Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Wat heb ik eigenlijk (EDF)??

Auteur Bericht

avatar#6617
Dut
Berichten: 32
Reacties: 49

#0 Geplaatst: 2009-09-06 15:41:49

Beste mensen,

In mijn huisje heb ik 12KVA aansluiting. Mij zegt dit als elektro-leek helemaal niets. Waarom heb ik geen 18KVA nodig of juist 9KVA (wat mij interessanter lijkt vanuit de oer-hollandsche gedachte dat dit goedkoper is...).

Wij zijn ingesteld op gemak. We beschikken over een boiler (laadt op op nachtstroom) houden van licht in ons huis, draaien 1x daags de afwasmachine en doen zo nu en dan een wasje. In de winter wil de droger wel eens draaien en het kan zomaar zo zijn dat op een uitzondelijke dag de wasmachine, de droger en de vaatwasser tegelijk aanstaan. Daarnaast hebben we een normale ijskastmet vriesvak. Waarom vertel ik dit allemaal? Voor de niet-elektro-leek zal deze opsomming een indicatie kunnen geven hoeveel KVA wij eigenlijk écht nodig hebben.

Het elektro-verhaal op deze website is erg informatief maar voor mij net zo begrijpelijk als de snel-pratende bakker uit ons dorp (te volgen maar helemaal begrijpen doe ik het niet...).

Omdat ik, net als mijn Frans, de kennis over hoe alles werkt in mijn huis wil opveizelen zou ik graag wat meer willen leren.

Heeft iemand zin om in Mickey-Mouse-taal aan mij uit te leggen hoe dat zit met die KVA's?

Alvast enorme dank!

Robert

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2009-09-06 16:06:57

Beste voornaamgenoot,

   Te snel praten zal ik deze keer niet, ook al was mijn grootvader (banket)bakker, alleen wat info die ik hier op mijn pc en op dit forum heb staan met wat plak- en knipwerk recyclen, kan in alle rust gelezen worden.

   Eerst maar de vergelijking met Nederland.  

  Wat de Nederlandse hoofdzekering betreft, de gemeentezekering zeiden ze vroeger in Amsterdam. Die standaard 25 Ampère hoofdzekering - dat ouderwetse wit porseleinen geval - is (of moet ik zeggen was) in de meeste Nederlandse huishoudens ruim voldoende. We doen weing met elektrische verwarming, het aardgas komt hier immers bijna ieder huis binnen. Met die 25 Ampère kun je een aangesloten vermogen aan van 5750 watt (kent u 'm nog, die formule W=V x I?). Wanneer je allerlei apparaten tegelijk zou laten draaien, een wasmachine, een vaatwasser, een droger, een magnetron, koffiezetapparaat, een oven, wat verlichting, de tv, de pc en verzin nog maar wat, dan zou het totale aangesloten vermogen in het ongunstigste geval al snel in de buurt van 12.000 watt komen.  Een stroomsterkte van maar liefst ruim 52 Ampère. Dat valt dus niet aan te bevelen. Vandaar dat er automatische schakelaars in de handel zijn, die òf de wasmachine, òf de droger van stroom voorzien. Niet allebei tegelijk. En zo'n automatische kontaktdoos moet dan wel bestand zijn tegen het vermogen dat geschakeld moet worden: de zwaardere types kunnen 3500 Watt aan, en die kun je dan maar het beste nemen. De Franse délesteur in de groepenkast is daar het grotere en slimmere broertje van. In Nederland ben ik die nog niet tegengekomen, maar dat kan aan mij liggen. 

    Bij storingen is het niet ongebruikelijk dat een behulpzame monteur er maar meteen een 35 A exemplaar inzet, anders staat hij een paar weken later weer voor de deur. Zwaarder dan 35 A gaan we in Nederland niet bij de traditionele aansluiting. Wil je meer vermogen, dan moet je een 3-fase aansluiting aanvragen. De moderne elektronische meters hebben meteen al een zware automatische zekering aan boord van dacht ik 40 Ampère. Die herstelt zich uit zich zelf van een overbelasting . Even wachten, en eerst de wasmachine of de frituurpan uitzetten. Dat scheelt weer een rit voor de storingsdienst. En u een stevige overschrijving naar uw energieleverancier. En je hoeft niet uren (als het mee zit) te wachten tot de stroom weer wordt aangesloten. Vooral in het weekend kunt u beter maar geen storingen hebben, bijzonder weinig mensen paraat in de storingsdienst, en die gaan bovendien eerst naar storingen bij bedrijven toe, dan pas naar particulieren.

