Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

contacteur-delesteur

Auteur Bericht

avatar#3356
harold
Berichten: 37
Reacties: 42

#0 Geplaatst: 2009-09-05 17:28:46

Hoi,

Ik wil ik mijn 9kva aansluiting laten verhogen naar 12 of 15kva  vanwege electrische verwarming en boiler en tevens gebruik gaan maken van een delesteur.
Nu zie ik op een webside een delesteur of contacteur-delesteur worden aangeboden van merlin gerin met de volgende specificaties:
 
1 delesteur, 2 voies pour compteur electronique edf monophase dse2, modulaire 230v
2 delesteur, 4        "                                      "                    dse4      "
3 contacteur-delesteur 2 voies cdsc modulaire 240v monophase
4 contacteur-delesteur 4 voies cdsc modulaire 240v monophase
 
Welke zou ik moeten nemen  om goed gebruik ervan te maken en wat is het verschil tussen een delesteur en contacteur-delesteur?

vr. gr. harold

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2009-09-05 22:35:54

Harold,

  Lijkt me handig wanneer je de preciese rugnummers waarmee Merlin Gerin deze délesteurs het veld in heeft gestuurd laat weten. En misschien ook het vermogen dat je wilt gaan schakelen, hoeveel kilowatt zijn de diverse apparaten. 

  Ik maak van de gelegenheid gebruik om nog eens de ins en outs van het principe van de délestage uiteen te zetten, om af te sluiten met een concreet antwoord op een deel van je vragen.

 Het makkelijkst te plaatsen (in de groepenkast) zijn de modellen die met behulp van een capteur / transformateur de courant (ringkernspoel) werken. De dikke hoofdaanvoerkabel (de phase draad) in de groepenkast gaat daar dan door heen, en het geïnduceerde stroompje wordt via een aansluitkabeltje verbonden met de délesteur. Op die module zijn één, twee of drie zware stroomverbruikers aangesloten, meestal verwarming. Komt de stroom boven een bepaalde waarde (seuil de délestage, afgestemd op je maximale puissance souscrite), dan worden successievelijk 1, 2 of 3 van die stroomvreters uitgeschakeld. Dat is het model van de délestage hiérarchisé. Er zijn ook types die in één keer alle circuits non prioritaires tijdelijk afsluiten: délestage normal heet dat dan. En het hogere doel dat hiermee wordt gediend is te voorkomen dat de beveiliging in je disjoncteur de branchement (hoofdschakelaar) in werking treedt, en je voor enige tijd in het donker zit. Even later probeert de délesteur geheel op eigen kracht die niet-prioritaire apparaten weer aan te sluiten, mits de capteur op dat moment een lager totaal stroomverbruik meet. Op die manier kun je bij een relatief kleine puissance souscrite - een wat goedkoper abonnement - toch redelijk wat zware stroomverbruikers aansluiten. 

 

   Zware stroomverbruikers: dat betekent dat er veel vermogen geschakeld moet worden, stevig wat ampères. Dat brengt ons van de ingang van de délesteur - de meting van de totale stroom met een capteur - bij de uitgang, de schakelkontakten. En voor de meeste apparaten waar ik de specificaties ooit van heb bekeken staat bij de contact de sortie een maximale stroomsterkte genoemd van iets rond de één ampère. Daar schakel je dus geen verwarming of boiler mee aan en uit. Je gebruikt dat uitgaande kontakt om een relais mee aan te sturen, van het ouverture type. Die maakt geen kontakt (fermeture), maar verbreekt het. Zo'n relais kan veel zwaardere stromen schakelen, 20, 30 ampère. De Franse benaming voor een relais is contacteur. In de gangbare technospeak heb je dan een délesteur (3 à 4 modules breed) en zijn knechtje(s), de vermogens schakelende contacteur(s) nodig. Het is dus niet de vraag of je het één, dan wel het ander zou moeten kopen, eerder hoeveel vermogen je als non-prioritaire tijdelijk wilt laten uitschakelen. Om het allemaal nog wat onoverzichtelijker te maken, fabrikanten hanteren soms niet éénduidige definities: soms wordt een totaal unit van délesteur met een aantal ingebouwde relais ook wel aangeduid als "contacteur délesteur". Dus de exacte typenummers van Merlin Gérin kunnen helpen om te zien wat er precies bedoeld wordt in die advertentie die je tegenkwam.  En je moet wel heel precies weten welk type je in jouw omstandigheden nodig hebt, want dit soort modules is te duur om je een miskoop te veroorloven. En afstemmen op met name het type elektrische verwarmingssysteem, zeker als dat nog zou moeten worden aangeschaft.

