Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Elektrische fiets

Auteur Bericht

avatar#3862
marthy en martien
Berichten: 9
Reacties: 27

#0 Geplaatst: 2009-09-13 12:34:25

Deze zomervakantie een electrische fiets, ook wel E-bike genoemd, meegenomen naar de bergen van de Ardêche. Op aandringen van mijn man, hij heeft een fietsenzaak, want ik zag mezelf echt niet zo'n helling nemen. Maar tot mijn grote verbazing deed ik dat wel degelijk, met het grootste gemak zelfs.

De batterijen en dus ook de actieradius van deze fietsen worden steeds beter.

Even naar de bakker in het volgende dorp, even naar een vriend 2 flinke heuvels verder, heerlijk om daarvoor niet meer de auto te hoeven nemen.

Zonder nu direkt reclame te maken voor de fietsenbranche, ze verkopen ze toch wel in Nederland, kan ik het iedereen aanraden.

Wij gaan eind volgend jaar stoppen met werken en dan veel meer in Frankrijk vertoeven maar we weten nu al dat er twee van zulke fietsen in de franse garage komen te staan.

Marthy.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2009-09-13 13:55:12

Marthy

Dank je voor deze bijdrage. Daar hebben we wat aan op dit forum. Mijn vrouw en ik vroegen ons ook al af of het wel zou gaan op al die hellingen hier.

Kan je nog wat nadere informatie geven over hoe steil die hellingen zijn en over je idee van de actieradius?

(en misschien dan tussendoor iets over een merk fiets, oef, mag niet van Wim)

Jaap

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#2 Geplaatst: 2009-09-13 15:31:18

Jaap,

  Geen eigen praktijkervaring zoals Marthy en Martien, maar wel toevallig onlangs een paar uur met iemand gepraat over de voor- en nadelen van diverse soorten laad- en ontlaadtechnieken voor accu's, speciaal de lithium-ion types. Vooral de met enige regelmaat terugkerende grootschalige accu terugroep acties van grote laptop fabrikanten hebben wat dat betreft de nodige aandacht in de pers gekregen. En net zoals dat bij de accuboormachines het geval is, de accu's van goede kwaliteit zijn prijzig. En daar wordt niet door de A-merken, maar wel door de B en C-merken op bezuinigd. En dat merk je in levensduur en vermogen. Neem aan dat stuntaanbiedingen in dit daglicht bezien met enige scepsis mogen worden bekeken. 

 Merken noemen mogen we natuurlijk niet, maar omdat het hier om een vergelijkende test van elf elektrische fietsen gaat waag ik het erop deze link op te nemen. Actieradius, snelheid en dus ook remmen, op- en ontlaadtijd etc., het staat er allemaal in.

Rob

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#3 Geplaatst: 2009-09-13 15:58:16

Als je als bedrijf jezelf hier promoot lijkt me dat reclame. Als je echter belangeloos elkaar de weg wijst in merken en modellen, beoordelingen met elkaar deelt, dan lijkt me dat je precies doet wat dit forum beoogt. Ik neem aan dat Wim het geen probleem vindt als we elkaar waardevolle tips geven en dus merken noemen. Zolang als het maar niet op reclame LIJKT :-)

avatar#435
willem
Berichten: 9
Reacties: 124

#4 Geplaatst: 2009-09-13 16:19:31

Ben ook wel geinteresseerd in zo`n fiets.

Kan geen een vinden bij mij in de buurt [34]

Verschillende merken sites bekeken echter in Frankrijk elektrisch aangedreven fietsen nog niet  doorgedrongen blijkbaar

Of gewoon niet in Franse leveringsprogramma of een dealer ergens ver weg.

Wellicht een leuk export produkt voor een actieve Ollander

Willem

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2009-09-13 16:38:50

Dank Rob voor die lezenswaardige test.

Maar kan Marthy dan tenminste wel vertellen op dit forum (leuk voor allen) hoe is gesteld met de soorten hellingen en actieradius van de Ebike waar ze het over heeft in haar bijdrage zonder meteen merken te noemen. A-merk neem ik aan.