    Omdat we het op dit forum toch vooral over Frankrijk moeten hebben een volgende tekst-transplantatie. Onderwerp: de Franse hoofdschakelaar.

<< Deze stroombegrenzing  is afgestemd op de zwaarte van de aansluiting die men heeft  (l'abonnement souscrit, ook wel: puissance souscrite). Dat valt af te lezen op een klein venstertje, met daarin getallen als: 15, 30, 45, 60, 75 of 90. Die getallen staan voor de stroomsterkte in Ampère waarop deze disjoncteur de branchement is afgeregeld door een monteur van de EDF.  Deze ampérages corresponderen met de volgende puissances souscrites en kVA: 3, 6, 9, 12, 15 en 18 kVA. 

 

Op de EDF site staat dit overzichtje. De zwaardere abonnementen van 24, 30 en 36 kVA worden in triphasé geleverd, dus de ampérages die daar bij vermeld worden gelden per fase. >>

 

    De meeste Franse huishoudens blijken in de praktijk heel goed uit de voeten te kunnen met een puissance souscrite van 6 of 9 kVA (30 of 45 Ampère). Ook zij zijn niet ongevoelig voor de veelal als typisch hollands ervaren zuinigheid. Ik zou zeggen, pak een stuk papier en tel alle vermogens in huis bij elkaar op. En bereken of je net uitkomt, of dat je een stapje terug zou kunnen doen. De kans dat alles maar dan ook alles tegelijk aanstaat is niet zo groot, dus wie weet kun je de persoonlijke pouvoir d'achat wat bijplussen door voor een lagere puissance souscrite te gaan. En net zoals in een tv serie van weleer inspector Columbo, de trotse eigenaar van een enigszins morsige trenchcoat en wat wrakkige Peugeot 403 cabriolet convertible, gewoon was te doen ter afsluiting van een vriendelijk gesprek, een laatste vraag: one more thing, did you notice the search function on this website?

 

 

Rob

avatar#6277
Paulsax
Berichten: 22
Reacties: 100

#2 Geplaatst: 2009-09-06 16:09:13

Robert,

Er zullen ongetwijfeld experts reageren maar met mijn persoonlijke (niet-expert) ervaring van afgelopen jaar toen alles er steeds uitvloog bij mij:

12 KVA is ongeveer gelijk aan 9600 W. Wat je moet doen is het wattage van al je apparaten bij elkaar optellen en ook even bedenken hoe vaak de grote stroomvreters gelijktijdig gebruikt worden. Boiler, vaatwasser,wasmachine en droger zitten bijna allemaal tussen de 2000 en 3000 W.

Als alles nu aanstaat vliegt de stroom er blijkbaar niet uit dus blijf je altijd onder de 9600! De 9Kva zit op 7200 W dus even tellen vóórdat je naar 9 Kva zou gaan overstappen want wellicht red je dat net niet m.n. op de uitzonderlijke dagen!

Succes!

Mickey Mouse

avatar#6617
Dut
Berichten: 32
Reacties: 49

#3 Geplaatst: 2009-09-06 16:25:30

@Robert

@Paul (Alias Mickey)


Dank voor jullie snelle reacties. En ja, Robert, ik was misschien wat te snel en te lui, heb de searchbuttin niet gebruikt. Het is mij iig een stuk duidelijker. Ik denk dat ik 12KVA heb omdat in mijn huis ook nog een een hoop electrische radiatoren zitten (had ik niet meegenomen in de opsomming van daarnet). Afgelopen kerst hebben die allemaal tegelijk aangestaan en hadden we een zogn "drukke dag" waarop alles draaide. Volgens mij heb ik behoorlijk geluk gehad dat het eea er niet uitvloog. Die radiatoren gebruik ik niet meer omdat in de winter het niet uitmaakt of ze aan of uit staan, het wordt er niet warmer op... Ipdv heb ik in het voorjaar een 13KW houtkachel gekocht voor in de haard. Heb al even proef gestookt, ik werd een blij en erg warm mens....

