Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

de jeugd is toekomst

Auteur Bericht

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#0 Geplaatst: 2009-09-10 09:28:42

De scholen zijn weer begonnen, Frankrijks universiteiten beginnen weer te draaien de studenten zijn weer terug in de steden waar de eerste braspartijen al weer (goed) zijn afgelopen.
Onze “poolboy” van achttien jaar gaat dit jaar voor de bac, en de grote hamvraag is, zoals bij menig Frans burger; doet tie het of doet tie het niet?
De aanmoedigende woorden van onze minister hebben niets uitgehaald en de resultaten zijn bedroevend, slechts een handjevol studs zijn de engelse taal machtig.
Voor het zoveelste jaar ga ik in zee met een groep studenten voor de ontwikkeling van een door ons kantoor uitgevonden ‘iets” waar ik gode zei dank, een octrooi op heb aangevraagd, en ik hoop voor mijn pensioen ooit nog eens zo ver te komen dat die sukkels weten wat werken is, maar ik ben bang dat ik de TU maar moet gaan proberen.
Niet één student begrijpt me als ik in het engels praat en als je zegt dat een derdejaars toch wel enigszins verplicht is iets verder te komen dan yes en no dan halen ze hun schouders op.
Mon dieux wat een land.
Onze telefoonlijn ligt al twee weken op non actief daar er ergens een breuk in de lijn zit en tot nu toe is het een sport voor me te beginnen met de vraag “ do you speak English?” en dan wordt ik drieenendertig keer doorgeschakeld waarna het antwoord non désole, zielig wordt gegeven.
Al vingerend door de wereld van sms worstelt de jeugd zich door het schoolleven en de ouders geven iedereen de schuld die er ook maar iets mee te maken heeft, behalve zich zelf.
Men betaald zoonlief’s telefoonrekening zonder te stotteren en de dochters hebben zelfs sms abonnementen voor maar liefst tienduizend smsjes per maand, en dat voor slechts ……..
Bij iemand die thuis komt met een telefoonrekening die ontspoort hoog is wordt schouderophalend het checkboekje tevoorschijn gehaald, en bij een achttien jarige die thuiskomt met vier punten over twintig voor Frans wijst men eenvoudig naar de professeur.
Als ik thuiskwam met een twee voor mijn moerstaal op mijn examenrapport zouden er waarschijnlijk weinig deuren nog in de scharnieren hangen, maar goed, dat is een andere verhaal.
De president van de voetbalvereniging (onze overbuurman) heeft een herseninfarct gehad en is al drie keer dood verklaard en hoe vreemd keek ik op toen afgelopen zondag de man in een karretje voorbij kwam, zonder me gedag te zeggen uiteraard.
De vorige buren gingen zonder dag te zeggen naar de grote stad en waneer ik ook kijk, de luiken zijn gesloten en tuinpoort zit stevig op slot.
Ouderen die snakken naar een oor dat luistert, de oude man in het dorp die glundert als ik effe op de koffie kom, waarom wachten ze toch zo lang voor ze door hebben dat men niet alleen leven kan.
Is het werkelijk de Franse cultuur ? dat afgesloten-luiken-dicht-en-deur-op-slot ?
De staatsschuld loopt enorm uit de hand en als men het al niet lukt om in een dorpje eens iets samen te doen, hoe kan men dan samen de schouders er onder zetten om Frankrijk weer op de rit te zetten ?
Hoe langer ik hier woon hoe meer ik napoleon begrijp, zijn hand in zijn eigen boezem, en wijs eens niet naar een ander.
Toen ik de burgemeester een paar weken geleden vertelde dat hij een voorbeeldfunctie heeft en daarom beter een Franse auto had kunnen kopen in plaats van een daihatshie haalde hij de schouders op.
Mooi land dat Frankrijk, alleen jammer dat er zoveel Fransen wonen.