Je zou kunnen aangeven waar ongeveer in de Ardeche je hebt 'gefietst'/'ge-E-biked'.

Jaap

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#6 Geplaatst: 2009-09-13 17:19:34

Wil geen reclame maken maar toch even de electrische Solex niet vergeten..... http://www.e-solex.fr/ Ik heb overigens alleen maar 2 ouderwetse dus kan niet van ervaringen getuigen.

Steven

avatar#3862
marthy en martien
Berichten: 9
Reacties: 27

#7 Geplaatst: 2009-09-13 17:19:45

Jaap en Willem,

Hoe steil die hellingen bij ons zijn weet ik niet precies, maar wij zitten daar in het midden-gebergte, hoogste toppen tot zo'n 1100 meter. Zolang het niet van die hele steile klimmen zijn is het goed te doen.

Wij hebben, om te testen, op een zondagmorgen een rit van 25 km. gemaakt. Ik op de electrische, mijn man op de racefiets. Vanuit ons gehucht stegen we 6.5 km. naar een col (877 m), daar deden we een klein half uur over. Ik liet mijn man, een geoefend racefietser, ver achter me. Je hebt natuurlijk stukken met vals plat en stukken die veel steiler zijn. Op de steilste stukken had ik de drie versnellingsnaaf lekker in zijn één staan en peddelde dus met het lichtste verzet naar boven, zonder al te veel moeite. Dalen naar een dorpje. 6 km. lang, ik durfde niet harder als 40 km., mijn man echter laat zich vallen, je bent tenslotte niet voor niets een volle neef van Joop.

Terug weer dezelfde route, waarvan ik bij het dalen dacht, dat ga ik nooit redden straks, maar gek genoeg viel dat reuze mee. Ok, je lichamelijke conditie zal ook wel een rol spelen. Wij zijn beide zestig jaar oud, conditie is goed maar ik heb al jaren reuma, waarbij de aanhechtingen van de pezen in mijn onderbenen de laatste tijd weer wat problemen geven. Ik wil en kan dus beslist niet te veel kracht zetten en dan helpt die electrische aandrijving je geweldig.

Wij hadden een fiets met één baterij bij ons en ik schat dat je daarmee in zo'n omgeving als de onze ongeveer 35 ä 40 km. mee kan doen. Aan te raden is een fiets met twee baterijen te nemen, in het vlakke Nederland kan je daar wel 125 km. mee overbruggen.

Er zijn ook al derailleur fietsen (24 of 27 versnellingen) te koop, zou ik voor Frankrijk zeker nemen.

Alle Nederlandse merken hebben deze fietsen in hun programma en die zijn allemaal goed. In Frankrijk is ook Giant te koop (kijk even op hun franse site naar Twist Comfort) en dit merk werd met zijn electrische fietsen door de nederlandse consumentenbond dit jaar als beste getest.

Eigenlijk wilde ik overgaan tot de aanschaf van een electrische scooter maar  mijn man was het daar niet mee eens. Veel te passief en zolang je nog kan trappen, op die fiets blijven gaan, zei hij. We hebben er behoorlijk over gekibbeld, want ik zag die electrische fiets helemaal niet zitten, dacht dat ik het niet zo redden.

Hij heeft helemaal gelijk gekregen!

Marthy.

avatar#3862
marthy en martien
Berichten: 9
Reacties: 27

#8 Geplaatst: 2009-09-13 17:35:15

Nog even een bericht er achteraan.

Het is beslist niet mijn bedoeling om ons bedrijf te promoten. Ik dacht met onze ervaring anderen van dienst te zijn.

Over dat hellingspercentage heb ik net even onze zoon gesproken, hij schat tussen 6 en 12%.

Het stuk wat wij gefietst hebben en als voorbeeld namen is van het gehucht Le Serret in de gemeente Issamoulenc naar de Col de la Fayolle, daarna daalden we naar St. Joseph des Bancs.