Ik ga iig eens tellen hoever ik kom!

Nogmaals dank en zal de volgende keer de searchbutton opzoeken ;)

Robert

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#4 Geplaatst: 2009-09-06 18:10:43

@Dut,

Als je de verwarming niet meer gebruikt zul je zeker ook terug kunnen in aansluitwaarde. 9KVA geeft een 45 Ampere aansluiting die ( is mijn ervaring) helemaal niet kritisch is. Oftewel: hij schakelt pas af als je langdurig- of veel te veel gebruikt.

Reken, globaal, op 10 Ampere per grote gebruiker.

Dan kunnen er 4 van die 'grote gebruikers' tegelijk maximaal vermogen vragen op een 9KVA aansluiting. Dan kan dus nog steeds de boiler,vaatwasser,wasmachine en droger tegelijk aan staan en heb je nog vermogen 'over' voor verlichting, koelkast, vriezer, TV etc.

Op 6 KVA , 30 Ampere, wordt dat kritischer, dan mogen nog 3 grote gebruikers tegelijk aan staan en is je 'reserve' op. Met wat schuiven in de tijd, zoals de boiler op nachtstroom , lukt dat in veel huishoudens ook nog.

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#5 Geplaatst: 2009-09-07 18:16:40

Wanneer ga je nu eens eindelijk 'praten' Paulsax als iemand, zoals 'Robert du Moulin' of Jako? een 12 KV aansluiting voor het het huis van Dut is ruim voldoende en als je huis niet minimaal uitgerust is met moderne (auto)disjoncteurs per groep, wordt je hele huis gewoon afgekeurd op electra-gebied. Mijn (moderne) hoofdschakelaar in groepenkast van fermette in dep. 23, die al afschakelt op exakt 16 A heeft me al veel onheil bespaard, oa. voor blikseminslagen in de buurt. Alleen het hielp me niet voor een blikseminslag op de telefoonlijn die via zg. UPS=Onduleur die m'n PC opblies en ook die UPS partieel. Kosten ruim 700€ maar die heb ik kunnen verhalen op de verzekering van huis en inboedel.

De enige die hier op goeie gronden gelijk heeft is Robert!

Alleen Dut ea. is een vraag of er in jouw electrische installatie niet ergens een sluimerende 'aardlek' bestaat. Daartoe moet een competente electriën jou de aardverbinding controleren op Weerstand. Dat is een iets andere formule uit het verhaal van Rob en Jako en die heet de wet van Ohm.

En tot slot het vrij rare verhaal van mij, dat nu ruim 1,5 jaar geleden er in de woonkeuken alle stopkontakten via disjoncteur per splitsec. uit ploften voor de gebruikersgroep van stopkontakten nav. een vroegtijdige blikseminslag in de buurt. Het bleek dat de vorige eigenaar zg. metalen inserts had gebruikt in een gipsplaten tussenwand. Hij had zo bleek na ruim 4 uur voor te hulp geroepen electricien op 2 plaatsen de plastic electra-buis doorboord te hebben én bovendien op 2 plaatsen de rode draad (bruine in NL) geraakt te zijn. Dit had nooit eerder problemen gegeven en hij begreep ook niet goed waarom! Pratend met elkaar zag ik bij hem dat ik  hij die zg. aardlek begreep. Omdat een gipsplatenwand op rails vochtig worden in een door condensatie vochtig geworden huis tijdens voorgaande winter tijdens afwezigheid en te laag afgestelde electrisch moderne accumulerende verwarmingen!!

En het kan nog erger want die gipsplatenwanden met polystyreen als thermische isolatie, zijn al sinds 1990 verboden in NL omdat het uiterst brand-onveilig bleek.

Een dak- of wandisolatie moet uit Polyurethaanschuim bestaan, wat bij pas + 180° C ter ziele gaat, maar geen (onderhouden) brand veroorzaakt !!!

Zelfs vrij moderne bungalows hier zou je moeten afkeuren op bouwbesluit in NL.