 

   Moet je nu altijd zo'n combi kopen? Nee, want er zijn slimme elektrische verwarmingssystemen die zich met een signaal (iets van hooguit  0,1 ampère) dat via de fil pilote wordt aangeleverd zich in een nauwelijks stroomvragende eco slaapstand laten brengen.  Bij zo'n systeem heb je dus genoeg aan alleen een délesteur. Al dan niet voorzien van 1, 2 of 3 voies. Om het overzicht compleet te maken: er zijn ook délesteurs die ontworpen zijn om gebruikt te worden in combinatie met een compteur électronique. Ik ben ook een keer een advertentie tegengekomen voor een uitvoering met wat zwaardere schakelkontakten, zodat je voor niet al te veel stroom vragende apparaten niet meteen een aparte contacteur hoeft te gebruiken. Maar dat is wel de meest voorkomende aanpak: een délesteur, die één of meer relais aanstuurt (des contacteurs à ouverture). Dat kunnen afzonderlijke kleine modules zijn, of met zijn allen verpakt in één brede module. 

 

 

 

Rob van der Meulen

 

avatar#3356
harold
Berichten: 37
Reacties: 42

#2 Geplaatst: 2009-09-06 10:04:38

Robert,

Het gaat om de Merlin gerin types ref 15910(ar01399)

                                                  "   15911(ar01136)

                                                  "   15908(ar01341)

                                                  "   15906(AR01709)

                                                  "    15913                 Zie:

http://www.brico-chauffage.fr/3_produit.asp?SKU=3,10,289,

Het gaat om een aansluiting van een electrische cv ketel van 6000kw en een electrische 200 liter boiler als groot verbruikers en dan uiteraard wasmachine/droger/electrische oven/magnetron... enz.

De bedoeling is dat de cv ketel altijd blijft draaien en dat als er andere grootverbruikers gaan werken (uiteraard let ik daar wel op) er bij toerbeurt

sommige even stoppen om te hoge pieken te voorkomen.

Harold 

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#3 Geplaatst: 2009-09-06 12:35:08

Harold,

Je specifieke vraag eerst:

1) Wat die modellen van Merlin Gerin betreft:

Veronderstellend dat je monophasé bent aangesloten valt type nr AR15913 af, want die is voor triphasé installaties bedoeld.

Blijft vervolgens over de vraag of je een type wilt installeren dat zijn stroomoverschrijdingssignaal via de compteur électronique krijgt aangeleverd (types 15910 en 15911), of dat zelf signaleren (types 15908 en 15906). Deze laatste twee vergen wel een stevige ingreep in je groepenkast, omdat ze en tête de ligne moeten worden geplaatst, meteen bij de stroomaanvoer in de groepenkast. Zie ook deze documentatie van Schneider, bij het plaatje Branchez/ Connection. De duurdere modellen van enkele andere merken, met een aparte capteur vergen wat minder herplaatsingswerk in de groepenkast. Deze modellen 15908 en 15906 van Merlin Gerin zijn al voorzien van eigen contacteurs, er wordt in de hierboven genoemde documentatie namelijk 15 A opgegeven als maximum, 3500 W pour charges resistives. Het schakelen van inductieve lasten, denk aan machines, is een ander verhaal, wordt meestal niet aanbevolen. Lijkt me verstandig om daar rekening mee te houden. Heb zo snel geen documentatie kunnen vinden van die twee andere modellen, de 15910 en 15911, dus wellicht dat die slechts 1 A kunnen schakelen.

En om de zoektocht verder te verfijnen kun je kiezen uit 2 dan wel 4 voies. Slechts twee apparaten als non-prioritair af te kunnen schakelen lijkt me wat aan de krappe kant. Dus 4 voies, hetzij de 15911, hetzij de 15906 verdienen je aandacht. Met nog even het voorbehoud voor het te schakelen vermogen van de 15911. Om iets goedkoper (bijna E 100 verschil) uit te zijn zou je ook de 15908 (2 voies) kunnen nemen en daar achter één contact de sortie een paar afzonderlijke contacteurs aansluiten. En dat kost ook weer wat, dus misschien ben je dan uiteindelijk maar  E 30 of E 40 goedkoper uit.

