Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

lei in stukjes op de keldervloer

Auteur Bericht

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#0 Geplaatst: 2009-09-21 16:34:55

Bonjour,

Mijn dak van leistenen van 100 m2 wordt vervangen door een pannendak. De leistenen zijn voor het grootste deel ongeveer 300 jaar oud en de gaten vallen er in. Er is natuurlijk nog flink wat heel, maar de sterkte is in de afgelopen eeuwen toch behoorlijk afgenomen. Ik laat de leitjes niet afvoeren, maar gebruik ze eventueel als bodem voor een nieuw terras.

Nu heb ik een kelder die na hevige regenval een kletsnatte lemen vloer heeft. Het water sijpelt door de wanden van pierre heen. De lemen vloer is niet helemaal glad. Er lopen wat sleuven langs de wanden en in het midden in om het water af te voeren naar een drainagepunt op het laagste punt.

Ik vraag me af, en dus aan jullie, of ik de leitjes in stukken geslagen ook als een soort toplaag op die lemen vloer kan gebruiken. De bodem is ongeveer 40 m2. De waterafvoer blijft door de poreusheid mogelijk en de bodem wordt wat egaler en niet zo glibberig. Het zal wel als grint kraken als we erop lopen, maar dat lijkt me geen probleem.

Heeft iemand hier enige ervaring mee?

Groet,

Frans

avatar#3088
gertjan
Berichten: 5
Reacties: 34

#1 Geplaatst: 2009-09-21 23:19:53

Frans,

Ik heb mijn oude natuursteenleien gebruikt als ophoogmateriaal voor een terras en als verharding voor een zandpad waar boerentrekkers overheen rijden. Ik zie geen problemen met jouw oplossing. Let er wel op dat ze er de laatste 50 jaar zo hier en daar een reparatie lei met asbest cement tussen hebben kunnen zetten. Die herken je aan de achterkant (wafelstructuur). Die moet je apart en heel afvoeren. (zie recent apart onderwerp).

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#2 Geplaatst: 2009-09-21 23:37:43

Pro memorie een andere toepssing: het schijnt dat fijngeslagen leisteen, uitgestrooid of lichtjes ingegraven aan de voet van Hortensia's, ze extra kleur geeft.

Steven