Dus wàt willen mensen? En overal?? Met zo min mogelijk kosten, zo veilig mogelijk leven! DAT IS DE PARADOX!!!

Er zijn vele manieren om dood te gaan, maar ik prefereer dan toch een snelle dood, als het moet hoor!

Groeten van Bruintje hier.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#6 Geplaatst: 2009-09-07 18:56:05

Bruin,

   Ik heb niet de indruk dat de reacties van Paulsax, Jako en o.g. elkaar veel ontlopen in strekking of taalgebruik. Alleen heb ik er zoals gewoonlijk wat meer woorden voor nodig. Ik ben blij dat andere forumleden met enige regelmaat hun antwoorden to the point, kort en bondig verwoorden. Dat bevordert de leesbaarheid. 

   Eén opmerking over de controle van de elektrische installatie: dat gebeurt of bij de nieuwbouw en een grote renovatie door Consuel, of als een veiligheidskeuring bij de verkoop van een huis. Een bestaande aansluiting is daar normaal gesproken van gevrijwaard. Dut hoeft dus niet alvast koffie te gaan zetten om mogelijke controleurs gunstig te stemmen, of meer in lijn met LDF wijn- of whiskyflessen op afroep beschikbaar te houden.

  Een tweede opmerking: ik raad het niemand aan te vertrouwen op de werking van de hoofdschakelaar of aardlekschakelaars in de groepenkast als beveiliging tegen blikseminslagen. Inderdaad slaan ze af door allerlei lek- en zwerfstromen die dan ontstaan, maar meestal niet snel genoeg. Daar heb je een speciale speciale parafoudre module voor nodig in de groepenkast. 

  Slotopmerking, voor lezers die zich inmiddels zijn gaan afvragen hoe dat ook al weer zat met aardlekschakelaars, de aarde aansluiting en de wet van Ohm, ook daar is op dit forum al meer dan eens over gesproken. Op een Engelse website hier in Frankrijk heeft de site administrator ondermeer de volgende algemene aansporing opgenomen: "Read before posting. Before you ask a question on French electrics, please take a look at the other resources on this site." En Ursus Arctos, dat gaat ook op voor de beantwoording van vragen. 

Rob van der Meulen

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#7 Geplaatst: 2009-09-07 23:23:17

Ik zal buitengewoon kort zijn in mijn betoog.

Het betreft een door EDF (ea.) goedgekeurde HUIS-installatie en dan ben je dus gedekt? Ja voor een verzekeringsmij dus OOK, als je exakt aan de Franse Normen voldeed of voldoet. En Rob, die strengere normen hier in LDF waren mij al lang bekend en onderschrijf ze zelfs.

Want ik heb erg weinig behoefte dat mijn fermette in 23 afgekeurd zou worden net zomin als mijn huurbungalow ooit afgekeurd zou worden in dep. 79.

Daar is weinig kans op, want de Franse Normen terzake zijn veel strenger dan voor een rijtjes koophuis van oudste dochter in NL van ong. zelfde leeftijd  dan van deze huurbungalow hier met duidelijke indicaties op schakelbord/differenticiële relaïs of 'stoppenkast' bij haar dus!!!

Groeten van,

Bruintje Beer. ;-)

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#8 Geplaatst: 2009-09-08 21:57:31

Bruin,

U domineert menig draadje, u noemt zich de hofnar van dit forum.

Voor mij bent u de risée van Alle 'Ollanders die in F verblijven, ik begin me zelfs te schamen.

Mocht iemand mij vragen waarom ik dit forum steeds minder bezoek, dan bent u het antwoord.

Peter.

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#9 Geplaatst: 2009-09-08 23:34:57

ben het volledig met je eens peter, alhoewel ik nog steeds  dagelijks het forum bezoek om te lezen wat een nieuw belachelijk verhaal er staat geschreven door bruin.

maar reageren doe ik maar niet meer.

sorry meneer bavelaar, maar U kiest voor deze strategie.

Cees.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#10 Geplaatst: 2009-09-09 11:34:13

Beste Cees,

Helemaal niks strategie van meneer Bavelaar. Het is mijn strategie om de kwaliteit van website en forum hoog te houden. Betrokken Bruin is daarop enkele malen gewezen. Bij recidive - ordinair taalgebruik, wijdlopigheid enz. - zal hem de toegang tot het forum worden ontzegd.