Nog wat algemene overwegingen:

2) Heb je nog voldoende ruimte in de bestaande groepenkast.

3) Wanneer je twee stappen hoger zou willen gaan in je puissance souscrite loop je de kans dat de EDF een technische keuring van de gehele elektrische installatie vraagt, of om een (her)keuring door Consuel.

4) Jouw keuze voor het zeer speciale Zoliant verwarmingssysteem - daar hebben Christian le Bricoleur en Rob van der Veer al het nodige over gezegd bij het onderwerp  "Verhoging kVA huisaansluiting" - draait de standaard aanpak die in Frankrijk gebruikelijk is op zijn kop. Bij dit Zoliant systeem moet immers de cv ketel continu met elektra "gestookt" worden. Nog los van de stilstandsverliezen wanneer een wasmachine tijdelijk wordt uitgeschakeld, laat men dat soort apparaten liever doordraaien, worden als prioritair beschouwd. Een aantal traditionele radiatoren of accumulateurs dat een uurtje uitstaat is minder lastig. Technisch kan jouw aanpak zeker gerealiseerd worden, maar er is ook een keerzijde van de medaille.

Rob van der Meulen

avatar#3356
harold
Berichten: 37
Reacties: 42

#4 Geplaatst: 2009-09-06 15:02:24

Rob,

Alvast erg bedankt voor al je info maar ik heb toch nog een paar vragen.

Ik heb nu nog 2 vrije  plekken in de groepenkast, dus zal wel een uitbreiding moeten laten maken voor alleen al de cv ketel.

Als ik nu eerst van 9 kva naar 12 kva aansluiting zou gaan en bv over 2 jaar

van 12 kva naar 15 kva zou gaan, ontloop ik dan daarmee de kans op herkeuring?

De 15911 lijkt mij dus de beste keus, maar wat is dan de onzekerheid over eventueel maar 1 A  kunnen schakelen en wat geeft dit dan als beperking voor mij als leek?

Harold

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#5 Geplaatst: 2009-09-06 15:31:34

Harold,

 Hoewel je vraagtekens kunt zetten bij het geweten en het institutionele geheugen van grote organisaties, moet je niet uitsluiten dat ze van jouw aansluiting een keurig dossiertje ergens op een harde schijf hebben staan. Misschien dat ze na een jaar of vijf bestanden gaan opschonen, maar ik denk dat ze gegevens met betrekking tot de belasting van het réseau - hoeveel abonnees met hoeveel vermogen hangen er achter een bepaalde hoogspanningstransformator - toch wel wat langer paraat willen houden. Kan niet inschatten hoeveel kans van slagen jouw gefaseerde scenario heeft. Je kunt het proberen, of misschien een keer bij een conseiller van de EDF langs gaan in een regionaal hoofdkantoor en de vraag voorleggen. 

 Die 15911: a) moet worden aangesloten op een speciaal kontakt in de compteur, en dat mag alleen de EDF doen. Na de hoofdschakelaar is de klant koning in zijn eigen rijk, maar alles wat daarvoor zit is terrein van de EDF. Daar zitten interventiekosten aan vast. Misschien iets om in één keer te laten doen wanneer er iemand langs komt voor het verhogen van je puissance souscrite, maar ook dan zullen ze waarschijnlijk twee posten factureren, de EDF wil steeds meer geld aan u verdienen;  b) met een 1 Ampère kontakt kun je geen wasmachines, boilers, drogers etc. schakelen. Bij 230 Volt levert 1 Ampère een vermogen op van maximaal 230 Watt. Dat is niet veel. Vandaar die hulptroepen in de vorm van contacteurs, al dan niet meteen ingebouwd in de module.

Rob

p.s.: De documentatie van de 15910 en 15911 heb ik inmiddels gevonden op de Schneider website. En niet helemaal als een verrassing staat bij de caratéristiques het volgende genoemd. Sorties: tension d'alimentation: 230 V maxi, courant: 1 A maxi, fréquence: 50 Hz.