Cees.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2009-09-13 15:51:26

Je haalt nogal wat overhoop, Cees, met je ontboezemingen over de Franse jeugd, het daarbij behorende ouderschap en het Franse samenleven in het algemeen. Je eindigt je relaas met de sleetse uitdrukking van Frankrijk mooi, jammer dat er zoveel Fransen wonen. De uitdrukking heet afkomstig te zijn van voormalig minister Jorritsma, dankzij een niet-voltooide opleiding MO-Frans ooit opgeklommen toen file-bewindsvrouwe en burgemeester. Ook karakteriseerde zij de toenmalige president Chirac als een 'engerd'. De uitdrukking Frankrijk is een mooi land, jammer ..... enz. wordt sindsdien te pas en te pas gebruikt. Een jammere uitdrukking. Sinds begin deze maand wonen wij tien jaar in Frankrijk, temidden van de Fransen, de Nederlanders en de Engelsen. Lang niet allemaal even aardige mensen, maar je selecteert langs natuurlijke weg zo je vrienden en betere kennissen. Ik zou een meter beeldschermregels in dit forum kunnen posten over de eigenaardigheden van al die Fransen en van de Engelsen en Nederlanders die in Frankrijk wonen. De meeste Fransen à la campagne zijn verre van arrogant, maar vaak niet geheel van deze wereld (met je 50e met pensioen, mopperen als dat wat later moet). De Engelsen in Frankrijk klitten bijelkaar en integreren volstrekt niet en de Hollanders doen in Frankrijk of ze nog in Nederland zijn (hagelslag en Paul de Leeuw). Ziehier kwalificaties van eenzelfde ongenuanceerde soort als die van Annemarie J. Laten de Nederlanders in Frankrijk ophouden met het voortdurend debiteren van deze op kortzichtigheid gebaseerde bejegeningen.

Wim

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2009-09-13 17:37:44

En ik steeds denken dat dit ooit een uitspraak van Charles DeGaulle was. Want DeGaulle was, behalve voor zijn vaderlandsliefde (anderen zeggen: chauvinisme) bekend voor zijn bijtende spot.

En uit de mond van een Fransman klinkt het toch heel veel verzoenlijker! Je moet de smiley :-)) niet erachter te zetten, die zit er gewoon in.

Ik vond mijn opvatting zojuist bevestigd door de volgende vondst:

Frankrijk is een prachtig land,
alleen jammer dat er zoveel Fransen wonen.
(de Gaulle, geciteerd door W.L. Brugsma, Verzoening maakt vrij,
HP/De Tijd, 16-05-1997, blz. 52)

Hebben wij helemaal geen Jorritsma bij nodig.

Christian von Klösterlein

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#3 Geplaatst: 2009-09-13 18:39:26

Christian,

   Zo'n smiley hoeft er ook om een andere reden niet achter gezet te worden, niet per sé nodig, omdat De Gaulle zelf in dat discours al enig tegengas gaf, dit nog los van zijn onmiskenbaar Franse nationaliteit. Ga die langzamerhand twee boekenplanken vullende De Gaulle boeken er hopelijk volgende week nog wel een keer op doorkammen. Maar vrees dat eerst met inzet van grover materieel de strijd met de tuin zal moeten worden aangebonden.

   Overigens werkt jouw link naar het citaat van Brugsma - ben nieuwsgierig, want die ken ik nog niet - ook al volgens het model van de cirkelgang. De verwijzing komt weer hier uit. Zowel met IE, Firefox als Chrome. De Mac van m'n zoon nog niet geprobeerd. Het vermoeden dat er wat met de forumsoftware niet klopt lijkt hiermee zekerheid te worden.  

Rob

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#4 Geplaatst: 2009-09-13 18:57:18

Tja, het kan verkeren. Ik ben juist uit NL weggegaan, omdat, ondanks dat het een zeer mooi land is, er een beetje te veel inwoners zijn, die zich tot overmaat van ramp ook nog voortdurend als nederlanders gedragen. En wat ik tegen fransen heb? Ze blijven zo door alles heen frans, ook als ze daardoor iedereen en zichzelf heel erg te kort doen. Gewoon, ze kunnen niets anders. Dit

avatar#4835
felix
Berichten: 9
Reacties: 111

#5 Geplaatst: 2009-09-14 01:22:28

Zelf heb ik tot mijn grote verdriet moeten constateren dat steden als Parijs of Nice enorm verschillen met het plattenland  als een La Rochelle (Sorry Cees, ik weet dat het een mooie stad. Neem het niet serieus). Ik kom al sinds mijn prille jeugd in LDF en ik vind dat het Engels echt gigantisch vooruit is gegaan. Bijna tot op het hoerige af. Ik kreeg dit gevoel toen ik enkele jaren geleden naar de 24 uurs race van Le Mans ging, hetgeen meer een Engelse happening is dan een Franse.

