Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

verblijfsbeding

Auteur Bericht

avatar#7439
doppie
Berichten: 2
Reacties: 1

#0 Geplaatst: 2009-09-19 12:47:33

Wie weet iets over het verblijfsbeding.

Geldt nog steeds dat je niet langer dan 6 maanden in je vakantie huis in Fr. mag zitten.Betreft dit 6 maanden per jaar aaneengesloten of verspreid. Is de 6 maanden gebonden aan het huis (je kan het ook verhuren immers), of aan de eigenaar, op wier naam het huis staat.

Toetst de fiscus op overschrijding en zo ja, hoe, telefoon\internet\electra\buren ed.?

Wat is bekend tav. de interpretatie van het OESO model dat naar mijn weten hiervoor gehanteerd wordt, met name als men in beide landen een duurzame woning heeft,men de persoonlijke banden in Nederl.heeft en in beide landen niet economisch gebonden is.(pensionado's!).En in het geval dat die banden niet vastgesteld (kunnen) worden,kijkt  de fiscus naar waar men gewoonlijk verblijft. Kijkt ook de Franse fiscus?

Maw. hoe strikt moet men omgaan met het verblijfsbeding van 6 maanden?

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#1 Geplaatst: 2009-09-19 13:17:56

U heeft als EU-onderdaan, vrije vestiging in Frankrijk. U mag net zo lang en net zo kort in Frankrijk verblijven als u maar wilt.

U betaalt belasting in het land waar uw sociale en maatschappelijke leven zich grotendeels afspelen. Het verblijfsbeding is slechts een van de vele metingen die de Nederlandse en Franse fiscus doen in geval zij vermoeden dat iemand niet in het juiste land belasting aangeeft. Als u in Nederland belastingplichtig bent, u heeft een baan en een huis in Nederland, een Nederlandse auto met Nederlandse verzekering, een Nederlandse ziektekostenverzekering en u neemt een sabatical van een jaar om in uw Franse vakantiehuis een boek te gaan schijven, zult u totaal geen last krijgen van de fiscus.

Als u bij een famililied in Nederland bent ingeschreven zonder daar aantoonbaar te wonen en u heeft een Frans huis, een Franse auto, een Franse verzekering, maar u betaalt geen sociale lasten in Frankrijk, dan kan de Franse fiscus u een forse boete opleggen, zelfs als u zou kunnen bewijzen nooit langer dan 6 maanden aaneengesloetn in Frankrijk te zijn geweest.

Kortom het verblijfsbeding is slechts van belang in de context van andere zaken.

Wim

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#2 Geplaatst: 2009-09-27 00:52:31

Juist JA Wim_v_T,

De enige voorwaarde is dat je officieel geëmigreerd bent en dus belastingplichtig en ook voor sociale voorizeningen in F. en die daadwerkerlijk betaalt! Verder is die officiële verblijfvergunning genaamd 'Carte de séjour' in mei 1999 afgeschaft.

Wat NL doet in zijn Nationale Wetgeving is van even weinig belang als in LDF, zolang je kunt aantonen dat je daar met 'bonnetjes' en anderzins  daar woont, meer dan 180 dg. per jaar.

Niet uitgeschreven als Nederlander vanuit NL (GBA), betekent vrijwel altijd dat je fiscaal- en sociaal plichtig blijft in NL.

Zomin als je als individu kunt jongleren met een officieel Frans adres en daar vrijwel nooit aanwezig bent, kun je dat elders ook niet meer.

Dat is dus het verblijfsbeding, wat jij noemt in de context van die andere zaken.

En van 2 walletjes vreten wordt nu zowel om fiscale redenen als individuele een zg. 'gesloten hek'. Dat geldt dus voor beide partijen..zowel Individu als Staat!!!

Het leven is altijd kiezen en de Nederlanders kennende zijn ze meestal uit op max. voordeel. Soms krijg je dan het lid op je neus en nu in toenemender mate.

Alleen ik had LDF dus niet uitgekozen, boven andere emigratielanden, ik keek iets verder dan m'n neus lang was. En m'n nickname is niet eens 'Pinoccio' ;-))

Groeten van,

Bruintje.