Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Waterleiding verlengen

Auteur Bericht

avatar#3639
saint-chistophe-en-boucherie
Berichten: 9
Reacties: 34

#0 Geplaatst: 2009-08-27 12:15:59

Ik ben bezig met het maken van een gastenverblijf in een schuur op 40 m afstand van het hoofdhuis. Ik sta nu voor de klus de waterleiding te gaan aanleggen. De waterleiding komt heel lastig binnen in het hoofdhuis, maar feit is dat na de watermeter een stukje van 10 cm buis zit met iets van 20 mm diameter dat snel verloopt naar 14 mm en waar ik absoluut niet in durf te zagen (kan er ook eigenlijk niet bij zonder breken).

Deze 14 mm (buitendiam) leiding gaat weer heel snel onder de grond naar de boilerruimte. Daar een klassieke waterverdeling met kraantjes naar alle subleidingen etc. Allemaal 14 mm en een enkeling 12 mm.

Ik heb totaal geen probleem met waterdruk, douche etc, prima straal.

Nu mijn vraag:

Ik wilde eigenlijk mijn ongeveer 40 m lange toevoerleiding naar het gastenverblijf aanleggen met een kunststof waterleiding van 16 en liefst 20 mm zoals dat hoort. Ik heb in het gastenverblijf een wc, wastafel, boiler en douche gepland. Echter dan zou ik als ik aansluit op de leiding in het hoofdhuis aansluiten op een 14 mm koperbuis. Dat lijkt mij onzin, immers dan krijg in een overgang van 14mm naar 20 mm. Ik vraag mij zelfs af of ik daarmee niet ook nog andere problemen in de waterstroom creer bij die overgang. Dus zou ik kunnen besluiten om ook de toevoerleiding naar het gastenverblijf en alle leidingen in het gastenverblijf op 14 mm te houden (ik weet trouwens niet eens of er wel 14 mm kunstof te koop is, dus dat betekent dan ook impliciet koper naar het gastenverblijf waarbij het ondergrondse deel dan in een extra mantelbuis gelegd meot worden of zo...).

Zijn er waterleidingsdeskundigen hier die gegeven deze wat uitgebreide beschrijving suggesties hebben of eventueel zo'n 14 mm toevoerleiding van 40 m al bij voorbaat kansloos achten ?

groet Peter

Maar aangezien ik absoluut niet   

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2009-08-27 14:13:33

Peter,

  In het uitstekende verhaal op deze site over water en riool staat een tabel met aanbevolen diameters. De opmerkingen 2 en 3 daaronder lijken me voor jouw siuatie van belang. Die 40 meter lengte die je wil aanleggen levert ook bij de vrij hoge Franse waterdruk toch een weerstand op om de vergelijking met de elektra maar even te maken, en debietvermindering. Vanuit die gezichtshoek zou ik zelf niet zo zwaar tillen aan een overgang van 14 naar 20mm.

  Maar voor een meer onderbouwd advies denk ik dat Christian von Klösterlein als auteur van dat verhaal nog wel met een antwoord zal komen.

Rob van der Meulen

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2009-08-28 08:05:09

Peter (chistophe),

wat Rob v.d.M. gisteren schreef is OK.

Even nog wat antwoorden op een aantal specifieke vragen van je:

 

Ik wilde eigenlijk mijn ongeveer 40 m lange toevoerleiding naar het gastenverblijf aanleggen met een kunststof waterleiding van 16 en liefst 20 mm zoals dat hoort.

Alles OK

 

Echter dan zou ik als ik aansluit op de leiding in het hoofdhuis aansluiten op een 14 mm koperbuis. Dat lijkt mij onzin, immers dan krijg in een overgang van 14mm naar 20 mm.

Is geen onzin, want de stromingsweerstand die (samen met de voordruk) het debiet bepaalt is steeds de optelsom van alle onderlinge (hydraulische) weerstanden. Bij de 14mm stroomt het water dan een beetje sneller, dan bij je nieuwe 20mm weer iets langzamer en daardoor met minder drukverlies.

 

Ik vraag mij zelfs af of ik daarmee niet ook nog andere problemen in de waterstroom creer bij die overgang.

Mijns inziens niet. Het kan hooguit zijn dat, als de hoofdtoevoer te klein is, de verbrukers in het hoofdhuis en die in de gîte elkaar een beetje beinvloeden. Maar omdat je tot nog toe geen debietproblemen hebt denk ik niet dat je je problemen op de nek haalt.

 

Dus zou ik kunnen besluiten om ook de toevoerleiding naar het gastenverblijf en alle leidingen in het gastenverblijf op 14 mm te houden.

Toevoer zieboven. In het gastenverblijf beter alle leidingen volgens de door mij aangegeven beproefde regels nemen.

En dan nog:

als ooit je waterleidingssysteem, vooral de verdeler en de bijbehorende obscure 20->14mm leiding gesaneerd worden zal je blij zijn dat tenminste de gastenleiding al een verstandige diameter heeft. Anders zou je zeggen 'had ik toen maar'.

 

Zijn er waterleidingsdeskundigen ... ?

Ik ben geen specifiek waterleidingsdeskundige, maar ik heb in een vroeg verleden pijpleidingsnetten in chemische en levensmiddelbedrijven ontworpen (of bestaande uitgebreid en aangepast), en of het nu om loog of zuur, water, bier of wijn, olie of azijn gaat, de regels van de hydraulica zijn overal dezelfde. En ja, Rob, er bestaat een zekere analogie tussen hydraulische stromingen en elektrische stroom!

Maar aangezien ik absoluut niet   (je laatste zin)

Moest hier nog iets volgen?