Dat LDF niet overal hetzelfde is en dat er ook grote problemen/achterstanden zijn, is me flink duidelijk. Ik werd hier pijnlijk mee geconfronteerd toen ik een Chinese vriendin had die graag een jaar Frans wilde studeren en te horen had gekregen dat dit goed en goodkoop kon in Dijon. We waren in Parijs en ik dacht weet je wat: we gaan een kijkje in Dijon nemen en we gaan rijden over de RN ipv de autoroute.  Mijn God, het ene dorp is nog meer uitgestorven dan het andere. Ik vatte het nog enigszins positief op zo van je kunt nog ergens rust in de wereld vinden, maar als ik Cees moet geloven wonen er misschien wel mensen achter die dichte luiken. Feit is dat mijn vriendin komende uit de grote stad wit wegtrok en mijn grappen van “Weet je wat, hier ga ik wonen, zodra ik met pensioen ben. Het zal hier niet duur zijn” helemaal niet kon waarderen.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#6 Geplaatst: 2009-09-14 07:52:30

Generaliseren is vooral makkelijk: je scheert iedereen over één kam om zelf het overzicht te blijven houden.

Frankrijk is weliswaar een staat maar cultureel gezien een bonte verzameling van allerlei volken en volkjes die hun eigen gewoonten hebben. Charmant om er op vakantie te gaan maar lastiger als je er middenin woont en nog bewerkelijker als je "economisch gebonden" bent: je woont én werkt er, zoals ik sinds 10 jaar. 

Ik begrijp Cees wel. Wil je een initiatief van de grond tillen dan moet je eerst je omgeving overtuigen en vervolgens de middelen hebben. Begint al met overtuigen: uitleggen waarom iets nieuw of anders moet botst op weerstand. "Ging toch wel goed zo?" of "Lukt toch nooit". De omgeving kan je vaak goed uitleggen waarom iets niet kan maar niet hoe het dan wel zou kunnen.

Vervolgens de middelen. Inderdaad, de infrastructuur (telefoon, energie, vervoer) moet meewerken. Rijke wetgeving laat vaak weinig ruimte. Het "arbeidspotentieel" loopt achter op talenkennis en flexibiliteit zoals Cees terecht meldt.

Kortom "tusschen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren....... (Elsschot)" .

Frustratie is het gevolg van een botsing tussen verwachtingen en realiteit.

Pragmatisch is het dan ook om de verwachtingen bij te stellen. Lukt mij ook niet altijd.....

Steven

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#7 Geplaatst: 2009-09-14 10:23:12

Misschien is de uitspraak over die fransen dan te onpas gekozen, toch denk je soms dat er een waarheid in schuilt.
Ik hoor hier reacties van “ steden als parijs en nice” en ik kan daar nog wel een reeks achteraan zetten zoals nantes, montpellier bordeaux……
En juist daar valt het mee met de engelse taal doordat er juist zoveel engelse invloed is via universiteiten en grote (internationale)bedrijven die er gevestigd zijn en deels afhankelijk zijn van engels personeel.
Op die manier krijg je de taal er wel in, maar in plaatsen waar geen Engelsman woont of werkt, waarom zou men de taal dan gaan leren? is hun mening.
Parijs is toch Parijs niet meer, kom nou zeg, het is net als Amsterdam Londen of New York, de ware inwoner moet je met een loep zoeken.
Er zal zeker een verschil zijn tussen de ene en de andere streek of departement in frankrijk, maar toch zijn de berichten die ik lees en hoor niet specifiek van hier, ga maar eens naar les Landes, de Pyreneeën, de, geluiden komen van overal.
Natuurlijk kun je niet de Nederlandse cultuur meenemen en verwachten, en er schuilt niets kwaads in het kijken naar Nederlandse tv of krant, maar zoals wel vaker is er een duidelijk verschil tussen het tijdelijk bivakkeren in Frankrijk, het gepensioneerd wonen, of werken en wonen en belasting betalen.
Er ontstond jaren geleden een groep jongeren die al feestend de kustplaatsen afstruinen en regelmatig in het kot zaten vanwege overlast.
Daar hebben die slimmerds wat op gevonden (op zich erg slim) ze hebben een of meerdere honden, zo zit de politie met de honden in hun haar want die willen ze niet in de cel hebben.
Resultaat; de steden lopen vol met jongeren die in oude bestelwagens wonen, dronken in de portiekjes hangen, een overlast zijn voor restaurants en winkels, en de groep groeit gestaag (in La Rochelle zo’n duizend dit jaar) en de politie kan niets doen.
In Frankrijk heeft een jongere vanaf een bepaalde leeftijd recht op een uitkering van zo’n vijfhonderd euro’s, hoeft hij of zij niets voor te doen, hoeft geen arbeidsverleden te hebben, en kan het héél lang uitzitten in een vrachtwagentje met bed en tafel.
Moet je dan zeggen “je moet de Nederlandse cultuur niet meenemen” ?
Frankrijk is als gastland misschien dan leuk en vooral mooi, maar als je hier werkt, een bedrijf hebt, les impots moet betalen, dan heb je toch ook recht om “mee te regeren” in plaats van vanuit je tuintje met zwembad met de aardige overbuurman een apperootje nemen.
Ouders die komen vragen hoe ze hun kind in het gareel moeten houden, en dan zichzelf terug trekken en de taak aan jouw overlaten.
Wie zit er hier op het forum in het onderwijs ? wat zijn Uw ervaringen ?
Enkele leraren leggen in een actualiteitenrubriek uit dat de ouders tevreden zijn als de kinderen een berg met huiswerk mee naar huis krijgen, wat de kids er verder mee doen zal ze een zorg wezen.
“kinderen die gewoon zitten te chatten onder de les” verteld een professeur van het lycee (men is bezig aan een wet de mobiele telefoon te verbieden op schoolterreinen)
Is dat Nederlandse cultuur ? generaliseren ? de directeur van de landbouwhogeschool niet ver van Lyon die zijn studenten niet eens naar buitenlandse stageplaatsen kan sturen opdat de leerlingen geen woord engels spreken ?