Wim

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#11 Geplaatst: 2009-09-09 14:07:44

Waarde Wim,

Als alle zindelijk denkende zoogdieren heb ook ik de vrijheid van meningsuiting hoog.

En hoop ik dat jouw strategie ("de kwaliteit van website en forum hoog te houden", dixit!) slagen zal.

Maar om nu Cees te kapittelen omdat er 'n hardleerse clown jouw andere klanten vermoeit... Ik vind dit een merkwaardige keuze. Ongetwijfeld is het nu mijn beurt om te worden gekapitteld.

Concreet: kun je "enz." toelichten? Ik vind Bruins bijdragen vervelender dan ordinair, losser geslagen dan wijdlopig, en van een taalgebruik waarbij ik zo ernstig moet nadenken dat ik me afvraag of Bruin wel begrepen wil worden.

Ik heb het mijne gezegd, ik houd er over op, en zal wel zien.

Wijsheid, beterschap vooral.

En met collegiale groeten,

Peter.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#12 Geplaatst: 2009-09-09 15:52:57

Dut,

  Om de draad toch weer even op te pakken, jouw opmerking over die radiatoren die 's winters geen voelbare bijdrage aan de warmte in huis leveren. Zou je met je option Heures Pleines / Heures Creuses* van 12 kVA naar 9 kVA teruggaan, dan levert je dat een besparing op van E 77,82. Dat is natuurlijk meegenomen, maar wat ik me begin af te vragen is hoe het met de isolatie van je huis is gesteld. Misschien zijn daar wel veel grotere besparingen te realiseren. En wat je huidige abonnement is, kun je op de achterkant van je EDF facture lezen, helemaal onderaan bij Caracteristiques de votre tarif, onderdeel puissance. Of op je hoofdschakelaar, waar het ampérage staat aangegeven in een uitleesvenstertje.

Rob

* Valt me nu pas op, op de EDF site staat Heure Pleines, een s vergeten. Ben ik gelukkig niet de enige die last heeft van dit soort typo's.

avatar#6617
Dut
Berichten: 32
Reacties: 49

#13 Geplaatst: 2009-09-09 20:12:35

Rob,

Ik heb een Tempo abonnement. Ik had idd achterop de factuur gezien dat ik 12 KvA heb. Er valt zeker nog winst te boeken wb isolatie in/aan mijn huis. Mijn huisje is "en pierre", dus dan weet je genoeg. Overigens heeft de vorige eigenaar echt zijn best gedaan de boel te isoleren door dubbele beglazing aan te brengen, isolatie in het dak en onder de vloer, maar met een huis uit (alleen oudste deel) 1600 is het een utopie te denken dat je ooit op 21ste eeuw isolatie uitkomt zonder het huis zo te verbouwen dat originele details verloren gaan. Het hoeft ook niet superwarm. In de winter mag het best wel een beetje spartaans zijn. Ik dacht alleen dat als ik meer KvA's krijg dan ik nodig heb ik wellicht kon besparen. Met Tempo kan ik iets meer dan EUR 100,- op jaarbasis besparen met terugschroeven van 12 --> 9 Kva. Ik weet niet of dat de moeite is.

Het geeft weer wat om over na te denken. Voorlopig maar het maandbedrag terug laten schroeven, ik betaal nu EUR 90,- p/m. EDF denkt geloof ik dat ik permanent er woon en *altijd*  alle radiatoren aan heb.

Met de zoek knop ;) , ik leer snel..., al berichten op dit forum gelezen dat dit een kwestie van geduld is....

Groet,

Robert

avatar#7400
du bois
Berichten: 0
Reacties: 2

#14 Geplaatst: 2009-10-06 20:07:37

Beste mensen,

We hebben een vakantiehuis met een geothermische aardverwarming. Ons is door de EDF en de vorige eigenaar verteld, dat we een contract van 12 KVA nodig hebben voor de warmtepomp. Bij de EDF hebben we een contract met pleine/creuse uren. Ik heb 3 vragen, waarnaar ik al tijden naar een antwoord zoek. Voor de volledigheid: het huis wordt nu gebruikt als vakantiehuis (huis:nieuw - 3 jaar oud), uitstekend geisoleerd)

1. Slurpt de pomp echt zoveel stroom, dat we met een goedkoper abonnement in de problemen komen?

2. We hebben nu een creuse/pleine abonnement, maar gebruiken alleen in de vakanties stroom. Is een basisabonnement misschien aan te bevelen?