Sterkte, en groeten

Christian von Klösterlein

avatar#3639
saint-chistophe-en-boucherie
Berichten: 9
Reacties: 34

#3 Geplaatst: 2009-08-28 09:03:59

Christian en Rob, dank voor de heldere antwoorden.

Om met je laatste opmerking te beginnen, de laatste zin van mij was een copieer fout.

Ik ga mij richten op de mijn oorspronkelijke plan, dus een keurige kunststofleiding van 20 mm.

Groet, Peter

avatar#7448
WenTi
Berichten: 0
Reacties: 5

#4 Geplaatst: 2010-03-22 14:14:52

Heren,

In Marizy (zuid Bourgogne) zit ik met dezelfde kwestie. De schuur wordt een gastenverblijf met sanitair en keukenblokje. Bovenstaande is redelijk duidelijk waarvoor dank.

Wat ik echter graag zou willen is een splitsing met twee nieuwe afsluitkranen direct na de watermeter. De ene af te sluiten leiding voor het bestaande woonhuis, de andere af te sluiten leiding voor het gastenverblijf. Het voordeel hiervan is dat indien alleen gastenverblijf gebruikt wordt de hoofdwoning geen water krijgt, en andersom. Dit ivm met aftappen etc. Geen probleem lijkt me?

Vragen:

- welke afsluitkranen kan ik het best gebruiken 

- ik wil voor gastenverblijf graag aparte watermeter; waar kan ik die kopen?

Veel dank,

Titus van Hooff 

PS: 'hetzelfde' probleem heb ik met de elektra. Ook hier wil ik aparte meter en groepenkast voor gastenverblijf. Deze kwestie zal ik bij een elektradiscussie onderbrengen.  

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#5 Geplaatst: 2010-03-22 14:44:58

Bonjour Titus,

- Voor de afsluitkranen zou ik kogelafsluiters nemen, dat zijn van die kranen met een handgreep die je een kwartslag draait tussen open en dicht. Voordeel van die dingen is dat ze in de geopende stand (vrijwel) geen extra stromingsweerstand opleveren. In FR heten die dingen "vanne quart de tour", te vinden in de plomberie afdeling bij elke brico.

- Watermeters kun je op veel plaatsen kopen, zie hier voor een aantal adressen. Castorama en Conrad zijn bekende leveranciers. In FR heten die dingen "compteur d'eau divisionnaire".

Salutations, Jos

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#6 Geplaatst: 2010-03-22 16:33:05

Inderdaad Jos,

Die kogelafsluiter-kranen zijn dus al of niet voor 'drieweg'verbindingen preferent.

Er wordt hier miz. een beetje verkeerd gesproken over vloeistofdynamica tov. het begrip Ohm, de weerstand in electrische begrippen.

40 meter overbruggen in vloeistof zonder teveel drukverlies, betekent zelfs in begrippen van weerstandsverlies; dus drukverlies en stromingsverlies in een ondergrondse leiding van minimaal 20 mm. doorsnee.

Je moet exact de waterdruk kennen op of boven je leefnivo om te bepalen of in een hoofdwaterleiding die druk nog voldoende is of uit de kraan (volledig geopend!) nog meer dan een 'piesstraaltje' komt.

In het laatste geval zal dan dan een zelfstandige regel-unit in een gastenverblijf bij 14 mm. rond het vaak laten afweten over een afstand van 40 m.!

Waarom?

Minimaal geldt ook voor een CV een 0.2 PA drukverschil en ook Atmosferisch!

Dat betekent overal en dat je in de Franse Alpen nog altijd minimaal 0.2 overdrukverschil moet hebben op 2000 m. hoogte. Grofweg op die hoogte betekent dat je dan 0,2 ATO moet hebben anders functioneert het zooitje (warmwatervoorziening & gasvoorziening) niet of uiterst gebrekkig.

Dit alles kun je voor gassen uit de bestaande natuurkundige formules afleiden uit Boyle-Lussac en voor vloeistof dynamica rekent men in de praktijk voor druk/stromings verlies met een factor 10 en liefst beetje meer om voor temperatuur ook nog te compenseren. Dus 10 m waterhoogte is ca. 1 ATA voor water.

Voor een waterleiding op 2000 m. hoogte zou dus vergeleken met NAP 0 ruim 20 kg/cm2 overdruk nodig zijn om in een kunststofleiding (kunstrubber) te weerstaan.

De werkelijkheid is dus anders want oa. het waterleidingsbedrijf verpompt op X meters hoogte en verdisconteert het debiet/druk naar een maximale hoogte in de regio.

Dat is dus de praktijk, want de pompen van bv. waterleidingbedrijf leveren een vrij contante debiet/druk die de hardware ter plekke dan kan weerstaan. 

... In NL moet men rond NAP ook rekening houden met gem. erg hoge gebouwen. 100 m. hoog levert al 10 kg/cm2 meer drukverschil op tov. BG. ;-)

Bruin.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#7 Geplaatst: 2010-03-23 20:19:14

Eric (Bruin),

ik wil de verleiding weerstaan je vloed van feiten en zeker goed bedoelde adviezen een voor een duidelijker te maken of te weerleggen.

Ik doe het simpler:

Heren niet-ingenieurs, niet lezen en niet proberen te begrijpen!

Christian von Klösterlein

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#8 Geplaatst: 2010-03-23 20:23:55

Titus en Jos,

zeker kogelafsluiters nemen,  behalve het door Jos genoemde voordeel van geringe stromingsweerstand zijn deze kranen ook weinig gevoelig voor kalkaanslag en permanent lekvrij. Hiervoor ben ik in Frankrijk ook vaak de term vanne sphérique tegengekomen. En ze hebben allemaal een rode hendel.

Christian von Klösterlein