Iets anders: klopt die prijs voor de 15911 op de website van Brico-Chauffage wel? Is dat geen typefout? Elders staat die voor E 100 méér in de boeken, voor rond de E 250, dezelfde prijsklasse als de eveneens van 4 voies voorziene 15906. Voor het geval dit nog een rol zou spelen bij jouw voorkeur. 

avatar#3356
harold
Berichten: 37
Reacties: 42

#6 Geplaatst: 2009-10-22 22:46:38

De ar15913 die thriphase is kan volgens de verkoper die een nog nieuwe in doos heeft liggen voor 100 euro ook monofazig dienen tot 90 amp per fase en keuze van afschakelvermogen gaat d.m.v een switch op de delesteur.

Is deze als dit klopt dan ook inderdaad geschikt voor mijn monophasa situatie.

Harold

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#7 Geplaatst: 2009-10-23 11:23:32

Harold,

Via mijn analoge verbinding hier gaat het zoeken naar de technische documentatie van de Merlin Gerin (groupe Schneider) triphasé ar15913 zo langzaam dat ik daar mee gestopt ben. Het is geen gangbaar type, vandaar dat de verkoper klaarblijkelijk van deze winkeldochter af wil, want de normale verkoopprijs is E 358,80. Hij zal ongetwijfeld, want nieuw in doos, het papiertje met aansluitgegevens te voorschijn kunnen toveren. Dit is waarschijnlijk net als die andere monophasé types van Schneider een type dat helemaal aan het begin van je groepenkast moet worden geplaatst, en tête de ligne. Leg hem ook uit hoeveel verschillende apparaten je successievelijk uit zou willen kunnen schakelen. De monophasé types hebben een aantal afschakelbare voies, de korte beschrijving op de site die jij eerder al genoemd hebt zegt dat er bij dit type per fase één voie aanwezig is. Vraag is ook wat er per kontakt maximaal aan vermogen mag worden geschakeld. Het is nu al een brede module die bijna de helft van een din-rail in beslag neemt, maar wanneer je daar nog extra contacteurs aan vast zou moeten knopen neemt het délestage gebeuren al snel de volle breedte in beslag. En vergeet de interrupteur différentiel niet, en per apparaat natuurlijk een eigen disjoncteur. Je kunt inderdaad één van de drie fase aansluitingen gebruiken voor een monophasé aansluiting, maar ik ben bang dat die twee andere er dan alleen voor de sier zitten. Tenzij - kleine kans - het volgens de fabrikant toegestaan is alle drie entree punten met dezelfde monophasé aansluiting te voeden, en via de départ aanluitpunten gebundeld weer te laten samenkomen als alimentation voor de rest van de groepenkast. Maar dan schakelen waarschijnlijk wel alle te delesteren apparaten gelijktijdig uit of weer aan, en zou je goed moeten nagaan op welke maximale stroom je iedere fase in deze opstelling zou moeten afregelen. Heb mijn twijfels bij dit laatste "drieling/mono" scenario. Punten van aandacht lijkt me. Laat de verkoper/electricien maar precies uittekenen hoe je in jouw situatie deze délesteur in je groepenkast zou moeten aansluiten. En garanderen dat 't ook werkt.

Rob

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#8 Geplaatst: 2009-10-25 16:30:23

Rob,

Jij bent zo mogelijk de meest ervaren electro-deskundige op dit forum tussen NL en LDF. Ik begon me bij de opmerking van Harold, dat hij voor een verbruikersgroep al van een te laag te leveren vermogen uitging, wat hij in vredesnaam wil met een 12 of 15 kva installatie.

In mijn huis (oorspronkelijk boerenbedrijf) zat ook een tri-phase aansluiting en die is door EDF veranderd in een mono-phase aansluiting. Of dat al of niet op verzoek van de vorige eigenaar is gebeurd, weet ik niet, maar die 9 KVA aansluiting blijkt/bleek ruim voldoende...zelfs voor grote stroomverbruikers, zoals door Harold genoemd!

Wél Rob, ben ik nieuwsgierig naar de economische motieven van zo'n vroeger genoemde 'krachtstroom'installatie.

Ten 1e betaal je dan een hoger vastrechttarief en ik zag/zie ook niet in of het voordeliger nachttarief voor boiler en electrisch accumulerende radiatoren opweegt tegen de investeringskosten.

Ten 2e, had ik de ervaring met die moderne programmeerbare verwarmingen, dat ik dan tussen 01 en 08 's-nachts die ruimten extra warm moest stoken om de winterdag redelijk behagelijk door te komen! Weg voordeel dus bij dagstroom in economische zin.

