

Dus veel fysieke belasting en geurtjes in het vooruitzicht.

Zitten er overigens planten in het meertje? Die kunnen het water aardig schoon houden.

Steven

avatar#4568
Ed K.
Berichten: 3
Reacties: 10

#4 Geplaatst: 2009-08-27 21:49:58

Hallo allemaal,

bedankt voor jullie input.

Ik denk dat het uiteindelijk het beste is om de vissen te verhuizen naar een betere plek ( het grote meer van Gerardmer bijv. )  ; daarna maar het meertje droogleggen, en baggeren maar.

Dat zal ik overigens waarschijnlijk pas volgend jaar of zo doen ( er is hier nog genoeg voorhanden aan projecten) , 

Ik zal jullie op de hoogte houden!

Edward

avatar#6865
puk
Berichten: 5
Reacties: 110

#5 Geplaatst: 2009-08-28 03:06:27

Gewoon meertje leegpompen, voorns als laatste als ze liggen te spartelen in een speciekuipje gooien,

meertje uitmesten met kraantje en beetje water erin, voorns weer terug en vollaten lopen natuurlijk , of met regen.

suc6

puk

avatar#3688
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350

#6 Geplaatst: 2009-08-28 14:09:44

En dan voorns bijvoeren, want er is nu niets meer te eten.

janv

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#7 Geplaatst: 2009-08-28 16:40:14

Wij hebben ook zo’n meertje tegen het eind van onze tuin aan. Het is het diepste punt van het dal. Wel is het iets groter met een doorsnee van 25 meter. Het zit volop leven: karpers, andere witvis, kikkers, ringslangen, salamanders en waterplanten. Hoe diep het is weet ik niet, want we zwemmen er nooit in. Dat is ons ten zeerste afgeraden door de lokale bevolking omdat het water van de weilanden op de hellingen sterk vermest is. En dat water loopt in het meertje. Onze honden zwemmen er overigens wel in zonder gevolgen. Eén keer in de paar jaar komt een boer langs en haalt met een grijper veel vuil er uit dat hij op het weiland gooit. Hij komt maar een paar meter van de kant, maar kennelijk is dat voldoende. Het water ziet er heel natuurlijk uit. Dit in tegenstelling tot een soortgelijk meertje een paar honderd meter verder in een ander dal, waar niks aan gedaan wordt en dat zwart van de blubber/humus ziet.

Kortom, ik zou het gewoon met een stevige schep uitdiepen en met wat lokale waterplanten de natuur zijn werk laten doen.

Frans

avatar#7527
wim49
Berichten: 1
Reacties: 11

#8 Geplaatst: 2009-11-02 22:32:34

Je zou het water van het meertje even kunnen laten testen,

Kan je daarna mischien (ongestraft) gewoon zwemmen als je dat zou willen.

Op z'n minst weet je wat je hebt.