Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Krachtstroom?

Auteur Bericht

avatar#4592
La Datiniere
Berichten: 13
Reacties: 19

#0 Geplaatst: 2009-09-07 15:30:33

Beste Forumlezers,

Ik ben op de site al wezen speuren naar hetgeen eerder geschreven is over krachtstroom. Helaas, geen bevredigend antwoord kunnen vinden. Ook de site van EDF bezocht maar mijn frans is niet goed genoeg en ook via de engelse versie is door mij niets gevonden. Graag zou ik in Normandie (Manche) krachtstroom aan willen (laten) leggen. Daarover een paar vragen:

1) Hoe kan ik simpel bij de EDF dit aanvragen?

2) Wat zijn de kosten om het aan te laten leggen?

3) Wat betekend krachtstroom gebruik voor mijn abonnement?

4) Zijn de kosten hiervoor eenmalig of jaarlijks?

Een hoop vragen, hopelijk weet iemand meer....

Groeten, Bas

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2009-09-07 16:27:54

Bas, 

Om met het eenvoudigste te beginnen. Krachtstroom, in het Frans triphasé genoemd, kost evenveel als een abonnement in monophasé. Het enige dat telt is je puissance souscrite in kVA. Zie daarvoor deze EDF info.

Boven de 18 kVA levert EDF standaard alleen in triphasé. De ampérages in de EDF tabel voor 24, 30 en 36 kVA zijn per fase. Er zijn in Frankrijk nog heel wat bestaande installaties met een vaak wat onder-gedimensioneerde driefase aansluiting, met alle problemen die dat in de praktijk van alle dag oplevert. Op dit forum is daar al over geschreven, en heb dat eerder dit jaar nog eens samengevat voor de Britten hier in Frankrijk. Vanwege al die problemen, alleen maar toegenomen omdat er steeds meer aan elektrische apparaten thuis wordt aangesloten, probeert de EDF waar mogelijk bestaande kleinere triphasé aansluitingen om te zetten in een wat robuustere monophasé levering van de elektriciteit. En willen alles beneden de 24 kVA het liefst in monophasé leveren.

Ik weet niet of het in jouw geval gaat om een geheel nieuwe elektra aansluiting, of het omzetten van een bestaande enkelfase aansluiting in een (zwaarder) driefase abonnement. Ik neem aan dat je een bepaalde reden hebt om voor krachtstroom te gaan, aansluiten van driefase motoren, een pompe à chaleur of het verwarmen van een zwembad. Indien dat niet het geval is, zou ik je aanraden je mogelijk al bestaande enkelfase abonnement iets te laten verzwaren. Niet teveel, want dan komt er waarschijnlijk een technische keuring aan te pas, eventueel zelfs een herkeuring door Consuel. Ter vergelijking: in Nederland wordt de stroom tot 35 Ampère in enkelfase geleverd, daarboven wordt het verplicht driefase, meestal 3 x 25 Ampère. In Frankrijk is de EDF bereid zelfs tot 90 Ampère monophasé thuis af te leveren, dus wanneer je vanuit de Nederlandse vermogensoptiek voor krachtstroom zou willen kiezen, dan is het goed dit even op het netvlies te hebben.

Terug naar de EDF: ik zou gaan praten met je regionale conseiller bleu ciel. Ik kan van hieruit niet beoordelen wat hun regionale of lokale beleid is. Zij zullen je ook kunnen zeggen wat de aanlegkosten zijn van een raccordement, dat is situatie afhankelijk. Is er (voldoende) triphasé vermogen beschikbaar (soms zit een deel van het netwerk al aan zijn maximale belasting), en hoeveel meter moet er overbrugd worden vanaf de dichtst bijzijnde EDF paal naar het huis toe. Of hoeveel meter er gegraven moet worden, en dat is nogal prijzig.

Rob van der Meulen

avatar#6221
gramoune
Berichten: 3
Reacties: 23

#2 Geplaatst: 2009-09-07 19:25:09

In 1993 kostte ons de aanleg van driefasenstroom  volgens mijn gegevens niets. In 1994 hebben we de boel nog laten verhogen van 15 naar 20 ampère en ook daarvan heb ik geen rekening gekregen. Wel een verhoging van het abonnement.

Wel betaalden we 3439 FF voor een deplacement de branchement. ( verplaatsing van de aansluiting)

Alles naar de kast toe was aangelegd door ons.

In het contract staat : : puissance: mise a votre disposition: 12 kw.

disjoncteur reglé à 20 ampère. 220/380 volts triphase.

Het abonnement bedraagt 20,35 per maand.

Wij hebben het nodig voor: elektrisch fornuis, lasapparaat en garageroldeur op 380.