Ten 3e, moet er nog wat werk verricht worden door een competente electricien en samen met de door jouw genoemde materiaalkosten, lijkt mij dat niet zo erg aantrekkelijk.

Vooral voor een warmwaterboiler, zou ik eerder investeren in eentje met het grootst aantal liters, denk ik zo ...

Graag dus je mening Rob, hoe jij hiertegen aankijkt.

MHG van,

Bruin.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#9 Geplaatst: 2009-10-25 19:33:00

@ Bruin

- Driefase is interessant voor het aansluiten van wat grotere elektromotoren, de triphasé motoren draaien een stuk soepeler en met meer kracht dan hun meestal kleinere monophasé soortgenoten. Of voor een zware 3-fase elektrische lastransformator. Kortom: de licht-industriële toepassingen.

- Voor een driefase installatie kun je toe met wat kleinere diameters stroomdraad, ook in de aanvoer van het EDF réseau naar de abonnee toe. Daar valt een economisch voordeel te halen.

- In een wat verder verleden gaf de EDF er de voorkeur aan om ook kleinere installaties van particulieren als 3-fase aan te sluiten. Technische achtergrond: het réseau zelf af elektriciteitscentrale is ook 3-fase, en op die manier hoopte de EDF er voor te zorgen dat die drie fases zo gelijkmatig worden belast. Klaarblijkelijk speelt die overweging tegenwoordig minder, want alleen boven een puissance souscrite van 18 kVA (24, 30 en 36 kVA)  wordt nog 3-fase geleverd.

- Overigens is een 3-fase aansluiting niet duurder in zijn abonnementskosten, alleen de puissance souscrite geldt. Kijk maar op de EDF site bij de tarieven onder bleu ciel.

- Voor de kleinere 3-fase aansluitingen die je vaak nog tegenkomt op de campagne zijn de ongemakken groter dan het gemak dat je er van zou kunnen hebben. Zie hier voor een korte uitleg, en ook hier op het forum al een paar keer keer aan de orde geweest.

- Een zo groot mogelijke boiler: zal toch ook afhangen van het gebruik dat je er van maakt, lang onder de douche, tweepersoons huishouden of groot gezin. Hoe goed de boilers van tegenwoordig ook geïsoleerd zijn (stilstandsverliezen), het maakt toch heel wat uit of je een boiler van jeugdherbergformaat van 400 liter of één van 100 liter op konstante temperatuur moet houden.

- 9 kVA is inderdaad voor de meeste huishoudens genoeg. Alleen wanneer je voor je verwarming voor een groot deel van elektriciteit afhankelijk bent (convecteurs, accumulateurs), dan kan het nodig zijn een stapje hoger te gaan zitten op de puissance souscrite ladder.

- Voor wat de hoeveelheid vermogen die Harold nodig heeft speelt een niet onbelangrijke rol het type verwarming dat hij gaat kiezen of inmiddels al gekozen heeft, een cv systeem op elektra. Dus hij zal meer dan die 9 kVA nodig hebben. Daar zijn hier op het forum al eerder wat kanttekeningen bij geplaatst.@ HaroldBij kennissen op bezoek met een snelle adsl aansluiting kon ik de verleiding niet weerstaan – ik zag in hun ogen een wat verontruste blik, is hij toch ernstiger aan techniek en internet verslaafd dan we al vreesden, en hij kwam toch voor een apéro – en heb google laten zoeken naar dokumentatie over die triphasé délesteur van Merlin Gerin. Resultaat ondermeer: op het délestage kontakt mag maximaal 3500 Watt worden aangesloten aldus de Engelse folder, een andere tekst noemt maximaal 15 Ampère. Dat spoort aardig. "Load-shedding" is trouwens het woord dat de Britten gebruiken, interessant, maar nu nog eens een kernachtige Nederlandse vertaling voor délestage. Op zo'n 15 A kontakt kun je dus een elektrische warmwaterboiler aansluiten. In een speelse bui heb ik bij de mijne, een vrij grote, met de ampèretang het stroomverbruik gemeten, en dat kwam op ruim 10 ampère, zeg maar 2300 Watt. Dat zou er dus probleemloos op kunnen worden aangesloten. Zou je er meer aan willen hangen, dan zou je nog een contacteur moeten aansluiten op dat délestage kontakt. Die verbruikt zelf heel weinig, maar kan wel een stevige belasting schakelen. Verder werd zoals gebruikelijk de voorkeur uitgesproken voor resistieve belastingen – denk aan verwarmingsdraden – en dus geen machines of andere moeilijke belastingen aansluiten op het délestage kontakt.Welk délestage kontakt? Ik zou alleen één van de 3 fase aansluitingen gebruiken, en met een schroevendraaier het instelwieltje afregelen op het ampérage dat bij jouw aansluiting hoort, waar de disjoncteur de branchement op is afgesteld. Die twee andere fase aansluitingen zitten er dan helaas voor de sier bij. Gevolg is wel dat alle te delesteren apparaten met één klap uit- of in worden geschakeld. Bij de meeste monophasé délesteurs gebeurt dat geleidelijk: eerst nr. 1, als dat niet helpt nr. 2 en tenslotte nr. 3. Bij een 3-fase délesteur – die immers bedoeld is om in zo'n omgeving te werken, wordt er per fase ingegrepen, en zit daar al min of meer een scenario van geleidelijkheid in besloten.