3. Ondanks het cresue abonnement lukt het ons niet het water door de boiler alleen 's nachts te laten verwarmen. Ik heb diverse mensen gevraagd of we een knop om moeten zetten  (op de boiler of de meterkast), maar we hebben niets kunnen vinden.  Hoe krijgen we de boiler op nachtverwarming?

Ik hoop, dat jullie me verder kunnen helpen.

met veel dank alvast voor de antwoorden,

Rimke

avatar#331
Ko
Berichten: 3
Reacties: 141

#15 Geplaatst: 2009-10-06 20:47:58

Rimke,

1. een waterpomp verbruikt niet zoveel stroom. Grote stroomvreters zijn airco's en electrische radiatoren. Ik woon al jaren in een huis met 12 kVA, wasmachine, airco/verwarming, electr. radiatoren, boiler etc. Zelfs met 9 kVA is dat (net) goed gegaan.

2. C/P abonnement is met name interessant om 's nachts de boiler te verwarmen en te wassen. Hoe dat bij jullie uitpakt is zo niet te zeggen

3. Behalve een C/P abonnement moet er ook op het tableau general (zekeringen paneel) iets gedaan zijn. Daar horen (meestal) 3 zekeringen/schakelaars te zitten: veiligheid, een schakelaar Aan/Uit/Automatisch.  en een stuursignaal detector. In de stand Uit wordt niet/nooit verwarmd, bij Aan wordt 24 uur per dag verwarmd als de water temperatuur onder de op de thermostaat ingestelde waarde komt. In de stand Automatisch wordt bij het begin/eind van de periode Creuse het stuursignaal van de EDF gebruikt om de verwarming aan/af te schakelen. Vreemd als dat al niet geinstalleerd is. Zo niet, dan moet er een electricien aan te pas komen. Al het wel geinstalleerd is, staat de schakelaar misschien niet op Auto (of is kapot).

Ko

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#16 Geplaatst: 2009-10-06 23:52:01

Rimke,

Wat die boiler betreft en het niet reageren op de nachtstroom.  Voor een foto van het door Ko genoemde drietal kun je terecht aan het slot van het verhaal op deze website over de elektrische installatie. Het aansluitschema kun je ondermeer vinden op de site van LeroyMerlin. In mijn laatste reactie hier op het forum in de rubriek verbouwen/klussen/de Franse elektrische installatie heb ik aan het slot drie links opgenomen, het is dacht ik de eerste daarvan. Aan de hand van dat schema kun je vrij eenvoudig met een universeelmeter checken of er tijdens het nachttarief spanning komt te staan op die drie onderdelen in je groepenkast. Een disjoncteur van 2 Ampère voor de fil pilote (het stuursignaal), de contacteur jour/nuit en een disjoncteur van 16 of 20 Ampère. Spoorzoeken dus. Wanneer het in de groepenkast allemaal wel klopt, dan kijken of de stroom wel bij de boiler aankomt. Onderop zit meestal een ronde plastic deksel die met een paar schroefjes of boutjes vastzit. Misschien een slecht kontakt, of een draadbreuk ergens onderweg.


Rob

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#17 Geplaatst: 2009-10-07 11:36:09

De 'fil pilote' kan ook afwezig te zijn. In mijn geval zit het groepje van 3 schakelaars niet in de groepenkast, maar vlak bij de boiler gemonteerd, waarbij de contacteur jour/nuit is vervangen door een tijdschakelaar.

avatar#7400
du bois
Berichten: 0
Reacties: 2

#18 Geplaatst: 2009-10-07 19:22:00

Beste mensen,

Dank voor de tips. Eind volgende week vertrekken we weer naar Frankrijk en kunnen de tips gaan uitproberen. Wordt vervolgd..

groet, Rimke