Cees.

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#8 Geplaatst: 2009-09-14 10:31:49

De link werkt niet omdat hij niet juist is, d.w.z. er mist wat informatie in de regel.

Vandaar dat de Forumsoftware waarschijnlijk de link naar hier laat verwijzen (kan ook aan de # liggen in de link, die wordt in html doorgaans gezien als een "lege link" verwijzend naar de top van dezelfde pagina)

De juist link is deze: http://www.schrijversinfo.nl/f.html#Frankrijk

De link die misgaat staat alsvolgt in de broncode: "<a href="bauteurs.html#Brugsma">...</a>"

Hierin mist in elk geval het stukje: "www.locatie.landcode" vandaar dat het gezien wordt als een interne link op hetzelfde "map niveau" (eigenlijk staat er dus: WWW.INFOFRANKRIJK.COM/INDEX.....etc.../bauteurs...etc..)

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#9 Geplaatst: 2009-10-01 00:08:48

Wij gaan allen geen wedstrijd aan. Wij analyseren en hebben behalve op lokaal nivo geen enkel stemrecht!

"Frankrijk is weliswaar een staat maar cultureel gezien een bonte verzameling van allerlei volken en volkjes die hun eigen gewoonten hebben. Charmant om er op vakantie te gaan maar lastiger als je er middenin woont en nog bewerkelijker als je "economisch gebonden" bent: je woont én werkt er, zoals ik sinds 10 jaar."

Ja dus Steven, ik woon er ruim 10 jaar, maar ondanks dat de huidige President van deze Republiek gewoon gelijk heeft over ondersteuning van intelligente jeugd én opleiding, zie ik nog even niet in hoe hij dat 'handjes en voetjes' geeft hier bij de fonctionaires op lager nivo, die gewoon het beleid bepalen?!

Is er dan sprake van 'lijdelijk verzet' vanwege ambtenaren?

Mijn antwoord is volmondig ja, want de Jeugd heeft de toekomst!

Ik accepteer het gewoon ook niet als ouwetje mét Sarkozy dat een goed opgeleide jeugd geen werkelijke kansen heeft op deze arbeidsmarkt hier in LDF.

Point final, want ik ben ook ooit begonnen als wetenschappelijk onderzoeker, maar had weinig 'credits' op gebied van ervaring!

En daarom ervaar ik het ontzeggen van "onze" goed opgeleide jeugd de toegang tot die arbeidsmarkt te ontzeggen als regelrechte discriminatie.

Want het zou dan betekenen dat je kinderen ondanks hun uitstekende studieresultaten nergens aan de bak kunnen komen ... én dat motiveert bepaald niet voor je offspring, noch voor de gezamelijke ouders.

Kortom ik ben in dat gegeven het in ieder geval eens met president Sarkozy, zoals  door hem uitgesproken te Avignon.

Groeten van,

Bruin. ;-)