Terloops maakte ik nog een opmerking over een interrupteur différentiel (id) en disjoncteurs. Die laatste heb je natuurlijk altijd nodig. Maar tot mijn verbazing kwam ik in de installatietekeningen die ik hier heb voor het elektromechanische type van Merlin Gerin geen id tegen. De delesteur wordt onmiddellijk ná de disjoncteur de branchement geplaatst, en voedt met zijn doorgaande kontakten de rest van de groepenkast, te weten de diverse id's voor de prioritaire groepen. De délestage kontakten zag ik werden rechtstreeks verbonden met de disjoncteurs voor de aangesloten apparaten. Overigens bijna altijd verwarmings equipment. Voor de beide andere types, die met de aparte capteur (spoeltje om de binnenkomende fase draad) om de stroomsterkte te meten en het type dat samenwerkt met de compteur électronique worden wel overal keurig id's ingetekend.Blijft er toch nog een vraag over voor jouw electricien/verkoper: wat zeggen de NF normen hier precies over? Hoewel: vraag de rest ook maar, een second opinion is nooit weg. Nu weer achter mijn analoge modem ga ik niet pogen dat op te zoeken, al was het alleen maar om dat gedurende het schrijven van deze tekst bij het verzenden al een paar keer de verbinding verbroken werd, en weg is de helft. Voortaan toch maar eerst off-line iets opschrijven en opslaan.Succes er mee,

Rob van der Meulen

 

avatar#3356
harold
Berichten: 37
Reacties: 42

#10 Geplaatst: 2009-10-27 19:33:31

Rob,

Bedankt voor alle wijze input die jij op mijn vragen hebt gegeven, ik ga gewoon op save de 4 voies monophase delesteur/contacteur vam Merlin Gerin aanschaffen, die in het begin van deze discussie uitkwam als beste keus.

Vr. Gr. Harold

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#11 Geplaatst: 2009-10-27 22:12:59

Harold,

  Beste keus uit het assortiment van délesteurs waar jouw voorkeur naar uitging. Persoonlijk vind ik de modernere versies die met een capteur werken (o.a. Hager) wat makkelijker bij het aanleggen, en moderner. Helaas ook stevig aan de prijs. Meestal hou ik een warm pleidooi juist voor elektro-mechanische toepassingen, vaak wat robuuster dan hun elektronische opvolgers. Het installatiegemak in bestaande installaties kan soms nog een overweging zijn. Als het tegenzit is de bestaande bedrading zo strak aangelegd, geen enkele slek, dat je niets anders kunt doen alle disjoncteurs exact daar te laten zitten waar de installateur ze ooit heeft bevestigd. Tenzij je een deel van de bedrading van de diverse groepen meteen ook wilt gaan vervangen. Wanneer je een installatie, lees groepenkast, helemaal nieuw installeert en je in de lay-out meteen rekening kunt houden met zo'n vrij brede délesteur électromécanique meteen aan het begin van de stroomtoevoer in je groepenkast, speelt dat minder. Maar laat ik eerlijk zijn, de meeste Hagers hebben één of meer contacteurs nodig voor het schakelen van wat grotere stromen, een aparte disjoncteur van 2 ampère voor de alimentation van de elektronica in die délesteur, dus dan gebruik je uiteindelijk toch redelijk wat din-rail voor alle modules. Alleen heb je dan wat meer vrijheid om die modules in een nieuw groepenkastje onder te brengen dankzij die "meetdraad" die van de capteur naar de délesteur gaat, en hoef je de bestaande indeling niet al te drastisch te herzien. Maar voor wie schrijf ik dit eigenlijk? Om dit verhaal over délestage - want dat is dit antwoord op jouw eerste vraag inmiddels geworden - met een slotoverweging af te ronden, en voor andere geïnteresseerden die zich nog aan het oriënteren zijn.