Marthy.

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#9 Geplaatst: 2009-09-13 18:29:42

Interessant!. Snap ik het goed, dat je al fietsend kunt kiezen voor de E-aandrijving? Of is het een soort gemotoriseerd vervoer, waarbij je zelf niets meer hoeft te doen met je benen? Dit

avatar#3862
marthy en martien
Berichten: 9
Reacties: 27

#10 Geplaatst: 2009-09-13 19:08:18

Dit,

Je kunt inderdaad al fietsend kiezen voor de aandrijving, zelfs nog in 3 standen. Uitgeschakeld is het een gewone fiets. Dus je moet wel degelijk wat doen.

Marthy.

avatar#4388
kuin
Berichten: 12
Reacties: 130

#11 Geplaatst: 2009-09-15 19:52:29

Om even op dit laatste in te gaan: volgens de wet, ook de Franse, mag je niet eens helm- en verzekeringloos, zo'n fiets rijden als je niet mee hoeft te trappen. Het is dus een fiets met zg trapondersteuning. Hij moet vanaf de fabriek zo afgesteld staan dat ie nooit boven de 25 km/uur nog ondersteunt.

Ook in Frankrijk bestaan ze wel degelijk, ook in de Hérault, Willem. Ik heb er kortgeleden nog één in de aanbieding gezien bij de SuperU in Lodève. Die valt echter ongetwijfeld onder de bovengenoemde B-merken. Reken erop dat een goede E-bike boven de €2000 ligt.

Voor heuvelig terrein zou ik niet gauw een NL fiets nemen: te zwaar. De Duitsers en Zwitsers maken lichtere. Zie ook op YouTube een filmpje waarin iemand met zo'n apparaat de Alpe D'Huez op fietst (type de berg in en Kalkhoff en je vindt het).

Verder is het niet erg praktisch een fiets te nemen waar de accu vast in zit: moet je altijd de hele fiets naar het stopcontact brengen, en als je de fiets moet optillen, kan je niet eerst even de 2,5 kg wegende accu eraf halen.

De actieradius is enorm afhankelijk van het gewicht dat verplaatst moet worden en de mate van ondersteuning die gevraagd wordt. Als je 90 kg weegt en de hoogste ondersteuning aanklikt in heuvelig terrein, dan vrees ik dat de meeste accu's er na 20 à 25 km de brui aan geven. Neem de door de fabrieken opgegeven cijfers niet al te serieus. Trek er maar rustig 25% vanaf. De Giant met z'n dubbele accu komt natuurlijk een heel eind, maar heeft de motor in het voorwiel en dat is in heuvels niet de beste positie. Hij werd trouwens niet als beste getest door de Consumentenbond (uit een héél beperkt aanbod), maar als beste koop, voor NL dus. Hij is nl niet zo duur en redelijk  van kwaliteit, maar niet meer dan dat.

Kijk verder eens op www.elektrischefietsen.nl en, de beste site: www.extraenergy.org, een Duitse onafhankelijke organisatie die veel uittest.

Dolf

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#12 Geplaatst: 2009-09-15 20:06:18

Kuin,

bij deze opmerking:

De Giant met z'n dubbele accu komt natuurlijk een heel eind, maar heeft de motor in het voorwiel en dat is in heuvels niet de beste positie.

 

wil ik toch een kanttekening plaatsen:

zijn al onze moderne auto's met voorwielaandrijving dus niet geschikt voor heuvels?

De meerbelasting van de achterwielen maakt hooguit bij heel slechte tractieomstandigheden iets uit (sneeuw, modder), maar ik denk dat dit voor de meeste fietsers geen beslissingscriterium is.

Weet je nog, vroeger (jaren '20) gingen auto's, die allemaal achterwielaandrijving hadden, achterop de berg op, omdat de achteruitversnelling een lager verzet had. Dat maakt het verschil, niet of de kracht op de hogere of de lagere wielen werkt.

Ietsje off-topic, maar kon het toch niet laten hier iets over te zeggen.

Christian v.K.

avatar#4388
kuin
Berichten: 12
Reacties: 130

#13 Geplaatst: 2009-09-16 16:58:22

Zullen we de ketting van de fiets dan maar naar voren laten lopen, Christian?

Ik ben dol op het ontmantelen van vooronderstellingen, dus lees even terug: heb ik iets gezegd over de voorwieltractie? Nee toch? Erg technisch ben ik niet, dus ik weet niet waar de lichte zwabberigheid in de voortrein van de genoemde fiets vandaan komt, maar in heuvels, vooral naar beneden, is een strakke fiets wel zo plezierig. Men wijst bij voorwielmotoren dan graag de motorpositie als schuldige aan. Of dit terecht is weet ik niet. Weet jij misschien weer.

Dolf

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#14 Geplaatst: 2009-09-16 17:42:48

Als alpha kan ik het niet verklaren, maar ik herinner me mezelf vroeger op m'n Solex  te Amsterdam. Zeker tijdens of na regen was het doodeng een brug over een gracht te nemen en daarna gelijk links- of rechtsaf te slaan.

Voor de rest slechts lollige herinneringen.

Peter.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#15 Geplaatst: 2009-09-16 19:49:11

Kuin,

mijn excuses dat ik bij

motor in het voorwiel en dat is in heuvels niet de beste positie

niet aan alle gevolgen ervan gedacht heb. Het eerste wat bij mij opkwam was de oeroude discussie over voor- en nadelen van voorwielaandrijving bij heuvels (maar dan vooral bij vierwielers).

Dat een additioneel gewicht in een voorvork, die hiervoor niet ontworpen is, van nadeel is is duidelijk. Daaraan had ik niet gedacht, maar dat was ook niet uit je verhaal te lezen.

Er bestaan wel degelijk goede voorwielaangedreven fietsen.

Dit even terzijde in een discussie die eigenlijk over elektrische fietsen in LDF gaat.

Christian von Klösterlein

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#16 Geplaatst: 2009-09-26 23:37:29

Kijk, kijk én ik begrijp  het fenomeen !

Ik heb altijd achterwiel aangedreven fietsen en auto's gereden!

De reden is duidelijk in deze:

Indien je aandrijving (van Solex met hulpmotor) uitsluitend via voorwiel plaats vindt, ben je niet alleen volkomen stuurloos als je slipt, maar je valt letterlijk op je bek als ik dat zo noemen mag!

Ik ben van huis uit natuurkundige net als een van mijn collega's (Henny S.) die op Zandvoort racete in een Formule X.

Hij leerde me slippen in m'n Dafje Marathon in die tijd. En zijn 1e woorden waren: " Jezus wat een rare auto is dit!"  Maar omdat hij dus in zijn eigen voorwiel aangedreven Saab reed wist hij dus ook hoe hij een slip moest corrigeren in een voorwiel aangedreven auto. Maar hij ging uit van mijn situ, en is dus Hogere School in het besturen van je voortuig. Ik heb buitengewoon veel van hem geleerd tussen de middag in de winter met ijsgladde wegen in Vlaardingen. 

Indien ik voorwiel aangedreven auto's had gehad, had die anti-slipcursus er bij URL anders uitgezien met hem!

Toen ik hem nog helemaal niet kende, ben ik ter nauwernood aan de dood ontsnapt in mijn studietijd in Leiden. Op mijn fietsje (met excenter voor rechterbeen) ging ik op een bruggetje daar finaal onderuit op voorwiel op een ijswal en ik dank mijn leven aan een chauffeur van een stadsbus die op tijd remde en ik lag gewoon al half onder zijn bumper met mijn fiets tijdens dat buitengewoon strenge winter.

Groeten van Bruin. ...toch een soort aureooltje rond z'n kop??? Ik denk het dus niet, maar ik schijn dus te moeten overleven. ;-)