  Merlin Gerin maakt al decennia hoogwaardige en betrouwbare spullen, ben dit merk ook tegengekomen in omgevingen waar hoge eisen worden gesteld (Luchtmacht), dus dat zit wel goed.

Succes met de aanleg,

Rob van der Meulen

avatar#3356
harold
Berichten: 37
Reacties: 42

#12 Geplaatst: 2011-06-08 13:02:12

Gestionnaire d'énergie simplifié 1 zone

Tension d'alimentation 230V +10% / -15%

Fréquence assignée 50 Hz

Nombre de zone de programmation 1

Cycle journalier

Détection délestage liaison télé-information

Cycle de délestage 3 mn

Nombre de sorties fil pilote 3 sorties de 30mA

Composition du kit 1 boîtier modulaire + 1 boîtier d'ambiance

Distance max entre boîtier modulaire et boîtier de commande 50 m

Nombre de modules 3

Rob,

Net een nieuwe meterkast hager gekocht en de verkoper heeft ook nog een delesteur te koop die volgens hem overeenkomt met de merlin gerin 15906

die volgens mij door jou was aangegeven als bruikbaar voor mij.

De vraag is klopt dit volgens jou, kan het een jaar gebruikt voor 60 euro kopen.

.

Le EJ110T de chez HAGER est un gestionnaire d'énergie qui pilote automatiquement votre chauffage électrique comme une seule zone de chauffage. Ensemble composé d'un module et d'un boitier de commande.
Caractéristiques électriques:
-Tension alimentation 230 V AC +/- 10%
Fréquence 50 Htz
sorties fils pilotes 30Ma par sortie
Précision horloge: 1 seconde/24 heures
Nombre de voies de délestage: 3
Cycle de programme: journalier
Tarifs EDF pris en compte: tempo ou heures creuses ou heures pleines
Fonctionnement en automatque, confort, éco, réduit, hors gel 24/24h
Idéal pour gestion plancher chauffant ou convecteurs

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#13 Geplaatst: 2011-06-08 19:44:31

Harold,

Ik zou willen konstateren dat er in ieder geval één overeenkomst is met die Merlin Gerin 15906 waar we het bijna twee jaar geleden over hadden: ze doen allebei aan délestage. Maar daar houdt het wel zo'n beetje mee op. Dat Hager type wordt aangestuurd vanuit een moderne elektronische compteur en de boîtier technique ervan heeft drie stuuruitgangen van maximaal 30 mA /250 V: richting fil pilote kontakt van aangesloten convecteurs of een speciale thermostaat. Een gestion d'énergie speciaal voor verwarmingsdoeleinden.

Wat jij wilt is iets geheel anders dan dit Franse model, nl. je elektrische verwarming (Zoliant systeem) ten allen tijde prioriteit laten hebben boven andere grote energieverbruikers. Er moet dus vermogen geschakeld worden, zie de eerdere opmerkingen over de aard van het beestje met de naam contacteur/délesteur. En onafhankelijk van het tijdstip van de dag, en de vraag of het heures creuses of heures pleines tarief is. De Hager EJ110T is er voor bedoeld om de verwarming in huis, in zones verdeeld, geprogrammeerd te laten gebeuren.

De vraagprijs is scherp, maar ik denk dat hij voor jouw toepassing niet bruikbaar is.

Rob van der Meulen

avatar#3356
harold
Berichten: 37
Reacties: 42

#14 Geplaatst: 2011-06-12 18:38:28

Ik heb de Merlin gerin contacteur 15906 gekocht via een franse webside voor 250 euro nieuw en dan binnenkort maar hopen dat het ook nog werkt. Bedankt voor alle info.

Harold